Gość Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 2 minuty temu, Papynsky napisał: @Sziva, można wiedzieć w jakiej firmie będziesz naprawiać? cyklon.eu
Papynsky Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Dzięki! Czekam w takim razie jaka będzie Twoja opinia na ich temat. Słyszałem że znają się na robocie i byli polecani.
Gość Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 W drugiej połowie kwietnia powinnam mieć już ramę zrobioną. Zobaczymy, jak to wyjdzie, ale na 100% dam znać.
Bjoernrider Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: Szukaj czegoś, co łapie za koła i siodełko. I poproś admina o wydzielenie tematu. Oj tam no ... taka tam dygresja... 1 godzinę temu, Nurek_ napisał: Ale na platformie? Jeśli tak, to uważam że nie ma strachu, łapa która łapie za ramę nie musi być jakoś mocno zaciskana, bo tylko utrzymuje rower w pionie. Za trzymanie odpowiadają uchwyty na koła, ogólnie rower znajduje się w dość naturalnej pozycji - po prostu stoi na platformie, a uchwyty na koła i na ramę tylko go stabilizują. Ewentualnie na ramę można dać takie gumowe przekładki (widziałem że Thule ma takie w ofercie). Inaczej sprawa wygląda jeśli masz bagażnik na hak na którym rower wisi - tu już naprężenia będą dużo większe, bo uchwyt spełnia rolę nie tylko stabilizująca ale również trzyma w powietrzu rower, więc cały jego ciężar oddziaływuje na ramę. Tak, na platformie. Wieszak to porażka... Są takie ustrojstwa na karbonową ramę, znalazłem...O https://www.dopasujbagaznik.pl/akcesoria/thule-carbon-frame-protector-zabezpieczenie-do-ram-karbonowych?gclid=EAIaIQobChMIu9nkp9f92QIVbhbTCh1PcwYXEAQYASABEgJck_D_BwE Koniec offtopu...
Gość Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 7 minut temu, Bjoernrider napisał: Koniec offtopu... Temat jest o pękniętej ramie karbonowej, więc w sumie to nie offtop. A czy pęknięta przed czy po, to już osobna kwestia
Nurek_ Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 5 godzin temu, Bjoernrider napisał: Są takie ustrojstwa na karbonową ramę, znalazłem...O https://www.dopasujbagaznik.pl/akcesoria/thule-carbon-frame-protector-zabezpieczenie-do-ram-karbonowych?gclid=EAIaIQobChMIu9nkp9f92QIVbhbTCh1PcwYXEAQYASABEgJck_D_BwE Dokładnie o tym myślałem
KingaM Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 @Sziva mogę zapytać jak skończyła się sprawa reklamacji w Meridzie? Właśnie zastanawiam się nad ramą (karbon czy alu) i martwi mnie temat gwarancji - na ile realna jest wymiana gwarancyjna ramy i na ile warte są tzw. dożywotne gwarancje...
Gość Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 47 minut temu, KingaM napisał: @Sziva mogę zapytać jak skończyła się sprawa reklamacji w Meridzie? Właśnie zastanawiam się nad ramą (karbon czy alu) i martwi mnie temat gwarancji - na ile realna jest wymiana gwarancyjna ramy i na ile warte są tzw. dożywotne gwarancje... Ramę oddałam do naprawy firmie, która się w tego typu rzeczach specjalizuje, więc koniec końców nie skorzystałam z gwarancji.
seba p. Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Witam, proszę o podpowiedź czy to co znalazłem na mojej ramie (karbon) to pęknięcie czy tylko rysa lub jakaś wada lakieru? Czy mogło to zaistnieć od bardzo mocnego nagrzania sie hamulca? 1
Franz Mauer Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Jak dla mnie to jest pęknięcie. Być może to tylko warstwa lakieru lub karbonu, ale sugerowałbym skontaktować się z którąś z firm zajmujacych się anprawami karbonu lub sprzedawcą jeśli masz jeszcze gwarancję na ramę.
Gość Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Dość głebokie ale krawędzie oblane są farbą jeśli dobrze widzę, więc mi to wygląda na wade fabryczna. Czy jest poważna ze zdjęcia nie wywróżę.
seba p. Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Dzięki za wasze opinie, udam się z rowerem do sprzedawcy bo rower ma dopiero miesiąc więc rama powinna być objęta gwarancją. 1
Kruk Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Leć jak nic, i albo niech wymieni na nową bez wady fabrycznej, bo na taką mi wygląda, albo niech odda ramę do firmy naprawiającej karbon na prześwietlenie, bo może byc tak że to tylko jakaś skaza zewnętrzną i farba tak to spotęgowała.
Franz Mauer Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Widać zresztą, że jest to rama karbonowa z niższej półki. Na insertach hamulca widać pewne nierówności, zmarszczenie powłoki co może sugerować, że za bardzo nie przyłożono się do jego zespolenia z ramą, a przy mocnym hamowaniu być może siły działające na insert obnażyły tą niedoróbkę.
Drewniakowsky Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Witam wszystkich, dziś w oko wpadła mi dziwna rysa na karbonowej ramie, i ciężko mi zdefiniować czy jest to pękający karbon czy może tylko lakier który pękł pod wpływem pracy materiału? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie Pozdrawiam Edytowane 29 Czerwca 2019 przez Drewniakowsky
elmapeto Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Wygląda to źle kolego. Nie wydaje mi się ,że to rysa.
KonradTrek800 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Panikujecie, te zdjęcia nie dadzą odpowiedzi. Karbon jest bardzo elastyczny w przeciwieństwie do akrylowych czy poliestrowych lakierów nawierzchniowych. Jeśli to miejsce mocno pracuje to lakier mógł popękać. Nie bardzo widzę na telefonie która to część ramy. Możesz pokazać zdjęcie całego roweru z tym punktem?
Kajgana Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Chyba tylny trójkąt. Swoją drogą, patrząc ile na forach jest podobnych tematów,to długo się do ram karbonowych nie przekonam...
Drewniakowsky Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Dokładnie ten mankament jest na tylnym trójkącie, rama szosowa od Krossa model vento. Co mogę zrobić w tym wypadku
gawel76 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Nikt ci ze zdjęć nie wywróży, możesz w tym miejscu usunąć lakier i sprawdzić sam karbon
KonradTrek800 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Poszukaj wśród znajomych radiologa, ortopedę lub dentystę z gabinetem to zrobi prześwietlenie i zobaczycie na monitorze czy to pęknięcie
Drewniakowsky Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 @KonradTrek800 genialny pomysł, akurat tak się składa że znajomy weterynarz ma gabinet i posiada RTG więc może uda mi się go namówić
elmapeto Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 10 minut temu, Drewniakowsky napisał: @KonradTrek800 genialny pomysł, akurat tak się składa że znajomy weterynarz ma gabinet i posiada RTG więc może uda mi się go namówić To najlepsza metoda na diagnozę. Sprawdź w ten sposób zanim lakier będziesz usuwać.
Rekomendowane odpowiedzi