jurnax Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 20 godzin temu, Odie napisał: https://rowery-indiana.pl/rowery-mtb/132,storm-x8-m-29-2020-29-19-niebieski U producenta wisi za 3999 Storm X8 Jestem ciekaw kiedy nasz "bogaty" kraj zabierze się za tego typu "promocję". Wg. mnie powinno być to karane. No tak, u producenta wisi za 3999 zł ale u producenta bezpośrednio nie da się kupić, są linki do sklepów, w których jest już nowa cena "z rabatem"
zimko_bilomag Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Ostatnio udało mi się kupić x pulser 5.9 za 2599 zł, a teraz niby promocja z 4199 zł na 3199 zł haha chociaz w listopadzie jego regularna cena była 2699 co prawda nie był on dostępny w sprzedaży.
maciekolo Opublikowano 19 Lutego 2021 Opublikowano 19 Lutego 2021 Witam szanownych użytkowników. Właśnie kurier przytargał mi karton z IKSEM 6.9 Wstępnie już złożony, manetki ustawione. Oczywiście byłem tak podjarany że odruchowo złapałem za przednią klamkę przed założeniem koła:D:D Skończyło się odkręcaniem korka na manetce i rozpychaniem tłoczków, generalnie prawie wszystko działa super. Oczywiście regulacja zacisków ale to standard. Jedna rzecz mnie martwi. Podniosłem rower za sztycę i napędziłem na najszybszym przełożeniu tak że czuć było że aż ciężko się kręci i w tym momencie czuć na pedale i nawet słychać jakby łożysko było za mocno skręcone w suporcie, nie wiem czy to może tak łańcuch pracuje na zębatce? Czuć to przy dużych obrotach i obciążeniu korby. Z innych spostrzeżeń: wg ME jest to edycja 2020 ale: spawy na ramie nie są wygładzone - mi to absolutnie nie robi różnicy (spawam sobie amatorsko więc lubię patrzeć na ładne spawy) hamulce to mt410 piasty deore i rodzynek/bonus z przodu przerzutka SLX :D:D rama 23" 190 wzrostu, długie ręce, duży bęben i 130 kg wagi więc indiana będzie miała mocny test 1
Administrator Rozwiązanie SzajBajk Opublikowano 24 Lutego 2021 Administrator Rozwiązanie Opublikowano 24 Lutego 2021 Indiana X-Pulser 5.9 - napęd, a nawet piasty z grupy Shimano Deore M6000, widelec amortyzowany RockShox XC30 z blokadą Pop Lock. Indiana X-Pulser 6.9 - napęd Deore M600, z tylną przerzutką XT RD-M786, powietrzny widelec RockShox 30 Silver Solo Air. Indiana X-Enduro 7.7 - agresywne, trailowe opony 27.5x2.8, napęd Deore / SLX / XT 3x10 (korba ze zdjęcia to nie SLX), widelec jak w X-Pulser 6.9. Jaki wybrać rozmiar Indiana X-Pulser? Oto tabela geometrii stworzona przez @pawelll Jaki wybrać model roweru Indiana X-Pulser? Oto zestawienie osprzętu stworzona przez @pawelll Poniżej wybrane opinie z tego wątku. Indiana X-Pulser 5.9 @Teodoro Witam, wlasnie stoję przed zakupem roweru i dzisiaj oglądałem w media expert http://rowery-indiana.pl/mtb/rower-indiana-x-pulser-5.9-m-19-czarno-bialo-srebrny-mat-bp,37,id-847204 Sprzedawca go zachwalał, ale z drugiej strony mowił, ze zbytniej predkości na nim nie rozwine i ze opony mogły by byc troche lepsze, lecz zle nie sa. Osprzętowo podobno bije inne w tym przedziale cenowym, ale co z rama i waga tego rowerka? Na jednej stronie pisza ze waga to 15 a na innej czytalem ze 14. Jak t oz tym jest? Podobno marka kross robi te rowery? @egzo23 Osprzęt jest fajny, oprócz hamulców i niewiadomych kół. Niewiadomą stanowi także sama rama. Nie wiem co sprzedawca miał na myśli z tą prędkością... Typowe MTB, muł na asfalcie, świetna zabawa w terenie. Ale nie kupiłbym... Raz, że marka mało pewna, dwa, że w markecie... Pewnie brak fachowego serwisu, i ciekawe co z gwarancją, czy przeglądami gwarancyjnymi. Poproś żeby zważył. @TOMALA72 Miałem Indianę X-Pulser 1.9, która miała ramę sygnowaną przez Kross - na dole mufy była wybita w aluminium nazwa marki i numer seryjny ramy, która była identyczna jak starsze ramy w pierwszych levelach B. Pewno składali je w montowni Krossa:) Indiana X-Pulser 6.9 @wi5nia Wczoraj zanabyłem ten rower. Wygląda przyzwoicie, przesiadłem się z Meridy Matts 70 kilkunastoletniej, to poezja. Mam 175cm, rama 19 pasuje idealnie. Ciężko coś więcej napisać póki co... Zamówiłem 1 lipca za 2700. Wtedy jeszcze były dostępne. Dowieźli do domu, sam wszystko poskładałem, żadnych szczególnych regulacji nie wykonywałem, wszystko pracuje idealnie. Dla utrzymania gwarancji muszę zrobić podstawowy przegląd w ciągu 30 dni. Tak jak pisałem wcześniej w porównaniu do mojej starej Meridy to przepaść na korzyść Indiany, ale ciężko te rowery w ogóle porównywać. @maq A ważyłeś go może? Ciekawe ile dokładnie ma kg, bo podają na stronie, że 16. Ponoć to nieprawda i jest mniej. A może znalazłeś gdzieś na ramie oznaczenie Kross? @wi5nia To już nie są ramy Krossa. Te rowery są produkowane/składane przez włoskie Cicli Esperia. Trudno coś znaleźć na ich temat, ale "na oko" wygląda ok. Poza tym liczę, że nie będzie problemu skoro dają 5 lat gwarancji. Nie ważyłem go. @maq Znalazłem o nich opinie w internecie i jest ok, chociaż niewiele. http://www.cicliesperia.it Wygląda na to, że tylko składają rowery. Takiej ramy jak w 6.9 nie ma żaden z ich modeli. Jakieś 10 lat temu mieli wycofanie produktów właśnie z powodu słabych ram i mam nadzieję, że dzięki temu już wiedzą co i jak. Regularnie wertuję ofertę na naszym rynku i w dalszym ciągu po mojemu X-Pulser nie ma konkurencji w kategorii zastosowanego osprzętu. Nie tylko 6.9, ale i modele niższe 6.7, 5.9. Jak nie znajdę nic ciekawego, to bardziej przychylnym okiem zerknę na model z kołami 27.5, chociaż nakręciłem się na 29". Wtedy do wzięcia będzie X-enduro 7.7, obecnie za 2900. (..) Dzisiaj kupiłem jedną z ostatnich 19”. Mam 180 cm i jest akurat. Pierwsza jazda Indianką za nami. Po złożeniu roweru zrobiłem regulację zacisków hamulcowych i w drogę. Przejechaliśmy 'wysiłkową' trasę 12.5 km, ze średnią prędkością 24 km/h. W ocenie mojej i kolegów z grupy 40+ rowerek jest mega. Aha, ważymy 14.3 kg, @wi5nia Ja na razie zrobiłem jakieś 200km, póki co w warunkach miejskich (dojazdy do pracy), w przyszłym tygodniu zamierzam zrobić przegląd gwarancyjny. Jeździ się bez porównania do starej 26 (Merida też z 2004), rower nie wymagał żadnych specjalnych zabiegów, oprócz skręcenia po wyjęciu z pudła. Jedyne co mi trochę przeszkadzało, to kiepskie gumy na kierownicy, ale zawsze można to zmienić (ja założyłem stare rogi i jest git) @maq Ja ze swojego też mega zadowolony. Drogi się trzyma jak przyklejony. Na wirażach między drzewami nie obawiam się uślizgu kół. Oczywiście opony też robią dobrą robotę, ale przede wszystkim amortyzator. Muszę u siebie sprawdzić też łańcuch, bo zdaje się któreś ogniwo jest za mocno ściśnięte. Na 9 i 10 przełożeniu słychać lekkie tykanie i czasem przy zmianie przerzutki, potrafi przeskoczyć łańcuch. Poza tym jest idealnie. Ze średnią prędkością po lesie nie schodzę już teraz poniżej 25 km/h Rowery Indiana ogólnie. @bomilek Witajcie Jak wygląda sprawa gwarancji roweru kupionego w mediaexpert? U mnie w okolicy nie ma już Indiany 6.9 z ramą 19 więc rozważam wyjazd do najbliższego miasta gdzie wg strony internetowej jeszcze takie rowery są. I tu mam wątpliwości czy serwis odbywa się w markecie w którym kupiłem czy ogólnie w całym kraju? Jak wygląda sprawa przeglądów gwarancyjnych są one konieczne/płatne? Dzięki za wszelkie informacje @pravy1990 Tam , gdzie są punkty serwisowe można realizować gwarancję czyli ok 260 punktów w całej Polsce - większość Media Expert posiada taktowne .Dla ułatwienia można wejść na stronę Indiany i na samym dole strony wpisać swoją miejscowość - wyświetla się najbliższe punkty serwisowe. Opłata za przegląd po miesiącu jest obowiązkowa aby była gwarancja koszt(obecnie) 49 zł tak samo po roku . (...) @wi5nia Dzwoniłem w tej sprawie do ME i dostałem informację, że jeśli w naszym mieście nie ma ich punktu serwisowego, to wystarczy zrobić przegląd w dowolnym serwisie rowerowym, ważne żeby podstemplowali. @Counter Czyli co to normalne? Jutro podjadę do jakiegoś sklepu rowerowego i siądę na jakimś innym i sam ocenię. Niestety Indiana którą mierzyłem ma przetarty lakier na spawach. Najgorsze jest to, że przyszło to w takim stanie z fabryki. @pravy1990 Więc oficjalnie dołączam do grupy Pulserowcow:D Mam pytanie . Tylnie koło się nie kreci , hamuje samo . Dokładnie to tarcza obciera o klocki w środku dodatkowo skrzypi przy minimalnej prędkości . Jest to trochę denerwujące i pewnie ma wpływ na jazdę ... Byłem w media Expert coś tam dokrecono i stwierdzono że rower musi się dotrzeć .... No chyba nie ? Choć słabo się znam ale raczej nie powinno tak być , prawda ? I te tylnie koło delikatnie krzywo się kręci Nie robię więcej jak 10 km i nie szaleje z prędkością do momentu pierwszego przeglądu ponieważ się trochę obawiam , mam nadzieję że zostanie to naprawione . Rower wygląda bogato i jeździ się fajnie biegi wbija prawie od strzału . Blokada amortyzatora działa intuicyjnie i wiele lepiej radzę sobie z podjazdem pod górki ale miałem stary rower , więc wiecie @TOMALA72 Rowery z Media mają to do siebie, że są sprzedawane w namiotach gdzie są pospinane razem linkami, łańcuchami i czym się da a jak zawieje to wszystko się przewraca i obija nawzajem. Montażem zajmują się ludzie, którzy mają o tym nikłe pojęcie a niska cena wynika z badziewnej ramy i komponentów w niej zawartych takich jak stery itp. Zacisk sztycy firmy Promax mówi sam za siebie. Rower kusi osprzętem ale amor i napęd nie rekompensuje taniej, chińskiej ramy z katalogu. Nie wspomnę o kierownicy TKX? Co to jest? czy tandetnych chwytach. @maqTwoje argumenty tylko potwierdzają jak dobrym wyborem jest X-pulser 6.9 i za to Ci dziękuję. Główny element, na który zwracasz uwagę, to rama. Jak pisali koledzy jest na nią 5 lat gwarancji, zatem nie ma się czego obawiać. Swoją drogą kolega niedawno toczył batalię ze swoim S-Worksem za pierdyliard złotych, bo spaw puścił, w rowerze szosowym. Łaskawie zgłoszenie uznali, bo miał proste obręcze, inaczej byłoby po zawodach. Po dziurach nie jeździł i w żadną nie wpadł. Jak się porówna wagę naszych Indian do innych, dobrze znanych rowerów, to wypadamy nieźle, powiedziałbym normalnie. Z ramą L mamy 14.3 kg, a to może wynikać również z opon i obręczy niewiadomego pochodzenia, vs na przykład 14.1 kg w Cube Analog, czy Trek Marlin 7 - 14.35 (rama M), albo nawet przywołany wcześniej Kross, model Level 7.0 z podobnym poziomem osprzętu do naszych za 3.5 tysiąca zł - 13.8 kg (S). Wybacz, ale ocena roweru po zacisku sztycy (siodło nie opada w moim), lub kierownicy (rower skręca), zupełnie do mnie nie trafia. Chwyty, jak mi te zaczną przeszkadzać, wymienię na najdroższe, za 100 zł. Odblaski w kołach też mamy jakieś chińskie chyba, ale do tej pory nie odpadły @pravy1990 W sumie na ramę jest gwarancja 5 lat więc to raczej wystarczy i jakościowo musieli ja dokładnie testować w różnych warunkach... Za kwotę 2600 dla rozumnych to świetny rower . Nie można mieć wszystkiego ,szkoda tylko że tych ram nie klepie już Kross bo to ogólnie uznana marka wiadomo . Skoro gwarantują za tą ramę warto przetestować w hardkorowych warunkach. @maq W moim zdiagnozowałem dzisiaj trzeszczenie. Podkładki się przesuwają i pierdzi. Przyczyna oczywiście tkwi głębiej, bo pewnie gwiazdka nie trzyma w rurze i są małe przesunięcia. Nie wiem czy da się to zniwelować. Popatrzymy. Indiana X-Pulser 10 @hudezz wysokość główki ramy to 95cm w X10 21" , kąt główki ramy to 70-70.5°, wysokość suportu to ok 6cm 🙂 1.85kg to waga ramy z tylnym zaciskiem, klamką, osią i pancerzykami w ramie (...). Waga po moich modach to 12.5kg, dałoby się go jeszcze odchudzić ale nie mam na razie ciśnienia na to. 3 2
Accent_Szaj Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 @SzajBajk dobre podsumowanie wątku. Jeszcze jak by zmienić tytuł tematu, to by była taka wisienka na torcie(Np. "Wszystko o marce Indiana")
Administrator SzajBajk Opublikowano 25 Lutego 2021 Administrator Opublikowano 25 Lutego 2021 8 godzin temu, Accent_Szaj napisał: dobre podsumowanie wątku Siema Forumowicze W celu maksymalnego ułatwienia nam wszystkim odnajdywania szukanych treści na naszym forum, korzystamy z "serduszka" lub "kciuka w górę", by wyrazić opinię o dobrym wpisie. Unikamy tworzenia kolejnych postów. Zobaczycie - będzie się to super czytało. Dzięki!
Newman Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Cześć mam pytanie o Indiane Storm x9, bo na temat tego roweru za bardzo opinii znaleźć nie mogę, czy przy obecnej cenie 4999, to wciąż korzystna oferta? Oczywiście jestem przekonany że znacznie tańszy rower spełnił by również moje oczekiwania ale kupuje zwykle rower na kilka lat, więc mogę dopłacić bez bólu, jednak wolał bym nie przepłacać jak nie muszę, widziałem że kosztował na początku stycznia jeszcze 3999, ale podejrzewam że ceny rowerów raczej spadać nie bedą, ktoś jeździł i się wypowie? ewentualnie spec się wypowie na podstawie osprzętu ;) https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x9-m19
Accent_Szaj Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 W dniu 25.02.2021 o 07:12, SzajBajk napisał: Unikamy tworzenia kolejnych postów Najlepiej zmienić jeszcze tytuł tego tematu, bo ostatnio ludzie szukali o Indianie Storm i nie mogli znaleźć . Proponuje "Wszystko o rowerach marki Indiana". Ten który jest obecnie sugeruje że temat jest tylko o modelu 6.9
maq Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 A co ma Storm do X-pulsera? Przecież to inne rowery. Wydzielić można do nowego tematu wszystko, co nie dotyczy 6.9. Inaczej temat zupełnie traci sens. Wysłane z Tapatalk
rafbog Opublikowano 9 Marca 2021 Opublikowano 9 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 13:06, Newman napisał: Cześć mam pytanie o Indiane Storm x9, bo na temat tego roweru za bardzo opinii znaleźć nie mogę, czy przy obecnej cenie 4999, to wciąż korzystna oferta? Oczywiście jestem przekonany że znacznie tańszy rower spełnił by również moje oczekiwania ale kupuje zwykle rower na kilka lat, więc mogę dopłacić bez bólu, jednak wolał bym nie przepłacać jak nie muszę, widziałem że kosztował na początku stycznia jeszcze 3999, ale podejrzewam że ceny rowerów raczej spadać nie bedą, ktoś jeździł i się wypowie? ewentualnie spec się wypowie na podstawie osprzętu https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x9-m19 Ja jeżdżę X9. Nakręciłem na razie niewiele bo około 700km, ale w cenie 4K to bardzo dobra opcja wg. mnie. Szukając nie znalazłem konkurenta w takim osprzęcie. Rowerkiem śmiga mi się póki co bardzo dobrze. Osprzęt działa precyzyjnie i w większości niezawodnie (uwagi niżej). Amortyzator powietrzny, pomimo że nie jest to klasa premium na razie działa rewelacyjnie. Super, że można go sobie ustawić pod siebie. Wcześniej jeździłem na podstawowej wersji amora sprężynowego. Bez porównania. Kilka rzeczy do których mam uwagi to: 1. Regulacja piast. Proponuje sprawdzić zaraz po zakupie. U mnie przednia piasta była za mocno skręcona. Przy kole wpiętym w rower tego nie czuć, bo koło kręci się swobodnie. Obracając piastę dłonią można było wyczuć opór. Wystarczyło trochę poluzować i piasta obraca się płynnie. 2. Regulacja zacisku tylnego. Minimalne niedopasowanie powodowało wyhamowywanie koła. Też trudno zauważalne bo nie było słychać, że coś obciera, a koło jednak stosunkowo szybko się zatrzymywało po zakręceniu ręką. 3. Mocowanie linki tylnego hamulca do ramy. Podobnie jak inne linki ta też jest mocowana do ramy za pomocą plastikowych zatrzasków. U mnie pierwszy zatrzask patrząc od przodu ciągle się wypinał z ramy. Trytyka rozwiązała problem, ale w rowerze w tej cenie nie powinno coś takiego występować. 4. Twarda manetka przedniej przerzutki. Chodzi o przerzucanie na większą zębatkę. Tu nic nie wymyśliłem. Ten typ chyba tak ma. 5. Przy temperaturach poniżej zera i jazdy po mokrym śniegu "zakleja" się przednia przerzutka i nie jest w stanie zrzucić łańcucha na mniejszą zębatkę. Ostatnia rzecz, która mi osobiście niespecjalnie przeszkadza bo lubię przy rowerze robić wszystko sam, to serwis ME. Niepokoi mnie trochę to, że gdyby doszło do jakiejś awarii i będę musiał coś reklamować to proces może być długi, z racji tego że market nie ma dobrego zaplecza serwisowego i szybkiego dostępu do części zamiennych. Ponadto te rzeczy regulacyjne, które wymieniłem powinny być chyba wyłapane i zrobione na pierwszym przeglądzie. Według mnie lepiej tu wypadają lokalne serwisy i sklepy rowerowe, chociaż irytuje mnie to, że jak sprzedawcy słyszą że rower Indiana z marketu to na ich twarzach pojawia się wyraz politowania. Przy obecnej cenie rozejrzałbym się jeszcze w lokalnych sklepach rowerowych za rowerem z podobnym osprzętem. 1 1
Accent_Szaj Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 W dniu 9.03.2021 o 21:25, rafbog napisał: to serwis ME. Broń Boże nie oddawaj im roweru Na szczęście jest on na markowym osprzęcie, oddajesz go do serwisów producenta(są w każdym dużym mieście). Do ME oddajesz tylko jak z ramą jest coś nie tak. Co do innych twoich uwag. 1 i 2 - nie luzowałbym piast, one mają w sobie lichy smar dlatego słabo się kręcą. Wymiana smaru, albo chwila jazdy załatwi problem. 3. Zdarza się. Jak nie ma prowadzenia wew. Fakt trytytki załatwiają sprawę 4 i 5 - Te typy tak mają, ale możesz zawsze wyczyścić linkę i nasmarować oliwką do łańcucha. Przy zabiegu nie odkręcaj linki od przerzutki. Jak łańcuch jest na największej zębadce, nie kręcąc pedałami dajesz na najmniejszą. Wtedy linka się luzuje i można wyjąć ją z uchwytów
Malpeczka159 Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 Od tamtego roku jeżdżę X8. Kupiony za 3800zl, teraz kosztuje już 4500.. Niestety rowery ogólnie zdrożały. Za tą cenę myślę że sprawuje się świetnie, co prawda na ME nie można oczywiście liczyć w żadnej kwestii( mieli problem nawet z napompowaniem kół przy odbiorze), tak że takie trochę DIY. Po odbiorze najlepiej zrobić samemu pełny przegląd, smarowanie, ustawić zaciski. U mnie po sezonie wjechał upgrade: Konkretniejsze oponki na mleku, hamulce Magury, nowe linki i uszczelnione pancerze( warto to zrobić nawet w nowym, linka przedniej przerzutki nieuszczelniona zbiera bardzo dużo syfu, a przerwę w pancerzu na tylnim trójkącie też warto zastąpić ciągłym od manetki) i chwyty Odi. Kultura pracy napędu po tych wymianach i regulacji zmieniła się niesamowicie a dzięki hamulcom indianiec w końcu da się poskromić na zjazdach😁 1
rafbog Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: 1 i 2 - nie luzowałbym piast, one mają w sobie lichy smar dlatego słabo się kręcą. Wymiana smaru, albo chwila jazdy załatwi problem. Jestem przekonany że u mnie była za mocno skręcona. Czuć było łożyskowanie przy obracaniu dłonią. To nie to co klejący smar. Piasty skręcone tak, że nie ma luzu. 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Broń Boże nie oddawaj im roweru Na szczęście jest on na markowym osprzęcie, oddajesz go do serwisów producenta(są w każdym dużym mieście). Gdzie można znaleźć listę takich serwisów.? Na stronie https://rowery-indiana.pl/ znajduje tylko markety.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 3 godziny temu, rafbog napisał: Gdzie można znaleźć listę takich serwisów.? Np. Jak siądzie amor idziesz do Sram, Jak przerzutka Shimano itp
Accent_Szaj Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 W dniu 9.03.2021 o 21:25, rafbog napisał: 4. Twarda manetka przedniej przerzutki. Chodzi o przerzucanie na większą zębatkę. Tu nic nie wymyśliłem. Ten typ chyba tak ma. Akurat, jak na zawołanie @SzajBajk zrobił filmik jak poprawić pracę manetki/przerzutki. Tam masz właśnie sposób jak zdjąć linkę bez odkręcania jej. Wbrew pozorom jest ważnie, aby jej nie odkręcać, wtedy linka może się postrzępić
rafbog Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Akurat, jak na zawołanie @SzajBajk zrobił filmik jak poprawić pracę manetki/przerzutki. Tam masz właśnie sposób jak zdjąć linkę bez odkręcania jej. Wbrew pozorom jest ważnie, aby jej nie odkręcać, wtedy linka może się postrzępić Spoko, nie wiem tylko czy zauważyłeś, ale ja pisałem o przedniej przerzutce. Takiego sposobu jak pokazany w filmiku, nie da się wykorzystać do linki przedniej przerzutki w X9.
Newman Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 20 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Np. Jak siądzie amor idziesz do Sram, Jak przerzutka Shimano itp no ale to jednak i tak już odpłatnie, bo w ramach gwaranacji to chyba tylko do MM można się udać ?
krilan1990 Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 W dniu 11.03.2021 o 13:14, Malpeczka159 napisał: Od tamtego roku jeżdżę X8. Kupiony za 3800zl, teraz kosztuje już 4500.. Niestety rowery ogólnie zdrożały. Za tą cenę myślę że sprawuje się świetnie, co prawda na ME nie można oczywiście liczyć w żadnej kwestii( mieli problem nawet z napompowaniem kół przy odbiorze), tak że takie trochę DIY. Po odbiorze najlepiej zrobić samemu pełny przegląd, smarowanie, ustawić zaciski. U mnie po sezonie wjechał upgrade: Konkretniejsze oponki na mleku, hamulce Magury, nowe linki i uszczelnione pancerze( warto to zrobić nawet w nowym, linka przedniej przerzutki nieuszczelniona zbiera bardzo dużo syfu, a przerwę w pancerzu na tylnim trójkącie też warto zastąpić ciągłym od manetki) i chwyty Odi. Kultura pracy napędu po tych wymianach i regulacji zmieniła się niesamowicie a dzięki hamulcom indianiec w końcu da się poskromić na zjazdach😁 Uszczelnić można fabrycznie zamontowane pancerze, wystarczyć kupić końcówki uszczelnione oraz końcówki z noskiem i termokurczke 3.5/1.75 do uszczelnienia odsłonięte linki na tylnym trójkąt. Polecam tez sposób Szajbajka i smarowanie linek oliwka do łańcucha. Drobne modyfikacja dają bardzo odczuwalny efekt
Accent_Szaj Opublikowano 12 Marca 2021 Opublikowano 12 Marca 2021 6 godzin temu, Newman napisał: już odpłatnie A skąd Wszystko w ramach gwarancji producenta.
Maniek123 Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) edit: zmieniam wątek Edytowane 13 Marca 2021 przez Maniek123
Accent_Szaj Opublikowano 13 Marca 2021 Opublikowano 13 Marca 2021 W dniu 12.03.2021 o 17:17, rafbog napisał: Takiego sposobu jak pokazany w filmiku No tak w X9 ma pancerz prawię do końca, ale ty masz tam manetki XT. One działają twardo i dlatego są ZAJEFAJNE!!!
kris1 Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Czołem. Odebrałem swoją X 7 ze sklepu i po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłem ,że tylne koło nie jest idealnie osiowo z ramą ,różnica ok. 0,6 cm .Z racji tego że to sztywne osie nie da się tego skorygować. Jak jest w waszych Indianach , bo nie wiem czy moja jakaś wadliwa , czy wszystkie takie.
rafbog Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) W dniu 18.03.2021 o 22:16, kris1 napisał: Czołem. Odebrałem swoją X 7 ze sklepu i po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłem ,że tylne koło nie jest idealnie osiowo z ramą ,różnica ok. 0,6 cm .Z racji tego że to sztywne osie nie da się tego skorygować. Jak jest w waszych Indianach , bo nie wiem czy moja jakaś wadliwa , czy wszystkie takie. U mnie w X9 też tak jest. Większy odstęp jest po tej stronie co kaseta. Może to właśnie ze względu na rozmiar kasety tak to jest skonstruowane. Nie wydaje mi się, że jest to brak osiowości. Po prostu obręcz koła jest bliżej jednego końca piasty Zmierzyłem dokładniej. U mnie jest około 3-4 mm. 2mm jest kwestią lepszego wycentrowania koła. Reszta to niedoskonałość ramy, może haków lub błąd pomiaru. Edytowane 20 Marca 2021 przez rafbog
maciekolo Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 46 minut temu, rafbog napisał: U mnie w X9 też tak jest. Większy odstęp jest po tej stronie co kaseta. Może to właśnie ze względu na rozmiar kasety tak to jest skonstruowane. Nie wydaje mi się, że jest to brak osiowości. Po prostu obręcz koła jest bliżej jednego końca piasty Niestety jeśli z przodu koło nie jest zaplecione z identycznym przesunięciem to rower nie ma śladu, moim zdaniem jest to źle zaplecione koło tylne, jednostkowy babol podczas spawania ramy (mało prawdopodobne) lub babol konstrukcyjny ramy (ktoś próbował iść na skróty, przeprojektował jedno w drugie zapominając o czymś takim właśnie gdzie zmieścić kasetę). Ja bym tego nie wytrzymał, w moim 6.9 jest idealnie. Ja bym pojechał do speca od zaplatania kół i spytał czy da się to wyciągnąć szprychami. XPulser 6.9 pomiar pokazuje nie więcej jak 0,5mm
Accent_Szaj Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 13 godzin temu, kris1 napisał: swoją X 7 ze sklepu Zakładasz koło na odwrót(tarczą w stronę przerzutki)i patrzysz czy koło jest teraz bliżej drugiej strony. Jak jest, to będzie wina koła, jak dalej to samo, to wina ramy
Rekomendowane odpowiedzi