Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak też racja, wiesz, człowiek zakłada że mimo wszystko pytający wie cokolwiek a jak wiadomo nie zawsze tak jest :) Trochę człowiek musi wybiegać do przodu, bo Kolega nie pytał o to czy ten amor wytrzyma a o to czy pasuje do tamtej ramy.

Potwierdzam, Raidon szybko umrze od skakania, do Dirtu, FR, czy Enduro są inne amory.

Opublikowano

to polecacie coś ale żeby cena nie była zbyt wysoka

Opublikowano

Są jakieś amory do Enduru/dirt sprężynowe, ale jak chcesz powietrznego to musisz wydać więcej niż 1000 złotych :)

Opublikowano

@Konrad1 niestety grawitacyjne odmiany kolarstwa nie są tanim sportem. Jeśli potrzebujesz amora, który wytrzyma taki styl jazdy to zbieraj dalej. Ze stajni Suntour AION to minimum a kosztuje 2 x tyle co Raidon, więc nie będziemy tu o nim rozmawiać, bo o amortyzatorach w budżecie 1000 zł i więcej jest inny wątek.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuje taki ,żeby wytrzymał skoki z nie wielkich górek i pagórków 🙂

Opublikowano

Duro więcej wytrzyma, poza tym jest jak na swoje osiągi lekki stosunkowo ( 2,3 kg ) i do takich hopek się nada. ( i jak na swoje 130 mm skoku nie jest wysoki -  nie zmieni geometrii ramy )

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może poszukaj na olx jakiś używany. W końcu Air to air xD

Opublikowano

Jak do skakania to może być i ten sprężynowy lecz żeby trafił na odpowiedniej twardości sprężynę

Opublikowano

Witam. Mój obecny Amortyzator nadaje się poprostu na złom poci się uszczelki nie trzymają. Planuję zakupić nowy amortyzator i zastanawiam się nad amortyzatorem powietrznym Raidon x1 100mm 29' czasami większość moich tras składa się z górskich tras. zależy mi na dobrej pracy. Czy warto kupić? Jaki amortyzator był by lepszy? 

Opublikowano

Najlepszy? :D to moim zdaniem Lefty, potem Fox na Kashimie a na końcu SID w wersji Charger :D 

Ale coś dla ludzi to tak  myślę Reba lub Recon by była dobry. 

Napisz nam:

-jaki masz budżet maks?

-Jaka rura sterowa?

-czy piasta boost czy zwykła?

Bo na razie wiemy że 29 i 100mm skoku chcesz :) 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Rura sterowa tapered, piasta zwykła gdzieś do 1000zł

Edytowane przez domnap_20.05
Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie mojego amortyzatora. Jest to F14 XCM RL DS29 i pytanie do was zostawić go czy zainwestować w lepszy nie chcę dużo wydawać celuje w okolice 700zł liczę na ciekawe propozycje z góry dzięki

Opublikowano

Ja wyrwałem Rebę za 1050 :D 

Kwestia tego też jaki rocznik amora.

Opublikowano
13 godzin temu, Mikołłaj napisał:

Witam mam pytanie odnośnie mojego amortyzatora. Jest to F14 XCM RL DS29 i pytanie do was zostawić go czy zainwestować w lepszy nie chcę dużo wydawać celuje w okolice 700zł liczę na ciekawe propozycje z góry dzięki

Raidon po prostu :) powietrzny i za 700 złotych :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Posiadam rower giant bras 2 dirt 2009(rama S). Nieznam się na rowerach dlatego mam pare pytań.

Chciałbym zakupić nowy amortyzator a to z takiej pszyczyny że obecny to RST Launch T8, skok 100 mm.

Chce go wymienić dla tego bo waże ~37,5~ kg i przy tej waze jest kamień ani drgrnie dlatego chce zakupić amor rock shox  domian 302 coli, skok 160mm.

moje zasadnicze pytanie to czy gówka nie pęknie oraz czy poprostu bedzie pasował ?

Jestem otwarty na inne propozycje amortyzatorów budżet (900zł około).

Z góry dziękuje za odp 😁😁😁

Edytowane przez oliver1111228
Opublikowano

Rowery a dokładnie ramy do Dirtu ( sztuczek) nie potrzebują takiego skoku jak chcesz dać 160mm, 100 mm góra 120 wystarczy. Także Domain odpada, raz że skok za duży, dwa sprężynowy ( do Twojej wagi jak nic powietrzny amor), po trzecie rama nie wytrzyma takiego amora i w ogóle geometrie szlag trafi.

Główka ramy masz 1 i 1/8 cala i takiego amora potrzebujesz.

Koło 26 cali. 

Budżet 900 złotych.

https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-przednie/raidon/26-cali/41

lub

https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-suntour/epixon-xc/26-cali/87

Fakt są stricte amory do dirtu jak Rock Shox Pike DJ ale są drogie.

Przy twojej wadze spokojnie amor do XC wydoli, tylko aby był powietrzny bo sprężyniak zawsze będzie dla Ciebie za twardy.