IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Dobry wieczór, Bardzo dziękuje za możliwość dołączenia do grona miłośników rowerów i otoczenia posiadającego szeroki zakres wiedzy. Nie jest wstydem dla mnie by przedstawić się jako techniczny laik, dlatego też szukam pomocy merytorycznej w doborze amortyzatora. Sprawa ma się tak : uskładałem pieniądze i kupiłem rower, który został mi doradzony w sklepie - Merida Big Nine 200, rama L, 29" Jestem z niego zadowolony, pomijając fakt, że żeby go móc w miarę sensownie użytkować muszę jeździć na zablokowanym amortyzatorze. Waże 120kg, obecny widelec wręcz się zapada pod moim ciężarem - sprzedawca zapewniał, że mi wystarczy. Wcale cholerka nie wystarcza, a rower mam niespełna miesiąc. Proszę o poradę, co począć / co kupić / na co wymienić żeby ta jazda a końcu miała sens i była komfortowa. Nie chciałbym wydawać połowy wartości roweru ( zakup ok 3tys pln ) na nowy amortyzator, jednak licze że będę mógł coś dobrać. Jestem rowerzystą amatorem - robie ok 100km tygodniowo po duktach leśnych, szutrze, ale przede wszystkim mieście. Czy istnieje dla mnie jakiś sprzętowy złoty środek? Łączę pozdrowienia. 1
Accent_Szaj Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 24 minuty temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: muszę jeździć na zablokowanym amortyzatorze. Jak to napisał jeden z forumowych kolegów XCM służy aby dojechać do sklepu celem zakupu amortyzatora,a nie uginacza Podstawowe pytanie to jaki masz budżet? Z twojego postu wynika tylko,że 1500 to za dużo Ps.Witam Cię serdecznie na forum
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 6 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jak to napisał jeden z forumowych kolegów XCM służy aby dojechać do sklepu celem zakupu amortyzatora,a nie uginacza Podstawowe pytanie to jaki masz budżet? Z twojego postu wynika tylko,że 1500 to za dużo Ps.Witam Cię serdecznie na forum Dziekuje za odpowiedź. Fajnie napisane, rzeczywiście, ten widelec to jest jakieś kuriozum. Swoją drogą, myślałem, że 3k za rower pozwala już na wyposażenie go w rozsądny amor a nie tunele ze sprężyną. Chciałbym wydać nie więcej niż tysiąc. Może też udałoby mi się kupić jakąś rozsądną używkę? Kwestia czego szukać. Jakie parametry muszą zostać spełnione bym nowy amortyzator pasował do mojego roweru ( podejrzewam, że jakiś uchwyt tarczy, długość rury wchodzącej do sterów? ). Byłem już w sklepie rowerowym i zostałem pouczony o tym, że ktoś źle dobrał mi rower. Kurcze po fakcie wszyscy mądrzy. Na czele ze mną. Musze te część wymienić bo mnie to już tak drażni, że hej. Chcę mieć w pełni funkcjonalny sprzęt.
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 1 godzinę temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: Jakie parametry muszą zostać spełnione bym nowy amortyzator pasował do mojego roweru Rura syterowa amortyzatora powinna być kompatybilna z główką ramy (choć da się to obejść). Rozmiar koła oczywiście. Typ hamulców. Oś na jakieś kręci się koło. Z tego co widzę główke masz teperowana (amor pewnie dali na sterówce 1 1/8" z przejściówką), koło 29", oś QR9 na szybkozamykacz. Popraw mnie jeśli się myle. Moje propozycje: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-raidon-xc-rl-r-29-air-czarny-poysk-taper-2020/1247 https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epixon-xc/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-29-o-9mm-czarny-poysk-taper-2020/2001 Dolicz do tego koszt kupna pompki do amora, manetki blokady i najpewniej nowych sterów. https://allegro.pl/oferta/pompka-beto-do-amortyzatora-sp-002ag-sp-003ag-28ba-8974495064 https://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne-suntour/manetki/blokady-skoku/85 https://allegro.pl/oferta/stery-polzinteg-accent-hsi-exe-taper-1-1-8-1-5-8928546394 (zgaduje, że masz półzintegrowane)
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) 54 minuty temu, PrzeLuka napisał: Rura syterowa amortyzatora powinna być kompatybilna z główką ramy (choć da się to obejść). Rozmiar koła oczywiście. Typ hamulców. Oś na jakieś kręci się koło. Z tego co widzę główke masz teperowana (amor pewnie dali na sterówce 1 1/8" z przejściówką), koło 29", oś QR9 na szybkozamykacz. Popraw mnie jeśli się myle. Moje propozycje: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-raidon-xc-rl-r-29-air-czarny-poysk-taper-2020/1247 https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epixon-xc/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-29-o-9mm-czarny-poysk-taper-2020/2001 Dolicz do tego koszt kupna pompki do amora, manetki blokady i najpewniej nowych sterów. https://allegro.pl/oferta/pompka-beto-do-amortyzatora-sp-002ag-sp-003ag-28ba-8974495064 https://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne-suntour/manetki/blokady-skoku/85 https://allegro.pl/oferta/stery-polzinteg-accent-hsi-exe-taper-1-1-8-1-5-8928546394 (zgaduje, że masz półzintegrowane) Dziękuje serdecznie za udział w moim wątku. - amor pewnie dali na sterówce 1 1/8" z przejściówką - szukam w specyfikacji mojego roweru i jego podzespołów, niestety nikt się takimi parametrami nie pochwalił, nie potrafię tego potwierdzić - koło 29" - tak - typ hamulców - tutaj też standard standardów - mt200, przód tarcza 180 RT10 - QR9 na szybkozamykacz - tak, na samozamykacz ( rozumiem, że QR9 to typ, a jednocześnie też nazwa własna ) Dwie propozycje nowych amortyzatorów to już jest jakiś wybór. Widzę, że sprawa jest złożona. Najpewniej muszę się podszkolić z nomenklatury i słownictwa "branżowego" Edytowane 25 Maja 2020 przez IdęBandąLecęŁukiem
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 17 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: amor pewnie dali na sterówce 1 1/8" z przejściówką - szukam w specyfikacji mojego roweru i jego podzespołów, niestety nikt się takimi parametrami nie pochwalił, nie potrafię tego potwierdzić Widać (oceniam na podstawie zdjęć z internetu), że amor jest z sterówką 1 1/8". Gdyby sterówka była taperowana to korona amora w miejscu osadzenia sterówki był aby szersza. 19 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: - typ hamulców - tutaj też standard standardów - mt200, przód tarcza 180 RT10 Czyli PM - PostMount. Są jeszcze piwoty pod Vki i w amorach właściwie już nie stosowany system IS (adapter przykręcany od boku). W ramach IS jeszcze jest stosowany. 21 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: Dwie propozycje nowych amortyzatorów to już jest jakiś wybór. Przy tym budżecie nie poszalejesz 😉
PiotrekGT Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Powiem wam, że jakoś ten raidon mnie nie porywa. Mój miał luzy, kolegi z forum to już w ogóle lata jak chce. Jeśli Epixon ma lepsze ślizgi i spasowanie to wolałbym do niego dołożyć. Ewentualnie szukać dobrej okazji na RS Recona. 1
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Po miłej rozmowie z Panem z Activia dowiedziałem się, że przy mojej masie trzeba by też pomyśleć o wymianie ośki na z 9 na 15 i generalnie o amortyzatorze o lagach 34. Zagrożeniem może być tarcza zmieniająca swój kąt położenia pod wpływem nacisku i wykrzywianie się ośki. Panowie, No schudnąć raczej szybko nie schudne. te 115 ważę i raczej te wagę będę utrzymywał. Naprawdę myślałem, że sprawa będzie prostsza. Ja potrzebuje dobrego kombajna a nie roweru - na to wychodzi. Edytowane 25 Maja 2020 przez IdęBandąLecęŁukiem
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Ogranicza Cię budżet. Moje propozycje na tym się skupiły. Amor z lagami 34 mm tani nie będzie i finalnie wydasz połowę wartości roweru a nawet ciut więcej, bo dojdzie wymiana piasty. Kolega na forum ma na sprzedaż (wystarczy dokupić odpowiednie capy):
Accent_Szaj Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 12 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: No schudnąć raczej szybko nie schudne. te 115 ważę i raczej te wagę będę utrzymywał. No bez jaj. Przecież 115 to nie tak dużo. Te Amory które polecił Ci @PrzeLuka w zupełności wystarczą. Wiem,bo sam taki(Ridon) sobie dałem, ważąc tyle samo. Co do manetki to jest ona w zestawie,dopytaj jeszcze,ale nawet jak nie ma,to tą twoją podejdzie. 10 godzin temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: Jestem rowerzystą amatorem - robie ok 100km tygodniowo po duktach leśnych, szutrze, ale przede wszystkim mieście Przecież nie szalejesz. Raidon w zupełności spełni oczekiwania.
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Przecież nie szalejesz. Raidon w zupełności spełni oczekiwania. Mam takie moje małe ciche aspirację by wjechać krzesełkiem na Czantorię w Ustroniu i zjechać z niej jakimś przyzwoitym szlakiem. Bardzo mi się takie aktywności podobają. Popełniłem chyba błąd w wyborze standardu całego roweru. Trzeba było dozbierać może na lepszy sprzęt - jednakże, w obecnej sytuacji krajowej człowiek ogląda każdą złotówkę inaczej niż jeszcze początkiem roku.
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 1 minutę temu, vdcmike napisał: Epixon = raidon. Mam to odebrać jako komunikat pt "nie dopłacaj do Epixona bo Raidon to w gruncie rzeczy to samo" ?
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 2 minuty temu, vdcmike napisał: Epixon = raidon. Epixon to lżejszy Raidon.
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) 7 minut temu, vdcmike napisał: Epixon = raidon. Mam to odebrać jako komunikat pt "nie dopłacaj do Epixona bo Raidon to w gruncie rzeczy to samo" ? 4 minuty temu, PrzeLuka napisał: Epixon to lżejszy Raidon. I to są konkretne informacje. Dziękuje bardzo. Ps. Rozumiem, że skok 130 będzie optymalnym wyborem ? Edytowane 25 Maja 2020 przez IdęBandąLecęŁukiem
Accent_Szaj Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 53 minuty temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: . Rozumiem, że skok 130 będzie optymalnym wyborem ? W twoim wypadku 100mm. Godzinę temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: Mam takie moje małe ciche aspirację by wjechać krzesełkiem na Czantorię w Ustroniu i zjechać z niej jakimś przyzwoitym szlakiem. Bardzo mi się takie aktywności podobają. Zanim to zrobisz,to pewnie trochę pojeździsz. Tym bardziejże za często nie będziesz tam jeździł Mało tego. Piszesz "jakimś przyzwoitym szlakiem." czyli w dalszym ciągu rower typu XC jest dobrym wyborem Ps.Nie dopłacaj do Epixona
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: W twoim wypadku 100mm. Zanim to zrobisz,to pewnie trochę pojeździsz. Tym bardziejże za często nie będziesz tam jeździł Mało tego. Piszesz "jakimś przyzwoitym szlakiem." czyli w dalszym ciągu rower typu XC jest dobrym wyborem Ps.Nie dopłacaj do Epixona Dziekuję za kolejny konkret. Nie byłbym sobą gdybym nie dopytał - w końcu zbieram kapitał wiedzy na przyszłość - skok 100mm a nie 130mm bo kultura pracy inna ?
Accent_Szaj Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 4 minuty temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: skok 100mm Bo geometria roweru jest pod ten amor 1
PiotrekGT Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Bo rama jest zaprojektowana pod 100mm. Poszukaj używanych lub wyprzedazowych RS recon lub SR Aion od Activii Albo w ogole to sprzedaj ten rower j kup cos konkretniejssego na przyszly sezon Edytowane 25 Maja 2020 przez PiotrekGT
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 5 minut temu, PiotrekGT napisał: Bo rama jest zaprojektowana pod 100mm. Poszukaj używanych lub wyprzedazowych RS recon https://www.rowertour.com/p/177312/rock-shox-recon-rl-100mm-amortyzator#177312-rozmiar-29 ?
PiotrekGT Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Ten jest bez sztywnej osi i z rura sterowa 1 1/8. Nie musialbys wymieniac piasty i sterow ale sztywnosc duzo nizsza. Ogolem moim zdaniem przerobka tego roweru na amor powietrzny z rurą taper i sztywna osia jest bez sensu i lepiej go sprzedac i kupić nawet taki sam, ale wyzszy model ktory bedzie mial to wszystko juz fabrycznie. 1
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 4 minuty temu, PiotrekGT napisał: Ten jest bez sztywnej osi i z rura sterowa 1 1/8. Nie musialbys wymieniac piasty i sterow ale sztywnosc duzo nizsza. Ogolem moim zdaniem przerobka tego roweru na amor powietrzny z rurą taper i sztywna osia jest bez sensu i lepiej go sprzedac i kupić nawet taki sam, ale wyzszy model ktory bedzie mial to wszystko juz fabrycznie. Dziekuję za odpowiedź i poradę - z tego co wydedukowałem amortyzator z linka który wkleiłem po prostu nadałby się do mojego roweru, prawda? Pytam w sposób infantylny bo do mnie trzeba jasnymi komunikatami. Sprawa ma się tak, że ja ten rower kupiłem niespełna miesiąc temu. Moim celem jest zwiększenie jego funkcjonalności o rozsądny amor który poradzi sobie z moją wagą. Nie chcę wpadać w silos determinujący generowanie kolejnych upgrade'ów. Chciałbym się tym bajkiem nacieszyć takim jaki jest. Już i tak wysiliłem się finansowo na ten zakup. Bardzo doceniam fachową dyskusje !
Accent_Szaj Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 5 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: amortyzator z linka który wkleiłem po prostu nadałby się do mojego roweru, prawda? W 100% prawda. Nic nie będziesz musiał zmieniać przy wymianie. Typowa wymiana sztuka za sztukę. Na wszelki wypadek filmik Szaja Nawet Merida się trafiła 1
PiotrekGT Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 No to jest tzw. plug&play. Jedyne co musisz zrobić to przełozyć bieżnie dolengo łożyska ze starego amorka do nowego. Sam kiedyś "przeżywałem" wymianę XCM na Recona, byłem można powiedzieć na twoim etapie rozwoju rowerowego i efekt wow był ogromny. A wymiana była identyczna jak u ciebie, też szybkozamykacz i rura 1 1/8. Sztywność osi faktycznie nie była powalająca ale moim zdaniem przykładają się do tego też szajspiasty montowane w takich rowerach. Gdyby było tam coś porządnego na QR9 mogło by być inaczej. Ogólem wolałbym Recona na QR9 niż Raidona na sztywnej osi. Z moich odczuć dopiero Aion Jest wart uwagi z ofery suntoura. Ale moje odczucia są mocno subiektywne bo obcowałem z amorkiem rock shoxa z segmentu enduro, tam sztywność jest nieporównywalna z jakimiś Raidonami :). Po prostu teraz nawet w XC nie chaiłbym zejść poniżej pewnego poziomu króty jest wyzszy od tego o którym mowa jest w wątku. Do tego dochodzi fakt o tym, że lubie mieć zapas siły hamowania z przodu (niektórzy się przekonali osobiście) a to wymaga sztywnego amorka i koniecznie oski QR15.
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Godzinę temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: https://www.rowertour.com/p/177312/rock-shox-recon-rl-100mm-amortyzator#177312-rozmiar-29 W nim sprężyna stalowa jest nie powietrzna, więc to żaden upgrade.
Rekomendowane odpowiedzi