GBike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 @hbialek Jeżeli interesuje cię obiektywna ocena vento 1.0 to zapraszam do zapoznania się z moim postem. 1
friend Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 2 godziny temu, GBike napisał: @hbialek Jeżeli interesuje cię obiektywna ocena vento 1.0 to zapraszam do zapoznania się z moim postem. Dziękuje, pieknie opisalem, piekna szosa....pozdrawiam
GBike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 7 minut temu, friend napisał: Dziękuje, pieknie opisalem, piekna szosa....pozdrawiam Dzięki. Jak byś miał pytania to pisz śmiało
friend Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Przed chwilą, GBike napisał: Dzięki. Jak byś miał pytania to pisz śmiało dziekuje, pewnikiem będę potzrebował Waszej pomocy jako....nowicjusz.....wiem ze nic nie wiem.
Janao Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 3 godziny temu, GBike napisał: @hbialek Jeżeli interesuje cię obiektywna ocena vento 1.0 to zapraszam do zapoznania się z moim postem. Z całym szacunkiem do Ciebie @GBike , rozumiem Twój optymizm, jako właściciel roweru kross vento 1, ale od obiektywnego podejścia do sprawy Tobie daleko. Ja jestem całym sercem za kellysami i sam bym pewnie nie kupił tribana, tylko wolałbym dopłacić do kellysa, dla ,,napisu", ale obiektywnie doradzam tribany z decathlonu, bo poza wyglądem wizualnym i napisem na ramie, są one bezkonkurencyjne i kropka. Od vento 1 nawet triban 500 za 1699zł wydaje się lepszym wyborem: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html Ma widelec karbonowy i napęd 3x8 niż 2x7 w krossie. Na pewno dla kogoś kto nie zamierza od razu modernizować roweru triban 500 da więcej frajdy i więszy dobór przełożeń. Jeśli mówimy o modernizacji to za ponad 2K. Mamy tribana na nowej sorze, a to już naprawde dobry rower bez zabawy z zmianą osprzętu i widelcem karbonowym. Mój drugi ulubiony Youtuber, którego bardzo cenie za porady rowerowe testował tribana 540: https://roweroweporady.pl/btwin-triban-540-test-roweru-szosowego/ Czego chcieć więcej ? Rower za 3300zl, a konkurencja nawet za 4k nie ma tak samo dobrych modeli, bo tu mamy koła mavick aksium, gdzie u konkurencji, jakies ich tanie wyroby. 1
friend Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 14 minut temu, Janao napisał: Mój drugi ulubiony Youtuber, którego bardzo cenie za porady rowerowe testował tribana 540: https://roweroweporady.pl/btwin-triban-540-test-roweru-szosowego/ Czego chcieć więcej ? Rower za 3300zl, a konkurencja nawet za 4k nie ma tak samo dobrych modeli, bo tu mamy koła mavick aksium, gdzie u konkurencji, jakies ich tanie wyroby. Bardzo dobra recenzja.....dziękuje za linka, pozdrawiam.
GBike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) @Janao hmm jest to jednak obiektywna ocena jeśli uważasz inaczej to chętnie podyskutuje z tobą . Zauważ że nie staram się przekonać nikogo o wyższości najtańszej wersji vento nad lepiej wyposażonym tribanem czy innym rowerem szosowym . W swoim opisie żetelnie przedstawiłem wady które zauważyłem w osprzęcie i myślę że nikt z kupujących po zapoznaniu się z moimi wypocinami nie będzie zaskoczyny tym że za około 2000 zł dostał np klamkomanetki które na to miano nie zasługują ... No chyba ze nie czytałeś moich wywodow i z góry założyłeś że wychowalam ten sprzęt pod niebiosa . Niestety wychwalania tam nie ma dlatego ocena w moim przekonaniu jest obiektywna . Edytowane 13 Czerwca 2017 przez GBike
Janao Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 1 godzinę temu, GBike napisał: @Janao hmm jest to jednak obiektywna ocena jeśli uważasz inaczej to chętnie podyskutuje z tobą . Zauważ że nie staram się przekonać nikogo o wyższości najtańszej wersji vento nad lepiej wyposażonym tribanem czy innym rowerem szosowym . W swoim opisie żetelnie przedstawiłem wady które zauważyłem w osprzęcie i myślę że nikt z kupujących po zapoznaniu się z moimi wypocinami nie będzie zaskoczyny tym że za około 2000 zł dostał np klamkomanetki które na to miano nie zasługują ... No chyba ze nie czytałeś moich wywodow i z góry założyłeś że wychowalam ten sprzęt pod niebiosa . Niestety wychwalania tam nie ma dlatego ocena w moim przekonaniu jest obiektywna . No tak, ładnie dałeś mi do zrozumienia, że vento 1 w fabrycznej konfiguracji to nie jest dobry model, oraz tobie widelec alu nie przeszkadza, ale polecasz rower i pewnie jak znowu ktoś zapyta o krossa vento 1 to polecisz na początek, bo wychodzisz z założenia, ze na poczatek nie trzeba wiele, a można po pewnym czasie modernizować. Ja jedak jestem tego zdanie że trzeba uświadomić interesanta, że istnieją inne rowery takie jak triban 500 / 520 i np. W bezpośrednim porówaniu trzymajac się ceny to triban 500 wychodzi sprzętowo lepiej i jest tańszy, ale i tak lepiej zainwestować te pare setek więcej w tribana 520 bo otrzymujemy rower, który da nam frajde troche dłużej niż coś na turney'u. Sam uważam że wizualnie vento 1 2016 wygląda ładnie i wizualnie wygrywa jak dla mnie , tribanem 500 / 520 ale Moim zdaniem nie warto w ten model inwestować, bo jest sprzętowo słaby, a inwestycja w rower na alu widelcu to słaby pomysł bo o ile ok, mogę zaczynać przygode na tanim rowerze z alu widelcem, to nie chciałbym w niego inwestować, bo to w dalszym Ciagu bedzie rower na alu ramie i widelcu.
GBike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 @Janao Na forum dzielimy się swoim doświadczeniem i fajnie że ktoś ma z tego przynajmniej jakiś ogląd sytuacji. 11 minut temu, Janao napisał: ...Ja jedak jestem tego zdanie że trzeba uświadomić interesanta, że istnieją inne rowery takie jak triban 500 / 520 i np. W bezpośrednim porówaniu trzymajac się ceny to triban 500 wychodzi sprzętowo lepiej i jest tańszy, ale i tak lepiej zainwestować te pare setek więcej w tribana 520 bo otrzymujemy rower, który da nam frajde troche dłużej niż coś na turney'u... Zgoda prawdę mówisz, dlatego napisałem żeby sobie kolega poczytał na temat roweru który sobie upatrzył i miał powód do przemyślenia. Jak by ktoś był tak miły i napisał w sposób bardzo obrazowy, co daje widelec karbonowy w porównaniu z aluminiowym to myślę że było by to bardzo pożyteczne.
Janao Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 2 minuty temu, GBike napisał: @Janao Na forum dzielimy się swoim doświadczeniem i fajnie że ktoś ma z tego przynajmniej jakiś ogląd sytuacji. Zgoda prawdę mówisz, dlatego napisałem żeby sobie kolega poczytał na temat roweru który sobie upatrzył i miał powód do przemyślenia. Jak by ktoś był tak miły i napisał w sposób bardzo obrazowy, co daje widelec karbonowy w porównaniu z aluminiowym to myślę że było by to bardzo pożyteczne. Co dają stery FSA w porównaniu do innych.. ;D Nie no.. sztywniak to jest sztywniak i wibracje bedą, ale Alu słabiej radzi sobie z tłumieniem drgań w porównaniu z karbonem i to jest fakt. Nie ma co więcej się nad tym zastanawiać.
GBike Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 5 minut temu, Janao napisał: Co dają stery FSA w porównaniu do innych.. ;D Firma i cena około 200 zł za model który tam siedzi, dla mnie to był szok 9 minut temu, Janao napisał: Nie no.. sztywniak to jest sztywniak i wibracje bedą, ale Alu słabiej radzi sobie z tłumieniem drgań w porównaniu z karbonem i to jest fakt. Nie ma co więcej się nad tym zastanawiać. A to ja jakiś dziwny jestem. Dla mnie sztywność i to że czuję każdy kamyczek na drodze to zaleta hehehe.
Azzader Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Podpisuję się pod wypowiedzą kolegi wyżej. W ogóle nie czuję różnicy między karbonowym widelcem a alu.
Janao Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Dla mnie sztywność i lekkość szosy to również zaleta, bo preferuje asfalt ; )
hbialek Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Witam. (Posta wstawiam drugi raz) Pod koniec tego tygodnia jadę kupić moją pierwszą kolarkę. Mam budżet 2000zł. Wzrost: 168cm (okres szybkiego wzrostu) waga: 58kg. Rowery nad którymi się zastanawiałem: - https://www.kross.pl/pl/2016/road/vento-1-0 - https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html Który z tych rowerów był bym lepszy? Liczę na jakieś inne rowery w tej cenie proszę o poradę. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez hbialek zła waga
alpin Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Kross Vento1 w najmniejszym rozmiarze S z górną rurą 541,3 mm będzie na twój wzrost za duży, Triban 500 w rozmiarze XS powinien być OK.
Lotnik Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Po mimo mojej sympatii do Krossa Jakbym miał wybierać tylko z tych dwóch modeli to wybór padłby na Tribana. Na plus dla Tribana to kaseta 8 rz i karbonowy widelec. W internecie da się znaleźć Vento 2.0 z rocznika 2015 w cenie około 2100. Zastanowić się można jeszcze nad Rometem Huragan 1, który jest na Clarisie, a cena katalogowa to 1849 zł.
Lotnik Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 1 minutę temu, krzychnml napisał: a może Romet Huragan 4 ? Za 2000 zł?
ludojad Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Fajną opcją jest też Merlin PR7, którego można wyrwać przy obecnym kursie funta poniżej 2kPLN z przesyłką. Jest teraz też promocja, gdzie w gratisie dostajesz pedały i buty. Spoko deal. Zalety w tej cenie: +Karbon wideł +Claris z korbą FSA +Obręcze Mavic'a +Zintegrowane stery +Buty i pedały zatrzaskowe w gratisie Wady - Piasty Joytech'a - Opony CST - Trochę więcej cierpliwości przy przesyłce https://www.merlincycles.com/merlin-pr7-bike-shoe-pedal-deal-99308.html 1
Karorrr1939 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 A gdybym zdecydował się na coś droższego, może nowego to czy kupie coś lepszego jak triban 540 w takiej cenie ? Lepszy byłby taki bulls czy haibike czy triban ?
Janao Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Bulls na 105 5700zakładająć że jest całkowicie sprawny i w dobrym stanie jest lepszym wyborem od haibike na tiagrze, ale najlepszy w tym zestawieniu jest triban 540 na osprzecie 11s.
Karol Opublikowano 15 Czerwca 2017 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Ja zamówiłem tegorocznego Tribana 520 M za 2399 PLN, co wydaje mi się niezłą opcją z uwagi na nową Sorę i nowe koła względem poprzednich modeli.
suqub Opublikowano 16 Czerwca 2017 Opublikowano 16 Czerwca 2017 A może coś takiego?https://www.olx.pl/oferta/kolarka-cannondale-CID767-IDlPGkq.html
Rekomendowane odpowiedzi