Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

To przynajmniej wrzuć zdjęcie główki ramy i piasty.

Bez tego trudno coś więcej doradzić.

A to może wiele w propozycjach zmienić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w końcu zamierzam kupić ten amortyzator i ostatnie pytanie to czy ma on mocowanie do hamulców tarczowych 160mm?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

po kilku latach trenowania wyczynowo triathlonu przerwanego kontuzją wróciłem pół roku temu do trenowania. 

Z racji kontuzji jeżdżę jedynie na rowerze.

Posiadam speca pitch 650b. 

Chce wymienić przedni amortyzator na taki który nada się to ścigania się w maratonach rowerowych.

Kupiłem Suntora XCR Lo, ale po przymierzeniu na sucho nie widzę żadnej różnicy w tłumieniu drgań. Dodatkowo XCR posiada skok 100 a poprzedni amortyzator był ze skokiem 80.

Czy to dobre dla samej geometrii i bezpieczeństwa w trudniejszym terenie przy większy prędkościach?

Jaki inny amortyzator polecacie aby móc z niego skorzystać na zawodach? Przyjmijmy do 800 zł

A może spodziewam się zbyt dużo po amortyzatorze. 

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc "maraton"? XC czy XCM? To ma wpływ na wybór skoku,bo czasem 80 mm wystarcza, a czasami potrzebne jest 100mm i więcej. Zmiana skoku z 80 na 100 mm nie bedzie miała istotnego wpływu na geometrię czy też bezpieczeństwo. 

Do 800 zł bez problemu kupisz amortyzator o klase lepszy niż XCR np. Suntour Raidon RL-R. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie, choć nadal w nienajwyższym budżecie :) 

Opublikowano

Zobacz Raidon od Santura

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, Heboket napisał:

Zobacz Raidon od Santura emoji4.png

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

No jest spoko i jeszczę w takiej cenie zastanowię się dzięki 😊

• Lubię to! 1
Opublikowano

Więcej o nim znajdziesz w sekcji Suntour w tym dziale.

Opublikowano
10 minut temu, SpiderMAN napisał:

Więcej o nim znajdziesz w sekcji Suntour w tym dziale.

Dzięki zobaczę 

Opublikowano

Raidona mam i polecam w ciemno (oczywiście w wersji AIR) pod warunkiem, że nie planujesz nauczyć się latać rowerem. W tej cenie nic równie przyzwoitego nie znajdziesz chyba, że używkę.

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Raidona mam i polecam w ciemno (oczywiście w wersji AIR) pod warunkiem, że nie planujesz nauczyć się latać rowerem. W tej cenie nic równie przyzwoitego nie znajdziesz chyba, że używkę.

Raczej latać na nim nie będę może jakieś małe hopy i nic większego 😃

Opublikowano

Cześć wszystkim. Proste pytanie, mam zamiar kupić amortyzator, budżet ok 1000 zł. Warto zainwestować w RST first ? Jakieś inne propozycje ?

Opublikowano (edytowane)

Ale... Jaka sterówka i jaka piasta? I do czego?

Za ta kasę da radę nabyć coś ciekawszego, np. Suntour Epixon.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nietaperowana 1/8", standardowy szybko zamykać qr9. Do XC, zaczynam przygodę i chcialbym coś dobrego, żebym nie musiał za rok zmieniać.

Dodam jeszcze, że mam ramę Giant talon 1 29" z 2014r.

https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29er-1-2014

Nie wiem czy jest dobra, czy lepiej się jej pozbyć i kupić coś bardziej odpowiedniego ?

Opublikowano (edytowane)

Przyzwoity rower wiec nie wiem w czym problem jeśli masz dobrze dobraną ramę. Na początek w sam raz.

Pytanie tylko mam co nie pasuje Ci w obecnie posiadanym amortyzatorze?

Obecnie przez Ciebie posiadany RS Recon jest z przedziału 1000 zł, wiec nie bardzo widzę sensu takiej wymiany. \

W ogóle na stronie producent podaje bardo sprzeczne informacje, tzn. korba z zintegrowaną osią a wkład na octalinc. Amor masz powietrzny czy sprężyna stalowa?

Korba jaką masz to chyba M 522 a nie M 552. Wtedy by się zgadzało.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Amortyzator mi nie odbija, golenie się zapadają. Po krótkiej jeździe muszę sam wyciągnąć do góry kilka centymetrów goleni. Dlatego pomyślałem nad zmianą na coś lepszego, niekoniecznie nowego. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, zawadek napisał:

Amortyzator mi nie odbija, golenie się zapadają. Po krótkiej jeździe muszę sam wyciągnąć do góry kilka centymetrów goleni. Dlatego pomyślałem nad zmianą na coś lepszego, niekoniecznie nowego. 

Sprężyna czy powietrze?

Wydaje się, że potrzebuje serwisu i regulacji a nie wymiany.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Rebound jak masz ustawiony? Przekręć go na maks w stronę zająca.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

del

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jest napompowany, specjalnie dla niego kupiłem pompke. Z reboundem też już próbowałem. 

Opublikowano (edytowane)

Rower na gwarancji jeszcze jest? Jak tak to idź z tym na serwis. Podejrzewam, że olej w tłumiku wymaga wymiany. Oczywiście możesz to zrobić samodzielnie.

Edytowane przez Gość