Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, dedkam napisał:

jakie suporty mają Indiany X7-X10 ?

SM-BB52 SHIMANO

Opublikowano

Niestety na obręcze z plasteliny to i mocniejsze szprychy mogą nie pomóc...

Faktycznie przy oponie "fabrycznej" Schwalbe Smart Sam 2.1 miejsca do ramy pozostaje bardzo niewiele. Oryginalne obręcze są dość szerokie (25mm), u mnie po zmianie (na 21mm), zrobiło się też więcej miejsca między oponą a ramą.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, krilan1990 napisał:

A co myślisz o osprzęcie?? 

Deore to dobra grupa, masz 2 way relaese, przerzutke ze sprzęgłem. Do jazdy codziennej i w cięższy teren jak znalazł, jeśli nie jesteś maniakiem lekkości lub magii literki X :D hehehehehehe

Edytowane przez hudezz
Opublikowano

Koledzy i Koleżanki,

W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać  - cześć wszystkim!

I jednocześnie już na samym początku chciałbym skorzystać z waszej wiedzy.

Od niecałego tygodnia jestem posiadaczem Indiany x8 którą udało mi się kupić między innymi dzięki kombinacji pozytywnych opinii na forum jak i atrakcyjnej ceny wynikającej z promocji.  W tym krótkim czasie miałem okazje przejechać jedynie ok. 100km ale były to km bardzo satysfakcjonujące. Wczoraj mój spokój został niestety zaburzony dziwnymi dźwiękami (miarowe cykanie (???) które zaczęły się pojawiać w trakcie pedałowania na siedząco. W związku z tym, że moje pomysły co do przyczyny (m.in weryfikacja okolic sztycy) były nietrafione, chciałbym zapytać w jakim kierunku skierować dalsze poszukiwania?

Dla zobrazowania sprawy, udało mi się nagrać krótki filmik w którym problem słychać.

https://www.youtube.com/watch?v=JyPVDGZ-GdQ

Rower jest jeszcze przed pierwszym przeglądem gwarancyjnym w ME.

Z góry dzięki!

Opublikowano (edytowane)

Zazwyczaj takie cykanie to problem suportu. Ale po 100km? Bardziej stawiam na jakiś element (linka, pasek...) o który zahacza korba. Ewentualnie pedały... przepraszam- platformy :)

A przy okazji- jesli masz 21" pochwal się wymiarami ramy (wg tabeli z pierwszej strony).

A kolor ramy jest matowy czy błyszczący?

Edytowane przez pawelll
Opublikowano

Czyli trzeba szukać - dzięki za wskazówki.

Co do ramy - kolor matowy (na żywo jednak wygląda trochę inaczej niż na zdjęciach poglądowych):

indiana1.thumb.jpg.d3a3269a325898b0c341cb546dfc3a6e.jpg

Jeżeli chodzi o wymiary, to postaram się uzupełnić!

Opublikowano

Hej Mógłby ktoś z was wrzucić zdjęcie Storm X7 lub x-enduro 7.7

Opublikowano
2 godziny temu, navtech napisał:

wygląda trochę inaczej niż na zdjęciach poglądowych)

Czyli,ma się rozumieć lepiej? ;)

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Czyli,ma się rozumieć lepiej? ;)

Niebieski ze strony ME wygląda okropnie :) na tym foto @navtech duuuużo lepiej wygląda.

@krilan1990 zdjęcie x7 masz na 1 stronie :)

Edytowane przez hudezz
Opublikowano
4 minuty temu, navtech napisał:

zdecydowanie na plus

a ja nie zdecydowałem się na x8 ze względu na kolor ze zdjęcia 🤣

Opublikowano

@navtech czyli masz nie dość że rower na świetnym osprzęcie,niewielkie pieniądze, to jeszcze śliczniusi xD

6 minut temu, hudezz napisał:

na kolor ze zdjęcia 🤣

No to jednym słowem samobójstwo marketingowe z tą fotą.

Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

@navtech 

No to jednym słowem samobójstwo marketingowe z tą fotą.

Jestem ciekaw ile osób zrezygnowało z zakupu ze względu na kiepskie fotki?

Opublikowano

INDIANA Storm X7 zamówiona. :) Dziękuję Panowie za pomoc w wyborze. Mam nadzieję, że to będzie udany zakup.

• Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, navtech napisał:

Jeżeli chodzi o wymiary, to postaram się uzupełnić!

Przy okazji podaj swój wzrost.

Opublikowano

Jakoś nie zauważyłem, żeby obręcze były miękkie. Obydwa koła po prawie 4 tys km proste. Nie widać scentrowania. Dlatego myślę, że to wina szprych. Poczytałem i kolesie też marudzili na „markowe” koła z tego samego powodu. Do tego, u mnie pękły dwie od kasety. Od tarczy żadna do tej pory.
A odkręcałeś może tarczę hamulcową? Jaki klucz do tego, TL-LR11? Taki jak do kasety, tylko z większa średnicą?

Jak myślisz, żeby oryginalne koła zostawić na miasto i założyć węższe gumy, to może daj Smart Sam 28” x 1.75. Założyłem takie koledze w dwóch Krossach. Robią o wiele lepiej niż niemalże slicki, które zamontowali w fabryce. On się raz porządnie wywalił, a żona nie chciała wsiadać na rower. W Indianie zrobi się więcej miejsca przy ramie.
46917b993898893b27e8d7e01e704e57.jpg
eb49b059fe4d0d746868d4c0e838080d.jpg

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano
34 minuty temu, qwerty789 napisał:

Mam nadzieję, że to będzie udany zakup.

Myślę że będziesz bardzo zadowolony ;) z chęcią poczytam o Twoich doświadczeniach  po zakupie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Moj dzis odebrany, indiana x10. Pierwsze 15km zrobione, spisuje sie calkiem dobrze, choc przy wrzucaniu najciezszych przerzutek czasami musze 2 razy wrzucic aby wskoczyla. Sprawdzilem jak go nasmarowali i wyglada ze zlozyli go dobrze, jedynie co to siodelko jest zadarte ku gorze zbyt bardzo.

Nie wiem jeszcze jak amortyzator wyregolowac, ale to ogarne :)

Ogolnie ciezko mi porownac do czegokolwiek czy cos jest lepsze czy gorsze. Czy karbon fajniejszy bo to moj pierwszy wlasny rower. Nastepny raz zabieram go do lasu na jakies trasy do XC na probe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@kondiq tu masz kolegę o 1cm wyższego i wziął 19"

W dniu 7.09.2020 o 16:43, MARCIN# napisał:

Rama 19 wzrost 181

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sunder86 napisał:

Nie wiem jeszcze jak amortyzator wyregolowac, ale to ogarne :)

https://trailhead.rockshox.com/en/search/ na tej stronie wpisz numer swego amorka, będziesz potrzebował pompkę do amorka. Ustaw ciśnienie pod swoją wagę, w goleni z tłumikiem od dołu masz dostęp do regulacji odbicia :) z tymi dwiema wartościami warto poeksperymentować aby znaleźć swoje nastawy :)

Zrób kilkadziesiąt km i linki się powinny w pancerzach ułożyć, wyreguluj i ciesz się jazdą :)

Edytowane przez hudezz
Opublikowano
2 godziny temu, maq napisał:

Jakoś nie zauważyłem, żeby obręcze były miękkie. Obydwa koła po prawie 4 tys km proste. Nie widać scentrowania. Dlatego myślę, że to wina szprych. Poczytałem i kolesie też marudzili na „markowe” koła z tego samego powodu. Do tego, u mnie pękły dwie od kasety. Od tarczy żadna do tej pory.
A odkręcałeś może tarczę hamulcową? Jaki klucz do tego, TL-LR11? Taki jak do kasety, tylko z większa średnicą?

Jak myślisz, żeby oryginalne koła zostawić na miasto i założyć węższe gumy, to może daj Smart Sam 28” x 1.75. Założyłem takie koledze w dwóch Krossach. Robią o wiele lepiej niż niemalże slicki, które zamontowali w fabryce. On się raz porządnie wywalił, a żona nie chciała wsiadać na rower. W Indianie zrobi się więcej miejsca przy ramie.
46917b993898893b27e8d7e01e704e57.jpg
eb49b059fe4d0d746868d4c0e838080d.jpg

Wysłane z Tapatalk

Klucz zwykły do kaset HG na tylniej osi, klucz do suportu hollowtech na przedniej osi

Opublikowano
11 godzin temu, qwerty789 napisał:

INDIANA Storm X7 zamówiona. :) Dziękuję Panowie za pomoc w wyborze. Mam nadzieję, że to będzie udany zakup.

Ile zapłaciłeś??

Opublikowano

No czekaj, zaraz. Do kasety klucz mam, ale jest za mały do odkręcenia tarczy hamulcowej.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maq napisał:

No czekaj, zaraz. Do kasety klucz mam, ale jest za mały do odkręcenia tarczy hamulcowej.

Wysłane z Tapatalk

Tarcze są RT-10, klucz Shimano TL-LR11. Niestety cena to ok. 60zł 😞

13 godzin temu, maq napisał:

Nad gumami się jeszcze zastanawiam. Myślałem o Schwalbe Marathon Mondial, te Smart Samy się strasznie wycierają. Najpierw muszę ogarnąć luz na bębenku i urwaną szprychę od strony tarczy (też nie mam klucza i jakoś nie za bardzo mam ochoty kupować 😄)

Edytowane przez wi5nia
Opublikowano
3 godziny temu, wi5nia napisał:

Tarcze są RT-10, klucz Shimano TL-LR11. Niestety cena to ok. 60zł 😞

U mnie wystarczyło wyjąć ośki i łożyska. Nie trzeba żadnego specjalnego klucza. A jak wymieniasz tarcze to warto i smar wymienić w lożyskach