alfine-11 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Raidon wyjdzie taniej zwyczajnie jest trwalszy 1
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 2 minuty temu, alfine-11 napisał: Raidon wyjdzie taniej zwyczajnie jest trwalszy Mniej delikatny Ale działa...
Areł123113 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Hymmmm, dzięki Zastanawiałem się nad odsprzedażą starego widelca, za którego chyba mógłbym dostać 400-500 zł i bez problemu dołożę coś z własnej kieszeni, tylko czy ten Raidon bez problemu wejdzie w stery?
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 27 minut temu, Areł123113 napisał: Zastanawiałem się nad odsprzedażą starego widelca, za którego chyba mógłbym dostać 400-500 zł kolego tyle to kosztuje nowy xcr sprężynowy już Ci pisałem ,że stery są ok, tylko trzeba ze starego amora bieżnie zdjąć i założyć na nowy
Areł123113 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Sorka za pomyłkę. Dzięki, temat do zamknięcia
LukasFR22 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Cześć ! napisz jeszcze jaką masz długość rury sterowej ? Też myślę że dobrym rozwiązaniem było by dołożyć, miałbyś już takie cudo Przesiadka z takiego widelca co miałeś a na tej klasy to inny świat i jeszcze większa chęć i zapał do jazdy ! http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-recon-gold-tk-27-5-i6677815102.html#thumb/3
Kuboll Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Witam! Obecnie mam w moim rowerze GT Aggressor amortyzator RST Gamm AET powietrzny z 2001 roku. Chciałbym go wymienic na jakaś nowszą konstrukcję. Zależy mi żeby amor był czuły i miał jakies tlumienie odbicia. Moja waga to 90kg. Widelec musi być na koło 26, rura sterowa 1 1/8, ahead, piwoty i mocowanie do tarczówek. Cobyście polecili w kwocie ok. 500 zł? Czy w ogóle jest sens wymieniać obecny widelec i czy nowy bedzie działał lepiej? Ten mój RST jest w pełni sprawny, trzyma powietrze i nie ma wielkich luzów. Ewentualnie jak można poprawić jego działanie? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Forumowiczów!
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 42 minuty temu, Kuboll napisał: Czy w ogóle jest sens wymieniać obecny widelec Uważam, że to nie ma sensu tym bardziej za 500 zł. Za te pieniądze ciezko o coś powietrznego i to jeszcze z piwotami . Ogólnie mało jest amorów z piwotami już, a sam piszesz ,że stary jest sprawny.
Kuboll Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Właśnie w kwocie do 5 stów nie spodziewam się widelca powietrznego w raczej sprężynowy pokroju sr xcm lub rst gila. Czy te amory dobrze pracuja? Usłyszałem ostatnio w sklepie rowerowym, że obecnie tak widelce poszly do przodu że będą działac lepiej od mojego. Co sądzicie? Jakieś inne propozycje?
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 xcm to tani sprężynowy widelec , na pewno nie jest czuły , sam taki posiadam i srednio jestem zadowolony , w przyszłości planuje zakup raidona powietrznego ( ok 700 zł ) , tylko tam juz nie ma piwotów.
mariuszm Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 11 godzin temu, Kuboll napisał: Właśnie w kwocie do 5 stów nie spodziewam się widelca powietrznego w raczej sprężynowy pokroju sr xcm lub rst gila. Czy te amory dobrze pracuja? Usłyszałem ostatnio w sklepie rowerowym, że obecnie tak widelce poszly do przodu że będą działac lepiej od mojego. Co sądzicie? Jakieś inne propozycje? Nie wiem jak XCM, ale przy Twojej wadze odpuść sobie Gilę, nie ustawisz jej pod siebie; miałem ten amor i zmieniłem na RST Aerial, między innymi z tego powodu. Jeśli Twój obecny amor powietrzy działa dobrze i nie ma luzów, to wg mnie nie ma sensu wydawać kasy.
Kuboll Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mariusz, dzięki za informację. Na razie zostanę przy tym co mam. W jednej z goleni mam elastomer i sprężyne i zastanawiam się nad wymianą tego elastomera na sprężynę. Może to poprawi pracę amora. Jak działa ten rst aerial?
mariuszm Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 W porównaniu do amortyzatora sprężynowo-olejowego ten RST Aerial działa jak bardzo dobrze. W dziale forum o amorach RST opisałem swoje wrażenia z jego użytkowania po przejechaniu paru tysięcy km. To typowo budżetowy amor powietrzny (700zł za nowy), ale robi to co ma robić. Jeżdżę sporo rowerem, pod DDRach, ulicami, ale również po lesie (płaskie szutry), jak i trasy XC i maratonów MTB. Nie jeżdżę agresywnie, ale też i nie ślamazarnie, raczej ambitnie rekreacyjnie I do takiej jazdy ten amor całkowicie wystarcza i nic się z nim złego nie dzieje. Wg mnie amortyzator, to po ramie, najważniejszy element jeśli chodzi o jazdę w terenie, wygodę i bezpieczeństwo. Zmiana z GILA na Aerial sprawiła, że rower zachowuje się bardziej przewidywalnie w trudniejszym terenie. Można wówczas jechać szybciej i bezpieczniej. Odczucia mam takie jakby zmienił rower na nowy o jakieś dwa oczka lepszy. W przypadku amora powietrznego pod V-brake'i z nowych zostaje tylko RST F1RST i Aerial. Albo używki, ale wówczas i tak trzeba liczyć się z serwisem po zakupie. Może w Twoim przypadku wystarczy porządnie przeserwisować amor, aby poprawić jego pracę?
Kuboll Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Rozebralem i przesmarowałem dzisiaj solidnie amora. Jeszcze nie jeździłem ale na sucho ugina sie troche lepiej ?
Przemek Ka Opublikowano 14 Maja 2017 Opublikowano 14 Maja 2017 Też posiadam Raidon XC wyciągnięty do 120mm do lekkiej jazdy jest ok
Franz Mauer Opublikowano 15 Maja 2017 Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Dnia 5.4.2017 o 10:37, SpiderMAN napisał: Marek tapered też podejdzie do zwykłej główki są odpowiednie stery do tego... Cloud F7 Octane One O1 Np. Cane Creeka. Cena około 150 zł. Edytowane 15 Maja 2017 przez Franz Mauer
Antyszprycha Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witam obecnie posiadam amortyzator suntour sf15xcm-hlo-pm 27.5" 100 mm i nosze się z zamiarem wymiany amora. Jaki polecicie amortyzator powietrzny który będzie pasował ? Przyszły pacjent Lapierre Edytę 227.Zalezaloby mi aby miał blokadę skoku w kierownicy Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 To zależy od ceny i zastosowań. Wybór masz od kilkuset złotych (Suntour Raidon) przez okolice 1000 (Suntour Epicon, Rockshox Recon TK) po duże kwoty (Rockshox Recon RL, Reba i Sid oraz Fox Flota 32). Płacisz za coraz większą wygodę, która rośnie mniej wyraźnie niż ceny. Płacisz też za coraz niższą wagę i dodatkowe opcje regulacji tłumienia.
Antyszprycha Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 No dlatego pytam jaki byłby odpowiedni (najlepsza cena do jakości) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nie podałeś parametrów: jak bardzo chcesz poprawić swoją wygodę i ile chcesz wydać. Nie ma jednego idealnego wyboru dla każdego.
Franz Mauer Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Rock Shox 30 Gold RL - tańszy i dobry. Rock Shox Recon Gold TK - jakościowo na poziomie Reby, ale nieco cięższy. Mogę polecić również mega lekki amor: http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=34_44&product_id=361
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) 7 minut temu, Franz Mauer napisał: Rock Shox Recon Gold TK - jakościowo na poziomie Reby Nie kłam. Mają zupełnie inne tłumiki, co wpływa na komfort jazdy. Podobne do Reby są wersje Recon RL (Silver i Gold). Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Andrzej Sawicki
Franz Mauer Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 9 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Nie kłam. Mają zupełnie inne tłumiki, co wpływa na komfort jazdy. Podobne do Reby są wersje Recon RL (Silver i Gold). Mam propozycję - trochę pohamuj się z komentarzami. Ja nie teoretyzuję jak Ty tylko piszę z doświadczenia bo używam i Recona Golda TK i Rebę - różnica nie jest tak odczuwalna, aby zasłaniać się różnicą w tłumikach. Napisz coś konstruktywnego.Chętnie przeczytam.
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Przeserwisuj kiedyś tę Rebę i pojedź w ostry teren. Może zauważysz różnicę. 1
Franz Mauer Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Prosiłem o coś konstruktywnego. Jeśli nie masz nic ciekawego do napisania to może nie psuj komuś posta.
Rekomendowane odpowiedzi