Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Qba.Wu napisał:

Kup X8. Chyba że będziesz startował w zawodach XC i zależy Tobie na napędzie XT. Model X8 ma SLX który super działa. Jeżdżę od 2mcy jakoś 40 - 50 km 2x w tygodniu i jest bez zarzutu. Do takiej właśnie normalnej jazdy po lasach, szutrach i do pracy nie ma sensu płacić więcej za napęd działający prawie tak samo tylko kilka gram lżejszy. Jeździłem na obu, i kupiłem X8.

W X8 kolor mi się nie podoba :/

Ale teraz X8, X9 I X10 są prawie w tej samej cenie także w sumie nie przepłacę 🤷

Opublikowano

Byłem dziś w Media oglądać X9. Akurat dziś wskoczyły nowe ceny. X9 i X10 stówę taniej. Jeżeli wykupi się 2 serwisy u nich za 140 zł i zarejestruje paragon na stronie, to jest dożywotnia gwarancja na ramę. Nie wiem, jak to wygląda w przypadku X10, bo się nie pytałem. Trochę pojeździłem X9 i zdecydowałem się na zakup. Zamówili mi nojwy na jutro, bo nie chciał mi dawać powystawowego. Zobaczymy, jak się będzie sprawował. :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Didi napisał:

Byłem dziś w Media oglądać X9. Akurat dziś wskoczyły nowe ceny. X9 i X10 stówę taniej. Jeżeli wykupi się 2 serwisy u nich za 140 zł i zarejestruje paragon na stronie, to jest dożywotnia gwarancja na ramę. Nie wiem, jak to wygląda w przypadku X10, bo się nie pytałem. Trochę pojeździłem X9 i zdecydowałem się na zakup. Zamówili mi nojwy na jutro, bo nie chciał mi dawać powystawowego. Zobaczymy, jak się będzie sprawował. :)

Na jakiej stronie ta rejestracja?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qba.Wu napisał:

Na jakiej stronie ta rejestracja?

Na stronie Media Expert. Tak było na ulotce, która mi pokazywał. 

Podobno już od roku jest dożywotnia gwarancja na ramę. 

Edytowane przez Didi
Opublikowano
49 minut temu, Didi napisał:

Na stronie Media Expert. Tak było na ulotce, która mi pokazywał. 

Podobno już od roku jest dożywotnia gwarancja na ramę. 

Masz jakiś link? Szukałem godzine temu na stronie ale nie widzę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Qba.Wu napisał:

Masz jakiś link? Szukałem godzine temu na stronie ale nie widzę.

Jutro jadę odebrać rower, to dowiem się więcej i dam znać. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przy zakupie roweru trzeba wykupić za 140 zł przegląd gwarancyjny. Jeden po miesiącu, drugi po roku. 

20210707_185615.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Didi napisał:

Przy zakupie roweru trzeba wykupić za 140 zł przegląd gwarancyjny. Jeden po miesiącu, drugi po roku. 

20210707_185615.jpg

Super! Już sprawdzam! Riwer kupiłem 2 m-ce temu, ale może się uda. Dzięki!!! 

Opublikowano
3 godziny temu, Didi napisał:

20210707_185615.jpg

Dzięki wielkie - zarejestrowane. spoko opcja jeśli będą to respektować, ale śmieszny jest ten cały certyfikat który się potem pobiera - takie coś, to można sobie w "Paincie" zrobić gdyby się wiedziało jak to wygląda. 😀 Tego w sumie brakowało w tej marce - dożywotniej gwarancji, bo inni producenci maja już dawno. Wielu ludzi nie chciało ich kupować właśnie z tego względu. Dzięki jeszcze raz i miłego użytkowania.

Opublikowano

Ciekawe jest to, że przejrzałem sobie w regulaminie rowery obejmujące dożywotnia gwarancję i... nie ma tam ani słowa o Indianie. 😅

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy ktoś może potwierdzić, że Indiana ma dożywotnią gw. na ramę? Jeśli tak, to może ramy zaczęli produkować u siebie? 

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 godzin temu, jekyllx napisał:

Czy ktoś może potwierdzić, że Indiana ma dożywotnią gw. na ramę? Jeśli tak, to może ramy zaczęli produkować u siebie? 

Siema. Tak, sam ostatnio aktywowałem. Raczej nie jest to zmiana produkcji ramy, tylko pójście w ślad za konkurencją. Z drugiej strony, to co to znaczy "u siebie"? Ktoś wie gdzie? Ja nie wnikam - mam gwarancję, rower lata świetnie, co 2 dzień robię 40 km i jest super.  Osobiście polecam.

Opublikowano

Siema. Tak, sam ostatnio aktywowałem. Raczej nie jest to zmiana produkcji ramy, tylko pójście w ślad za konkurencją. Z drugiej strony, to co to znaczy "u siebie"? Ktoś wie gdzie? Ja nie wnikam - mam gwarancję, rower lata świetnie, co 2 dzień robię 40 km i jest super.  Osobiście polecam.

Tylko polecam zmianę hamulców 😅. Na zjazdach miałem problem z zatrzymaniem, narazie założyłem tarcze 180 i spiekane metale. Zobaczymy czy ten zabieg wystarczy.

Opublikowano

U siebie, tzn. w Polsce.  Tego właściwie raczej nikt nie wie, gdzie te ramy są produkowane.

Opublikowano

Rozumiem, że jak ktoś kupił rower jesienią ubiegłego roku, to nie złapie się na dożywotkę? :)

Opublikowano
9 minut temu, qwerty789 napisał:

Rozumiem, że jak ktoś kupił rower jesienią ubiegłego roku, to nie złapie się na dożywotkę? :)

Spróbuj, ja kupiłem w połowie kwietnia i dało radę. Wpisujesz nr paragonu, ramy i gotowe.

Opublikowano (edytowane)

Moim x8 od października nalatałem prawie 1000 km. Jeżdżone jesienią, zimą do -10st., wiosną i teraz latem. Załapałem się na upały, nawałnice, zwykłe deszcze, małe strumyki, piach i wszystko inne co dostępne w lasach na pomorzu i borach tucholskich 😉 rower lata bez zarzutu. Na początku po chyba 100 czy 200 km coś zaczęło popiskiwać, okazało się, że to platformy. Wymieniłem na dartmoor candy pro i nastała cisza. Jedynie to przerzutka tylna irytuje bo szybko łapie syf i po kilkunastu km od czyszczenia zaczyna wydawać jakieś dźwięki, ale chodzi płynnie i bez oporów. Latam na nim obecnie do pracy, więc codziennie po 40-50km po lesie, asfalcie, ścieżkach i ogólnie całe Trójmiasto muszę przejechać 😄 Ten rower jest dla mnie idealny. Aha i na koniec olejcie ten beznadziejny serwis ME i weźcie chociażby na yt Szajbajka pooglądajcie i cały serwis macie w małym palcu, a robisz dla siebie, więc nic nie zostawisz przypadkowi. Przy jeżdzeniu tygodniowo około 200km, gruntownie ogarniam napęd ze smarowniem co 2 tygodnie i wsyzstko chodzi jak złoto. Nie ma co się zastanawiać i brać jak fajne promki się pojawią.

Edytowane przez Shkulim
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 17.07.2021 o 23:41, Shkulim napisał:

Moim x8 od października nalatałem prawie 1000 km. Jeżdżone jesienią, zimą do -10st., wiosną i teraz latem. Załapałem się na upały, nawałnice, zwykłe deszcze, małe strumyki, piach i wszystko inne co dostępne w lasach na pomorzu i borach tucholskich 😉 rower lata bez zarzutu. Na początku po chyba 100 czy 200 km coś zaczęło popiskiwać, okazało się, że to platformy. Wymieniłem na dartmoor candy pro i nastała cisza. Jedynie to przerzutka tylna irytuje bo szybko łapie syf i po kilkunastu km od czyszczenia zaczyna wydawać jakieś dźwięki, ale chodzi płynnie i bez oporów. Latam na nim obecnie do pracy, więc codziennie po 40-50km po lesie, asfalcie, ścieżkach i ogólnie całe Trójmiasto muszę przejechać 😄 Ten rower jest dla mnie idealny. Aha i na koniec olejcie ten beznadziejny serwis ME i weźcie chociażby na yt Szajbajka pooglądajcie i cały serwis macie w małym palcu, a robisz dla siebie, więc nic nie zostawisz przypadkowi. Przy jeżdzeniu tygodniowo około 200km, gruntownie ogarniam napęd ze smarowniem co 2 tygodnie i wsyzstko chodzi jak złoto. Nie ma co się zastanawiać i brać jak fajne promki się pojawią.

Potwierdzam. Jeżdżą na X8 od kwietnia i wszystko super.

Opublikowano

I ja do swojego 6.9 zamówiłem dzisiaj pedały dartmoor. Nie będę reklamował tego dziadostwa, które założyli w standardzie. Za 10 zł nie opłaca mi się tracić prądu.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Siemka, mam X9 i mam taki mały problem - podczas pedałowania co któryś obrót słyszę i nawet czuję takie stuknięcie - po odwróceniu roweru do góry nogami i "pedałowania" ręką nic nie wyczuwam. Pedały jak i ramiona korby są dokręcone. Macie jakieś pomysły gdzie szukać problemu?

Edit: 

Przy dokładniejszych oględzinach dzieje się to w lewym pedale/ramieniu pedała w momencie gdy jest w najniższym położeniu kiedy większą siłę do niego przyłożę (tzn podczas normalnego pedałowania a nie podczas jedynie dotykania lewym plbutem, a cała siła pochodzi z prawej nogi)

Edytowane przez saguro
Opublikowano

Jakie są pedały oryginalnie? Ja dzisiaj założyłem do 6.9 Dartmoor Stream. Przepaść. Że ja tyle tysięcy kilometrów zrobiłem na paździerzach z fabryki, to sam nie mogę w to uwierzyć.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano
17 godzin temu, saguro napisał:

Siemka, mam X9 i mam taki mały problem - podczas pedałowania co któryś obrót słyszę i nawet czuję takie stuknięcie - po odwróceniu roweru do góry nogami i "pedałowania" ręką nic nie wyczuwam. Pedały jak i ramiona korby są dokręcone. Macie jakieś pomysły gdzie szukać problemu?

Edit: 

Przy dokładniejszych oględzinach dzieje się to w lewym pedale/ramieniu pedała w momencie gdy jest w najniższym położeniu kiedy większą siłę do niego przyłożę (tzn podczas normalnego pedałowania a nie podczas jedynie dotykania lewym plbutem, a cała siła pochodzi z prawej nogi)

Jak napisał poprzednik - To mogą być pedały. Szajbajk mówił, że może się tak dziać gdy korba jest nie tylko za słabo dokręcona, ale też za mocno. 

W każdym razie ja w moim X8 mam to samo 😅😅😅 Gdy pedałuje to po prawej stronie stuka gdy naciskam, w sumie nie mam czasu nic z tym zrobić mimo, że mam w domu wszystkie narzędzia oprócz klucza dynamometrycznego. Na serwisie sklepowym powiedzieli żeby do wysłać bo oni nie mają takich kluczy. Pedały wymienię po urlopie jakoś za tydzień, zobaczymy czy to coś zmieni. Teraz też od kwietnia jeżdżę na fabrycznyxh.

Opublikowano

Jak myślicie warto kupować indianę x7/x8 przy wzroście 174cm i przekroku 83cm czy sobie odpuścić?

Opublikowano
42 minuty temu, pEero napisał:

Jak myślicie warto kupować indianę x7/x8 przy wzroście 174cm i przekroku 83cm czy sobie odpuścić?

A co ma model do wzrostu? Bardziej zastanów się nad rozmiarem ramy. Weź 19 cali i będzie dobrze, ale najpierw ją zmierz w najbliższym ME. Ja mam X8 i lata elegancko.