pawellabedz Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Teraz, Krzysno napisał: Taki miałem zamiar 😉 ale najbardziej miękkie przełożenie ma 26-36. Dla mnie za twardo. To szukaj czegoś innego dzisiaj wybór mamy aż aż ja się zakochałem w Meridzie mimo że też nie są to idealne rowery ale zrobiłem pod siebie i jest git ale wybór należy do ciebie co chcesz z tym zrobić
Krzysno Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 1 minutę temu, pawellabedz napisał: dzisiaj wybór mamy No właśnie dosyć słabo, bardzo wyprzedane. A jaka Merida?
pawelll Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 11 minut temu, Accent_Szaj napisał: @pawelll i @hudezz ile wy macie wzrostu że macie 21? 186. Myślałem i mierzyłem 19". Moim zdaniem trochę za mała. Jedyny wymiar który w 21 jak dla mnie mógłby być trochę mniejszy to przekrok- taka ta rama jest górna rura jest dość wysoka. Na wysokości noska siodełka ma ok. 80 cm. ja w każdym razie mam kilka bezpiecznych cm
wolek Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Ja też mam 186cm wzrostu i jeździ mi się super na 19. Zmieniłem tylko mostek na dłuższy ale to w sumie moja fanaberia bo mostek miałem na półce i ma logo Giant 21 dla mnie zdecydowanie za duży.
pawellabedz Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 53 minuty temu, Krzysno napisał: No właśnie dosyć słabo, bardzo wyprzedane. A jaka Merida? No to według wyobraźni i kasy 2 minuty temu, wolek napisał: Ja też mam 186cm wzrostu i jeździ mi się super na 19. Zmieniłem tylko mostek na dłuższy ale to w sumie moja fanaberia bo mostek miałem na półce i ma logo Giant 21 dla mnie zdecydowanie za duży. Pierwszą Meridę miałem 19 potem 20 36 minut temu, pawelll napisał: 186. Myślałem i mierzyłem 19". Moim zdaniem trochę za mała. Jedyny wymiar który w 21 jak dla mnie mógłby być trochę mniejszy to przekrok- taka ta rama jest górna rura jest dość wysoka. Na wysokości noska siodełka ma ok. 80 cm. ja w każdym razie mam kilka bezpiecznych cm No widać co człowiek to inna rama mi się wygodnie jeździło i na 19 i na 20 jedyne czego mi brakuje to moc wsiadania na listonosza 😛
michal82 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 13 godzin temu, pawellabedz napisał: Wiesz to nie są pomiary laboratoryjne więc nie jest to pomiar z dokładnością co do jednego nanometra 😛 poza tym i tak pomiar pomiarem a rower może nie pasować do każdego nie rozumiem tego jarania się pomiarami Wiem że nie sa laboratoryjne i nie chodzi o jaranie się numerkami. Dla mnie to jest istotna informacja ponieważ szukam ramy o bardziej wyprostowanej niz sportowej pozycji a brak dostępności w sklepach uniemozliwia przymiarkę. Podejrzewam że jest więcej osób które ze wzgledu na brak mozliwości przymiarki "jara się" tymi pomiarami. 11 godzin temu, pawellabedz napisał: Jeśli ma 21 to czemu się dziwisz że te wymiary są różne ? Bo to tak jakbym się dziwił że nie dostałem s-worksa jak zamówiłem speca na sorze Nie dziwię się że sa różne bo to jest oczywiste że będa sie różnić przy różnych rozmiarach. Problem polega na tym że w pomiarach które dostałem na priv (x7 19") Reach jest większy o około 2cm niz dla ramy 21" x8 a powinien byc ok 2cm mniejszy. Stack jest mniejszy niż dla 21" ale pytanie czy z kolei może być aż tak dużo mniejszy. Stack: 59, Reach: 45 Może przydałyby sie jeszcze jakieś dodatkowe pomiary porównawcze. Model roweru prawie na pewno nie ma tu znaczenia. Obrysowałem w AutoCad zarówno x7 jak i x8 oraz kilka innych modeli rowerów na podstawie zdjęć. Wiem że nie jest to super metoda i mocno zależy od sposobu wykonania zdjęcia ale metoda ta pokazała że w x7 i x8 geometria ramy jest taka sama. Ponadto na podstawie tej metody porównałem zmierzone wartości Stack i Reach dla Merida Big Nine oraz Cube Attention z wartościami podawanymi przez producenta i jest bardzo dobra korelacja tych wartości. Niestety zdjęcia ze strony Indiany sa robione dla ramy 21" więc nie mam pomiarów dla 19" ale to co zmierzyłem w Cadzie dość dobrze zgadza się z pomiarami przedstawionymi w tabelce na pierwszej stronie dla x8 21". 1 1
Accent_Szaj Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 6.11.2020 o 14:10, michal82 napisał: X8 21" Stack: 67, Reach: 43 vs. X7 19" Stack: 55, Reach: 45 vs X10 21" Stack: 71, Reach: 43 Czy ktoś z 19" Indiana mógłby zmierzyć te wartości?
hudezz Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 37 minut temu, michal82 napisał: Obrysowałem w AutoCad zarówno x7 jak i x8 oraz kilka innych modeli rowerów na podstawie zdjęć. Właśnie zobaczyłem siebie zanim kupiłem rower 🤣
Accent_Szaj Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 7.09.2020 o 17:45, MARCIN# napisał: Indiana Storm X8 19'' L-610mm H/T-110mm S/T-480mm RC-440mm BB-65mm S/T angle-74° H/T angle-70° Waga całości to 13.8kg @MARCIN#zrobił dokładne pomiary 19" może zmierzy również Reach i Stack
Krzysno Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 49 minut temu, michal82 napisał: Obrysowałem w AutoCad zarówno x7 jak i x8 oraz kilka innych modeli rowerów na podstawie zdjęć. Super. A byłbyś skłonny podzielić się plikiem ? Mam dokładnie taki sam dylemat, szukam roweru o stosunkowo wyprostowanej i wygodnej pozycji, i nie wiem, czy kupić Indianę
michal82 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Jasne nie ma sprawy. Wyślij email na priv. Ja mam dokładnie ten sam problem. Ze względu na problemy z kręgosłupem szyjnym szukam czegoś z bardziej wyprostowaną pozycją żeby nie zadzierac głowy do góry. ... i jeszcze pytanie natury technicznej bo obserwuje różne podejście do tematu: Stack i reach mierzy się od osi supportu do osi kapsla czy osi górnej części główki ramy? Ma to wpływ szczególnie na Stack bo jednak rura sterowa Amora wystaje te 6-7cm
Accent_Szaj Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 21 minut temu, hudezz napisał: zobaczyłem siebie Ja przy swoich obliczeniach zastosowałem metodę "mgr" Kwaśniewskiego i wszystko się zgadza
pawellabedz Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, michal82 napisał: Jasne nie ma sprawy. Wyślij email na priv. Ja mam dokładnie ten sam problem. Ze względu na problemy z kręgosłupem szyjnym szukam czegoś z bardziej wyprostowaną pozycją żeby nie zadzierac głowy do góry. ... i jeszcze pytanie natury technicznej bo obserwuje różne podejście do tematu: Stack i reach mierzy się od osi supportu do osi kapsla czy osi górnej części główki ramy? Ma to wpływ szczególnie na Stack bo jednak rura sterowa Amora wystaje te 6-7cm To w takim wypadku musi być mtb ? Nie może być to cross bo chyba wtedy sylwetka jest wyprostowana
Krzysno Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 23 minuty temu, pawellabedz napisał: To w takim wypadku musi być mtb ? Nie może być to cross bo chyba wtedy sylwetka jest wyprostowana Najbardziej lubię jeździć po szlakach Beskidu, cross nie ma szans. A sylwetka wyprostowana bo dojeżdżam do pracy i dość dużo po ścieżkach rowerowych. Cross odpada
michal82 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Dokładnie tak jak @Krzysno napisał. Poza tym cross to nie tylko wyprostowana pozycja. To również inny napęd (bardziej trekkingowy) i zdecydowanie słabsze koła. Natomiast ja potrzebuję MTB tyle że z mniej agresywną pozycją. Cross to niby taki rower do wszystkiego ale jak mawia przysłowie "jak cos jest do wszystkiego to..." Nie chce tutaj obrażac uzytkowników crossów - tez myslałem o nim jako o rozwiązaniu moich problemów szyjnych ale crossy zazwyczaj oferują bardzo słaby osprzęt w stosunku do ich ceny. A do Indiany to juz napewno sie nie umywają 😜 1
pawellabedz Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 To na pewno szukać innej marki ale ciężko jest chyba znaleźć xc endurance
michal82 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Z innych marek z bardziej wyprostowaną pozycją jest Cube Analog/Attention/Attention SL oraz Merida BigNine 100/300/500. Ale sprzętowo oferują mniej za zdecydowanie wyższą cenę. Ale to też nie jest PRO Enduro. W sumie to nie wiem czemu @pawellabedz piszesz o Enduro. Nikt raczej tego nie oczekuje w tej cenie. Chyba że źle Cię zrozumiałem
pawellabedz Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, michal82 napisał: Z innych marek z bardziej wyprostowaną pozycją jest Cube Analog/Attention/Attention SL oraz Merida BigNine 100/300/500. Ale sprzętowo oferują mniej za zdecydowanie wyższą cenę. Ale to też nie jest PRO Enduro. W sumie to nie wiem czemu @pawellabedz piszesz o Enduro. Nikt raczej tego nie oczekuje w tej cenie. Chyba że źle Cię zrozumiałem Piszę o endurance nie o enduro 😛 piszę o geometrii stosowanej w rekreacyjnych szosówkach i gravelach
pawellabedz Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 6 godzin temu, Krzysno napisał: Najbardziej lubię jeździć po szlakach Beskidu, cross nie ma szans. A sylwetka wyprostowana bo dojeżdżam do pracy i dość dużo po ścieżkach rowerowych. Cross odpada A gravel się jakiś znajdzie endurance ? Temu że ja serio nie widzę rozwiązania tego ewentualnie jakiś kellys bo z tego co wiem oni mają zaniżone rozmiarówki to i może geometria będzie bardziej wyprostowana ? Bo serio ja już się przyzwyczaiłem tak do jazdy na rogach więc i tak jeżdżę pod kątem z rogami ustawionymi na wprost stąd moje dumania
michal82 Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 20.11.2020 o 09:18, michal82 napisał: ... i jeszcze pytanie natury technicznej bo obserwuje różne podejście do tematu: Stack i reach mierzy się od osi supportu do osi kapsla czy osi górnej części główki ramy? Ma to wpływ szczególnie na Stack bo jednak rura sterowa Amora wystaje te 6-7cm ktoś coś...? W dniu 20.11.2020 o 09:03, Accent_Szaj napisał: @MARCIN#zrobił dokładne pomiary 19" może zmierzy również Reach i Stack @MARCIN# dasz rade zmierzyć Stack i Reach dla Twojej 19"? Edytowane 22 Listopada 2020 przez michal82
hudezz Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) @michal82 dobre pytanie Poszperałem, poczytałem i oto co wyszło. Teoretycznie powinno się mierzyć do środka rury sterowej ramy. źródło, myślę ze jak najbardziej wiarygodne https://www.bikeradar.com/features/your-top-tube-length-is-irrelevant/#:~:text=Stack and reach is essentially,edge of an elbow pad w artykule jest grafika, która pokazuje jak łatwo można obliczyć te wartości Po powrocie z pracy pomierzę jeszcze raz swój rower. Edytowane 23 Listopada 2020 przez hudezz Dodanie treści
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 13 minut temu, hudezz napisał: Po powrocie z pracy pomierzę jeszcze raz swój rower To mnie wnerwia w ME i Indiana jako firmie. Oni powinni to zrobić,tym bardziej że mają te dane w programie z projektem roweru.
hudezz Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: tym bardziej że mają te dane w programie z projektem roweru Myślę, że nie mają żadnego projektu. Wg mnie kupują gotowe rowery z fabryki. A całą resztę maja w d...
pawellabedz Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Godzinę temu, hudezz napisał: Myślę, że nie mają żadnego projektu. Wg mnie kupują gotowe rowery z fabryki. A całą resztę maja w d... No raczej wiadomo że rama jest katalogowa oprócz może x10
Rekomendowane odpowiedzi