Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, panowie po 6 latach przerwy postanowilem wrocic do jazdy, a jak bedzie forma i czas pozwoli moze do scigania (maratony Xc)
kupilem rame Cannondale RZ ONE TWENTY na kolo 26" mam do roweru wszystko. Na tamte lata wysokiej klasy (xtr) brakuje mi zawieszenie tyl i przod :

Jakie zawieszenie polecacie moze ma ktos cos fajnego do sprzedania, dlugosc montarzowa tył to 190 mm  albo wiecie gdzie moge dostac takie zawieszenie moze jakis sklep ma na magazynie czy cos 

Jesli chodzi o moj budzet mysle cos w granicach max do 2000 zł, za przod i tyl
na allegro jest;
TYŁ:
-Damper Fox CTD Factory Series Kashima 190 mm - 890 zl (nowy)
- ROCK SHOX MONARCH, 190 MM, REBOUND - 499 zł (nowy)
PRZÓD:
-Fox F32 27,5 26 manetka blokada idealny 950 zł  
-Rock Shox SID Race 26 prosta rura 1i1/8 (reba,fox) + manetka   - (stan bdb ) 900 zł  
-Rock Shox REBA + manetka ( stan, nie byl w serwisie od 4 lat szczegoly nie znane ) cena 600 zł
polecacie cos z tego co wymienilem?

Wiem ze jak bym sie chcial scigac trzeba by bylo zainwestowac w cos na 29" ale na dzien dzisiejszy szkoda mi tych gratow ktore mam i spokojnie wystarczy mi 26" najwyzej pozniej bedzie fajna zimówka, jesli ktos wie gdzie moge kupic zawieszenie nowe (sklepy magazyny) badz  moze ktos z was ma cos fajnego a jezdzi na 29 i mu lezy i chcial by sie pozbyc to chetnie odkupie 
Z góry dziekuje za pomoc Pozdrawiam Gucio Cześć.

Opublikowano

Ja bym brał tego SID'a chyba nawet wiem co to za sprzedawca ( cozarower, jeśli zgadłem to bierz bez obaw, brałem od niego amor kiedyś).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Potrzebuję pomocy w doborze amortyzatora do ramy hornet 26 2020 

Zalecany skok widelca: 100-160mm

Do 800 zł maks tapered oś obojętna hamulce tarczowe (amortyzator moze byc pod wieksze kola)

Edytowane przez lgzaqq
Opublikowano (edytowane)

Suntoura któego zaproponowałeś to to samo co ja ci wstawiłem tylko jakiś janusz chce zarobić więcej.

Dlaczego są droższe? Bo mają inny skok, nie każdy umie sobie samemu ustawić. Podobno mają inne (dłuższe lub krótsze) sprężyny negatywne ale nie ma co do tego pewności. Ja kupiłem u niego 130 i ustawiłem na 150, jest git. Ogółem to najbiedniejsza wersja aiona ale jednemu starczy drugiemu nie, zależy od potrzeb. Moje spełnia.

Ale ja się mało znam, niech się ktoś inny wypowie co do twoich propozycji, zaproponowałem tylko amorek który sam kupiłem i jest sprawny, mogę zarekomendować ;)

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
Suntoura któego zaproponowałeś to to samo co ja ci wstawiłem tylko jakiś janusz chce zarobić więcej.
Dlaczego są droższe? Bo mają inny skok, nie każdy umie sobie samemu ustawić. Podobno mają inne (dłuższe lub krótsze) sprężyny negatywne ale nie ma co do tego pewności. Ja kupiłem u niego 130 i ustawiłem na 150, jest git. Ogółem to najbiedniejsza wersja aiona ale jednemu starczy drugiemu nie, zależy od potrzeb. Moje spełnia.
Ale ja się mało znam, niech się ktoś inny wypowie co do twoich propozycji, zaproponowałem tylko amorek który sam kupiłem i jest sprawny, mogę zarekomendować
W tym Aionie jaka max szeroka oponę zmieścisz?

Opublikowano

Zakładałem tam 2.6 na próbę. Realna szerokość wynosiła 63mm. I to jest sensowny max jaki możesz tam włożyć

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zdecyduje sie na aiona prawdopodobnie znalazlem nowke za 550 na olx po serwisie zerowym

W sensie używana nówka przez 10 km

Opublikowano

Witam posiadam rower Kross Level A6 z 2011, mam go na hamulcach tarczowych. Niestety mój amortyzator wyzionął ducha. Dlatego planuję zakupić nowy amortyzator i potrzebuję waszej pomocy przy wyborze. Jeżdżę sporo po mieście (zdarza mi się jeździć po nierównym podłożu chodnik\krawężniki\kostka brukowa\drogi nieutwardzone) ale też sporo jeżdżę po lasach i drogach wiejskich. W związku z tym ze mam trochę osprzętu na kierownicy + mam plecak solidnie wypełniony wagę można przyjąć ~100 kg. Na zakup amortyzatora mogę poświęcić do  1000 zł, jeżeli dokładając niedużo zyskam sporo to rozważę taką propozycję. Rozważam zakup nowego jak i używanego, ale tu wolę uniknąć czegoś co spowoduje duże koszty w postaci napraw czy serwisów.

Opublikowano

Ło Panie żle trafiłeś z tym kołem 26":P Nie wiem czy mnie oczy bolą ale widzę Rebę 26 na szpilce za 3 tys wozów kapusty!!!! Oni to robią teraz ze złota czy jest jakiś inny powód bo aż z wrażenia o mało nie spadłem z krzesła?  A tak serio chyba bym wolał coś w stylu Raidona kupić. Dobry amorek w kwestii jakoś-cena. 

Opublikowano

Różnica promieni między 27.5 a 26 to (559-584)/2 = 12.5 mm

Czyli niewiele. Ja bym szukał jakiś 27.5

• Pomógł 1
Opublikowano

@trime napisz do @ACTIVIA. Z pewnego źródła wiem, że poszerza ofertę o RSy, więc z pewnością zaproponuje Ci coś sensownego.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że polecacie amortyzatory na 27,5", bo jest ich większy wybór\lepsze ceny czy jest tu jakaś jeszcze przewaga?

Czy w podobnych pieniądzach amortyzator do 27,5" będzie lepszy niże ten do 26"?

Od amortyzatora oczekuje by działał kilka lat oraz  chcę uniknąć bólu rąk po dłuższej jeździe po wertepach.

Jest sens ładować większy skok niż to co miałem czyli 100mm?  

Edytowane przez trime
Opublikowano
6 godzin temu, trime napisał:

Rozumiem, że polecacie amortyzatory na 27,5", bo jest ich większy wybór\lepsze ceny czy jest tu jakaś jeszcze przewaga?

Prawdopodobnie nowsza konstrukcja i data produkcji.

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Zastanawiam się nad wyborem właściwego amortyzatora i choć wiem że powietrzny (Recon Silver TK SoloAir) jest lepszy to z drugiej strony chciałbym uniknąć wydatku około 200 złoty na jego coroczne utrzymanie + nie mam pod ręką dobrego serwisu. Czy w tym wypadku sprężynowy amortyzator (XC 30 TK Coil) będzie lepszym wyborem, nie wymagający dużych nakładów i tak częstych serwisów przy nadal akceptowalnej pracy?

Dzięki!

Edytowane przez grek
Opublikowano

W sprężynowym będzie ten sam tłumik, który też będzie wymagał utrzymania. Każdy amortyzator bez względu na to jaką ma sprężynę wymaga okresowych przeglądów.

Opublikowano
4 godziny temu, PrzeLuka napisał:

W sprężynowym będzie ten sam tłumik, który też będzie wymagał utrzymania. Każdy amortyzator bez względu na to jaką ma sprężynę wymaga okresowych przeglądów.

Dzięki za odpowiedź!

Czytając inne twoje posty dowiedziałem się że XC30 TK Coil jest bezproblemowy i działa - ".. tyłka nie urywa ale to prosta konstrukcja wiec niemal bez awaryjna" a serwisowanie to "prosta robota. Pół godz i masz przeserwisowany amor." Jest szansa że poradziłbym sobie z nim sam i ile mniej więcej może kosztować jednorazowy serwis wykonany osobiście? 

Czy Recon Silver TK SoloAir jest dużo droższy i bardziej skomplikowany w serwisowaniu i pozostaje tylko serwis? Jaka jest jego awaryjność?

Który z tych amortyzatorów (Recon Silver TK SoloAir czy XC 30 TK Coil) wybralibyście sami biorąc pod uwagę prostotę użytkowania, koszty utrzymania i pracę samego amortyzatora? 

Dzięki za pomoc!!!

Opublikowano
9 minut temu, grek napisał:

Jest szansa że poradziłbym sobie z nim sam i ile mniej więcej może kosztować jednorazowy serwis wykonany osobiście? 

Bez najmniejszego problemu a ceny olejów, uszczelek, gąbek olejowych możesz sprawdzić choć by na Allegro.

Czy Recon Silver TK SoloAir jest dużo droższy i bardziej skomplikowany w serwisowaniu i pozostaje tylko serwis? Jaka jest jego awaryjność?

Dużo nie ale różnica w cenie jest. Nie jest skomplikowany w serwisie. Tłumiki i w jednym i drugim serwisuje się identycznie. Sprężyna powietrzna jest równie łatwa w serwisie. Awaryjność? Jak będziesz dbało amor to posłuży dłuuuuuugie lata.

Który z tych amortyzatorów (Recon Silver TK SoloAir czy XC 30 TK Coil) wybralibyście sami

Zdecydowanie Recona ze względu na sprężynę powietrzną. Względnie XC 32 Air.

Jakim budżetem dysponujesz?

Opublikowano
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Jakim budżetem dysponujesz?

Moje pytanie o te 2 konkretne amortyzatory bierze się z zamiaru kupna roweru Cube Attention lub Attention SL, różnica w cenie to jakieś 350 złoty i między innymi wymienione amorki. Oba mieszczą się w budżecie, nie chciałbym się tylko wpakować na "minę / skarbonkę" która będzie wymagała regularnych wizyt w serwisie (którego nie mam pod ręką) i dużych nakładów na utrzymanie... i troszkę nie wiem przez to na który się zdecydować?! Wielkie dzięki za wszelkie rady co zrobić!

Opublikowano

Wyjdziemy trochę poza temat amora ale bierz SL. Jest ciut lepszy także finalnie te 350 zł więcej się opłaci.

Opublikowano (edytowane)

No i w tym SL masz już Rockshoxa powietrznego a to spora różnica, serwis nie jest taki straszny jak go malują, taki podstawowy serwis, czyszczenie, wykonasz samemu, to jest naprawdę proste a do Rockshoxa to jest pierdylion poradników w internecie, nie zabłądzisz :) Podstawowy serwis to głównie kontrola goleni, czyszczenie, smarowanko i wlanie nowego oleju, jest to proste, nie wymaga od ciebie jakichś szczególnych umiejętności, ani nie musisz posiadać nietypowych narzędzi. Taki serwis wykonujemy sami, w miarę regularnie, pełny serwis zlecisz już na warsztacie, koszt też nie powinien być przytłaczający a przy lekkiej jeździe to zrobisz go raz w roku, jeśli oczywiście nie będzie jakichś nietypowych problemów które możesz napotkać przy każdym odbijaczu ;) 

Edytowane przez Kierba
Opublikowano (edytowane)

Przekonaliście mnie, pytam więc z czystej ciekawości i niewiedzy - jak duża jest różnica pomiędzy XC 30 TK Coil a Recon Silver TK SoloAir?

Powiedzmy w skali od 1 do 10, gdzie jeden to najbardziej prymitywny działający amortyzator a 10 to najlepszy obecnie dostępny, gdzie znalazłyby się na tej skali waszym zdaniem te 2 powyżej?

Dziękuje!

Edytowane przez grek