Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, mlgi napisał:

Za amor z przesyłką i przeglądem zerowym wyszło ok. 730 zł, wymieniłem w serwisie, 45 zł z wymianą łożysk w sterach, bo od nowości były suche i pordzewiały (po zakupie do nich nie zaglądałem).

No i jak wrażenia z jazdy?? Widoczne??💪🙂

Opublikowano
W dniu 26.09.2019 o 20:58, Bastian napisał:

No to super. Pokazałbyś fotkę roweru i amorka ?? 🙂✌️😀👍 chętnie bym spojrzał. Ja dzwoniłem do tego sklepu ale ciężko było się dogadać z gościem. Twój rower to nature SL z 2018?? Pozdrawiam. 

Witam. Jesli dzwoniłeś do mnie to staraj sie zawsze z rana, bo potem mam sporo roboty i brak czasu na dłuższe rozmowy

Opublikowano
W dniu 7.02.2019 o 15:40, LuckyLuk napisał:

Recon zamówiony. Manetka która była u mnie fabrycznie z Suntourem XCM' chyba będzie z nim współgrać?

Wysłane z Tapatalka

Niekoniecznie. Trochę inne manetki ma RockShox i Suntour

Opublikowano

Ja używam do Reby manetki Suntor.Mimo iż mam Rock Shox'a i wszystko działa poprawnie

Opublikowano
W dniu 27.09.2019 o 06:38, mlgi napisał:
W dniu 27.09.2019 o 05:37, Bastian napisał:
Bardzo ładnie emoji846.pngemoji3577.pngChyba tez się skuszę. Ale muszę mieć pewność co do tego „max skoku” chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył jak to się oblicza itd muszę mieć czarno na bialymemoji2957.pngemoji3.pngjaki koszt amorka ?? Sam wymieniałeś ??

Za amor z przesyłką i przeglądem zerowym wyszło ok. 730 zł, wymieniłem w serwisie, 45 zł z wymianą łożysk w sterach, bo od nowości były suche i pordzewiały (po zakupie do nich nie zaglądałem).

rozumiem że koła masz 28" ? Amor jest pod koła 27.5 czy 29? Sam się zastanawiam nad wymianą na coś lepszego, mam rower krossowy koła 28 a wiadomo amory pod to są słabe 

Opublikowano
rozumiem że koła masz 28" ? Amor jest pod koła 27.5 czy 29? Sam się zastanawiam nad wymianą na coś lepszego, mam rower krossowy koła 28 a wiadomo amory pod to są słabe 
Aktualnie mam koła 29x1.75, ale miałem 28". Amor pod 29" oczywiście.

Jazda jest bardziej miękka, amortyzator lepej wybiera nierówności, czuć, że pracuje.
Opublikowano

Rozważam bardzo hipotetycznie inny amortyzator do mojego roweru. Obecnie mam SR Suntour M3010, chyba najtańszy "amortyzator" w katalogu SR, rura 1 1/8, sprężyna, zero regulacji, brak blokady, piwoty, waga 2250g, skok teoretycznie 50 mm, chociaż po tym, gdzie jest granica kurzu na goleniach oceniam faktyczny skok na mniej niż 2 cm. Budowa prosta jak cep, smarowanie nic nie da. Rok temu go rozebrałem, nasmarowałem na grubo tuleje i sprężynę, kilka miesięcy temu zrobiłem to samo, smar nadal był tam gdzie smarowałem, skręciłem z powrotem.

Czy ma jakikolwiek sens zmiana na np. NRX D-RL Air? Wagowo nic nie zyskam, bo wersja D waży 2112g (2119g! wersja sprężynowa) wg katalogu, dopiero E i S mają w okolicach 1800g. Wersja D w zależności od sklepu 580-699 zł, E to 200 zł więcej, a S to już w ogóle bez sensu. Czy dopłacanie do regulacji tłumienia odbicia itp. ma sens dla kogoś, kto roweru nie używa w sposób ekstremalny, a chce jedynie minimalnego komfortu?

Inne opcje typu RS Paragon odpadają ze względu na cenę. Jedna osoba z tego forum, która ma wyższy model mojego roweru z tarczami, wymieniła na Raidona (który wychodzi taniej niż lepsze wersje NRX :) ). Sztywny widelec to też nie rozwiązanie, bo teraz mam jego namiastkę i nie jestem zadowolony. Poza tym spędziłem kilka godzin na poszukiwaniach i znalazłem dokładnie jeden dostępny swobodnie w sprzedaży widelec z piwotami o choćby zbliżonej wysokości do mojego amora (amor ma 473, sztywniak wg sklepu ma 460, ale w internecie ludzie zmierzyli i ma 450 mm). Miałem kupić nowy rower na wyprzedażach jesiennych, ale sporo się u mnie ostatnio zmieniło, postanowiłem dokonać radykalnych zmian w życiu, które wymagają bardzo dużo pieniędzy, więc zakup roweru trzeba odłożyć na późną wiosnę/wakacje.

Opublikowano

Ja powiem tak., jak mało masz zniesień, raczej prosty teren bez jakiś kamoli to spróbuj może sztywny karbonowy wideł. Jak jednak chcesz amor to koniecznie powietrzny. Ja bym uderzał w tej cenie w raidona.

Opublikowano

Niedziałający amortyzator nie jest namiastką sztywniaka , pomijasz bardzo ważny aspekt czyli wagę , karbon max 600 gram , aluminium max 900 gram kontra 2,25 kg 

Opublikowano
45 minut temu, Kruk napisał:

Ja powiem tak., jak mało masz zniesień, raczej prosty teren bez jakiś kamoli to spróbuj może sztywny karbonowy wideł. Jak jednak chcesz amor to koniecznie powietrzny. Ja bym uderzał w tej cenie w raidona.

Gdybym miał od początku droższy rower, jakiś hardtail z fajną perspektywiczną ramą, to by nie było tematu, po prostu bym kupił amortyzator. Albo jak kolega kilka postów wyżej kupił Raidona 80mm do Orkana 4M. Ja mam Orkana 2M i tam rama, ani piasty nie mają opcji montażu tarcz, więc zastanawia mnie, czy warto cokolwiek inwestować w ten rower, czy przemęczyć się do wakacji, zrobić mu generalny serwis i sprzedać, a kupić kompletnie coś nowego. A gór u mnie na północy nie ma, sprawdziłem na stravie pobieżnie i tak mniej więcej mam mniej niż 300m przewyższeń na 30km jazdy, z dłuższych jazd to ostatnio było 70km/560m, więc jak widać raczej pagórki.

Opublikowano

Nowa rama + amortyzator + koła + hamulce + reszta z obecnego roweru? Tylko co wtedy można przenieść z takiego budżetowca? Skoro stary zostanie tylko napęd, kierownica, siodełko czyli względem reszty najtańsze części.

Opublikowano

No to najlepiej chyba sprzedać stary rower i dołożyć do lepszego.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wątek dotyczy amortyzatorów nie sztywnych widelców. Od tych jest inny dział.

Opublikowano (edytowane)

Uwierz mi, że ja spędziłem kilka godzin na poszukiwaniach i czytaniu o różnych widelcach i amortyzatorach zanim tutaj napisałem i tego Forca widziałem niemal na samym początku poszukiwań :) . Odpada, bo ma wysokość od osi do główki 435 mm, czyli  3,5 cm niżej niż mój amortyzator, a ja nie zamierzam robić z roweru pokraki. Koledzy wyżej wyczerpali temat, więc temat mojego amortyzatora uważam za zamknięty, jeśli zmienię na sztywniaka, to tego, którego podałem.

Edit: komentarz, na który odpowiadałem zniknął, więc teraz mój wygląda dziwnie.

Edytowane przez karolg
Opublikowano

Nie ja go usunąłem , szkoda że 29 nie występuje z piwotami , on ma 47 cm

Opublikowano

Cześć, jest to mój pierwszy post na Forum dlatego chciałbym się ze Wszystkimi szajbniętymi rowerową pasją przywitać :). Zatem do sedna... zamierzam wymienić swój uginacz zoom (jakiś tam , dokładnie nie wiadomo :)) na coś "normalnego". Ważę ok 90kg i przy mojej wadze ten zoom kompletnie wysiada - na większych nierównościach można zęby stracić... Wybór padł na SR SUNTOUR Raidon XC LO-R akurat teraz kosztuje on 519zł (nowy) i tu pytanie czy jest na rynku coś bardziej opłacalnego w tej kwocie czy nie szukać i kupować ? Mój rower to budżetowy MTB Indiana xpulser 1,9 na 29" kołach (wiem wiem maszyna bez szału ale dostałem taki od żony i nie mam zamiaru go sprzedawać lecz delikatnie doinwestować).

Opublikowano
57 minut temu, Raduch82 napisał:

SR SUNTOUR Raidon XC LO-R akurat teraz kosztuje on 519zł (nowy)

Gdzieś wypatrzył taką okazję?

Bierz nie zastanawiaj się. Radion za taką kaskę to MEGA okazja

Opublikowano

Nie wiem czy można reklamować ale powiem tylko że jeden z bardziej znanych sklepów online ma taką ofertę teraz ... interesuje mnie jeszcze opcja SR SUNTOUR XCR RLR bo ma blokadę na manetce ale to jednak sprężyniak - cena fajna bo 399zł ale przy moich 90kg pewnie nie dałby rady....

Opublikowano (edytowane)

Bierz powietrznego zdecydowanie. Dostosujesz ciśnieniem do swojej wagi i jazdy. Mam też, używam, wyciągnięty na 120mm :-).

A - upewnij się co do ośki, żeby nie było potem, ze musisz zmieniać koło ... I sprawdź czy musisz mieć rurę prostą czy taper.

Pompkę będziesz potrzebował. Czasami na olx trafisz za +-50zł.

Edytowane przez ahaja
Opublikowano

Powietrzny Raidon zwykle kosztuje około 200 zł więcej, więc jak możesz go kupić za takie pieniądze to się nie zastanawiaj. Upewnij się tylko czy aby na pewno jest powietrzny.

Opublikowano (edytowane)

Raidon powietrzny - 519zł + pompka do amorów 69zł + kapsel z gwiazdką i śrubą 25zł = 615zł - w obecnym uginaczu miejsce na ośkę ma 0,9cm a w opisie Sountura jest 9 x 100 mm (QR) - rozumiem że to będzie pasować?

Edytowane przez Raduch82
Opublikowano

Bedzie pasować. Ze starego amora będziesz musiał zdjąć bieżnie dolnego łożyska i nabić ją na sterówke nowego.

Opublikowano
26 minut temu, PrzeLuka napisał:

Bedzie pasować. Ze starego amora będziesz musiał zdjąć bieżnie dolnego łożyska i nabić ją na sterówke nowego.

Tak ,tak wiem już chyba wszystkie poradniki obejrzałem :) Najbardziej jednak obawiam sie nabijania nowej gwiazdki ale cóż... kto n ie próbuje ten nie ma :)

Opublikowano

Jak masz jakis dobry serwis w okolicy to niech Ci to poskładaja jak nie czujesz sie na siłach.