Skocz do zawartości

Pęknięty karbon czy lakier - pytania związane z uszkodzeniami ram karbonowych

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Amor mam 1 1/8, ale gdyby rama była pod taper, to można odpowiednie stery zastosować.

Opublikowano

Dlatego jestem zdania (ale to moja zupełnie subiektywna opinia), że karbonowe ramy zostawmy dla zawodowców, albo ludzi którzy  mogą sobie pozwolić na wymianę co kilka lat. Stukanie człowiek, puknie i potem stres. A czy nam amatorom 300 gram zrobi różnice? Toż to starczy się przed startem wysikać:) i już będziemy mniej ważyć. Najbardziej bawi mnie gdy ktoś ma jak ja kilka kilo za dużo, a zastanawia się czy przerzutka 70 gram lżejsza uczyni go szybszym.... 

• Lubię to! 2
Opublikowano
8 minut temu, Sziva napisał:

Amor mam 1 1/8, ale gdyby rama była pod taper, to można odpowiednie stery zastosować.

Pytam,bo Accent Peak jest robiony pod taper - przynajmniej ten z nowszych modeli. 

Opublikowano

Rama Accent Peak 26" - koszt 849 zł + koszt łożysk redukcyjnych.

Ten Author jakoś bardziej mi się podoba wizualnie :)

Ale geometria pod 27,5.

Opublikowano
2 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Ale geometria pod 27,5.

Trzeba będzie dać grubsze opony.

Opublikowano

Sziva a nie chce poczekać co odpowie Merida ? Może dadzą Tobie nową ramę i wtedy co, będziesz miała dwie ?:) 

Andrzej Sawicki
Opublikowano
1 godzinę temu, Sziva napisał:

A może to karbon się zestarzał? 

Sam się nie starzeje. Albo miał wadę produkcyjną, albo któraś przerzutka (niekoniecznie Twoja) napoczęła i wypracowała tę awarię. Początkowe wady włókien zwykle nie są widoczne przez lakier.

Opublikowano
3 minuty temu, Antyszprycha napisał:

Sziva a nie chce poczekać co odpowie Merida ? Może dadzą Tobie nową ramę i wtedy co, będziesz miała dwie ?:) 

To jest wersja lux, ale wolę mieć w razie czego wyjście awaryjne i namierzoną ramę zastępczą.

3 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

albo któraś przerzutka (niekoniecznie Twoja) napoczęła i wypracowała tę awarię

Rama była zupełnie nowa, a moja przerzutka była jedyną zamontowaną na niej.

Opublikowano

Przeleciałem kilkadziesiąt portali i musze rpzyznać,że wobór ŻADEN :/

Opublikowano

Dziś już raczej mniejszość kupuje ramy do kół 26 cali więc może być problem

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Masz "okazję" zrobić jazdy testowe. Któreś XS na kołach 27,5 powinno pasować. To nie jest jakaś wielka różnica.

Opublikowano

Oś pewnie zwykła,bo to 2013r. :)

Opublikowano
2 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Oś pewnie zwykła,bo to 2013r. :)

Też tak myślę, ale wolę się upewnić.

Opublikowano

Tylko przy fullu zalecany jest inny skok niż 100mm przedniego widelca...

hociaż fajne to ustrojstwo i może warto byłoby wsadzić nowy wideł 120 mm ;)

Opublikowano (edytowane)

Piszą o max 120mm. Ja mam Rebę i z tego co kojarzę  po ostatnim serwisie, to chyba posiada ona jeszcze jedną podkładkę w sprężynie, więc nie byłoby kłopotu z przerobieniem jej ze 100 na 115/120mm.

Edytowane przez Gość
Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

To zależy od modelu. Wg instrukcji producenta dla nowszej Reby (na pewno 2016-2019) zmiana skoku wymaga założenia innego zestawu sprężyny powietrznej. Podkładka w komorze powietrznej dotyczy progresji ugięcia, a nie długości skoku. To chyba cena za niską wagę względem Recona, gdzie wystarczy dodać/odjąć podkładki skoku.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Znalazłam informację, że długość Reby 100mm to 473 mm, a według Meridy przedni widelec powinien mieć 490mm. Zakładając, że sag potrafi wahać się od 15 do 35% w zależności od preferencji, to chyba tragedii by nie było.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Rower pojedzie, tylko byłabyś bardziej wyścigowo pochylona niż producent zaprojektował.

Opublikowano

Sklep mi odpisał, że niestety rama jest już sprzedana.