HeaderShoter Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Mam model X-Pulser 1.9 (~1600zł) Koła w tym rowerze to okropny paździerz. - Piasty to chińskie no-name'y, obręcze są koślawo zespawane, a nyple są zrobione chyba z plasteliny, do tego żaden z nich nie trzyma jakichkolwiek wymiarów. Koła po roku jazdy samoczynnie się rozcentrowały, a szprychy są w przeważającej większości luźne. W MediaExpert nie przyznają gwarancji. Do przedniego hamulca tarczowego nie da się kupić zamiennych okładzin. Na deser opony sygnowane marką Kenda, które są tak samo grube na szycie jak po bokach, czyli wcale...
Black Mirror Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) czyli nie polecasz kupować rowerów z marki Indiana ? Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Black Mirror
hudezz Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 W dniu 22.06.2020 o 09:40, Black Mirror napisał: czyli nie polecasz kupować rowerów z marki Indiana ? Marka jak marka, ważny jest model. Wiadomo, że im niższy model tym niższa cena, tym niższej jakości osprzęt. Ja kupiłem w ramach eksperymentu X10 od Indiany. Do tej pory nakręciłem ok 500km i jestem zadowolony z zakupu. Także ja polecę X10 😉
Black Mirror Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Naczytałem się trochę o rowerach firmy Indiana i jakoś mnie mnie ta firma nie przekonuje do kupna . Znalazłem na stronie Decathlona fajny MTB ST 520 27,5" ROCKRIDER za 1300 zł i co sądzicie o tym rowerze https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-520-275-id_8583819.html
lukasz_jg Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 To chyba nie ten wątek. Ja jeżdżę X-Cross 5.0 i póki co złego słowa powiedzieć nie mogę. 1
maq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 14.05.2020 o 10:14, wi5nia napisał: Moja ma już ponad 2 tyś km i właśnie zamówiłem nowy łańcuch, bo już się kwalifikuje do wymiany. Pojawiły się też delikatne luzy na kasecie (do weryfikacji). W międzyczasie wymieniłem 4 szprychy w tylnym kole. U mnie wczoraj strzeliła jedna szprycha. Rowerem nie da się jechać, bo koło ociera o ramę. I teraz tak. Jakie szprychy kupić? Zmierzyłem i mają 286 mm, na allegro od 1,5, w sklepach nawet i ponad 10 zł. Druga sprawa to jak założyć nową? Przeszkadza kaseta i z drugiej strony tarcza hamulcowa. Do zrzucenia jedno i drugie? Edytowane 2 Lipca 2020 przez maq
ufty Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 17 minut temu, maq napisał: U mnie wczoraj strzeliła jedna szprycha. Rowerem nie da się jechać, bo koło ociera o ramę. I teraz tak. Jakie szprychy kupić? Zmierzyłem i mają 286 mm, na allegro od 1,5, w sklepach nawet i ponad 10 zł. Druga sprawa to jak założyć nową? Przeszkadza kaseta i z drugiej strony tarcza hamulcowa. Zleć wymianę w serwisie bo sam to pogorszysz sprawę. Wymiana jednej szprychy wraz z centrowaniem koła nie powinna kosztować więcej niż 30-40zł
maq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Nie, no tak to nie. W starym rowerze nie wiedziałem, że mam szprychy. Przez 20 lat ani jedna nie pękła. W tym 3 tys. km i ciach. Obok zastosowanego materiału, przyczyna to pewnie tarczowe hamulce w obecnym vs v-break w starym. Właśnie przy zatrzymaniu jeden drut się wczoraj poddał. Oznacza to ni mniej ni więcej, że co jakiś czas będzie taka operacja konieczna. Za każdym razem oddawanie do serwisu może w sumie być kosztowne. wi5nia wymieniał 4 sztuki. Jak nie strzeliły na raz, to w pobliskim serwisie zostawię 180 zł. Za to kupię sobie dobre klucze do demontażu i blokowania kasety oraz ze 100 szprych.
wi5nia Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) 51 minut temu, maq napisał: Nie, no tak to nie. W starym rowerze nie wiedziałem, że mam szprychy. Przez 20 lat ani jedna nie pękła. W tym 3 tys. km i ciach. Obok zastosowanego materiału, przyczyna to pewnie tarczowe hamulce w obecnym vs v-break w starym. Właśnie przy zatrzymaniu jeden drut się wczoraj poddał. Oznacza to ni mniej ni więcej, że co jakiś czas będzie taka operacja konieczna. Za każdym razem oddawanie do serwisu może w sumie być kosztowne. wi5nia wymieniał 4 sztuki. Jak nie strzeliły na raz, to w pobliskim serwisie zostawię 180 zł. Za to kupię sobie dobre klucze do demontażu i blokowania kasety oraz ze 100 szprych. Pierwszą wymieniłem bez zdejmowania czegokolwiek, trochę ją musiałem pogiąć, trochę się namęczyłem, ale wymieniłem. Za drugim razem już się nie bawiłem w takie rzeźbiarstwo, tylko zdjąłem kasetę i wtedy wymiana to żaden kłopot. Gorzej z centrowaniem, trochę się trzeba pobawić i domowym sposobem zajmuje to niestety sporo czasu, ale w końcu się udało. Po ostatniej wymianie pewnie już z 1kkm przejechałem. W sumie moja Indianka ma już 5 200 km przebiegu. Zauważyłem luz na bębenku, ale na razie nie mam kiedy się za to wziąć, więc pewnie ogarnę to dopiero jesienią. Edytowane 2 Lipca 2020 przez wi5nia
maq Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 U mnie pękła wkładana od wewnątrz, od strony kasety. Nie ma szans bez jej zdejmowania. A tak sobie myślę, że warto ze sobą wozić klucz do szprych. Jak pęknie któraś w terenie, to będzie trzeba rower na plecach nieść. Moje koło niemiłosiernie ocierało o ramę na dole. Poluzuje się wtedy sprycie przeciwną i można wracać na kołach.
wi5nia Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 5 minut temu, maq napisał: U mnie pękła wkładana od wewnątrz, od strony kasety. Nie ma szans bez jej zdejmowania. A tak sobie myślę, że warto ze sobą wozić klucz do szprych. Jak pęknie któraś w terenie, to będzie trzeba rower na plecach nieść. Moje koło niemiłosiernie ocierało o ramę na dole. Poluzuje się wtedy sprycie przeciwną i można wracać na kołach. To prawda. Zakupiłem sobie jakiś czas temu multitool rowerowy BikeHand z kluczem do nypli i skuwaczem do łańcucha i sprawdza się doskonale.
bartszatki Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Czy przy wzroście 182-183cm rama 21 w X-pulserze 6.9 będzie ok czy za duża? Mam możliwość kupna z taką ramą, tyle że kawałek drogi i nie wiem czy jest sens jechać mierzyć w ogóle. Sprzedający mówi, że ma 185 i jemu pasowała. Edytowane 7 Lipca 2020 przez bartszatki
maq Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Powinna być 21 dla takiego wzrostu. Inna sprawa, że całe życie jeździłem na 21,5 Krosa, nie wiedząc o tym że to źle. Siadałem przed zakupem na 19 i 21. Obydwa mi pasowały. Wzrost 180. Może jednak wyjść dyskomfort przy dłuższej jeździe. Można to jednak zniwelować przesuwając siodło do przodu, albo wymieniając mostek.Koledze niedawno tak pokręciłem” rower trekkingowy 17’, tylko w drugą stronę. Ktoś mu wcisnął taką ramę, a chłop ma tyle wzrostu co Ty. Wysłane z Tapatalk
maq Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Przesyłka dotarła. Klucze do kasety, 10 szprych, nyple i klucz do naciągu. Robota zajęła 30 minut. Koło wycentrowane i w drogę. Zrobione 20 km wysiłkowo.Wysłane z Tapatalk
maq Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 A jaki klucz jest potrzebny, żeby odkręcić tarczę tylnego koła? Pasuje to również do przedniego? Wysłane z Tapatalk
wi5nia Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 13 godzin temu, maq napisał: A jaki klucz jest potrzebny, żeby odkręcić tarczę tylnego koła? Pasuje to również do przedniego? Wysłane z Tapatalk O ile się nie mylę, ten sam co do kasety, mamy tu Centerlock. Powinien pasować i do przedniej i do tylniej tarczy.
maq Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Ten od kasety jest za mały, przymierzałem. Trzeba poszukać w sieci. Wysłane z Tapatalk
Accent_Szaj Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 20 minut temu, maq napisał: Ten od kasety jest za mały Do tarcz CL są dwa rodzaje nakrętek. Na klucz do kaset,stosowane do tylnego koła i Hollowtech II do przedniego koła 15mm 1
maq Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Dzięki. Jutro będę mył rower i zdejmę koło. Zerknę Wysłane z Tapatalk
Jaceksz73 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Indiana 6.7 zebrała gruby kij w tylą przerzutkę. Przerzutka i łańcuch zostały wymienione w serwisie lokalnym. A hak ... i tu jest problem. Nie mogli znaleźć i dorobili. A uszkodzony wyrzucili. Może wiecie jaki jest tam hak? Serwis Indiany milczy. Mediaexpert nie wie co to za hak. A ja nie mam oryginału żeby porównać.
Accent_Szaj Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Jaceksz73 napisał: Nie mogli znaleźć i dorobili. Tak,jasne.Powiedzieli jak dorobili? Może mają tam jakąś odlewnie na zapleczu Kupili za 10-15zł,ale ściema musiała pójść. Zrób zdjęcia tego "dorobionego" haka Edytowane 12 Lipca 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie
Jaceksz73 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Dorobili przez piłowanie i pilnikowanie ręczne. 😀
wi5nia Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 W dniu 8.07.2020 o 23:16, maq napisał: Przesyłka dotarła. Klucze do kasety, 10 szprych, nyple i klucz do naciągu. Tak z ciekawości, gdzie kupowałeś szprychy i nyple?
Jaceksz73 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Bardzo dziękuję. Wygląda na to, że do Indiany x-pulser 6.7 jest identyczny, czyli GH-165 powinien pasować.
Rekomendowane odpowiedzi