Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie trek jest chyba najbardziej overpriced marką z tych względnie popularnych.

W sumie "lepsze' jeśli chodzi o graty vento 2.0 kupisz za ~2200

Opublikowano

Cześć, 

sprzedałem właśnie swoją pierwszą szosę - Tribana 5.  I przymierzam się do zakupu nowego roweru. Ale tym razem chciałbym dobrze dobrać rozmiar ramy :)

Założenia jakie przyjołem w moich poszukiwaniach to :

•  Budżet 3300PLN i jest on nie przekraczalny.
  • Widelec carbonowy. 
  • Min. sora milewidziana tiagra. O 105 nie marzę jestem realistą. 
  • Preferuje cała grupe a nie zlepka z kliku.. 
  • Nie ścigam się wiec nie szukam roweru o "geometrii"
  • Chcialbym aby konstrukcja roweru umożliwiała ewentualne ulepszenia w przyszłości.
Najprawdopodobniej kupię rower wysłkowo.  Bo aktualnie w mojej okolicy w sklepach są tylko dwa venta  7 i 5 oba z 2018 i oba  M. Więc nie mam na miejscu zbyt dużej możliwości weryfikacji :).  Na ktorym ewentualnie sprzęcie będzie mi wygodniej. 

Wzrostu mam 182 -183. Przekroku nie mierzyłem bo własnie zagłębiam się w lekturze czy w gaciach do jazdy czy w normalnej bieliźnie :) czy na boso itp. 

W moim budżecie znalazłem dwa : 

Romenta Huragn 4. 2019r  ewentualnie 2018 jak znajdę swój rozmiar gdzieś.
Drugi to Vento 4.0 z 2018r 

Planuje jeździć raczej po płaskim sporadycznie wyjazd na mazury i tamte wzniesienia. 
Różnice są kosmetyczne.  Dlatego mam pytanie czy polecacie jakaś ciekawą alternatywę dla tych dwóch propozycji ?  Jeśli zostajemy przy tych dwóch to która wg was to lepszy wybór?
Z góry dzjękuje za rady. 
Opublikowano
36 minut temu, SzpiceR napisał:

Ogólnie zarówno kross jak i huragan spoko

Zerknij na to, dorzucasz stówkę i masz 2x11, niepełne 105 ale zawsze lepiej niż wymieniać wszystko z tiagry, nawet rozmiar powinien być ok

https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-shockblaze-s7-race-shimano-105-2x11-7802432622

poza tym fajne rzeczy na tiagrze

https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-sensa-romagna-shiny-tiagra-nowy-7826843488

Dzięki, nie znam tych producentów poczytam. Ale rowery wydają się ciekawe.

Opublikowano
20 godzin temu, de Villars napisał:

Bardzo ładny rower, za te pieniądze brałbym ;)

Dziękuje za wyszukanie ciekawej alternatywy. 

6 godzin temu, drozda napisał:

Również dzięki. 

Mam jedynie pytanie o geometrię nie będzie to opcja za bardzo na sportowo? Zastanawia mnie jedynie waga tego modelu. Zazwyczaj rower przy tym osprzęcie rowery ważą ok 9 kg. A tu jest 10 kg. Boje się że po części różnica wagi jest w ramie. A docelowo rama ma zostać na dłużej. 

Opublikowano
8 minut temu, WcaleNieJa napisał:

Ostatnio znalazłem coś takiego:

• Moser Speed 105 ( tylko nie ma informacji o wadze):

Ostatni rozmiar na wzrost 170 a chyba masz trochę więcej 

Opublikowano (edytowane)

17 minut temu, SzpiceR napisał:

Ostatni rozmiar na wzrost 170 a chyba masz trochę więcej 

No właśnie mam ok.175. Czyli myślisz SzpiceR, że Moser to dobry wybór? (nie jest zbyt agresywy?)

Edytowane przez WcaleNieJa
Opublikowano
1 godzinę temu, WcaleNieJa napisał:

No właśnie mam ok.175. Czyli myślisz SzpiceR, że Moser to dobry wybór? (nie jest zbyt agresywy?)

Przecież ci powiedział że ten rower jest maksymalnie do 170cm wzrostu...

Opublikowano

Shimano szaje. Proszę pomóżcie w wyborze szosy. Szukam szosy do 3000. Nie będzie to juz pierwsza szosa. Szukam sprzętu który posłuży mi jakiś czas. Nie musi być "markowy" bardziej zależy mi na osprzęcie niż na marce bo nie ma być to wyścigowy rower lecz taki do pokonywania dystansów 100+. do tej pory jeździłem na mtb 27.5 z w miarę wąskimi oponami ale szosa jednak bardziej mi leży. Po przejrzeniu kilku rowerów ten https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-sensa-umbria-105-black-red-nowy-7519859918 chyba wydaje się najbardziej rozsądnym wyborem ale szukam porady kogoś bardziej w temacie bo trochę odszedłem od tematów rowerowych na kilka lat i zostałem z tyłu. 

Opublikowano

Witam, trafiło w końcu i mnie i planuje wreszcie zakup długo wymarzonej pierwszej szosy. 

Do tej pory jeździłem tylko i wyłącznie na rowerze MTB. 

Może ktoś coś polecić dobrego na początek. 

Coś co będzie dobra baza do ewentualnych późniejszych modyfikacji. 

Wzrost 174 cm  waga 85.

Budzet 3000 do lekkiego nagiecia (Max 3700 z butami i pedalami) 

Zawsze podobały mi się Meridy i rower MTB też mam od nich ;)

Chce w końcu wrócić po spektakularnym upadku i  lekkiej  kontuzji  do regularnych ćwiczeń żeby wrócić z waga do normalności, a rower zawsze był idealnym uzupełnieniem. 

Może ktoś coś polecić ciekawego w tej cenie? 

Opublikowano
W dniu 2.03.2019 o 20:16, nctrns napisał:

Przecież ci powiedział że ten rower jest maksymalnie do 170cm wzrostu...

Źle przeczytałem a przed odpowiedzią nie przeczytałem drugi raz.

Teraz wiem, że muszę się zastanowić zanim coś napiszę.

Opublikowano

Z nowych rzeczy w tej kasie baaaardzo ciężko. Zresztą sensę linkowałem już komuś w podobnym przedziale cenowym.

Możesz poszukać vento 4.0 2018 czy huragana ale to już będą kwoty circa 3100-3200

Opublikowano (edytowane)

Jak już się zdecyduje to lepiej zamawiać z merlincycles w malowaniu matowym za 574 funtów czy z tej strony?

Edytowane przez mariusz591
Opublikowano

Cześć, dostałem przed chwilką nowego Huragana 4 2019 od kuriera. Jestem laikiem ale opony są jakby zajechane, brudne? Reklamować to jakoś, domagać się wyjaśnień, czy to normalna sprawa (ktoś mierzył, chwilę jeździł)? 

1551945540609257196384793394413.jpg
Opublikowano

A brany bezpośrednio z  Rometa, czy z jakiegoś sklepu?

Opublikowano

Ze sklepu GoRide w Krakowie. Co z tym zrobić? Olać bo to normalka czy pisać do nich?