Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raidon wyjdzie taniej zwyczajnie jest trwalszy :)

• Pomógł 1
Opublikowano
2 minuty temu, alfine-11 napisał:

Raidon wyjdzie taniej zwyczajnie jest trwalszy :)

Mniej delikatny ;) Ale działa...

Opublikowano

Hymmmm, dzięki

Zastanawiałem się nad odsprzedażą starego widelca, za którego chyba mógłbym dostać 400-500 zł i bez problemu dołożę coś z własnej kieszeni, tylko czy ten Raidon bez problemu wejdzie w stery?

Opublikowano
27 minut temu, Areł123113 napisał:

Zastanawiałem się nad odsprzedażą starego widelca, za którego chyba mógłbym dostać 400-500 zł

kolego tyle to kosztuje nowy xcr sprężynowy 

już Ci pisałem ,że stery są ok, tylko trzeba ze starego amora bieżnie zdjąć i założyć na nowy

Opublikowano

Sorka za pomyłkę.

Dzięki, temat do zamknięcia :D

Opublikowano

Witam!

Obecnie mam w moim rowerze GT Aggressor amortyzator RST Gamm AET powietrzny z 2001 roku.  Chciałbym go wymienic na jakaś nowszą konstrukcję. Zależy mi żeby amor był czuły i miał jakies tlumienie odbicia. Moja waga to 90kg. Widelec musi być na koło 26, rura sterowa 1 1/8, ahead, piwoty i mocowanie do tarczówek.

Cobyście polecili w kwocie ok. 500 zł?  Czy w ogóle jest sens wymieniać obecny widelec i czy nowy bedzie działał lepiej? Ten mój RST jest w pełni sprawny, trzyma powietrze i nie ma wielkich luzów. Ewentualnie jak można poprawić jego działanie?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam Forumowiczów!

Opublikowano
42 minuty temu, Kuboll napisał:

Czy w ogóle jest sens wymieniać obecny widelec

Uważam, że to nie ma sensu tym bardziej za 500 zł. Za te pieniądze ciezko o coś powietrznego i to jeszcze z piwotami . Ogólnie mało jest amorów z piwotami już, a sam piszesz ,że stary jest sprawny.

Opublikowano

Właśnie w kwocie do 5 stów nie spodziewam się widelca powietrznego w raczej sprężynowy pokroju sr xcm lub rst gila. Czy te amory dobrze pracuja? Usłyszałem ostatnio w sklepie rowerowym, że obecnie tak widelce poszly do przodu że będą działac lepiej od mojego. Co sądzicie? Jakieś inne propozycje?

Opublikowano

xcm to tani sprężynowy widelec , na pewno nie jest czuły , sam taki posiadam i srednio jestem zadowolony , w przyszłości planuje zakup raidona powietrznego ( ok 700 zł ) , tylko tam juz nie ma piwotów.

Opublikowano
11 godzin temu, Kuboll napisał:

Właśnie w kwocie do 5 stów nie spodziewam się widelca powietrznego w raczej sprężynowy pokroju sr xcm lub rst gila. Czy te amory dobrze pracuja? Usłyszałem ostatnio w sklepie rowerowym, że obecnie tak widelce poszly do przodu że będą działac lepiej od mojego. Co sądzicie? Jakieś inne propozycje?

Nie wiem jak XCM, ale przy Twojej wadze odpuść sobie Gilę, nie ustawisz jej pod siebie; miałem ten amor i zmieniłem na RST Aerial, między innymi z tego powodu. Jeśli Twój obecny amor powietrzy działa dobrze i nie ma luzów, to wg mnie nie ma sensu wydawać kasy.

Opublikowano

Mariusz, dzięki za informację.  Na razie zostanę przy tym co mam.

W jednej z goleni mam elastomer i sprężyne i zastanawiam się nad wymianą tego elastomera na sprężynę. Może to poprawi pracę amora.

Jak działa ten rst aerial?

Opublikowano

W porównaniu do amortyzatora sprężynowo-olejowego ten RST Aerial działa jak bardzo dobrze. W dziale forum o amorach RST opisałem swoje wrażenia z jego użytkowania po przejechaniu paru tysięcy km. To typowo budżetowy amor powietrzny (700zł za nowy), ale robi to co ma robić. Jeżdżę sporo rowerem, pod DDRach, ulicami, ale również po lesie (płaskie szutry), jak i trasy XC i maratonów MTB. Nie jeżdżę agresywnie, ale też i nie ślamazarnie, raczej ambitnie rekreacyjnie xD I do takiej jazdy ten amor całkowicie wystarcza i nic się z nim złego nie dzieje. Wg mnie amortyzator, to po ramie, najważniejszy element jeśli chodzi o jazdę w terenie, wygodę i bezpieczeństwo. Zmiana z GILA na Aerial sprawiła, że rower zachowuje się bardziej przewidywalnie w trudniejszym terenie. Można wówczas jechać szybciej i bezpieczniej. Odczucia mam takie jakby zmienił rower na nowy o jakieś dwa oczka lepszy. 

W przypadku amora powietrznego pod V-brake'i z nowych zostaje tylko RST F1RST i Aerial. Albo używki, ale wówczas i tak trzeba liczyć się z serwisem po zakupie. Może w Twoim przypadku wystarczy porządnie przeserwisować amor, aby poprawić jego pracę?

Opublikowano

Rozebralem i przesmarowałem dzisiaj solidnie amora. Jeszcze nie jeździłem ale na sucho ugina sie troche lepiej ? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też posiadam Raidon XC wyciągnięty do 120mm do lekkiej jazdy jest ok

Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.4.2017 o 10:37, SpiderMAN napisał:

Marek tapered też podejdzie do zwykłej główki są odpowiednie stery do tego...

Cloud F7

Octane One O1

Np. Cane Creeka. Cena około 150 zł.

HS249A05.jpg

Edytowane przez Franz Mauer
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam obecnie posiadam amortyzator suntour sf15xcm-hlo-pm 27.5" 100 mm i nosze się z zamiarem wymiany amora. Jaki polecicie amortyzator powietrzny który będzie pasował ? Przyszły pacjent Lapierre Edytę 227.
Zalezaloby mi aby miał blokadę skoku w kierownicy

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

To zależy od ceny i zastosowań. Wybór masz od kilkuset złotych (Suntour Raidon) przez okolice 1000 (Suntour Epicon, Rockshox Recon TK) po duże kwoty (Rockshox Recon RL, Reba i Sid oraz Fox Flota 32). Płacisz za coraz większą wygodę, która rośnie mniej wyraźnie niż ceny. Płacisz też za coraz niższą wagę i dodatkowe opcje regulacji tłumienia.

Opublikowano

No dlatego pytam jaki byłby odpowiedni (najlepsza cena do jakości)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Nie podałeś parametrów: jak bardzo chcesz poprawić swoją wygodę i ile chcesz wydać. Nie ma jednego idealnego wyboru dla każdego.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Franz Mauer napisał:

Rock Shox Recon Gold TK - jakościowo na poziomie Reby

Nie kłam. Mają zupełnie inne tłumiki, co wpływa na komfort jazdy. Podobne do Reby są wersje Recon RL (Silver i Gold).

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano
9 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Nie kłam. Mają zupełnie inne tłumiki, co wpływa na komfort jazdy. Podobne do Reby są wersje Recon RL (Silver i Gold).

Mam propozycję - trochę pohamuj się z komentarzami. Ja nie teoretyzuję jak Ty tylko piszę z doświadczenia bo używam i Recona Golda TK i Rebę - różnica nie jest tak odczuwalna, aby zasłaniać się różnicą w tłumikach.

Napisz coś konstruktywnego.Chętnie przeczytam.

Opublikowano

Przeserwisuj kiedyś tę Rebę i pojedź w ostry teren. Może zauważysz różnicę.

• Pomógł 1
Opublikowano

Prosiłem o coś konstruktywnego. Jeśli nie masz nic ciekawego do napisania to może nie psuj komuś posta.