Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fakt polecałbym Recona ale strasznie ciężko o recona 27,5 pod 1 i 1/8 cala rurę sterową.

Opublikowano

A może odłóż trochę więcej pieniędzy i zamontuj sobie amortyzator z rurą tapered  Będzie trzeba wymienić pare rzeczy ale myśle ze będziesz zadowolony :) 

Ja w swoim Giant T. tak właśnie zrobiłem - zainwestowałem w Rock Shox Reba , miski sterowe cane creek  i dokupiłem manetkę blokady oraz wymieniłem przednie koło :D 

Opublikowano

No właśnie myślałem o reconie, ale nie mogłem znaleźć na 1 1/8.

Co do założenia tapered, to też o tym myślałem, ale nie wiem jak się do tego zabrać :v

Opublikowano

Trzeba po prostu kupić adaptacyjne po ramę z 1 i 1/8 na tapered ale kosztują około 220 złotych i można je zastosować tylko wtedy gdy masz pół-zintegrowane stery w ramie.

Opublikowano

Mam stery Feimin FP-H835B, ale nie wiem, czy są pół-zintegrowane, bo nie mogę o nich znaleźć żadnej informacji.

Opublikowano

Napisz jaki rower i rocznik prościej będzie bo te stery to jakieś non name

Opublikowano

Chyba on ma pół-zintegrowane ale głowy nie dam.

Opublikowano

Wiem tyle, że w modelu R4 są inne stery, które są pół-zintegrowane. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda identycznie, a nie sądzę, że chciałoby im się przerabiać ramę na stery zintegrowane. Nie są też skręcane, więc zostają chyba tylko ahead i pół-zintegrowane. Muszę im się jutro przyjżeć 😜

Opublikowano

No to jeśli będziesz miał te pół-zintegrowane to albo szukaj  jakiś Suntour'ów powietrznych albo Manitou Markhorr ( bo jak sam widzisz Recona na 27,5 w 1 i 1/8 cala sterówce ciężko, sam to przerabiałem z Kolegą Andrew :) ) A jeśli kupisz stery Cane Creek z przejściówką na tapered za te 220-250 złotych to masz pełną dowolność i przy okazji bardzo dobre stery :D 

Opublikowano

Chyba wezmę tego Markhora, bo nie wiem czy z wymianą sterów nie byłoby za dużo roboty. Dzięki za rady

Opublikowano

Dużo roboty !🤔 u mnie wyszło , bo chciałem/musiałem wymienić koło przednie, bo z qr9 przeszedłem na sztywną oś i to wyszło z automatu bo elementy by do siebie nie pasowały. Wtedy Kruk uświadomił mnie , ze jak już chce tak zmieniać to amor Reba tapered i do tego stery odpowiednie - zastanawiałem się tydzień , obliczałem ile to wyjdzie , biłem się z myślami, rozbiłem 3 świnki  aż w końcu zdecydowałem się i kupiłem tez rzeczy i nie żałuje :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

1. FOX-https://allegro.pl/oferta/fox-float-32-amortyzator-100mm-27-5-os-15-7572608147

2. ROCKSHOX-https://allegro.pl/oferta/rock-shox-judy-27-5-amortyzator-taper-fox-manitou-8083371701

3.SR Suntour-https://allegro.pl/oferta/amortyzator-suntour-raidon-rlr-27-5-os-9-cz-polysk-7760140110

Amorki mają rurę sterową Tapered, a ja mam rower bez głowki ramy typu Tapered. Słyszałem że można założyć stery i wszystko będzie ok. Rower to giant talon 2 2016. Proszę ewentualnie inne amortyzatory. Który z nich wytrzyma na dłużej bo mój stary sr suntour rozleciał się (tłumik)? Który jest najłatwiejszy i najtańszy do serwisu. ;D

Edytowane przez Kubuś!
Opublikowano

Po pierwsze, tak da się zamontować amor tapered do zwykłej ramy 1 i 1/8 cala jeśli masz stery pół zintegrowane (semi integrated) w innym wypadku nie ma szans, aaa i kosztują około 250 złotych plus wymiana, lub same dolne łożysko to około 140 złotych plus wymiana.

Ja jakbym miał brać to chyba brałbym tego Foxa ale trzeba by by jeszcze oś do kupić co generuje koszy i jeszcze nie wiem jaką masz piastę, bo jak zwykłą 9mm QR to i piasta do wymiany.

Napisz jaki masz maks maksów budżet, jaką masz piastę ( jakie mocowanie).

Opublikowano

Budżet to ok 800-850 zł ,piastę pewnie 9 mm, a o sterach nic nie powiem bo nie wiem. Gdzie mogę sprawdzić jakie są?

Opublikowano

Czytając opis roweru i używając Google. 

Niemniej moim zdaniem takie przeróbki mijają się z celem. Kup amortyzator przystosowany do główki ramy jaką posiada Twój rower i do piasty przedniego koła. Nie kombinuj. Wpakujesz siebie (albo rodziców) w niepotrzebne koszta. Recon lub Raidon w zupełności Ci wystarczą.

Opublikowano

Wiem, że wystarczą ale boje się, że rozlecą się po roku jazdy po alfalcie. Wolałbym już kupić coś z rozbieralnym tłumikiem bo w moim Suntour XCR32 RL-R rozleciał się właśnie on.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jestem tutaj nowy wiec proszę o wyrozumiałość :)

Ogólnie jeżdżę w mieszanym terenie czyli asfalt, drogi leśne, pola ale trudny kamienisty teren i spore chopy też się zdarzają :)

Obecnie mam unibike mission 29 w standardzie i chciałbym wymienić przedni "amortyzator"SR SUNTOUR XCT na coś co będzie można już nazwać amortyzatorem i będzie w miarę jak najtańszy.

Możecie mi coś polecić? Tak aby wszystko do siebie pasowało oczywiście :)(nie znam się)

Edytowane przez kamykkw
Opublikowano

Przede wszystkim chciałbym się z wami przywitać.

Ale mam do was bardziej doświadczonych użytkowników pytanie , wiem że za mnie nie kupicie lecz może naprowadzicie mnie na jakieś rozwiązanie .

Mam dylemat pomiędzy dwoma amortyzatorami , a może coś lepszego zaproponujecie do 650 zł.

Moje dwa typy 

Pierwszy 

Suntour Epixon 120mm rura normalna 

Manitou Marvel Comp (tutaj niestety nie wiem jaki jest rok produkcji) z eBay rura tapered , mam na półce jak by co, stery pod tapered z aliexpress.

Piszę tutaj ,bo grasuje tutaj nadgorliwy admin.