zawadek Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Niestety rower nie jest już na gwarancji. Jest do tego jakiś mnual? Jeżeli się zdecyduje na kupno czegoś innego to co proponujesz ? Ten rst to ta sam półka. Jeżeli już kupię to chciałbym coś lepszego.
Gość Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) No oczywiście ze jest manual. Poszukaj na forum odpowiedniego wątku a dwa w necie jest mnóstwo materiału jak prze serwisować np. Recona. Rocznik tylko trzeba ustalić. Podejrzewam, że wejdzie tam około 140 ml 5W ale trzeba się upewnić. Przypomniałem sobie, że kumpel miał podobny problem. Amor uginał się nie wracał a potem zrobił się twardy jak beton. Zmiana oleju rozwiązała problem. Jak wymiana oleju nie pomoże wówczas wrócimy do tematu wymiany amora choć swoje propozycje już podałem. Edytowane 21 Lipca 2018 przez Gość
Arrtas Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Hejka Obecnie mój "Ognisty Rumak" posiada amortyzator Rock Shox XC 32. Jestem zadowolony z tego amortyzatora, ale trochę kolorystycznie się kłóci z moją koncepcją roweru. Na allegro znalazłem amortyzator SR SUNTOUR EPIXON AIR 29 w cenie około 900 zł. Moje pytanie jest następujące czy ten Suntour będzie pracował lepiej niż mój obecny amortyzator, czy zauważę różnicę?? Jeżdżę dosyć sporo w różnym terenie.
Ares Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 3 godziny temu, zawadek napisał: Jeżeli się zdecyduje na kupno czegoś innego to co proponujesz ? Ten rst to ta sam półka. Jeżeli już kupię to chciałbym coś lepszego. Ktoś bardzo mądry kiedyś nadał produktom tek cudownej firmy pewne stwierdzenie i bynajmniej nie na wyrost. RST=Rozbij Sobie Twarz. Omijaj ten szmelc szerokim łukiem.
Gość Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Nie sądzisz, że lepiej by było umieścić post w dziale o amortyzatorach? Amorki porównywalne, z lekkim wskazaniem na Rock Shoxa, ja bym go nie wymieniał na Suntoura Epixon Air...
Nurek_ Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) Najpierw oddaj amortyzator na serwis. Jeśli nigdy nie rozkręcałeś amora, to się za to nie bierz. Koszt serwisu to ok 150 zł, łacznie z wymianą uszczelek, prawdopodobnie po tym będzie działał jak nowy. Zmiana nie ma sensu, po jakimś czasie nowy amor bez serwisu zrobi to samo. Ogólnie amorek przynajmniej raz w sezonie powinno się przeserwisować, jeśli nie w serwisie to samemu. Ogólnie z kupnem może być problem, bo prosta rura i qr9 to coraz rzadziej spotykana konfiguracja w nowych, powietrznych amorach. Edytowane 21 Lipca 2018 przez Nurek_
Gość Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 35 minut temu, Ares napisał: Ktoś bardzo mądry kiedyś nadał produktom tek cudownej firmy pewne stwierdzenie i bynajmniej nie na wyrost. RST=Rozbij Sobie Twarz. Omijaj ten szmelc szerokim łukiem. Tu sie mylisz... Stereotyp zbudowany na bazie dwóch modeli RST Capa i RST Gila, oba elastomerowo-sprężynowe... Jeżdziłem kilka lat na RST Aerosa HT (powietrzna, obie lagi ze sprężyną powietrzną, blokada skoku na prawej ladze, tłumienie kompresji i tłumienie powrotu regulowane. Amorek genialny w swej prostocie, działał kapitalnie, wiele znosił, ważyłem wtedy ponad 125kg.
Arrtas Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Nie sądzisz, że lepiej by było umieścić post w dziale o amortyzatorach? Amorki porównywalne, z lekkim wskazaniem na Rock Shoxa, ja bym go nie wymieniał na Suntoura Epixon Air... Serdeczne dziękuję za wrzucenie do właściwego działu. A co do amorka, skoro mój obecny jest lepszy to jeszcze znalazlem cosik takiego MANITOU MARKHOR M30 29''. Chodzi mi o to, że ten mój ROck Shox już ma trochę latek i niestety jest biały, czarny dużo bardziej by mi pasował do mojego rowerku.
Gość Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Zrób pełny serwis, to będzie pracował jak nowy, a nawet lepiej...
firefoks Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 puszka czarnego spreyu powinna załatwić sprawę :)
zawadek Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 Panowie stoję przed dylematem. Znalazłem manuale z 2012 i 2014 roku, jednak nie wiem czy jak rower jest z 2104r, to amortyzator też, a każdy manual podaje inne wartości oleju. Jest sposób żeby sprawdzić z którego roku jest amortyzator ?
Gość Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 W google wpisujesz model, rocznik i porównujesz zdjęcia.
Franz Mauer Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 4 godziny temu, zawadek napisał: Panowie stoję przed dylematem. To daj sobie spokój i oddaj amortyzator do serwisu. Wg mnie nie jest rozsądnym zabieranie się pierwszy raz za serisowanie jedynego posiadanego widelca w szycie sezonu! Gdy rower bedzie stał w zimie w piwnicy to wtedy można praktykować... W serwisie wimienią uszczelki, wyczyszczą, zmienią olej, ustawią i dalej będziesz mógł śmigać. Koszt zakupu uszczelek, oleju i poświęconego czasu wcale nie będzie tak drastycznie niższy niż oddanie amora do serwisu. Dodatkowo nie ryzykujesz, że coś uszkodzisz. W dniu 21.7.2018 o 09:17, zawadek napisał: Do XC, zaczynam przygodę i chcialbym coś dobrego, żebym nie musiał za rok zmieniać. Jako,że dopiero zaczynasz przygodę z XC to na początek spróbuj wykorzystać możliwości posiadanego sprzętu, a potem myśl o ewentualnych modyfikacjach. Inaczej zakręcisz się jak "słoik" i wydatkom na rower nie będzie końca 2
tommoo Opublikowano 24 Lipca 2018 Opublikowano 24 Lipca 2018 Witam, również przyłączę się do dyskusji :) Po roku wrócił temat zmiany amortyzatora z Suntoura XCM HLO na coś lepszego w granicach 1000 zł. Moi faworyci to: Suntour Epixon RLR lub ROCK SHOX Recon Silver TK. A co Wy radzicie. Ważę 100 kg jeżdżę głównie po leśnych ścieżkach, czasami jakiś bardziej wymagający teren. Mój rower ma główkę 1/1/8" oś 9mm. Dzięki za odpowiedz pozdrawiam.
Gość Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 W tym budżecie nie zaproponuje nic ponad to co wymieniłeś. W tej kwocie zbyt dużego wyboru nie ma.
Rosebikes Opublikowano 25 Lipca 2018 Opublikowano 25 Lipca 2018 11 godzin temu, tommoo napisał: Witam, również przyłączę się do dyskusji Po roku wrócił temat zmiany amortyzatora z Suntoura XCM HLO na coś lepszego w granicach 1000 zł. Moi faworyci to: Suntour Epixon RLR lub ROCK SHOX Recon Silver TK. A co Wy radzicie. Ważę 100 kg jeżdżę głównie po leśnych ścieżkach, czasami jakiś bardziej wymagający teren. Mój rower ma główkę 1/1/8" oś 9mm. Dzięki za odpowiedz pozdrawiam. JAki rozmiar koła?
Arek0606 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Jestem właścicielem takiego roweru http://infinitibike.pl/glowna/19-spartacus-cross-40.html i poszukuje do niego nowego amortyzatora. Zależy mi na łatwym uginaniu się amortyzatora i blokadzie skoku. Niestety jestem w tym temacie zielony. Rozmiar ramy: 21' Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez Arek0606
zawadek Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Amortyzator po serwisie i wszystko śmiga jak powinno Na przyszły sezon chciałbym jednak coś lepszego. Co proponujecie ?
zawadek Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) W dniu 20.07.2018 o 21:08, PrzeLuka napisał: Za ta kasę da radę nabyć coś ciekawszego, np. Suntour Epixon. Pomyłka. Jednak okazało się, że "śmigało jak powinno" mam zepsuty tłumik. Jednak nie obejdzie się bez nowego sprzętu. No chyba, że jest opcja żeby kupić sam tłumik, chociaż przeszperałem już portale aukcyjne i nic nie widziałem. Lepiej kupić Epixona czy ponownie Recona? Poszukam czegos uzywanego. Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez zawadek
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 W zasadzie nie ma różnicy po za tą, iż tłumik w Reconie będzie serwisowalny a w Epixonie nie.
zawadek Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Tzn. ze epixon ma zintegrowany? Albo coś na tej zasadzie?
dawido19 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Witam. Jaki polecacie amortyzator przedni do 1000zł. Moje wymagania: -skok powyżej 100mm skoku (100mm też) -sterówka 1 1/8 -pod koła 27,5 -oś 9 mm Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 skok powyżej mm to ile cie interesuję lub inaczej czy powyżej 100 mm będzie do twojego roweru tak aby nie zepsuć ci geometrii interesuje cię bardziej powietrzny czy sprężynowy?
Rekomendowane odpowiedzi