lakim Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 15 godzin temu, valgir napisał: Pyknelo mi ponad 600 w terenie, ostatnio ciekzim blocie z lisciami i zaczynam odczuwac jakies lekkie buczenie z okolic korby, szczegolnie jadac np pod gore gdzie nacisk na pedaly jest mocny. U mnie podobny problem. Rozkręcenie, wyczyszczenie, nasmarowanie suporu nie pomogło. Dziwne dzwięki wydobywają się jak nacisnę na mufe suportową.
MISZA_sZ Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 18:12, Accent_Szaj napisał: Oczywiście że dopłacić. Masz jedną z lepszych kaset 11s 11-42 vs kasetę na którą wielu narzeka. Mam podobną zagwozdkę czy dopłacić Chcę zmienić po latach wysłużoną Meridę na coś nowego, jeżdżę głownie rekreacyjnie las-asfalt 75/25.... Zacząłem szukać czegoś od 2500zł a już jestem jak to bywa po czytaniu for na poziomie 3500-4000zł. Spodobała mi się Indiana. Chciałby mieć coś fajnego i waham się pomiędzy (na pierwszy miejscu) X9 a X8 lub ew X10. Jakoś nie mam mega wkrętki na carbon a w X8 boli mnie ten kolor (nie widziałem go na żywo a na foto kolor mnie nie przekonuje) Pytanie czy lepiej iść w trochę tańszy X8 i X10 czy kupując rower na lata dołożyć te 300zł do lepszego osprzętu
hudezz Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) 6 minut temu, MISZA_sZ napisał: Mam podobną zagwozdkę czy dopłacić Chcę zmienić po latach wysłużoną Meridę na coś nowego, jeżdżę głownie rekreacyjnie las-asfalt 75/25.... Zacząłem szukać czegoś od 2500zł a już jestem jak to bywa po czytaniu for na poziomie 3500-4000zł. Spodobała mi się Indiana. Chciałby mieć coś fajnego i waham się pomiędzy (na pierwszy miejscu) X9 a X8 lub ew X10. Jakoś nie mam mega wkrętki na carbon a w X8 boli mnie ten kolor (nie widziałem go na żywo a na foto kolor mnie nie przekonuje) Pytanie czy lepiej iść w trochę tańszy X8 i X10 czy kupując rower na lata dołożyć te 300zł do lepszego osprzętu Dołóż do X9 wg mnie warto, zostaną tylko heble z tarczami do wymiany jeśli jesteś cięższym zawodnikiem Edytowane 27 Listopada 2020 przez hudezz Dodanie treści
Accent_Szaj Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 3 minuty temu, MISZA_sZ napisał: dołożyć te 300zł do lepszego osprzętu ME nie ma Black Firday? Lub Cyber Mondey? Co do koloru X8 na żywo jest niebo,a ziemia.Tu masz wątek Pawła z X8 Ja bym dołożył. Później się żałuje,bo rower kupujesz na lata
MISZA_sZ Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 23 minuty temu, Accent_Szaj napisał: ME nie ma Black Firday? Lub Cyber Mondey? Co do koloru X8 na żywo jest niebo,a ziemia.Tu masz wątek Pawła z X8 Ja bym dołożył. Później się żałuje,bo rower kupujesz na lata No właśnie o dziwo nie jadę tam za chwilę podpytać czy nie zrobią mi takie priv black monday , może zależy im na obrocie po tym lockdownie i się ugną Co do koloru to widziałem to foto czytając wątek i nadal mnie nie przekonuje ale chyba jednak zostnę jak doradza @hudezz przy tym X9. Apropos to teraz obecnie (mam nadzieję że chwilowo) mam przy 180cm jakieś 98kg ale zamierzam powrócić min do 92kg - to czeka mnie kiedyś ta wymiana i co doradzasz ? Myślę oczywiście o 19"
hudezz Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 @MISZA_sZ spróbuj na fabrycznych pojeździć. A nóż widelec podpasują do Twego stylu jazdy a jeśli poczujesz, że to za mało proponuje zajrzeć tu: https://forum.szajbajk.pl/forum/26-tarczowe/ Tam na pewno cos znajdziesz 1
michal82 Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 1 godzinę temu, MISZA_sZ napisał: No właśnie o dziwo nie jadę tam za chwilę podpytać czy nie zrobią mi takie priv black monday , może zależy im na obrocie po tym lockdownie i się ugną Ale gdzie jedziesz? Do sklepu stacjonarnego? Rower jest tam na stanie czy chcesz negocjować rabat do zamówienia internetowego? Daj znac czy sie udało.
Shkulim Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) X8 na żywo robi robotę. Każdy kto mojego widział mówił, że kolor sztosik. Zayryzykowałem bo na stronie też jakoś średnio do mnie trafiał, ale zaryzykowałem i nie żałuję. Widziałem na mieście jednego x7 i też jest spoko, ale jednak zawsze "smerfowy" niebieski mi się podobał. Tylko trzeba uważać bo jak tylko pójdziesz na siku pod krzaczek to smerf od razu próbuje uciekać 😆 Edytowane 27 Listopada 2020 przez Shkulim
MISZA_sZ Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 4 godziny temu, michal82 napisał: Ale gdzie jedziesz? Do sklepu stacjonarnego? Rower jest tam na stanie czy chcesz negocjować rabat do zamówienia internetowego? Daj znac czy sie udało. Niestety dostępnego nie ma w żadnym sklepie w PL tylko na zamówienie i bez żadnego rabatu, a że do wiosny jeszcze trochę czasu to poczekam na weekend bez Vat czy inne -20%, będzie też cyber monday oraz wyprzedaże po Mikołajowe wiec szans jest dużo ;) Dziwne że na BlackFriday nie dali rabatów choć jeden model w ME przeceniony trochę ale mały dla dzieci oraz X-Enduro 7.7 M21 o 200zł Acha jedna ważna sprawa jak chcecie wybrać opcję składania za 1zł to upewnijcie się które ME mają obecnie serwisantów. Okazało się że w 200tyś Gliwicach nie ma bo zrezygnowali i nie robią żadnego serwisu ani rowerów ani kosiarek i innych takich. A przykładowo w 20tyś Pyskowicach 20km dalej czy innych mniejszych miasteczkach mają bez problemu. To samo zapewne tyczy się serwisu po 1 miesiącu. Można obecnie ten 1 serwis zamówić razem z rowerem za 50zł bo widziałem że ludzie wcześniej pisali że to kosztuje coś koło 100zł
Accent_Szaj Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 1 godzinę temu, MISZA_sZ napisał: będzie też cyber monday oraz wyprzedaże po Mikołajowe wiec szans jest dużo ;) I bardzo dobrze, nie ma co się napalać i kupować bez promocji.Co do kolorku, to sam widzisz, że jest jak pisałem. Na żywo wygląda dużo lepiej i to nie jednostkowa opinia 1 godzinę temu, MISZA_sZ napisał: Można obecnie ten 1 serwis zamówić razem z rowerem za 50zł Pytanie czy jest obowiązkowy.Jak tak to weź
Shkulim Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 W Gdyni to samo. Najbliżej do Wejherowa trzeba jechać a ja mieszkam na samym południu Gdyni więc to olałem. Rękojmia 2 lata i tak obowiązuje, podstawowy serwis zrobię sam, a na konkretniejsze naprawy (tfu, tfu przez lewe ramię) oddam do dobrego serwisu.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 13 godzin temu, Shkulim napisał: oddam do Zrobisz sam .Do serwisu zawsze zdążysz, a jak naprawisz sam, to kaska zostaje, a satysfakcja bezcenna
hudezz Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 14 minut temu, Accent_Szaj napisał: a satysfakcja bezcenna I +10xp buehehehehe
Shkulim Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Zrobisz sam .Do serwisu zawsze zdążysz, a jak naprawisz sam, to kaska zostaje, a satysfakcja bezcenna Taa... I zawsze zostaną tzw. "zbędne śrubki" 😆 a w serwisie powiedzą "Panie kto to Panu tak spier...."
pawellabedz Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 4 minuty temu, Shkulim napisał: Taa... I zawsze zostaną tzw. "zbędne śrubki" 😆 a w serwisie powiedzą "Panie kto to Panu tak spier...." To zwalisz pan na pana Wiesia albo super Mario brosa ze sklepu
Accent_Szaj Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 30 minut temu, Shkulim napisał: Panie kto to Panu tak spier... I wtedy mówisz z dumą"Ja sam sobie tak spier..." A tak na poważnie, to zawsze Ci ktoś na forum pomoże. Jeżeli już nie będziesz mógł sobie poradzić, to wtedy oddajesz do serwisu.I tak skasują tyle samo
pawellabedz Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Teraz, Accent_Szaj napisał: I wtedy mówisz z dumą"Ja sam sobie tak spier..." A tak na poważnie, to zawsze Ci ktoś na forum pomoże. Jeżeli już nie będziesz mógł sobie poradzić, to wtedy oddajesz do serwisu.I tak skasują tyle samo No zawsze mogą skasować za turbo unikalne śrubki campagnolo których nie ma nawet król rowerów w swojej twierdzy na Wilanowie
valgir Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 W dniu 26.11.2020 o 08:28, hudezz napisał: @Accent_Szaj na moim modelu nie przyoszczędzili 3x amelinium Potwierdzam, jednak u mnie tez. Myslalem, ze to plastik ale to jakis inny ala aluminiowy stop. W dniu 27.11.2020 o 09:30, Accent_Szaj napisał: Od tego zacznij. Możesz dla spokoju nasmarować support W gwintach od pedalow bylo sporo piasku. Tutaj faktycznie czyszczenie wyeliminowalo "turbulencje" jakie czulem na podeszwie buta. W dniu 27.11.2020 o 12:15, lakim napisał: U mnie podobny problem. Rozkręcenie, wyczyszczenie, nasmarowanie suporu nie pomogło. Dziwne dzwięki wydobywają się jak nacisnę na mufe suportową. U mnie to jednak nie buczenie, tylko cyklicznie cykanie co jakis czas. W pewnym momencie bylem pewien, ze to sztyca bo cykanie nie wystepuje gdy nie siedze na siodelku, a stoje np. na pedalach pedalujac, ale rozkrecilem, przeczyscilem cala sztyce, siodelko i zlozylem i jednak nadal to wystepuje. Podejrzewam, ze to gdzies z okolic supportu.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 8 minut temu, valgir napisał: przeczyscilem cala sztyce Nasmaruj sztyce zwykłym łt,a tylko w miejscu gdzie łapie obejma daj smar do łączeń karbonowych
hudezz Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) 12 minut temu, valgir napisał: U mnie to jednak nie buczenie, tylko cyklicznie cykanie co jakis czas. W pewnym momencie bylem pewien, ze to sztyca bo cykanie nie wystepuje gdy nie siedze na siodelku, a stoje np. na pedalach pedalujac, ale rozkrecilem, przeczyscilem cala sztyce, siodelko i zlozylem i jednak nadal to wystepuje. Podejrzewam, ze to gdzies z okolic supportu. Może zębatki korby masz lekko krzywe i łancuch ociera o prowadnice przedniej przerzutki? Cykanie występuje zawsze w tym samym miejscu?? Edytowane 29 Listopada 2020 przez hudezz Literówka
wolek Opublikowano 29 Listopada 2020 Opublikowano 29 Listopada 2020 Wykluczyłeś pancerz przedniej przerzutki?
enadxx Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Cześć, Chciałbym zamówić zestaw serwisowy do amortyzatora (FS-RCN-RL-A2). Strona sram podpowiada dwa zestawy serwisowe po (200h) -00.4315.032.650 (200 HOUR/1 YEAR SERVICE KIT - RECON RL/TK A1 (2018+) -00.4315.032.651 (200 HOUR/1 YEAR SERVICE KIT - RECON RL BOOST™A1 (2018+) Który zestaw wybrać do amortyzatora montowanego w naszych x7?
Accent_Szaj Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Raczej o takie rzeczy pytaj tu: https://forum.szajbajk.pl/forum/30-rockshox/ lub nawet w dziale nasze rowery 1
enadxx Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Patrząc na x8 pawellla: kolor wyglada bardzo ciekawie, drugi raz wziąłbym x8 zamiast x7 Edytowane 30 Listopada 2020 przez enadxx literowka
valgir Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 W dniu 29.11.2020 o 21:21, Accent_Szaj napisał: Nasmaruj sztyce zwykłym łt,a tylko w miejscu gdzie łapie obejma daj smar do łączeń karbonowych Tak zrobilem i w sumie pomaga to na jakies pierwsze 30 min. Nie wiem czy problmem nie jest temperatura. Wieczorem (przed chwila) zrobilem test i tez pierwsze 20-30 min nie slysze tego, po czym jak temp. roweru spadnie to zaczyna to byc slyszalne. Podejrzewam tez, co jeszce jutro sprawze czy to nie te odblaski na pedalach, ktore sa zamocowane na plastikowych wkretach do pedalu. W dniu 29.11.2020 o 21:23, hudezz napisał: Może zębatki korby masz lekko krzywe i łancuch ociera o prowadnice przedniej przerzutki? Cykanie występuje zawsze w tym samym miejscu?? Tak mi sie wydaje, ze w tym samym miejscu, ale na zebatce nic nie znalzlem, nagralem sobie tez filmik z gory i nie widze, zeby gdzies bylo ocieranie. 20 godzin temu, wolek napisał: Wykluczyłeś pancerz przedniej przerzutki? Tak.
Rekomendowane odpowiedzi