MARCIN# Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 20 minut temu, hudezz napisał: @MARCIN#może mógłbyś pomierzyć ramę wg rysunku z 1 posta?? Postaram się. Ale dopiero około 18.00
pawelll Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Jaką wielkość ramy kupiłeś? Do jakiego wzrostu?
MARCIN# Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Cytat Jaką wielkość ramy kupiłeś? Do jakiego wzrostu? Rama 19 wzrost 181
baranek8614 Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Widzę że sami wysocy jeżdżą rowerami Ja mam 173 j chciałem kupić indianę X8 albo x10 ale wychodzi na to, że 19" to nie dla mnie.Szkoda, bo stosunek cena/ jakość osprzętu jest atrakcyjna.Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
pawelll Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 58 minut temu, MARCIN# napisał: Rama 19 wzrost 181 Przy moim 186 i dłuższych niż standard rękach, jestem pośrodku rozmiaru. Mierzyłem oba i jeden wydaje się za mały drugi za duży jutro będę miał być może możliwość zmierzyć jeszcze raz.
MARCIN# Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Cytat Widzę że sami wysocy jeżdżą rowerami Ja mam 173 j chciałem kupić indianę X8 albo x10 ale wychodzi na to, że 19" to nie dla mnie. Właśnie poskładałem swój x8 i do krocza do ramy mam jakieś 10cm zapasu Długość mojej nogi to 85,5cm. Moja siostra 166cm twierdzi, że jest w stanie wygodnie stać. Cytat @MARCIN#może mógłbyś pomierzyć ramę wg rysunku z 1 posta?? @hudezz Indiana Storm X8 19'' L-610mm H/T-110mm S/T-480mm RC-440mm BB-65mm S/T angle-74° H/T angle-70° Waga całości to 13.8kg P.S. Co do pomiaru kątów, zrobiłem to najlepiej jak potrafiłem w domowych warunkach. Łatwo nie było🤪
Poziokat Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Hej, zauważyłem już że kwestia napędu 1x12 jest tu dość kontrowersyjna, niemniej pierwotnie szukałem roweru na takiej specyfikacji. Nie znalazłem teraz jednak nic w sensownym dla mnie stosunku jakość/cena i w ostatnich dniach skłaniam się coraz bardziej w stronę Indiany X7, ewentualnie X10 (tutaj obawiam się włókna, zakładam że nieraz skończę z rowerem na glebie). Wiecie może czy mogę do tej ramy założyć bezproblemowo kasetę 12 rzędową typu 10-51T? Np. najnowszą deore M6100. Myślałem żeby pojeździć póki co na 2x10 i w przyszłości wymienić na 1x12 jeśli nadal będę tego chciał, ewentualnie odsprzedać całe 2x10 i od razu wymienić (tutaj pewnie będą problemy z gwarancją).
Inżynier_Mamoń Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 @pawelll jaki model wybierasz? @hudezz mogę Cię jeszcze pomęczyć? Jak wygląda w X10 mocowanie przedniej przerzutki? Obejma/hak z ramy? Druga sprawa - na zdjęciach w ME widać zacisk sztycy podsiodłowej na szybkozamykaczu...to chyba nie najlepszy pomysł i brak kontroli co do siły zaciskowej. Wymieniałeś to na coś innego, czy rower przychodzi z jakimś innym "patentem"? A propos rozmiaru - mnie na stronie Indiany dobiera ramę 20". Mimo 182cm, mam stosunkowo spory przekrok - 88-89cm. Ciekawe, czy na 19" sztycy starczy. Pakowanie dłuższej może być problematyczne = większe momenty działające na mocowanie a tym samym proszenie się przy karbonie o kłopoty...
hudezz Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) @Inżynier_Mamoń siedzi dokładnie ta przerzutka https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FD-M6020-E.html A co do szybkozamykacza, to użyłem pasty do carbonu na sztycę i skręciłem zamykacz tylko tylko @Poziokat m6100 jest na nowym patencie Shimano microspline, żeby to zamontować potrzebujesz wymienić bębenek, piastę lub cale koło z 12 to chyba tylko SRAM robi coś pod stary typ bębenka. Ale mogę się mylić. Musisz zapytać w dziale napedowym Edytowane 7 Września 2020 przez hudezz
pawelll Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Godzinę temu, Inżynier_Mamoń napisał: @pawelll jaki model wybierasz? Raczej alu. Waham się między X7 a X9 (a może X8?). Niby osprzęt X8 sporo lepszy od X7 ale 15% różnicy w cenie Nie wiem czy nie podejdę budżetowo i nie wezmę X7 i w miarę potrzeb wymienię hamulce (moje 100 kg razem z rowerem trzeba wyhamować ).
Inżynier_Mamoń Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Mnie wagowo te X7-X9 odstraszaja, albo inaczej - zakładałem, że chcę mieć za te 4-5 tys. rower poniżej 13kg. Karbon w to się wpisuje. Nawet gdyby okazalo się, że mi kiedyś padnie (dopuszczam taką myśl po przeczytaniu innego tematu z rowerem Szivy), to najwyżej kupię nową ramę (może znowu carbon z Ali albo alu) i zrobię "selfmade bikea" 1
MARCIN# Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Cytat 15 minut temu, Inżynier_Mamoń napisał: Mnie wagowo te X7-X9 odstraszaja, albo inaczej - zakładałem, że chcę mieć za te 4-5 tys. rower poniżej 13kg. Karbon w to się wpisuje. Ale rowery o których piszesz to przedział cenowy 3-4 tys🤭
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 13 godzin temu, pawelll napisał: ale 15% różnicy w cenie Niby 15%, ale wsiadasz i jedziesz, a nie myślisz co by tu zmienić 14 godzin temu, hudezz napisał: 12 to chyba tylko SRAM Tak @Poziokat. Trzeba zwróć uwagę na najmniejszą koronkę ,aby miała 11T 13 godzin temu, Inżynier_Mamoń napisał: innego tematu z rowerem Szivy), Sziva miała przerzutke na obejme i ona uszkodziła ramę. Indiany mają e-type ,jak widać na zdjęciu @hudezz 14 godzin temu, hudezz napisał: Edytowane 8 Września 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Jeszcze pytanie co do wagi, X7 ma podane 13,9kg, X10 12,5kg. Podniosłem w stacjonarnym ten carbonowy rower i faktycznie było czuć różnicę. Natomiast z tego co czytałem ostatnio na forum, to powinienem się spodziewać spadków wagi rzędu bardziej 500g, a nie 1,4kg. Czy to kwestia, tego że ta rama aluminiowa to jakiś gruby, niecieniowany materiał? 1,4kg wydaje się być sporo, a osprzęt X7 i X10 jest wagowo chyba w miarę podobny. No i jeszcze @Accent_Szaj, jeśli można złapać Cię za słowo, to w tym temacie śmiało polecasz brać carbon, a jak wczoraj przeglądałem temat o naprawie takich ram, to rok temu pisałeś między innymi że: Cytat Stąd moim zdaniem,albo porządna,a co za tym idzie Bardzo droga rama,albo problemy To jak to jest w sumie, coś się w rok zmieniło? Bo to z pewnością droga rama nie jest.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 19 minut temu, Poziokat napisał: coś się w rok zmieniło? Tak i to dużo Kupiłem swojego karbona Jak przeglądałem ramy,to zagłębiem się w temacie. Kolejną rzeczą, jest wprowadzenie przez ME Indiany. Jak duża firma da mi gwarancję ,ba jeszcze na 5lat ,to żyć nie umierać
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 No z gwarancją racja, ale sporo się naczytałem o uważaniu nie tylko na dokręcanie, ale wgle składowanie tego, przewożenie, już nie wspominając o upadkach. Po tych droższych spodziewam się że sporo wytrzymają, po tej z ME w tej cenie to się obawiam, a przecież jak mi się od czegoś z powyższego rozwali to gwarancja i tak tego nie obejmie. Szczerze mówiąc, to chyba mało co obejmie. Ewentualne wady fabryczne, ale większość i tak można podpiąć pod nieprawidłowe użytkowanie, wypadek... Normalnie pewnie bym się nie zastanawiał, ale 1.4 kg różnicy to sporo. Wiecie czy ewentualnie łatwo kupić sobie osobno ramę jakby ta poszła? Widziałem w dobrych cenach Accent Peak, ale niewiele tego chyba zostało.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 14 minut temu, Poziokat napisał: wgle składowanie tego, przewożenie, już nie wspominając o upadkach. Składanie tak,ale pozostałe,to mit. Mówisz że dużo czytasz o carbonie, a to przeoczyłeś ,a mnie właśnie ten film przekonał
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 W żadnym wypadku nie przeoczyłem, już się tyle naczytałem, tu na forum i gdzie indziej i ten film pojawia się nie raz i według mnie, w kontekście naszej rozmowy i zmartwień ludzi o carbon, wprowadza on w błąd. Raz, że testuje on tylko specyficzne, niepunktowe naprężenia, które wystąpią w przypadku wjazdu w drzewo frontem, czy np. złego lądowania na przód, a dwa że to jest Santa Cruz... Z tego co przejrzałem, to w carbonie, dużo bardziej istotna jest kontrola jakości i inżynieria materiałowa, słowem - tańsza rama ma większe prawdopodobieństwo na rozwalenie od pomniejszych uszkodzeń. Druga sprawa, na tym filmie nie testowali wytrzymałości na uderzenia punktowe, np wylądowanie bokiem ramy na kamieniach czy korzeniach, nawet przy nie największych prędkościach. Zakładam, że taka opcja jest w moim przypadku bardziej prawdopodobna, niż wjechanie frontem w drzewo...
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Poziokat napisał: tańsza rama ma większe prawdopodobieństwo na rozwalenie Właśnie nie.Przy tańszych ramach na wszelki wypadek pakują więcej materiału,czyli kosztem wagi obchodzą badania gdzie ich rama będzie bardziej narażona na pęknięcia.Z tego powodu ramy Indiana ważą 1,8Kg ,a nie 1,2-1,3Kg. 3 godziny temu, Poziokat napisał: Raz, że testuje on tylko specyficzne, niepunktowe naprężenia, Od 5min. filmu masz punktowe. 3 godziny temu, Poziokat napisał: a dwa że to jest Santa Cruz Obie ramy pokazane w filmie powyzej są tego samego producenta ,różnica to że jedna jest z carbonu,a druga z alu 4 godziny temu, Poziokat napisał: kładowanie tego, przewożenie, już nie wspominając o upadkach. Każdy,ale to każdy kto ma Carbon,to popuka się w głowę czytając to. To jest nie prawda!!! Edytowane 8 Września 2020 przez Accent_Szaj Rozwinięcie myśli
nctrns Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 9 minut temu, Accent_Szaj napisał: Obie ramy są tego samego producenta ,ale fakt że ta na pewno będzie lepsza od Indiany. Tu już pojechałeś po całości. Nie rozpowszechniaj mitu, że wszystkie ramy są robione w dwóch-trzech fabrykach w Chinach.
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 2 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Właśnie nie.Przy tańszych ramach na wszelki wypadek pakują więcej materiału,czyli kosztem wagi obchodzą badania gdzie ich rama będzie bardziej narażona na pęknięcia.Z tego powodu ramy Indiana ważą 1,8Kg ,a nie 1,2-1,3Kg. Fakt, to jest dobry argument. Z drugiej strony czytałem że problematyczna jest też po prostu kiepska plecionka, jakieś fałdy wewnątrz ramy, nie tyle ilość materiału. Więcej powinno być pewnie wytrzymałe nawet przy gorszej kontroli jakości, ale na wytrzymałości materiałowej się nie znam. 6 minut temu, Accent_Szaj napisał: Od 5min. filmu masz punktowe. Boże drogi, mój błąd, nie obejrzałem tego do końca... Mocna wtopa, wyłączyłem to po 5 minutach testów niepunktowych, myśląc że nic więcej nie zobaczę... To w sumie bardziej przekonuje, ale trzeba nadal pamiętać że to Santa Cruz, czyli jakościowo rama wyższa o wiele klas nad Indianą 7 minut temu, Accent_Szaj napisał: Cytat kładowanie tego, przewożenie, już nie wspominając o upadkach. Każdy,ale to każdy kto ma Carbon,to popuka się w głowę czytając to. To jest nie prawda!!! Tego już w następnym poście w sumie nie ponawiałem. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się że w temacie o naprawie ram carbonowych widziałem chociażby rozmowę o kwestii bagażnika do auta na rower carbonowy, żeby go nie zniszczyć. Może to o szosówki się rozchodziło, które mają mniejszą wytrzymałość, a może coś przeoczyłem. Trudno mi powiedzieć.
Chrismel Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Jak duża firma da mi gwarancję ,ba jeszcze na 5lat ,to żyć nie umierać Jest zasadnicza różnica pomiędzy dać a zrealizować. Nie sugeruję że mogą być jakieś problemy ale warto to sprawdzić. A tak z ciekawości ? Gdzie Indiana ma swoją fabrykę, dział badawczy itd ?
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 1 minutę temu, nctrns napisał: Nie rozpowszechniaj mitu, że wszystkie ramy są robione w dwóch-trzech fabrykach w Chinach. Źle mnie zrozumiałeś.Chodziło mi o to,że obie ramy testowane na filmie są marki Santa Cruz.Jedna z Alu,a druga z Carbonu
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Teraz, Chrismel napisał: Jest zasadnicza różnica pomiędzy dać a zrealizować. Nie sugeruję że mogą być jakieś problemy ale warto to sprawdzić. A tak z ciekawości ? Gdzie Indiana ma swoją fabrykę, dział badawczy itd ? Na jakimś kartonie od karbonowego było bodajże wspomniane cicli esperia spa.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 3 minuty temu, Poziokat napisał: o kwestii bagażnika do auta na rower carbonowy, żeby go nie zniszczyć. Chyba kojarzę temat.Tam również zareagowałem, że to mit .Strasznie dużo tego w sieci,ale jak spojrzysz na pytania ludzi o alu,to jest tego więcej.Komuś coś spadnie na ramę aluminiową i ma wgniotkę,która może złamać ramę.Nikt nie zauważa,że rama z aluminium ważąca 1,8-1,9Kg ma bardzo wąskie ścianki,a co za tym idzie nie tak wytrzymałe. Wolałbym Indiane carbon 1,8Kg niż odpowiednik 1,8Kg z alu. Która, tak jak oboje zauważyliśmy nie jest Santa Cruz . 12 minut temu, Chrismel napisał: Jest zasadnicza różnica pomiędzy dać a zrealizować. To najświętsza prawda. Życie pokaże
Rekomendowane odpowiedzi