TrocheBiegam Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Dzięki, że sprowadziłeś mnie na ziemie, bo już się rozmarzyłem. Tak dają zupełnie inne koła niż na zdjęciach. W takim razie raczej dozbieram i kupię coś na wiosnę, bo nie widzę dla siebie nic ciekawego w tym przedziale cenowym. Dzięki za rady i pozdrawiam.
smarta Opublikowano 15 Września 2020 Opublikowano 15 Września 2020 Dzień dobry, Proszę o poradę/pomoc. Chcę kupić rower szosowy, karbonowy, raczej w stronę endurance, z lekkimi przełożeniami bo bardzo podoba mi sie jazda w górach i wolę jeździc z wyższą kadencją , na 105 i wyżej; na tarczach; cena - do 10-12 tys gdyby było cos ekstra może trochę więcej . Jestem niskiego wzrostu (159/160 cm). Zainteresował mnie Canyon Endurance WMN CF 7.0 disc lub 8.0 disc https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-wmn-cf-sl-disc-7.0/2507.html?dwvar_2507_pv_rahmenfarbe=TQ Mam wątpliwości co do zakupu przez internet roweru którego nie można zobaczyć, sprawdzić czy będzie ok ... Dodatkowo Canyon robi te mniejsze rozmiary na mniejszych kołach - nie wiem jak się do tego odnieść, Czy ma ktos doświadczenia z zakupem rowerów tej marki lub może podzielić się opinia na temat tego roweru ? Czy może mógłby mi ktoś polecić inny rower ? zwróciłam uwagę też na meridę scultura 5000 disc lub 6000 disc . Podoba mi się Trek Emonda SL5 choć nie do końca spełnia kryteria Do tej pory jeździłam na Fuij finest
Argi Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Zobacz Giant Defy, Cube Attain albo Scott Adict. To rowery o łagodnej geometrii endurance. Jeszcze w zeszłym roku na każdy taki rower można było spokojnie uzyskać 10% rabatu, w tym roku - nie wiem. Ten rok jest szalony, brak rowerów, ceny w górę, z rabatami problem. Edytowane 16 Września 2020 przez Argi
Wojtek1993 Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Miałem podobny dylemat rok temu, pod uwagę najbardziej brałem treka domane oraz speca roubaix, przewijał się jeszcze giant defy oraz scott addict, miałem okazję jeździć na tych rowerach i roubaix wydawał się najlepszy, również miałem okazję przejechać się canondale synapse, ale wydawał mi się jakiś dziwny, pozycja taka wyciągnięta, zupełnie inna niż na pozostałych, choć to też rower endurance, zamówiłem roubaix, okazało się, że jednak po 3 miesiącach, że w związku z koronawirusem najprawdopodobniej nie uda się go ściągnąć, nie chcą zmarnować sezonu, kupiłem jedyny dostępny rower. Był nim canondale synapse, co ciekawe wystarczyło go przerobić pod siebie, dłuższy mostek, wywalić podkładki i okazało sie, ze taka bardziej wyciągnięta pozycja jest dużo lepsza, mam porównanie do gianta defy, na którym jeździ kolega i naprawdę mogę polecić synapsa, mieści się w budżecie, za swojego na ultrzegrze dałem 12k, jedynym dużym minusem, jest support bb30, który strasznie strzela, ale wiadomo taki już jego urok, tak więc polecam przetestować jeszcze synapsa.
Chino Opublikowano 20 Września 2020 Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) W dniu 15.09.2020 o 18:15, smarta napisał: Dzień dobry, Proszę o poradę/pomoc. Chcę kupić rower szosowy, karbonowy, raczej w stronę endurance, z lekkimi przełożeniami bo bardzo podoba mi sie jazda w górach i wolę jeździc z wyższą kadencją , na 105 i wyżej; na tarczach; cena - do 10-12 tys gdyby było cos ekstra może trochę więcej . Jestem niskiego wzrostu (159/160 cm). Zainteresował mnie Canyon Endurance WMN CF 7.0 disc lub 8.0 disc https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-wmn-cf-sl-disc-7.0/2507.html?dwvar_2507_pv_rahmenfarbe=TQ Mam wątpliwości co do zakupu przez internet roweru którego nie można zobaczyć, sprawdzić czy będzie ok ... Dodatkowo Canyon robi te mniejsze rozmiary na mniejszych kołach - nie wiem jak się do tego odnieść, Czy ma ktos doświadczenia z zakupem rowerów tej marki lub może podzielić się opinia na temat tego roweru ? Czy może mógłby mi ktoś polecić inny rower ? zwróciłam uwagę też na meridę scultura 5000 disc lub 6000 disc . Podoba mi się Trek Emonda SL5 choć nie do końca spełnia kryteria Do tej pory jeździłam na Fuij finest Canyon rzeczywiście wydaje się rozsądny za tą kasę. Masz jeszcze pięknie malowanego Liv Avail Advanced 1 https://www.liv-cycling.com/pl/avail-advanced-1, ale ma pozagrupową korbę i słabe koła, dziwne że nie wstawiają już SLRów. Ale zwróciłbym Twoją uwagę również na Meridę Sculturę Endurance. Najmniejszy rozmiar powinien być dobry. Rower ma fajną, wygodną geo, również dla kobiety - wysoka główka ramy (140mm w XS), sensowne komponenty (105/ultegra), nowoczesną integrację przewodów i pancerzy, i cena powinna być niezła. Edytowane 20 Września 2020 przez Chino
smarta Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 W dniu 20.09.2020 o 21:34, Chino napisał: Canyon rzeczywiście wydaje się rozsądny za tą kasę. Masz jeszcze pięknie malowanego Liv Avail Advanced 1 https://www.liv-cycling.com/pl/avail-advanced-1, ale ma pozagrupową korbę i słabe koła, dziwne że nie wstawiają już SLRów. Ale zwróciłbym Twoją uwagę również na Meridę Sculturę Endurance. Najmniejszy rozmiar powinien być dobry. Rower ma fajną, wygodną geo, również dla kobiety - wysoka główka ramy (140mm w XS), sensowne komponenty (105/ultegra), nowoczesną integrację przewodów i pancerzy, i cena powinna być niezła. dzięki Przymierzałam się do liv langma advanced disc 1 i 2 , jest dość ciężki i po krótkiej próbie, na pierwszy rzut oka nie zachwyciło mnie jak ten rower się prowadzi...ale ma dużo plusów i nadal go rozważam wobec braku wielu alternatyw; . Przymierzałam natomiast liv langma advanced PRO disc (na karbonowych kołach , z karbonowymi sztycami , pomiarem mocy w korbie) i ten jest super ale raz, że jest na półkompakcie i kasecie 11-30 to najmniejszy dostepny w chwili obecnej w PL rozmiar jest chyba trochę za duzy (wydaje mi sie że xs byłby lepszy..). O różnicy w cenie nie wspominam ;pp Blaty czy kasete mozna by wymienić.. Pomyslałam, że moze dobrym rozwiazaniem byłoby kupić tą zwykła langme advanced disc 1 lub 2 i zmienić koła. Czy mógłbyś mi coś poradzic w kwestii kół i w ogóle takiego rozwiazania ...??
Chino Opublikowano 30 Września 2020 Opublikowano 30 Września 2020 21 godzin temu, smarta napisał: dzięki Przymierzałam się do liv langma advanced disc 1 i 2 , jest dość ciężki i po krótkiej próbie, na pierwszy rzut oka nie zachwyciło mnie jak ten rower się prowadzi...ale ma dużo plusów i nadal go rozważam wobec braku wielu alternatyw; . Przymierzałam natomiast liv langma advanced PRO disc (na karbonowych kołach , z karbonowymi sztycami , pomiarem mocy w korbie) i ten jest super ale raz, że jest na półkompakcie i kasecie 11-30 to najmniejszy dostepny w chwili obecnej w PL rozmiar jest chyba trochę za duzy (wydaje mi sie że xs byłby lepszy..). O różnicy w cenie nie wspominam ;pp Blaty czy kasete mozna by wymienić.. Pomyslałam, że moze dobrym rozwiazaniem byłoby kupić tą zwykła langme advanced disc 1 lub 2 i zmienić koła. Czy mógłbyś mi coś poradzic w kwestii kół i w ogóle takiego rozwiazania ...?? Fajnie, gdybyś znalazła jeszcze gdzieś Langmę Advanced 1 lub 2 z 2020, bo ma lepszą cenę, ma kompakta, pełną grupę 105/ultegra i oba są w niesamowitych kolorach. W 2021 mamy wyższą cenę, połkompaktową i pozagrupową korbę, co ciekawe w specyfikacji jest wyraźnie napisane, że z suportem na kwadrat! (aż nie chce mi się wierzyć) i kolor taki sobie. Rower świetny, koła jak u Gianta (modele poniżej SLR) rzeczywiście do zmiany, ciężkie, często problematyczne (konusy w piastach). Do tego roweru pasowałyby karbonowe stożki 38mm np. Evanlite, można takie kupić poniżej 4000PLN na piastach DT350, bądź np. Hunt 30/33, będzie jeszcze lżejszy ~1350g. Nie wiem, czy warto dokładać do ultegry 2 koła, skoro to tylko różnica trochę ponad 200g, lepiej dołożyć do kół.
CrunchipsTurner Opublikowano 11 Października 2020 Opublikowano 11 Października 2020 Pomóżcie, bo już zgłupieję z nadmiaru opcji Najkrócej zadając pytanie: Trek Domane AL4 Disc w czarnym malowaniu. Jest ładny, miałem się okazję do niego przymierzyć, siedzi mi w "sweet spot" potrzeb (opona 32c, geometria endurance), ale na Tiagrze kosztuje prawie 7 tys. zł. Mam co prawda budżet między 6 a 8k, ale to wydaje się spora kwota za taki osprzęt. Czy możecie podrzucić mi jakieś alternatywy, żebym mógł go sobie zestawić z konkurencją? PS: Przymierzałem się jeszcze do Gianta Contenda, ale ten rower jest po prostu brzydszy, a na dodatek dwa sklepy w KRK mówią mi, żeby jednak brać Treka ze względu na podobno nienajlepszy serwis Gianta. Skoro już poluję na nowy sprzęt, to też ma dla mnie znaczenie. Może kojarzycie rowery podobnie ładne ale lepiej wyposażone jak na tę półkę cen. Byłem w Scott i Cannondale, ale nie mieli jeszcze rowerów na ten sezon. Większości pozostałych producentów nie widzę w sklepach, tylko w necie. Ładnie maluje rowery Rose lub Canyon, ale mam spore obawy co do serwisu. Sprzętowo karbonowej ramy nie potrzebuję, być może dostanę lepszy osprzęt lub koła w tej samej lub niższej cenie. Rower chciałbym kupić jeszcze w tym roku (chyba, że zdecydowanie warto czekać to krzyczcie).
Greyo Opublikowano 11 Października 2020 Opublikowano 11 Października 2020 Oglądnij Meride Sculture 300, też jest na pełnej Tiagrze, rama aluminium. Cena nie jest dużo niższa od Treka, ale teraz takie są ceny.
byczek Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Hej! Obecnie katuje marketowy MTB na którym wyciągam średnie 26-27km. Udaje mi się utrzymywać prędkość 32-33 km/h przez dłuższe odcinki kilku km i stwierdziłem że pora na szosę - lubię prędkość. Myślę, że w rowery się już wkręciłem dlatego nie chcę półśrodków. Co powiecie na Merida Scultura 5000 disc (karbon, ultergra)? Rower bym miał w cenie 8 500zł : https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/626/scultura-disc-5000 Nie ukrywam, że chciałbym coś ładnego za tą kasę. Szczerze mówiąc nie znalazłem innego roweru na pełnym karbonie w w podobnej cenie z osprzętem 105/Ultegra. Kupować go teraz i przezimować rower czy poczekać na wiosnę? Nie wiem jak będzie wtedy z dostępnością. Podobno już teraz są problemy. Byłem w sklepie dobrerowery i nie mieli nieczego, nawet na zamówienie. Może zwrócić uwagę na coś innego? Pozdr
Mar24 Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 W dniu 23.10.2020 o 19:59, byczek napisał: Hej! Obecnie katuje marketowy MTB na którym wyciągam średnie 26-27km. Udaje mi się utrzymywać prędkość 32-33 km/h przez dłuższe odcinki kilku km i stwierdziłem że pora na szosę - lubię prędkość. Myślę, że w rowery się już wkręciłem dlatego nie chcę półśrodków. Co powiecie na Merida Scultura 5000 disc (karbon, ultergra)? Rower bym miał w cenie 8 500zł : https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/626/scultura-disc-5000 Nie ukrywam, że chciałbym coś ładnego za tą kasę. Szczerze mówiąc nie znalazłem innego roweru na pełnym karbonie w w podobnej cenie z osprzętem 105/Ultegra. Kupować go teraz i przezimować rower czy poczekać na wiosnę? Nie wiem jak będzie wtedy z dostępnością. Podobno już teraz są problemy. Byłem w sklepie dobrerowery i nie mieli nieczego, nawet na zamówienie. Może zwrócić uwagę na coś innego? Pozdr Gdzie go mozna dostac w tej cenie ?
encor Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Hej, kontynuuję jeszcze poszukiwania pierwszej szosy. Z racji tego, że brałbym ją na firmę, mogę dorzucić nieco kaski i zacząłem rozważać Fuji Gran Fondo 1.5 z 2020 w cenie ok 8000 zł (jako alternatywę np. dla Gianta Contend AR 1) Ma ktoś może jakieś doświadczenia/przemyślenia na temat tego Fuji? Carbon + 105 (z wyj. korby) + tarcze hydro + opona 30mm to brzmi teoretycznie nieźle za taką cenę...
Korass Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Przymiarki zakupowe i jak zwykle miliony problematycznych decyzji. Ostatnio znalazłem taką ofertę. Di2 2019 lub eTap 2020 4 tysiące różnicy, do di mógłbym dorzucić miernik mocy i by jeszcze zostało. Opinie odnośnie transonica raczej widziałem pozytywne, ale zawsze warto dopytać ktoś coś może i ewentualnie odnośnie sklepu.
Alex81 Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Witam Przymierzam się do powrotu na szosę,po kilku latach w bieganiu i mtb.Budżet 10-12 tys na pewno w ratach.Ze względu na praktycznie same góry i podjazdy w okolicy zależy mi na lekkości roweru. Próbowałem wykosztować się na Treka Emonde ale najbliższe dostawy to lato a nawet końcówka 2021.Jesteście w stanie coś polecić ale coś co dostanę najpóźniej na wiosnę a najlepiej od ręki ?
Chino Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 4 godziny temu, Alex81 napisał: Witam Przymierzam się do powrotu na szosę,po kilku latach w bieganiu i mtb.Budżet 10-12 tys na pewno w ratach.Ze względu na praktycznie same góry i podjazdy w okolicy zależy mi na lekkości roweru. Próbowałem wykosztować się na Treka Emonde ale najbliższe dostawy to lato a nawet końcówka 2021.Jesteście w stanie coś polecić ale coś co dostanę najpóźniej na wiosnę a najlepiej od ręki ? https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-1-disc chyba nie ma lepszej opcji, szczególnie pod jazdę w górach, z czasem możesz zmienić koła na coś lekkiego, schodząc znacząco poniżej 8kg. Zmieniłbym od razu tarcze z radiatorem, ultegry, bądź XT. Dużą zaletą jest możliwość założenia szerszej opony, szczególnie na zjazdach większa pewność prowadzenia i komfort (emonda ma mniej miejsca). Super szary kolor z napisem kameleon. Ostatnio widziałem test niższego modelu na stronie polskiego sklepu, ten wyższy też powinien się pojawić, ale to trzeba polować, zapisać się w kolejkę itp.
Alex81 Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 W dniu 25.11.2020 o 18:08, Chino napisał: https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-1-disc chyba nie ma lepszej opcji, szczególnie pod jazdę w górach, z czasem możesz zmienić koła na coś lekkiego, schodząc znacząco poniżej 8kg. Zmieniłbym od razu tarcze z radiatorem, ultegry, bądź XT. Dużą zaletą jest możliwość założenia szerszej opony, szczególnie na zjazdach większa pewność prowadzenia i komfort (emonda ma mniej miejsca). Super szary kolor z napisem kameleon. Ostatnio widziałem test niższego modelu na stronie polskiego sklepu, ten wyższy też powinien się pojawić, ale to trzeba polować, zapisać się w kolejkę itp. A co powiecie o tej maszynie ? https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-2-disc W kolorze białym wygląda świetnie.Ten kolor TCR taki biało-sraczkowaty nie podoba mi się.Zastanawiam się czy z lepszymi kołami wyraźnie tu też zejdę poniżej 8 kg.
Alex81 Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 7 minut temu, kuba79 napisał: Fabryczne koła ważą chyba jakieś 2kg z groszami, więc już z kołami w okolicy 1,6kg będziesz poniżej 8. Opony zapewne też da się znaleźć lżejsze. Ale ile poniżej 8kg Cię interesuje to już nie wiem. Pamiętaj,że dojdą pedały a one też trochę ważą Zejście z pedałami w granicach 7.8 kg było by super,tylko czy wtedy na koła nie bede musiał wydać co najmniej połowe tego co za rower.A ogólnie co sądzicie o tych Giantach i konkretnie o tym modelu ? Będzie dobry na góry ?
Chino Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) 35 minut temu, Alex81 napisał: A co powiecie o tej maszynie ? https://www.giant-bicycles.com/pl/tcr-advanced-2-disc W kolorze białym wygląda świetnie.Ten kolor TCR taki biało-sraczkowaty nie podoba mi się.Zastanawiam się czy z lepszymi kołami wyraźnie tu też zejdę poniżej 8 kg. Uwielbiam białe rowery w przeciwieństwie do czarnych. Bardzo fajna maszyna na 105tce. Generalnie pełna grupa Ultegra jest lżejsza od 105 o blisko 250g. W Advanced 2 masz dodatkowo pozagrupową korbę RS-510 (Advanced 1 jest na pełnej Ultegrze), która jest zaje... ciężka, w kompaktowym układzie blatów waży 908g, podczas gdy 105 waży 714, a Ultegra 674g, dlatego nie zgadza mi się trochę ta różnica wagi podawana przez Gianta między Advanced 1, a 2. W przypadku Advanced 2 zmieniłbym tą korbę, aby osprzęt był kompletny i grupowy, pewnie nawet wyrzuciłbym przy okazji kompakta 50/34, zamiast połkompakta 53/36, gdybym jeździł w górach. Tutaj jesteś 200g do przodu. Potem koła, jakieś 1400g i odpada kolejne kilka setek, bo te standardowe swoje ważą, pewnie gdzieś w necie można się doszukać. Znalazłem, koła PR-2 disc ważą 2030g, gdybyś zainwestował w koła nawet ~1500g, czyli typowe stożki 38mm na piaście np. DT350 + założył lżejsze opony i dętki, to różnica przy ciśnęciu pod górę byłaby odczuwalna, ja -500g na komplecie odczułem bardzo. Edytowane 26 Listopada 2020 przez Chino 1
Alex81 Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 14 godzin temu, Chino napisał: Uwielbiam białe rowery w przeciwieństwie do czarnych. Bardzo fajna maszyna na 105tce. Generalnie pełna grupa Ultegra jest lżejsza od 105 o blisko 250g. W Advanced 2 masz dodatkowo pozagrupową korbę RS-510 (Advanced 1 jest na pełnej Ultegrze), która jest zaje... ciężka, w kompaktowym układzie blatów waży 908g, podczas gdy 105 waży 714, a Ultegra 674g, dlatego nie zgadza mi się trochę ta różnica wagi podawana przez Gianta między Advanced 1, a 2. W przypadku Advanced 2 zmieniłbym tą korbę, aby osprzęt był kompletny i grupowy, pewnie nawet wyrzuciłbym przy okazji kompakta 50/34, zamiast połkompakta 53/36, gdybym jeździł w górach. Tutaj jesteś 200g do przodu. Potem koła, jakieś 1400g i odpada kolejne kilka setek, bo te standardowe swoje ważą, pewnie gdzieś w necie można się doszukać. Znalazłem, koła PR-2 disc ważą 2030g, gdybyś zainwestował w koła nawet ~1500g, czyli typowe stożki 38mm na piaście np. DT350 + założył lżejsze opony i dętki, to różnica przy ciśnęciu pod górę byłaby odczuwalna, ja -500g na komplecie odczułem bardzo. Bardzo dziękuję.A ten ?? https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/race-bikes/ultimate/ultimate-cf-sl-7/2751.html#!accordions=1_1 Właśnie ostro czytam,waga mnie powaliła znacznie lżejszy od gianta pełne 105 i cena prawie 2 tys zł niższa.Co sądzicie ?
Alex81 Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 1 godzinę temu, kuba79 napisał: No trudno się dziwić... Porównujemy rower na hamulcach szczękowych, do hydraulicznych tarczówek? To moim zdaniem chyba różnica wagi i tak jest dziwnie mała, 600g uwzględniając te koła-kowadła i opony w Giant oraz 200g cięższą korbę? Różnica w cenie duża, przy czym znów hydrauliczne tarcze vs szczęki w jakiejś części ją wyjaśniają. Tak,problem w tym że na nowy rower wykosztowuję się grubo a na wstępie pasuje zmienić korbę na 105,opony,pomyśleć o kołach itd.W Canyonie mam 2 tys taniej,można myślec o lżejszych kołach i nie muszę zmieniać korby.Czy faktycznie tarczowki na podjazdach i górach są warte dopłacania 2 tys i wyższej wagi plus dodatkowe koszty z korbą itd? Oto własnie jest pytanie
Cris92 Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 Z własnego doświadczenia wiem, że warto do tarczówek dopłacić. A korba wcale nie jest taka znowu do zmiany. Nie wyolbrzymiajmy znów. Do tego koła zmienisz na szczękach? W górach? Na co? Karbon? Nie warto. Na inne alu? To dojedź pierw te.
mareq Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 13 minut temu, Alex81 napisał: Czy faktycznie tarczowki na podjazdach i górach są warte dopłacania Pewnie ci chodziło o zjazdy, bo na podjazdach, żadne hamulce nie są warte ani złotówki . Dużo zależy o jak stromych zjazdach mówimy i ile jest w stanie wytrzymać twoja psychika . O ile przy zjeździe rzędu 5-6% wystarczy raz za czas przyhamować to przy 15-18% ja hamuję czasem non stop jak jest fatalna nawierzchnia. Ale ja szybko pękam i przy zjazdach nie przekraczam 60km/h. To taka moja bariera psychiczna .
Alex81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 19 godzin temu, kuba79 napisał: Nie mam pojęcia, zapewne każdy odpowie inaczej i wedle własnego uznania... Ja bym się zastanowił np. czy wymiana korby dla 200g rzeczywiście jest niezbędnym natychmiastowym wydatkiem. Myślę, że na te pytania sam sobie musisz odpowiedzieć. Czy większe bezpieczeństwo na zjazdach itp. jest Ci w górach potrzebne, czy uważasz że świetnie dasz sobie radę na szczękach... Ja tylko udzieliłem odpowiedzi na pytania, skąd różnica w wadze i cenie. Hydrauliczne tarcze są sporo droższe i cięższe od szczęk. A idąc dalej, skoro jesteś takim fanem odchudzania roweru, to ja bym się zastanowił w takim razie, dlaczego po wymianie kół i korby rower na hydraulice będzie praktycznie w wadze tego na szczękach. Co innego kwestie budżetu, bo jeśli rower się w nim nie mieści to się po prostu nie mieści i tyle. I dalsze rozważania stają się czysto teoretyczne. Zapewne przy założeniu, że szczęki Ci wystarczą, to Canyon wyjdzie Cię taniej. W Giant będzie Ci przeszkadzać nie tyle waga roweru, co waga fabrycznych kół, więc bez ich wymiany opcja jest średnia. Ale z tego co napisałeś, budżet masz do 12 tys. więc wszystko jest kwestią rozważenia wad i zalet chyba. Ja w górach nie mam okazji jeździć, więc nie potrafię nic powiedzieć w temacie niezbędności tarczówek. Tak trochę obok tematu, ale przypomniała mi się jedna historia, przeczytana przy okazji planowanego zakupu Canyona... Gość pisał na zagranicznym forum, jak to kupił karbonowego Aeroad, krótko po zakupie zauważył pęknięcie górnej rury w okolicach sztycy. Canyon mu wymienił. Nowa rama to samo. Wymienili. Za trzecim razem to samo... Tym razem musiał już zapłacić za ramę. Bo w mailu napisał w jakich okolicznościach powstało pęknięcie... Otóż gość na zjazdach zajmował sobie pozycję aero przysiadając na górnej rurze. Odpowiedź Canyona była mniej więcej taka: górna rura jest delikatna i nie służy do siadania, w związku z tym gwarancja tego nie obejmuje... Z tego co rozumiem na rowerach innych marek ludzie zjeżdżają w tej pozycji i rury nie pękają... Trochę to niepokojące przyznam Dzięki za wypowiedzi.Podsumowując Canyon 2 tys zł tańszy czi Giant ? Co byście ostatecznie wybrali 70% gorki 30% płaskie w sytuacji gdzie minimum sezon nie zamierzacie w rower włożyć żadnej kasy ? Co będzie lepsze jako całość i bardziej "przyszłościowe" ? Dodam tylko że przez 5 lat jazdy na TCR aluminium nie narzekałem na szczęki a raczej wolę szybko wjechać niż zjechać bo zjeżdżam dość asekuracyjnie.
KrzysiekMTB Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 9 godzin temu, Alex81 napisał: Co byście ostatecznie wybrali 70% gorki 30% płaskie w sytuacji gdzie minimum sezon nie zamierzacie w rower włożyć żadnej kasy ? Jestem w sumie w podobnej sytuacji, przymierzam się do szosy na mechanicznej ultegrze, raczej na tarczach, i najważniejsze, żeby była jak najlżejsza, bo tu u mnie nie czegoś takiego jak płasko. Obejrzyj sobie jeszcze rowerki z mojej krótkiej listy: właśnie Giant TCR Advanced Pro Team, Rose X-Lite Six, Focus Izalco Max Disc 8.8, i potencjalnie jeszcze ten Canyon Ultimate CF SL 8 Disc. Canyon w sumie bardzo tani w porównaniu do innych, nawet do Rose. Może koledzy, szosowcy coś jeszcze doradzą? Pozdrawiam Krzysiek 1
Alex81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 25 minut temu, KrzysiekMTB napisał: Jestem w sumie w podobnej sytuacji, przymierzam się do szosy na mechanicznej ultegrze, raczej na tarczach, i najważniejsze, żeby była jak najlżejsza, bo tu u mnie nie czegoś takiego jak płasko. Obejrzyj sobie jeszcze rowerki z mojej krótkiej listy: właśnie Giant TCR Advanced Pro Team, Rose X-Lite Six, Focus Izalco Max Disc 8.8, i potencjalnie jeszcze ten Canyon Ultimate CF SL 8 Disc. Canyon w sumie bardzo tani w porównaniu do innych, nawet do Rose. Może koledzy, szosowcy coś jeszcze doradzą? Pozdrawiam Krzysiek Niestety większość trochę przekracza mój budżet.Rowery Rose - niesamowita waga,sprzęt za 10 tys zł waży 7.0 kg ! Cena jak przy Giancie,którego wybralem a waga prawie kilogram lżejsza - cudo ! Niestety pewnie jak u Canyona brak możliwości sprzedaży ratalnej,bo byłbym żywo zainteresowany.Ktoś może się orientuje jak z dostępnością ? Jak zobaczyłem te Rose a raczej ile ważą,odechciało mi się trochę Gianta ...
Rekomendowane odpowiedzi