KrzysiekMTB Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Teraz, Alex81 napisał: Jak zobaczyłem te Rose a raczej ile ważą No też widzę te liczby, ale nie wiem na ile można im wierzyć. Będę musiał się do nich przejść i sam zważyć...
Łukasz_P Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Sporo można poczytać opinii, że Rose na papierze wyraźnie zaniża wagę.
Alex81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 1 minutę temu, Łukasz_P napisał: Sporo można poczytać opinii, że Rose na papierze wyraźnie zaniża wagę. Niech zaniżą o 0.2 - 0.3 kg to i tak deklasują pod tym względem konkurencję.Tak mi się wydaje.
KrzysiekMTB Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 1 minutę temu, Łukasz_P napisał: Rose na papierze wyraźnie zaniża wagę Mam koło mnie Rose Flagship store 🙂 Przejdę się do nich z własną wagą to poważę jak mi pozwolą 🙂
Alex81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 3 minuty temu, KrzysiekMTB napisał: Mam koło mnie Rose Flagship store 🙂 Przejdę się do nich z własną wagą to poważę jak mi pozwolą 🙂 Czekam na wynik.Spróbować można 1
Alex81 Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) 59 minut temu, kuba79 napisał: Ja trochę nie rozumiem jednego... Ciągle porównujesz rower na hydraulicznych tarczach do roweru na szczękach, zarówno wagą jak i ceną. Rozumiem, że piszesz o Rose X-Lite FOUR na 105 i szczękach? 2200 euro to po obecnym kursie ~10 tys. Porównujesz go do Gianta TCR Advanced 2 Disc za 9800. A dlaczego nie do TCR Advanced 2, który też jest na szczękach? I kosztuje katalogowo 8100zł? A jak potargujesz to pewnie kupisz za max 7500... Rose podaje tolerancję 5% dla wagi, z korbą compact (której tam nie ma), czyli realnie zamiast 7kg może ważyć np. 7,4kg... Giant podaje 8,1kg. OK, na ich ciężkich oponach 28c (330g sztuka), gdzie Rose ma Conti GP 5000 25c (220g), więc znów ta sama historia, że zbijesz 220g na samych oponach. Robi się 7,9kg. Koła 1585g vs 2030g. Kolejne 445g. Robi się 7,45kg... Jesteśmy już w zasadzie na podobnej wadze... A przypominam że tym razem masz ~2500zł do wydania, na korzyść Gianta... Co do polityki cenowej, to ja to widzę tak, że taki np. Giant i pewnie wielu innych producentów, wychodzi z założenia, że wstawiają tanie koła, bo i tak każdy sobie kupi jakie chce. Po co podnosić cenę kołami za 1500zł, jeśli ktoś chce sobie wstawić carbony za 4 tys.? Tylko że wtedy niestety waga nie wygląda ładnie w katalogu, ale jak sobie policzysz, to wcale nie wychodzi drożej. Tak,tak masz sporo racji.Problemem jest to,że wydając "dyszkę" za rower oczekuję też żeby chociaż trochę wyglądał.Przyglądałem się tym Giantom ale zarówno advanced 1 i 2 wyglądają ... no w skrócie nie podobają mi się .Za to 2 Disc w bieli mnie urzekł więc mimo wagi trochę się go trzymam.Rose i Canyon też są "czarne" ale jako całość podobają mi się znacznie bardziej.Poza tym nie chcę wydać kasy na rower i od razu bawić się w zmiany,tylko wskoczyć i poprawiać swoje czasy na górkach i segmentach. Paradoksalnie mój Giant TCR SLR 2014,na którym jeździłem 5 lat i dałem za niego 4500 zł + wymieniłem koła na Novatec Jetfly za 1500 zł czyli całość 6 tys ważył minimalnie poniżej 8 kg ... Jeździło się znakomicie. Mamy rok 2020 a ja wydaję dyszkę i mam cięższy rower niż 5 lat temu również na 105tce.Dlatego biję się z myślami czy szukać coś lekkiego czy iść w rower,który bardziej mi się podoba ale cięższy na tarczach, których na podjazdach nie wykorzystam.Ot cały problem.. Dodam jeszcze że pisalismy o Canyonie.W cenie 7899 mamy wagę 7,72 kg na szczękach.Giant TCR Advanced 1 cena 9999 zł i waga 7,80 kg ... Edytowane 28 Listopada 2020 przez Alex81
Wojtek1993 Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Może, nie stricte w temacie, ale akurat byłem w podobnej sytuacji rok temu, z tym, że szukałem, roweru endurance, roubaix, defy, domane bardzo dobrze czułem się na testach i podobały mi się, zwłaszcza domane, a co się okazało? Jedynym dostępnym egzemplarzem okazał się canondale synapse, najbardziej niewygodny i najmniej podobający mi się rower, kupiłem bo zależało mi żeby zacząć jeździć i po ponad pół roku mogę powiedzie, że wyrzuciłbym w błoto, 12k gdybym kupował to co mi się podoba i to na czym mi się wygodnie siedziało przy sklepie, synaps i jego system Save to po prostu inny poziom komfortu, kilkukrotne jazdy 200 + bez jakiegokolwiek dyskomfortu, temat wagi, za 12k po rabacie kupiłem rower ważący 8.5 kg, czy coś tu jest nie tak? Dla fanów cyferek na pewno, ja zupełnie tego nie odczuwam, zresztą tak jak kolega wyżej pisał, ciężki rower łatwo odchudzić, tarcze dura ace, opony vittoria corsa i waga poniżej 8kg, dodatkowo w najbliższym czasie dojdą koła karbonowe, które urwał kolejne gramy. Co do polityki Rose czyli lepszych kół w porównaniu do gianta, według mnie lepiej kupić na słabszych kołach i wymienić na to co Tobie odpowiada. Jeśli chodzi o kwestie tarcz, wiadomo jakoś hamowania dużo lepsza i to nie podlega dyskusji, natomiast jak dla mnie największy plus to wyeliminowanie wszystkich wad szczęk przy kołach karbonowych, dzięki czemu nie bałem się przejść wlasnie na koła tego typu. Podsumowując, po swoim przypadku zupełnie nie patrzyłbym, że rower jest kilka set gramów cięższych, da się to w miarę sensownych pieniądzach wyrównać, a ponadto mieć komponenty, które najbardziej pasują właścicielowi. Podstawowa kwestia to dobra rama, resztę można upgradowac. 1
Korass Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Jakiś haczyk z tą ceną czy już jakiś przewrażliwiony jestem OLX s-works ?
Łukasz_P Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Sama rama jest 50% droższa, a tu mamy rower na kołach 10k i bezprzewodowym SRAMie. Do tego w obecnych czasach rower nie do kupienia, a tu taka promka!
LuQ Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 17 minut temu, Korass napisał: Jakiś haczyk z tą ceną czy już jakiś przewrażliwiony jestem OLX s-works ? Drogo jak na chińczyka Poproś o wysłanie zdjęć piast w tych kołach "malowanie Roval" śmiechłem Zresztą z tego co się orientuje to nie było takiego malowania Venga chociaż mogę się mylić. Zresztą chińczyki robią też w org malowaniach.
Korass Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Tak wlasnie tez zwrocilem uwage na opis "malowanie w stylu" i ani słowa wprost co to za rower, no i nie moglem sie doszukac tego koloru ramy
Qczalalatarantala Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wyglądowo najbardziej podoba mi się TCR Adv 2 disc biały, ale w sumie czy nie lepsza jest Orca M30? Lepiej pochowane kable, zewnętrzne łożysko, a nie pressfit i pełna grupa 105.
Qczalalatarantala Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) A początkowo patrzyłem tylko na rowery do 4000 zł... -__- https://www.bikester.pl/orbea-orca-m30-raw-carbontitanium-1285800.html Biała jest ładniejsza imo, ale nie ma już w moim rozmiarze. Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Qczalalatarantala
Cris92 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 A no wypadało by jak już nie drogie, to wyglądające ciuchy i akcesoria. Na rowerze za 4 tyś. kiepsko wygląda sigma 8.12 przewodowa, wiem to z autopsji, a co dopiero na rowerze za 10 tyś. Do pracy jadę w koszulce z decathlonu za 30zł i spodenkach mtb za 50zł, ale już tak pojechać gdzieś dalej, a już nie daj Boże na ustawkę, czy z kimś tu z forum w takich ciuchach, to dopiero kulawa opcja. Musi być przynajmniej taka wyższa półka z decathlonu
Wojtek1993 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Przeszedłem podobna drogę bo od gravela do 6k skończyło się na synapse za 12k, z tym, że rzeczywiście to nie koniec wydatków, patrząc na całość kosztów to te dodatkowe akcesoria plus ciuchy wyszły - +5k nie licząc modyfikacji roweru, typu opony, koła. Najważniejsze to mieć dobra ramę, na której można opierać dalsze ulepszenia, resztę z czasem można dokupić i nie mówię, że nie da się w okularach za 100 zł jeździć czy w jakichś tanich ubraniach, jednak jeśli liczysz na najwyższy komfort użytkowy to trzeba pogodzić się, że to sporo kosztuje, a jadąc 12 godzin naprawdę jesteś w stanie to odczuć .
Qczalalatarantala Opublikowano 8 Grudnia 2020 Opublikowano 8 Grudnia 2020 (edytowane) Sam sobie zdaję sprawę, że to idzie w dziwną stronę. Mogę potestować Defy i TCR Adv 2. Oba czarne, ale biały TRC jest w pobliskim mieście. Bikefitting też niby jest w mieście. Na pewno nie chcę gravela. Albo endurance, albo race. Race ładniejsze, endurance wydaje się mądrzejszym wyborem. Ciuchy kolarskie osobiście mi się nie podobają, choć te kieszenie z tyłu mogą mieć sens. Tylko nie wiem, czy ja w to wejdę, bo całe życie byłem raczej siłowy, a nie wytrzymałościowy i takie sporty sobie dobierałem (kalistenika, ciężary). Na pewno pedały i buty to będzie też spory wydatek. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Qczalalatarantala
Cris92 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jak się nie zmieścisz...? Popatrz na @Łukasz_P kawał chłopa, a wchodzi w lajkre bez masła. 1
lukaszzsch Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Rok temu, gdy kupiłem szosę to myślałem, że jazda w pampersie jest dla pedalow.A koszulka kolarska to głupota- przecież mam drogi i pojemny plecak rowerowy z bukłakiem. To było rok temu, wydać jestem pedałem, bo bez pampersa nawet na chwile nie siadam na rower, a plecak zaraz wyląduje na olx. 2
mareq Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Dokładnie. Jak się zacznie używać kieszonek w koszulce to plecak leży odłogiem. Ewentualnie może służyć na dojazdy do pracy, żeby zabrać ciuchy na przebranie. 1
Łukasz_P Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jak się nie zmieścisz...? Popatrz na @Łukasz_P kawał chłopa, a wchodzi w lajkre bez masła. Haha dzięki Czasem trzeba się namierzyć, ale nie ma większych problemów.
Qczalalatarantala Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Po mieście będę smigał obecnym gratem. Szosę na jakieś fajniejsze trasy bym wyciągał. Co do kosztów, to zdaję sobie sprawę. Mam już jedno dosyć drogie hobby, a trochę pracę (foto). Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Qczalalatarantala
Qczalalatarantala Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Ja mam a7m3, 85 GM, Sigmę 50A, Samyanga 35, a przewinęło się naprawdę dużo sprzętu. Przez jakiś czas liczyłem, że będę z tego żył, ale firma szybko padła. Trochę mi już zbrzydło. APS-C jest obecnie bardzo spoko i czasami się zastanawiam czy by się nie przesiąść, ale chyba mało by sie opłacało. Na wszystko poszło sam już nie wiem ile. Pewnie z 60-80k. Kursy, reklamy, poprzednie aparaty, szelki, checkery, lampy różnego rodzaju etc. Z audio jest też podobnie - kupujesz słuchawki, a może kolejne, droższe grają jeszcze lepiej? Ale z audio chyba już też się wyleczyłem (oby!). Myślę, że Defy byłby mądrzejszy, a jeszcze lepiej ten Canyon Al. 7.0, bo tańszy. Canyona nie ma. Giant niby jest, ale czarny. Z ładnych tylko TCR, ale geo hardcorowe i ma kilka wad, co w sumie wkurza przy takiej cenie. Gravele Loca są ładne, ale to gravele. Merida Reacto 4000 disc to też całkiem ciekawy rower. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Qczalalatarantala
Qczalalatarantala Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Na mój rozmiar obecnie dostepne rowery jakie udało mi się znaleźć to: TCR Adv 2 czarny - 9800 zł i nie chcą opuścić, a mnie się bardziej podoba biały (ale ten dostępny będzie w 37 tygodniu 2021...) Cannondale Synapse 105 carbon potestowy za 9000 zł i już dalej tez nie chcą opuszczać.
organic Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Jak nie jesteś dość gibki i wysportowany to TCR odpuść, to jest mocno sportowa geo. Oczywiście da się jeździć z niewłaściwą do własnych możliwości postura ale efekt raczej nie będzie spektakularny. No chyba że jesteś w stanie zaraz po przebudzeniu założyć nogę za głowę to bierz TCR w ciemno 😉
KrzysiekMTB Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 W dniu 10.12.2020 o 22:18, Qczalalatarantala napisał: Z ładnych tylko TCR, ale geo hardcorowe i ma kilka wad, co w sumie wkurza przy takiej cenie Planuję zakup szosy, i właśnie myślałem nad tcr advanced pro team disc team – co masz dokładnie na myśli? Mam świadomość, że geo jest mocno sportowa, ale właśnie tego szukam, chcę mieć bardzo szybki rower na góry. Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi