Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Atoom napisał:

A ja bym poprosił jeszcze Kolegów od x7 i x10 żeby podzielili się dokładnym modelem amortyzatora. Bo o ile w x7 prawdopodobnie jest TK RL to w x10 niebardzo wiadomo co jest. 

U mnie w X10 jest FS-RCN-RL-A2

@lakim  możesz teraz nazbierać pare zł  i kupić co potrzebujesz. Ja tak zrobiłem i nie żałuje. Mam dokładnie to co chcialem 😀

Edytowane przez hudezz
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2020 o 17:07, pawelll napisał:

Może posiadacze zmierzą jeszcze jeden wymiar (typowo nie podawany) - wysokość góry główki ramy od ziemi.

wysokość główki  ramy to 95cm w X10 21" , kąt główki ramy to 70-70.5°, wysokość  supportu to ok 6cm 🙂

Screenshot_20200903-171400_Calculator.jpg

@lakim a po wpisaniu numeru seryjnego na stronie https://trailhead.rockshox.com/en/search/ jaki model widelca Ci się pokazuje??

@Accent_Szaj wygląda na to, że kolega żałuje, że nie dołożył do karbonu 🙂

Edytowane przez hudezz
Opublikowano
19 godzin temu, lakim napisał:

dołożyć kilka złotych do X8, X9 czy X10.

To kolejny objaw cyklozy xD

Kupujesz rower,a później kombinujesz co by tu zmienić.

Jedyną opcją to x10 które jest karbonowa. Reszta to rzeczy które możesz wymienić ;),więc nie ma czego żałować.

Opublikowano

Jak się tak dzieje, to warto rozkręcić pedały, wyczyścić i dać nowy smar.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hudezz napisał:

wysokość główki  ramy to 95cm w X10 21" , kąt główki ramy to 70-70.5°, wysokość  supportu to ok 6cm 

Super, baza danych rośnie.

W zasadzie jakby jeszcze zmierzyć wysokość ramy (minimalny przekrok) i określić wagę byłby komplet wiedzy.

Porównując zdjęcia wszystkich 4 modeli wygląda na to, że jednak ramy się różnią. X7 i X8 są chyba takie same, X9 ma wyraźnie niżej schodzącą ramę  przy siodełku. 

Edytowane przez pawelll
Opublikowano
29 minut temu, pawelll napisał:

Super, baza danych rośnie.

W zasadzie jakby jeszcze zmierzyć wysokość ramy (minimalny przekrok) i określić wagę byłby komplet wiedzy.

Waga zamówiona, będzie w sobotę ;)

Opublikowano

A wiecie może jak z rozmiarami? Szukam czegoś dla żony na 159 cm wzrostu i mam wątpliwości czy 17 cali nie będzie i tak za duży.

Opublikowano
Godzinę temu, IOO napisał:

A wiecie może jak z rozmiarami? Szukam czegoś dla żony na 159 cm wzrostu i mam wątpliwości czy 17 cali nie będzie i tak za duży.

Jesli chcesz Indiane w malym rozmiarze ramy to pozostają Ci do wyboru niskie modele X Pulser, które nie sa juz tak atrakcyjne pod względem cena/wyposażenie. Jest duzo kalkulatorów ram w internecie, zazwyczaj na stronach sprzedajacych rowery. Wujek google prawde powie :D ale na 159cm to 17" bedzie za duża

Opublikowano
7 godzin temu, IOO napisał:

Szukam czegoś dla żony

Podejdź z żoną do jakiejś galerii z dużym ME i niech się przymierzy ;)

Opublikowano

Bardziej liczyłem że przegapiłem rozmiar 15 cali. Czyli lipa.

Opublikowano

Właśnie są tylko dwa rozmiary ram. Na stronie Indiana jest kalkulator i wyliczyło mi, że rozmiar powinienem mieć 18". Co z tym fantem zrobić? Brać 19" czy odpuścić sobie?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, baranek8614 napisał:

odpuścić sobie?

Odpuść sobie. No chyba że jeszcze rośniesz 

Opublikowano

No, to się dzisiaj wyπliłem Indianką. Syn kupił sobie rano Rockrider XC100 i obowiązkowo było robić kilometry. Jechałem w połowie jego długości i ciut się do mnie zbliżył. Z przeciwka dwa rowery obok siebie, więc nie było marginesu. Moja kierownica zaczepiła o jego koszulkę. Rowerek skręcił w lewo, a ja poleciałem prosto. Łokieć i kolano do spirytusu
Rower cały. Cholera. Jak za dawnych czasów. Dzieciom mnóstwo razy zakładałem plastry, ale u mnie nie było tego od wieków. Czuje się jakbym znów miał 10 lat
A tak na marginesie XC100 - bajka.

9df74817742d2d55d79eff239ffb3f35.jpg

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano
W dniu 2.09.2020 o 15:01, pawelll napisał:

Czekamy jeszcze na potwierdzenie (pomiarowe?) info o boost w modelach X7-X9

Czy to pewnik z tymu sztywmymi osiami i boostami w X10? Wg specyfikacji i opisie piast (błędnym  z resztą dla tylnej ?) nic na to nie wskazuje...z tego co znalazłem piasta HB 6000 shimano jest pod QR?

@hudezz nie wiem, czy dobrze wyłapałem z postów - masz X10? Jeżeli tak, to czy możesz lub ktoś kto ma X10 pstryknac kilka zdjęć mocowania osiek z widelcem i na tylnym kole? Idealnie byłoby po zdjęciu kół :)

Muszę zobaczyć te rowery na żywo, bo wstępnie te specyfikacje vs ceny, mnie powoli przekonują ;). 

Jeszcze taki mały offtopic... @Accent_Szaj przy ramie carbonowej to już pewnie przydałby się bezwzglednie jakiś klucz dynamometryczny ? Więc do ceny roweru trzeba doliczyć pewnie minimum ze 200-300 powiększając swój warsztacik? 

Opublikowano
23 minuty temu, Inżynier_Mamoń napisał:

bezwzglednie jakiś klucz dynamometryczny ?

To prawda.koszt nie jest tak duży. Zaczyna się od 50zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-m-wave-imbusy-t25-3-10nm-8981494924?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

A już najlepszy do roweru,to koszt 250zł( poszedł w górę, ja kupowałem za 190zł )

https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-mighty-2-24-nm-z-regulacja-8738507027?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano
1 godzinę temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Czy to pewnik z tymu sztywmymi osiami i boostami w X10?

Sztywne na pewno. Co do boost to trzeba liczyć na kolegów, że to fizycznie zmierzą.

Opublikowano

@Inżynier_Mamoń popatrz na fotki, 1.85kg to waga ramy z tylnim zaciskiem, klamką, osią i pancerzykami w ramie, czy to duzo?? Może wypowie się ktoś kto ważył sama ramę z carbonu. 

@Accent_Szaj ile ważyła Twoja rama po wyjęciu z kartonu??

20200906_123450.jpg 20200906_123508.jpg 20200906_123525.jpg 20200906_123615.jpg 20200905_162009.jpg
Opublikowano
4 minuty temu, hudezz napisał:

@Accent_Szaj ile ważyła Twoja rama

Moja ważyła 1250g z osią.

Opublikowano

Indiańska rama trochę cięższa :) znalazłem też naklejke kontroli jakości :) tak jak sie spodziewałem, chińskie krzaczki :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Widzę że waga doszła :)

Zważysz cały rower? No i te piasty zmierz, żeby zatrzasnąć sprawę boost czy nie boost. Chyba że literka B na końcu numeru jednoznacznie to potwierdza.

Edytowane przez pawelll
Opublikowano
41 minut temu, pawelll napisał:

Widzę że waga doszła :)

Zważysz cały rower? No i te piasty zmierz, żeby zatrzasnąć sprawę boost czy nie boost. Chyba że literka B na końcu numeru jednoznacznie to potwierdza.

B jak boost ;) na zdjęciu tylniej osi masz podany model ośki i wymiary, a model amorka też jest pod osie boost.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pyyycha! 

Dziękuję za zdjęcia. Faktycznie obie osie w boost. Nie mam więcej pytań, poza jednym: jak się śmiga? :)

Mam tylko nadzieję, że to nie szczęśliwy przypadek a takie po prostu dają w każdym egzemplarzu. 

Opublikowano

Dziękuję za informacje i zdjęcia w tym wątku.

Dzisiaj dotrze moja x8ka i postaram się napisać coś o niej.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Inżynier_Mamoń napisał:

jak się śmiga? :)

Miodzio Panie Inżynierze 😃 lubię jeździć na tym rowerze, toczy się lekko, hamuje sprawnie :)

Waga po moich modach to 12.5kg, dałoby się go jeszcze odchudzić ale nie mam na razie ciśnienia na to :)

@MARCIN#może mógłbyś pomierzyć ramę wg rysunku z 1 posta??

20200906_175527~2.jpg

Edytowane przez hudezz