Fenthin Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Pytanie, co znaczy lepszy. 2+ ma bardziej sportową ramę (choć zaletą wcale być nie musi) z główką tapered i wewnętrznym prowadzeniem linek. Osprzętowo i cenowo wygrywa 2. Choć oba mają takie same, słabiutkie hamulce Promaxa i takie sobie piasty Joytech. Strona wizualna to indywidualna sprawa. Co jedynie mogę powiedzieć, w opozycji do wypowiedzi powyżej, 2 w realnych warunkach wygląda dużo lepiej niż na ilustracjach z katalogu.
NitjSefni Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 7 minut temu, de Villars napisał: Z tych dwóch co podlinkowałeś, 1+ zdecydowanie ładniejszy. 2 w starym, bezbarwnym rometowym stylu. No niby tak, ale nie bardzo mi zależy na wyglądzie a 2 też nie wygląda jakoś tragicznie, za to bardziej zależy mi na jakości, bo nie mam zbyt dużego budżetu.
lukster52 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja bym urzywke kupił ale jak serio nówke to 2+ plus bo napęd można wymienić a potem na wideł karbonowy to tak średnio
Fenthin Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) 2+ ma widelec z w pełni węglowy. 2 z alu sterówką, ale golenie są węglowe. Te 2 stówy lepiej przeznaczyć na dobre hamulce. Mówię całkiem serio. Po przesiadce z Promaxów RC-481 na 105 5800 to była przepaść. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Fenthin
lukster52 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 14 minut temu, Fenthin napisał: 2+ ma widelec z w pełni węglowy. 2 z alu sterówką, ale golenie są węglowe. Te 2 stówy lepiej przeznaczyć na dobre hamulce. Mówię całkiem serio. Po przesiadce z Promaxów RC-481 na 105 5800 to była przepaść. O kurde myślałem że zwykła 2 ma alu lecz w takim wypadku sądze tak jak ty
NitjSefni Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ok, raczej kupię dwójkę, dzięki za odpowiedzi.
forfix Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Witam, chcę zacząć swoją przygodę z szosówką. Zastanawiam się nad kupnem pierwszego roweru w przedziale cenowym około 1500-2000zł. Zaznaczam że jestem totalnie zielony. Mam na oku trzy rowery i nie wiem który wybrać. Mam nadziej że pomożecie mi z dokonaniem wyboru. (kolarka na wypady co drugi dzień do pracy 8km zamiast robienia specjalnie cardio na siłowni, mój wzrost 179cm): http://allegro.pl/trek-1-1-bardzo-ladny-nowy-naped-i7148912651.html http://allegro.pl/cube-peloton-alu-carbon-shimano-105-tiagra-i7148912771.html http://allegro.pl/gitane-alu-carbon-shimano-sora-doinwestowany-i7154370763.html Najbardziej podoba mi się Cube ale nie znam się na podzespołach każdego z powyższych kolarek. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 1 Lutego 2018 przez forfix
Yan Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Jak nie znasz się na rowerze to nie kupuj używanego. Nie mając pojęcia o rowerach kupienie używanego roweru to loteria. Jak chcesz zobaczyć czy złapiesz bakcyla to poszukaj czegoś w decathlonie. Na początek albo dla niedzielnego rowerzysty będzie wystarczające.
GBike Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 9 godzin temu, forfix napisał: Najbardziej podoba mi się Cube ale nie znam się na podzespołach każdego z powyższych kolarek Osprzęt w tych rowerach jest mocno leciwy. I mam nieodparte wrażenie że pochodzi od niejednego dawcy. Traktując zakup jako bazę do rozbudowy w moim odczuciu całkowicie nieopłacalny. Twój budżet pozwala kupić coś nowego. I raczej w tym kierunku bym podążał. Z doświadczenia wiem że prowadzenie domu spokojnej starości dla szosy jest nieopłacalne co nie znaczy że nie jest to szczytne. 1
Piotrek01 Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Miałem treka 1.1 z 2017 roku .Przejechałem na nim 3000 km , lecz bardzo mnie denerwowała korba i działanie przerzutek . Jednakże uważam , że to dobry rower dla początkującego . Geometria ramy jest odpowiednia dla kogoś kto chce zapoznać się z tym rodzajem kolarstwa. Na twoim miejscu kupiłbym nowy ( koło 2400zl) . https://www.dobrerowery.pl/trek-1-1-c-h2-2?gclid=CjwKCAiAtdDTBRArEiwAPT4y-yE9c-cQ54q_-1V1x7sp1cmehLLpbBmg3jlC42MmddBIU6wkZz6EKBoCkWwQAvD_BwE Edytowane 2 Lutego 2018 przez Piotrek01
sokół54 Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Godzinę temu, Piotrek01 napisał: Miałem treka 1.1 z 2017 roku .Przejechałem na nim 3000 km , lecz bardzo mnie denerwowała korba i działanie przerzutek . Jednakże uważam , że to dobry rower dla początkującego . Geometria ramy jest odpowiednia dla kogoś kto chce zapoznać się z tym rodzajem kolarstwa. Na twoim miejscu kupiłbym nowy ( koło 2400zl) . https://www.dobrerowery.pl/trek-1-1-c-h2-2?gclid=CjwKCAiAtdDTBRArEiwAPT4y-yE9c-cQ54q_-1V1x7sp1cmehLLpbBmg3jlC42MmddBIU6wkZz6EKBoCkWwQAvD_BwE Sam mam Treka 1.1 I osobiście dobrze mi się na nim jeździ. Musiałem trochę czasu poświęcić, aby przednia przerzutkę doregulować. Koła ładnie się trzymają po centrowaniu. Jedyna wada to były piski z hamulców. Trzeba było je rozkręcić troszkę, nasmarnować ruchome elementy i jest git.
forfix Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Czyli najlepiej kupić nowy rower na początek coś w stylu Triban B'Twin 500(Kross Vento 2.0 , Fuji Sportif, Romet Huragan 1.0 czy może wy coś polecicie^^). Jeździć sprawdzać i najwyżej w przyszłości rozwijać się w wyższych półkach Edytowane 2 Lutego 2018 przez forfix
GBike Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 2 godziny temu, forfix napisał: 2 godziny temu, forfix napisał: Czyli najlepiej kupić nowy rower na początek coś w stylu Triban B'Twin 500(Kross Vento 2.0 , Fuji Sportif, Romet Huragan 1.0
Andrzej Sawicki Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) W szosie geometria zmienia się w wolnym tempie, więc z bazowej nowej ramy możesz etapami zrobić nowoczesną wyścigówkę. Zachęcam do przymierzenia się w sklepach -- i do różnych rozmiarów, i do geometrii. Szukaj też promocji na poprzedni rocznik. Edytowane 3 Lutego 2018 przez Andrzej Sawicki
de Villars Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zdecydowanie odradzam!!! Ja, jako nie znający się specjalnie na rowerach, a na szosowych w szczególności, pokusiłem się na zakup używanej kolarki w podobnym przedziale cenowym. Efekt jest taki, że władowałem w niego niemal drugie tyle, a rower nigdy nie był w 100% sprawny, obecnie też nie jest i nigdy nie będzie, bo musiałbym zainwestować w to absolutnie nieracjonalne środki finansowe, tzn. wymienić w nim dokładnie wszystko oprócz ramy. A w międzyczasie szlag trafił karbonowy widelec, który być może od początku tj. od zakupu był uszkodzony. Skutecznie i raz na zawsze wyleczyłem się z kupowania używanych rowerów. Podsumowując - nigdy, przenigdy więcej!!! 1
Kacper 600 Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Podobnie jak koledzy wyżej, w Twoim budżecie możesz poszukać "nówki"(no może z delikatną dopłatą), tym bardziej że, jak piszesz nie planujesz wielkich przebiegów i podstawowy osprzęt powinien Ci wystarczyć.
Klusek997 Opublikowano 11 Lutego 2018 Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam, Piszę tutaj z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiedniego roweru szosowego. Budżet jak w tytule, wzrost 199 cm. Jeśli są jakieś pytania proszę pytać. Pozdrawiam
tabaluga01039 Opublikowano 24 Lutego 2018 Opublikowano 24 Lutego 2018 Witam Szukam roweru nowego typu szosowy który będzie potrafił rozwinąć wysoką prędkość ale da sobie rade gdy będzie trzeba przejechać kilkanaście km nie utwardzoną drogą (żwir itp) cena 1500 może być nie co wyższa . Wiem że w tej cenie ciężko coś znaleźć ale dopiero zaczynam i ten rower ma mnie zachęcić do dalszej jazdy a nie zrazić planuje robić odcinki od 15km do nawet 80 km
de Villars Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) W z grubsza tej cenie nie znajdziesz raczej nic lepszego niż Triban 500: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html ewentualnie nieco droższy Huragan 1, o ile jest dostępny (bo różnie o tym piszą): https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1,10,733,734,14829,2018.html Chyba, że dopuszczasz używki, to pole manewru masz już duże, ale to już sam musisz zadecydować, czy chcesz ryzykować z używką. Ten Triban 500 ma chyba taką samą ramę jak Triban 100, a to znaczy że wejdą do niego opony 32 mm, a może nawet grubsze, co może być przydatne w kontekście jazdy po nieutwardzanych drogach. Edytowane 25 Lutego 2018 przez de Villars
tabaluga01039 Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Chyba zdecyduje się na Triban 500 i był bym wdzięczny za link do tych opon bo jestem zielony w tym temacie i nie chciał bym dokupić gorszej niż są. I czy 32 nie będą za szerokie może 28. I jest jeszcze jakiś niedrogi element który warto od razu wymienić ?
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Jeśli planujesz kiedykolwiek przejechać kawałek chodnika, parkowej ścieżki albo nierównego asfaltu, chcesz 32 mm. Ja bym nawet polecał 35-40 mm, jeśli rower pozwoli.
de Villars Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 40 minut temu, tabaluga01039 napisał: Chyba zdecyduje się na Triban 500 i był bym wdzięczny za link do tych opon bo jestem zielony w tym temacie i nie chciał bym dokupić gorszej niż są Te co mam były w komplecie z rowerem. Napis mają BTWIN ale chyba nie ma ich w osobnej sprzedaży decathlonu. Szukaj więc ewentualnie jakichś innych semislicków 32 mm. Jakich byś nie kupił, raczej nie będą gorsze od dawanych w zestawie do roweru za 1000 zł 1
Fenthin Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 W tej cenie zdecydowanie Triban 500. Mimo iż ma osprzęt Microshift, sumarycznie wygląda lepiej niż Huragan 1. Widelec z węgla robi swoje.
Nath_147 Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 W z grubsza tej cenie nie znajdziesz raczej nic lepszego niż Triban 500: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html ewentualnie nieco droższy Huragan 1, o ile jest dostępny (bo różnie o tym piszą): https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_1,10,733,734,14829,2018.html Ten Triban 500 ma chyba taką samą ramę jak Triban 100, a to znaczy że wejdą do niego opony 32 mm, a może nawet grubsze, co może być przydatne w kontekście jazdy po nieutwardzanych drogach.On nie ma kwadratowej ramy, więc raczej inna. Ale osoby które go mają twierdzą że jakiś opony 32c wejdą. Przy większych to jeszcze może być problem z hamulcami. Jeżeli ci nie spieszno (pogoda fatalna jak na szosę) to dozbieraj trochę, poczekaj, może nowe Btwin będą na tarczowkach.Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi