Inżynier_Mamoń Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Sziva miała przerzutke na obejme i ona uszkodziła ramę. Indiany mają e-type ,jak widać na zdjęciu @hudezz Tak wiem, przeczytałem praktycznie cały tamten wątek, dlatego właśnie o to pytałem. Innym problemem z tego co zauważyłem są pęknięcia w obrębie zacisku sztycy - dlatego uważam, że to co oferuje Indiana (zacisk z szybkozamykaczem) jest nietrafionym pomysłem, bo łatwo przegiąć siłę docisku. Poza tym... nawet jeżeli jest pewne zwiększone ryzyko uszkodzenia takiej ramy i braku porozumienia z Indianą (pytanie, czy ktoś ma z nimi jakiekolwiek doświadczenia gwarancyjne ? ) to zawsze zostaje w skrajnym przypadku zakup nowej ramy np. aluminiowej lub karbonowej z Ali (jak się polubimy) i przełożenie wszystkiego. Ileż to musi być frajdy :) 1
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 2 minuty temu, Inżynier_Mamoń napisał: jest nietrafionym pomysłem To prawda ja mam na imbus i z pastą zakręcone na 5Nm 4 minuty temu, Inżynier_Mamoń napisał: przełożenie wszystkiego. Ileż to musi być frajdy Haha,dokładnie. Z drugiej strony,to jak się ma pecha,to i D.. palec złamiesz
hudezz Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 40 minut temu, Chrismel napisał: Jest zasadnicza różnica pomiędzy dać a zrealizować. Nie sugeruję że mogą być jakieś problemy ale warto to sprawdzić. A tak z ciekawości ? Gdzie Indiana ma swoją fabrykę, dział badawczy itd ? Montownia nie fabryka, ramy sa chińskie, montownia jest we Włoszech Cicli Esperia Spa Viale E. Ferrari Hehehe także widzisz, Indiana od Ferrari A dział badawczy?? Pewnie w fabryce w Chinach coś mają Co do wytrzymałości to ważę 95kg z rana, z ubraniem, obiadem i domkiem na plecach będzie ok 100kg, rower ze mną nie ma lekko, każda okazja do hopy jest wykorzystana miałem 2 poważne gleby gdzie rower leciał przypięty ze mna z górki, było kamieniście i drzewo sie znalazło ryski na lakierze są, ale po rozebraniu roweru do gołej ramy w zeszły weekend nie znalazłem żadnych pęknięć 1.8kg to waga z paroma dodatkami myślę ze bez nich będzie ok 1.5kg Edytowane 8 Września 2020 przez hudezz 1
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 8 minut temu, hudezz napisał: nie znalazłem żadnych pęknięć I nie znajdziesz.Żywica łącząca włókna karbonu jest elastyczna . 10 minut temu, hudezz napisał: ażda okazja do hopy jest wykorzystana miałem 2 poważne gleby gdzie rower leciał przypięty ze mna z górki, było kamieniście i drzewo sie znalazło Dlatego mówię,wszyscy co mają carbon wiedzą że jest bardzo wytrzymały Ci co nie mają, będą pisać ,że to szkło. #ObalamyMity
Chrismel Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 15 minut temu, hudezz napisał: Montownia Pytanie było retoryczne. Nie kupiłbym drogiego roweru od takiej firmy. Za tysiaka do jazdy po mieście żeby nie żal było zostawić na deszczu na ulicy owszem. Ale jakieś karbony ?
Inżynier_Mamoń Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 @Chrismel gdyby to był drogi rower, to masz rację. Też bym nie podjął ryzyka. Te 3900 za karbon klasy Aliexpress i całkiem akceptowalny osprzęt wg mnie jest ceną którą warto zapłacić. Nawet jak ta rama padnie, to zawsze pozostaje cała reszta - warta tak na oko: 1. Przerzutka przód - 100 2. Przerzutka tył - 200 3. Korba - 300 4. Kaseta - 100 5. Hamulce - 200 6. Koła - 1000 ? 7. Widelec - ~1000 8. Pozostałe "duperele" typu sztyce, siodło, kierownica, pancerze itd. - 300-500? Czyli tak lekko licząc zostaje do dyspozycji i dalszego wykorzystania i tak "gratów" za 3,2-3,4 tys. PLN. Czy te kilkaset złotych jest warte ryzyka? Osobiście uważam, że tak.
hudezz Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 49 minut temu, Chrismel napisał: Nie kupiłbym drogiego roweru od takiej firmy. Indiana to tylko marka, która należy do TERG, właściciela ME więc de facto kupujesz od firmy TERG, a cena wg mnie jest pojęciem względnym. W odniesieniu do zwykłych tanich rowerów 3999 może się wydawać dużo, w odniesieniu do rowerów za dziesiątki tysięcy zł tak dużo już nie jest w porównaniu co ten model oferuje Edytowane 8 Września 2020 przez hudezz
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 9 minut temu, hudezz napisał: tak dużo już nie jest w porównaniu co ten model oferuje Dlatego właśnie powstał ten wątek. ME bardzo podniósł poprzeczkę.Konkurencja już nawet nie próbuje przeskoczyć,tylko przechodzi pod nią
pawellabedz Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Właśnie nie.Przy tańszych ramach na wszelki wypadek pakują więcej materiału,czyli kosztem wagi obchodzą badania gdzie ich rama będzie bardziej narażona na pęknięcia.Z tego powodu ramy Indiana ważą 1,8Kg ,a nie 1,2-1,3Kg. Od 5min. filmu masz punktowe. Obie ramy są tego samego producenta ,ale fakt że ta na pewno będzie lepsza od Indiany. Każdy,ale to każdy kto ma Carbon,to popuka się w głowę czytając to. To jest nie prawda!!! Tzn kto produkuje ramy dla Indiany i dla Santa Cruz ?
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 5 minut temu, pawellabedz napisał: Tzn kto produkuje ramy Już było to wyjaśnione, 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Chodziło mi o to,że obie ramy testowane na filmie są marki Santa Cruz.Jedna z Alu,a druga z Carbonu ale na wszelki wypadek rozwinąłem myśl w cytowanym poście.
pawellabedz Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Jasne dopiero potem zauważyłem o co biega sorry
Atoom Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) Ja jednak co raz bardziej skłaniam się ku temu x10, ale ta opcja przewożenia roweru na dachu za widelec (Nie mam haka w aucie) mnie troche od tego pomysłu oddala. I jeszcze trochę z innej beczki, podrążyłem troche temat tej dodatkowej ,,gwarancji plus,, którą oferuje media expert. Na infolinii (rejestrowanej) twierdzą że nie na możliwości dokupić ubezpieczenia od kradzieży. W sklepie stacjonarnym podczas rozmowy telefonicznej (nierejestrowanej) twierdzili że jest taka opcja i płaci się za nią ok 200zł rocznie na max 3 lata. Niestety nie mogą przesłać warunków drogą elektroniczną bo takich nie mają😉. Proponuje to doczytać na miejscu żeby później nie było lipy. To samo tyczy się 5 letniej gwarancji na ramę, pamiętacie że trzeba u nich robić co roku przegląd. Z ciekawości zadzwoniłem do brokera ubezpieczeniowego, żeby porównać oferty. A tu okazuje się że każdy ubezpieczyciel jeśli oferuje ochronę przed kradzieżą roweru to tylko w przypadku rozboju. Jeśli jest prawdą że Media Expert ma taką opcję to warto doczytać co rzeczywiście obejmuje. Edytowane 8 Września 2020 przez Atoom 1
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 1 minutę temu, Atoom napisał: To samo tyczy się 5 letniej gwarancji na ramę, pamiętacie że trzeba u nich robić co roku przegląd. W sklepie stacjonarnym powiedzieli mi że wystarczy zerówka + 1 przegląd na 5 lat, a zerówka na 2 lata. Cały pakiet tych 2 przeglądów to niby 100zł, czyli taniocha. Także warunki gwarancji też polecam doczytać, bo jednak zerówka + 1 przegląd vs przegląd co rok to spora różnica.
Atoom Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 42 minuty temu, Poziokat napisał: W sklepie stacjonarnym powiedzieli mi że wystarczy zerówka + 1 przegląd na 5 lat, a zerówka na 2 lata. Cały pakiet tych 2 przeglądów to niby 100zł, czyli taniocha. Także warunki gwarancji też polecam doczytać, bo jednak zerówka + 1 przegląd vs przegląd co rok to spora różnica. Wg informacji z infolinii przegląd należy robić co roku... Edytowane 8 Września 2020 przez Atoom
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 5 minut temu, Atoom napisał: Wg informacji z infolinii przegląd rzecz robić co roku... Infolinia może się mylić, obsługa może się mylić - uroki ME. Trzeba przeczytać warunki gwarancji żeby być pewnym. Ktoś z posiadaczy może mógłby się tym z nami podzielić, powinni to pewnie mieć zapisane.
Inżynier_Mamoń Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Warunki gwarancji podane są w instrukcji obsługi - dostępna na stronie ME: 1. przegląd płatny po 1mcu od zakupu - potwierdzony wpisem do książki. Dodatkowo właściciel zobowiazany do platnego przeglądu po roku. Zapisy dotyczą gwarancji 2 letniej bo o takiej jest mowa w instrukcji z netu. Co ciekawe (przynajmniej na tel. tak mam) jak chciałem skopiować te warunki na forum to kopiuje mi taki ukryty (pewnie został jedynie przykryty) tekst z pdfa :): "przeglądu, po roku użytkowania. 4. Producent roweru firma CICLI ESPERIA daje możliwość przedłużenia Gwarancji na ramę o dodatkowe 3 lat. Przedłużona Gwarancja dotyczyć będzie wyłącznie pierwszego właściciela roweru i rozpocznie się w dniu następnym po zakończeniu obowiązywania dwuletniej Gwarancji. W przypadku przedłużenia Gwarancji, całkowity maksymalny czas obowiązywania Gwarancji na ramę to 5 lat liczone od dnia zakupu. W okresie trwania " Trzeba spojrzeć do drukowanej wersji... __________ Byłem dzisiaj w ME. Jest X10 i X7 w moim rozmiarze, pojezdziłem po placyku dwoma. Rozm. 19" jest ok jak na moje gabaryty. Sprzedawca widząc moje zainteresowanie zaoferowal mi X9 za ~3600 tyle, że w ramie 21". Może ktoś z Was chce i pasuje mu rozmiar? W X10 potwierdziłem to co u @hudezz - obie osie sztywne i z boost. Widelec Rock Shox Recon RL Ten X7 też ujdzie, jako w wersji minimum wydatków, ale już te ~1.5kg czuć w wadze. 1
baranek8614 Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Przypomnij, jakie są twoje gabaryty?Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
pawelll Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 @Accent_Szaj jest tak przekonujacy, że prawie już z mnie przekonał do X10
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 1 minutę temu, pawelll napisał: prawie już z mnie przekonał do X10 Haha ,lubię wyzwania
Inżynier_Mamoń Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 38 minut temu, baranek8614 napisał: Przypomnij, jakie są twoje gabaryty? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka 182 cm/ ~88-89 cm przekrok.
baranek8614 Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Ja mam 173cm i przekrój ok 82cm.Na kalkulatorze ramy pokazuje mi 18".A 83cm przeskakuje na 19". I nie wiem co robić. Brać tą 19"? Wiem, pytałem już. Ale nawet nie wiem czy dokładnie zmierzyłem. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 42 minuty temu, baranek8614 napisał: Ja mam 173cm i przekrój ok 82cm. Na kalkulatorze ramy pokazuje mi 18". A 83cm przeskakuje na 19". I nie wiem co robić. Brać tą 19"? Wiem, pytałem już. Ale nawet nie wiem czy dokładnie zmierzyłem. Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Mierzyłem 19', mam 176 i 83-84 w przekroku, mi pasowało. Zresztą przecież możesz to odebrać w salonie i przymierzyć przed zakupem, a jak musisz zamówić kurierem to można to przecież pewnie oddać w razie W.
hudezz Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) 7 minut temu, Matejgo napisał: Teraz mnie panowie zaniepokoiliście bo ja nie dostałem nic oprócz paragonu Nie dostałeś instrukcji obsługi roweru?? W niej jest karta gwarancyjna, powinieneś wrócić do sklepu z paragonem i zażądać wydania wypełnionej karty gwarancyjnej z pieczątka sklepu, zrób skan paragonu, lubią cholerstwa wyblaknąć Edytowane 8 Września 2020 przez hudezz
baranek8614 Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Mierzyłem 19', mam 176 i 83-84 w przekroku, mi pasowało. Zresztą przecież możesz to odebrać w salonie i przymierzyć przed zakupem, a jak musisz zamówić kurierem to można to przecież pewnie oddać w razie W.Mierzyłem przekrok bez obuwia. I to był błąd chyba, co?Na różnych kalkulatorach różnie pokazuje. Wzór na wielkość ramy 82cm*0,238 pokazuje 19,5". W jakiejś tabelce wyczytałem że jednak 18". Ja już zgłupiałem. A najbliżej ten rower jest 120km ode mnie. I zapewne w kartonie. Jestem ciekawy, jakbym zakupił na raty, złożył rower i chciałbym zrezygnować i oddać złożony. Czy jest taka możliwość?Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Poziokat Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 5 minut temu, baranek8614 napisał: Mierzyłem przekrok bez obuwia. I to był błąd chyba, co? Na różnych kalkulatorach różnie pokazuje. Wzór na wielkość ramy 82cm*0,238 pokazuje 19,5". W jakiejś tabelce wyczytałem że jednak 18". Ja już zgłupiałem. A najbliżej ten rower jest 120km ode mnie. I zapewne w kartonie. Jestem ciekawy, jakbym zakupił na raty, złożył rower i chciałbym zrezygnować i oddać złożony. Czy jest taka możliwość? Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka Nie mam pojęcia, też mierzyłem bez obuwia. A czy sklep ME też masz najbliżej 120km od siebie? Możesz zamówić do dowolnego sklepu, tam ci złożą i sobie przymierzysz przed zakupem. Na zakupach na raty i zwrotach tak się nie znam, ja jak już zamówię właśnie z odbiorem w sklepie.
Rekomendowane odpowiedzi