Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Poziokat napisał:

Jasne, w wolnym czasie pomierzę, może dziś, może jutro.
Dziś na pewno rower będzie miał swój chrzest.

Z innych spraw, rower był już złożony i dali chyba sporo smaru w okolice supportu, bo ciągle łapie tam sporo piasku, mam to po prostu porządnie szmatką zetrzeć?
Już z dwa razy ścierałem, ale za każdym razem znowu się lepi.

Zetrzyj szmatką, mozesz użyć odtłuszczacza na szmatkę i tym wytrzeć. Też dziś się z pracy wczesniej urwałem i jadę na wycieczkę :D

Opublikowano
1 minutę temu, hudezz napisał:

Zetrzyj szmatką, mozesz użyć odtłuszczacza na szmatkę i tym wytrzeć. Też dziś się z pracy wczesniej urwałem i jadę na wycieczkę :D

Dzięki. Ja z pracy się urwałem żeby kupić rower :D. A jeszcze dziś może będziemy dziewczynie mierzyć Level 8.0 damski za 4k ;)

Opublikowano
18 minut temu, Poziokat napisał:

mam to po prostu porządnie szmatką zetrzeć?
Już z dwa razy ścierałem, ale za każdym razem znowu się lepi.

Musieli jakiś beznadziejny smar dać i w złym miejscu.

Jak już się wyszalejesz,to zdejmij korbę i wytrzyj ją do sucha.Po czym delikatnie posmaruj samą oś i zmontuj to wszystko do kupy 

Opublikowano
Warunki gwarancji podane są w instrukcji obsługi - dostępna na stronie ME: 
1. przegląd  płatny po 1mcu od zakupu  - potwierdzony wpisem do książki. 
Dodatkowo właściciel zobowiazany do platnego przeglądu po roku. 
Zapisy dotyczą gwarancji 2 letniej bo o takiej jest mowa w instrukcji z netu. 
Co ciekawe (przynajmniej na tel. tak mam) jak chciałem skopiować te warunki na forum to kopiuje mi taki ukryty (pewnie został jedynie przykryty) tekst z pdfa smile.png
"przeglądu, po roku użytkowania. 4. Producent roweru firma CICLI ESPERIA daje możliwość przedłużenia Gwarancji na ramę o dodatkowe 3 lat. Przedłużona Gwarancja dotyczyć będzie wyłącznie pierwszego właściciela roweru i rozpocznie się w dniu następnym po zakończeniu obowiązywania dwuletniej Gwarancji. W przypadku przedłużenia Gwarancji, całkowity maksymalny czas obowiązywania Gwarancji na ramę to 5 lat liczone od dnia zakupu. W okresie trwania "
Trzeba spojrzeć do drukowanej wersji... 
Widelec Rock Shox Recon RL 
Ten X7 też ujdzie, jako w wersji minimum wydatków, ale już te ~1.5kg czuć w wadze.

Te przeglądy kosztują każdy po 100zł albo jednorazowo 80zł za oba płatne z góry.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
51 minut temu, Matejgo napisał:

Bylem dzisiaj w ME załatwić ten burdel zwiazany z gwarancją. Wszystko udało się załatwić, muszę tylko podjechać na ten przegląd pierwszy, a jeszcze 200zł dostałem bo rower okazał się być tańszy o tą kwotę niż tydzień temu XD

Dostałeś 200zł gotówką?? 

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Matejgo napisał:

jeszcze 200zł

Nowy Decathlon się nam robi z tego ME xD

Opublikowano
10 minut temu, Matejgo napisał:

W sumie nie wiem czy by bez stekania dali bo w sumie bralem inne rzeczy przy okazji i mi odjeli to od ceny.

Oo, no to ładny bonus :) 2 stówki piechotą nie chodzą :D

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że obraz bardzo się kompresuję ( do 10% rozmiaru zdjęcia) więc podsumuję:

Tak jak myślałem to dodatkowe ubezpieczenie to słaby biznes. Oddają kasę tylko jeśli uderzymy w inny pojazd, człowieka lub zwierzę... a do tego udzial wlasny na poziomie 10% w 2 i 20% w 3 roku ubezpieczenia.  A kradzież tylko z mieszkania lub piwnicy zabezpieczonej w odpowiedni sposób, ewentualnie jeśli ktoś da nam w pysk na ulicy i zdejmie z roweru...😁

CamScanner 09-10-2020 09.53.19_1.jpg

Edytowane przez Atoom
Opublikowano

W PZU da się rower ubezpieczyć od kradzierzy, koszt 20-30% wartości roweru na rok. 
W przypadku kradzierzy z ulicy rower musi być przypięty zapięciem przewidzianym w warunkach umowy, ale jak patrzyłem to nie jest to jakiś kosmos.

Opublikowano

Pomierzyłem ramę, ale te od supportu są lekko na oko, bo nie rozmontowywałem dziś korby.
X9 19'
S/T: 480
L 600
H/T 111
RC 440
WB 1110

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czyli wymiary X7-X9 19" takie same. Możesz jeszcze wagę i wysokość góry głowki od ziemi podać?

Opublikowano

Witam, warto dopłacić do x8? raczej 2x10 spokojnie mi wystarczy a różnice przeznaczyłbym na hamulce i ewentualnie sztuce regulowaną

Opublikowano

Wybaczcie być może amatorskie pytanie (niewątpliwie zaczynam przygodę MTB), czy to dobry rower do maratonów MTB? Mam na myśli X10 (mieści się w budżecie).

Druga sprawa, to rozmiar ramy. Nie mam też możliwości przymierzenia tego roweru i musiałbym zamówić do sklepu więc trochę się waham. Wzrostu 188cm, przekrok ok 92/93. Ktoś z takimi parametrami mierzył ramę 21? Kalkulator niby pokazuje 21 ale tak na granicy.

Opublikowano

Mierzyłem X10, moje parametry tak o 2 cm mniejsze. Przez chwilę miałem wrażenie, że troszkę za duży, ale 19" na pewno za mały. Poza tym mierzyłem w garniturze :)

Opublikowano

Jestem na kupnie Indiany X10, ale ciągle się waham jaki rozmiar ramy dobrać, 19 czy 21. W sklepie stacjonarnym mierzyłem 19, bo tylko taka była dostępna. Wydaje się okej, choć do tej pory miałem rower crossowy 21 i też jeździło się w porządku, dlatego pytanie, czy jednak 21 Indiany nie byłaby dla mnie lepsza. Jak to ocenić? Jakie jest Wasze zdanie? 
Mam 182cm wzrostu. 

Opublikowano

Jeśli mierzyłeś 19" i była OK to bierz 19. Tak jak pisałem wyżej ja skłaniam się raczej ku 21 ale to 4 cm różnicy wzrostu.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, kmarcin napisał:

Jestem na kupnie Indiany X10, ale ciągle się waham jaki rozmiar ramy dobrać, 19 czy 21. W sklepie stacjonarnym mierzyłem 19, bo tylko taka była dostępna. Wydaje się okej, choć do tej pory miałem rower crossowy 21 i też jeździło się w porządku, dlatego pytanie, czy jednak 21 Indiany nie byłaby dla mnie lepsza. Jak to ocenić? Jakie jest Wasze zdanie? 
Mam 182cm wzrostu. 

Jeśli wydawało się OK, powinieneś wrócić i przymierzyć się raz jeszcze. Jeśli dalej wydaje się 👌 nie zastanawiaj się tylko kupuj

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie,

z racji tego, że w mojej okolicy nie ma już możliwości kupna Indiany X-Pulser 5.9 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-5-9-m19-czarny-grafit-r19 , zastanawiam się obecnie nad dwoma rowerami. Storm X6 lub X7. 7 przekroczyłaby mój budżet (pierwotnie planowałem wydać max 2500), ale może jednak warto... Warto dopłacić te 6 stów do X7? Jest tu aż tak wyraźna różnica w osprzęcie?

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x6-m19#topVariants

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19

Widzę, że nie ma obu rowerów w nocnych przecenach. Jakby X7 zeszła do 2800, to byłoby miło, ale pewnie nie ma się już co spodziewać obniżki.

@lakim, ile płaciłeś za X7 miesiąc temu?

Edytowane przez qwerty789
Opublikowano
10 minut temu, qwerty789 napisał:

@lakim, ile płaciłeś za X7 miesiąc temu?

3400 na nocnej przecenie

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, qwerty789 napisał:

Warto dopłacić te 6 stów do X7? Jest tu aż tak wyraźna różnica w osprzęcie?

Warto dopłacić, dostajesz lepszą korbę ze zintegrowaną osią, lepszy amor z grubszymi goleniami, sztywne osie, ramę która nie będzie Cię ograniczać w przyszłości przy okazji jakiejś wymianki. Aktualnie x7 19" 2999zł

Edytowane przez hudezz
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 10.09.2020 o 11:03, IOO napisał:

koszt 20-30% wartości roweru na rok. 

O matko. Czyli za dajmy na to taka Indiana za 3300 to 1k/rok . Biznes życia,a i tak jak Ci zakoszą,to będą jakieś kruczki znajdować.

Przecież jak ubezpieczysz dom to piwnica też jest w cenie, a na mieście nie zostawia się drogiego roweru.

10 godzin temu, qwerty789 napisał:

ale może jednak warto...

Pewnie że warto. Tylko nie zastanawiaj się za bardzo, bo zaraz nie będzie nad czym.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja sie podczepie do tematu w sprawie MTB do wyboru mam 2 opcje:

Ghost Kato 4.9 - 3x9 blat, Acera + Deore, amor XCM 100mm

Indiana x6 - 2x10 , 2x deore, Rock Shox XC30 TK R.L

Ktory bedzie bardziej uniwersalny, lepszy pod wzgledem tez bardziej jazdy rekreacyjnej? Oba w cenie sa okolo 2200-2400.

Czy jest cos lepszego do polecenia??

Opublikowano
10 minut temu, sunder86 napisał:

sprawie MTB do wyboru mam 2 opcje:

Zły dział kolego.Tu rozmawiamy tylko o Indianie . O wybór zapytaj w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Panowie za poradę. Udało się kupić X10, rama 19` za 2960zł i po przejechaniu pierwszych 30km jestem mega zadowolony :)
"Przedłużenie" gwarancji na ramę do 5 lat + na cały rower 2 lata to koszt 80zł, czyli 2 serwisy, pierwszy do 3 miesięcy, następny w kolejnym roku.

119194913_2445734622392429_6612690519531382876_n.jpg

Edytowane przez kmarcin
  • Lubię to! 1
Opublikowano
4 minuty temu, kmarcin napisał:

Dziękuję Panowie za poradę. Udało się kupić X10, rama 19` za 2960zł i po przejechaniu pierwszych 30km jestem mega zadowolony :)

119194913_2445734622392429_6612690519531382876_n.jpg

Czy kupowałeś w sklepie stacjonarnym?? Było -20%?? Czy taki z Ciebie negocjator?? :)