friend Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 2 minuty temu, Karol napisał: No więc tak - Tribanem 520 M zrobiłem już około 1000 km. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Rower prezentuję się znacznie lepiej niż na zdjęciach. Nowa Sora mi się podoba - linki pod owijką, kultura pracy bardzo dobra. Zresztą do całego roweru nie mogę się w żaden sposób przyczepić - wszystko działa jak należy, nic nie trzeszczy, puka, czy w jakikolwiek inny sposób wkurza. Koła wydają się mocne - dostały solidnie w kość na dość długiej kamienisto-szutrowej drodze, zdarza się też wjechać w jakiś dół na asfalcie (polskie drogi) i nie wykazują żadnych oznak scentrowania. Rowerem jeździ mi się świetnie - nie doświadczyłem żadnych oznak bólu czegokolwiek, czy jakiś dyskomfortów opisywanych czasem przez świeżo upieczonych szosowców. Jestem natomiast zachwycony barankiem i mnogością chwytów i pozycji na rowerze. Jeżdżę w SPDach i na siodełku, które przełożyłem z MTB, to oryginalne wydawało mi się mniej wygodne, ale prawie na nim nie jeździłem, muszę dać mu drugą szansę. Podoba mi się rama Tribana - mega uniwersalna - wejdą dość szerokie opony, są mocowania na bagażniki, można więc go nawet dostosować pod jakąś wyprawę. Dla mnie to zaleta, dla ludzi szukających w szosie bardziej sportowych wrażeń pewnie wada... Miałem dylemat czy w szosie 3 tarcze z przodu mają sens. Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie - ja mieszkam w takim terenie, że na północ mam całkiem płasko, a na południe sporo pagórki. Na względnie płaskim najmniejszej tarczy z przodu nie zdarzyło mi się użyć, na pagórkach owszem. W kontekście turystyki rowerowej, z bagażem z pewnością też może się przydać. Jeszcze jest pewna pośrednia zaleta korby z trzema blatami z przodu - środkowa tarcza to 39, a więc więcej niż w kompaktowej korbie z dwoma blatami, i to 39 bardzo się przydaje - przy umiarkowanych wzniesieniach i jeździe pod spory wiatr, szczególnie jak jestem już "wypompowany". Tyle mojej opinii - reasumując - jestem mega zadowolony, zaznaczam jednak, że to moja pierwsza szosa i porównania z innymi nie mam. Triban 520 to mój trzeci rower - obok MTB i crossa. Dziękuje za opis swoich wrażeń...oby tak dalej Ci służył...pozdrawiam 1
Pociag Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 2 godziny temu, friend napisał: Cały czas chodzi mi po głowie szosa... Mi tez chodziła, chodziła i nie wytrzymałem Nie zastanawiaj się, bo będziesz patrzył przez szybę jak inni nawijają kilometry, a Ty będziesz smutny Miałem wczoraj okazje przejechać się szosą kolegi - Kross, jaki... nie wiem. I podkręciłem swoją zajawkę jeszcze bardziej. Czekam na informację z Decathlona jak dziecko.
creativesubwoof Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 uwaga - znalazłem ciekawy sprzęt w mojej okolicy: https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-CID767-IDldpC2.html#9a6df5e3f6 opłaca się to brać? z tego co wyczytałem, to jest to Claud Butler Criterium, rocznik nieznany.
Sevinate Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Do tej ceny udałoby Ci się kupić naprawdę zacne ok/singlespeeda(piasta flip-flop). Tylko wiadomo,że są to rowery dla pasjonatów,gdyż mało ludzi decyduje się na taki rower.Nie każdemu odpowiada jazda bez przerzutek.Polecam poszukać takich na olx bo już od 700/800zł wzwyż masz naprawdę dobre sztuki.Są to rowery szosowe do których nie musisz mieć wielkich pieniędzy aby były w dobrym stanie. Edytowane 13 Lipca 2017 przez Sevinate 1
creativesubwoof Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 2 minuty temu, Sevinate napisał: Do tej ceny udałoby Ci się kupić naprawdę zacne ok/singlespeeda(piasta flip-flop). Tylko wiadomo,że są to rowery dla pasjonatów,gdyż mało ludzi decyduje się na taki rower.Nie każdemu odpowiada jazda bez przerzutek.Polecam poszukać takich na olx bo już od 700/800zł wzwyż masz naprawdę dobre sztuki.Są to rowery szosowe do których nie musisz mieć wielkich pieniędzy aby były w dobrym stanie. singlespeedem jechałem raz i podziękuję - nie odpowiada mi coś takiego.
Sevinate Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 8 minut temu, creativesubwoof napisał: singlespeedem jechałem raz i podziękuję - nie odpowiada mi coś takiego. tzn?Co Ci w nim nie odpowiada? 1
creativesubwoof Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 1 minutę temu, Sevinate napisał: tzn?Co Ci w nim nie odpowiada? sposób kontroli "mocy" wkładanej do jazdy - a praktycznie to nawet jej brak, czyli zmiana biegów.
Sevinate Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 2 minuty temu, creativesubwoof napisał: sposób kontroli "mocy" wkładanej do jazdy - a praktycznie to nawet jej brak, czyli zmiana biegów. Powiem ci tak:mi właśnie się to podoba w tych rowerach,bo ,według mnie, lepiej się na nich wjeżdża na wszelkie wzniesienia niżeli miałbym się męczyć na niskich przełożeniach,więcej pedałować.Wiem co mówię bo przeniosłem się z górala na flip-flopa i zmianę oceniam za doskonałą.Masz większe "czucie roweru". 1
malkontent Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Dostępność Tribana 100 jest słaba. W trójmieście syn próbował kupić dla siebie, dzisiaj po południu był w decathlonie w Rumi i nie było ani jednej sztuki w jego rozmiarze w woj. pomorskim. Skończyło się tym, że po godzinę później za niewiele więcej znaleźliśmy używanego Tribana 3, na olx, 10 minut od domu :-) W stanie kolekcjonerskim :-) Widać było, a dokładniej nie było widać żadnych śladów używania. Sprzedający, zapalony szosowiec, kupił rower dla syna, który nie złapał bakcyla. Decyzja była szybka. Jesteśmy już po pierwszej wycieczce. Syn skopał mi 4litery, powolutku, ale zdecydowanie odjeżdżał mi. 1
creativesubwoof Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 3 minuty temu, malkontent napisał: Dostępność Tribana 100 jest słaba. W trójmieście syn próbował kupić dla siebie, dzisiaj po południu był w decathlonie w Rumi i nie było ani jednej sztuki w jego rozmiarze w woj. pomorskim. Skończyło się tym, że po godzinę później za niewiele więcej znaleźliśmy używanego Tribana 3, na olx, 10 minut od domu :-) W stanie kolekcjonerskim :-) Widać było, a dokładniej nie było widać żadnych śladów używania. Sprzedający, zapalony szosowiec, kupił rower dla syna, który nie złapał bakcyla. Decyzja była szybka. Jesteśmy już po pierwszej wycieczce. Syn skopał mi 4litery, powolutku, ale zdecydowanie odjeżdżał mi. aktualnie Triban 100 jest dostępny w 3 rozmiarach (S, M, L) w sklepie wysyłkowym. gdybym dysponował lepszym budżetem to brałbym bez wahania Tribana 500 , no ale niestety z pieniędzmi jest jak jest. Jestem akurat z okolic Bielska-Białej, więc tutaj tych Tribanów kilka jest. Dziękuję wszystkim za pomoc - do Tribana przekonała mnie jednak gwarancja i stosunek jakość=cena. Pozdrawiam
malkontent Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) 47 minut temu, creativesubwoof napisał: aktualnie Triban 100 jest dostępny w 3 rozmiarach (S, M, L) w sklepie wysyłkowym. gdybym dysponował lepszym budżetem to brałbym bez wahania Tribana 500 , no ale niestety z pieniędzmi jest jak jest. Jestem akurat z okolic Bielska-Białej, więc tutaj tych Tribanów kilka jest. Dziękuję wszystkim za pomoc - do Tribana przekonała mnie jednak gwarancja i stosunek jakość=cena. Pozdrawiam To zaktualizowali stany dzisiaj w ciągu dnia. Około 12-14 nie było rozmiaru L na www. Edytowane 13 Lipca 2017 przez malkontent 1
Pociag Opublikowano 17 Lipca 2017 Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Decathlon niestety daje ciała i nie jest w stanie ściągnąc Tribana 500 w rozmiarze "L" od zeszłego tygodnia, na domiar złego nie sa w stanie udzielić informacji kiedy dotrze. W związku z tym zacząłem rozglądać się za innymi rowerami i znalazłem: http://allegro.pl/rower-szosowy-rex-sprint-alu-27speed-shimano-sora-i6787992131.html#thumb/2 http://allegro.pl/rower-romet-huragan-1-0-2015-wyprzedaz-i6882455177.html http://allegro.pl/rower-szosowy-szosa-romet-huragan-1-54-56-58-cm-i6830942756.html Co polecacie lub byłoby dobrą alternatywą dla poprzedniego wyboru? Powiem szczerze, że mi subiektywnie najbardziej podoba się rower z pierwszego linka. Edytowane 17 Lipca 2017 przez Pociag
hbialek Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Miałem ten sam problem w wyborze pomiędzy tribanem a vento 1.0 z 2016r. ale ostatecznie wybrałem Krosa vento ponieważ po prostu był dla mnie lepiej dopasowany. Ja polecam ten: -https://www.merlincycles.com/merlin-pr7-bike-shoe-pedal-deal-99308.html Chciałem go kupić ale niestety ja nigdy nie zamawiam niczego przez internet a nie mogłem go znaleźć w żadnym sklepie w Polsce. A w tym rowerze masz widelec karbonowy w gratisie pedały zatrzaskowe i buty do nich (możesz wybrać rozmiar). Edytowane 21 Lipca 2017 przez hbialek Zapomniałem dodać linku do roweru
tommyde Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam. Jestem zainteresowany tym podobnym rowerkiem Merlin-a PR7RS. prawie wszystko na 105 oprócz hamulców i korby. Czy za ta kaskę sie opłaca? W Polsce nic w tej cenie nic nie mogę znaleźć na grupie 105...nawet na taigrze. jak wedługi innych podoba sie rama i rower. wyczytalem ze ramy sa robione przez Ritchey. Możecie pomódz?
tommyde Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam. Jestem zainteresowany tym podobnym rowerkiem Merlin-a PR7RS. prawie wszystko na 105 oprócz hamulców i korby. Czy za ta kaskę sie opłaca? W Polsce nic w tej cenie nic nie mogę znaleźć na grupie 105...nawet na taigrze. jak wedługi innych podoba sie rama i rower. wyczytalem ze ramy sa robione przez Ritchey. Możecie pomódz?
Deny Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam cześć i czołem. Szukam swojej pierwszej używanej szosy do 2000zl. Do tej pory śmigam na mtb na ramie Accent El Norte z oponami 26x2.2 i potrzebuję czegoś szybszego, lżejszego, mocniejszego. Lubię szybko i siłowo jeździć czego dowodem są moje codzienne treningi około 30-50km ze srednią 30-32kmh. I tak przeglądam sobie różne aukcje aż w oko wpadła mi ta oto piękna Principia => Klik Wynegocjowałem cenę 1500zł, dzięki czemu wystarczyłoby jeszcze na kask i jakieś wdzianko. Mam 182cm wzrostu i około 75kg jeżeli to istotne. Byłbym wdzięczny za opinię o tym sprzęcie i ewentualnie jakieś propozycje. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Deny
Administrator SzajBajk Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Administrator Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Przepiękna rama, naprawdę świetnie wykonana. Zapytaj o wyciągnięcie łańcucha. Jeżeli nie przekracza 0,75, to oferta całkiem ciekawa. Oczywiście trzeba być przygotowanym na to, że klamki nie będą już pięknie klikać, ale nowy rower w tej kwocie nie ma się co równać tej maszynie.
Nemrod Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Całkiem fajny klasyk Jak chyba jednak wolałbym dołożyć do carbonu na recordzie: http://allegro.pl/cbt-italia-carbon-55-54cm-record-wroclaw-i6847155156.html
Deny Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) @SzajBajk Dlatego właśnie szukam czegoś starszego ale na lepszym osprzęcie. Bo za te pieniądze nie chciałbym vento 1 czy innego huragana. A klamki zawsze można wymienić z czasem. Pytam czy ten konkretny rower jest warty swojej ceny. Wiem że ma niedoskonałości, ale ma też swoje lata. A na nowy rower, który mi się podoba mnie nie stać. Poza tym klasyki są znacznie ładniejsze niż nowe tanie rowery Łańcuch praktycznie nówka. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez Deny
ViGor Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 @Deny Szczerze polecam Cannondale Cad 10 trenuje, jeżdżę polecam A tak na serio już ja swoją dorwałem za 2600 zł w idealnym stanie na 105 więc jak ci sie pofarci i poszukasz dobrze to z pewnością znajdziesz taniej Pozdrawiam, miłego dnia życzę
Deny Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 @ViGor Za drogi jak na mój początkowy budżet. 2k zł to max. Poza tym mimo iż caady są świetne itd itp to nie bardzo mu się podobają. Bianchi to już inna bajka
ViGor Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 @Deny Ja ci narzucać swoich racji nie mogę i ty sam dokonasz wyboru ale taki Cad to jest rower na kilka lat Ode mnie tyle resztę zostawiam tobie pozdrawiam
Deny Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 @ViGor Dzięk? Nie wątpią w to co piszesz, ale cena caad 10 jest sporo poza budżetem ustalonym na rower. Wg żony to moja kolejna zachcianka? Dlatego chcę kupić coś w miarę taniego i jeżeli pokocham szosę tak samo jak MTB, to wtedy dopiero będę myślał nad kupnem czegoś lepszego.
hncl Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Dzień dobry, Podepnę sie do tematu. Rozglądam się za pierwszą szosowką. Nie chcę wydawać zbyt dużo ponieważ nie wiem czy spodoba mi się taka jazda (do tej pory w wolnych chwilach jeżdżę amatorsko mtb). Proszę o podpowiedź czy poniższe pozycje są coś warte i na co ewentualnie zwrócić uwagę: https://www.olx.pl/i2/oferta/rower-szosowy-radon-kolarzowka-ultegra-karbon-okazja-CID767-IDnZV3V.html#:de3304557a https://www.olx.pl/i2/oferta/rower-szosowy-kolarzowka-x-trail-race-jb-02-CID767-IDfXObD.html https://www.olx.pl/i2/oferta/rower-szosowy-gravel-motion-CID767-IDnUJnI.html Pozdrawiam
kacpero5 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, co sądzicie o tej marce /o tym rowerze. Zamierzam kupić pierwszy rower szosowy ale mam ograniczony budżet do ok 2 000 zł. Jeżdżę rowerem górskim ale głównie po asfalcie i sądzę że szosa byłaby lepszym wyjściem i chce tej jazdy spróbować. Mam 189 cm wzrostu. Pozdrawiam http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6830942756 Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez kacpero5
Rekomendowane odpowiedzi