Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 14 lat i ważę 45kg. Chcę kupić nowy amortyzator do skakania i do jazdy po lesie. Nie wiem czy wybrać powietrzny czy sprężynowy. Mój rower to Kellys whip 10 2016. Amortyzator ma być pod koło 26' i rura sterowa to 1 i 1/8. 

Opublikowano

Epixon i Raidon to amortyzatory do XC nie do skakania.

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi.

Zakup zrobiłem wedle swojej najlepszej wiedzy i możliwości rynkowych - w dwóch sklepach internetowych w których złożyłem zamówienie i opłaciłem dostałem telefon od sprzedawców z informacją, że sprzęt będzie dostępny w lipcu/sierpniu.

Nie będę wskazywał o kogo tu chodzi ale powiem tak - ja jestem związany z handlem i szerokopojętym biznesem od lat ( nie etatowiec ) i to jest jakieś kuriozum.

Co do samego zakupu sprzętu - w segmencie części nie ma standaryzacji, a zwykły Kowalski nie będzie miał siły wchodzić w temat na tyle głęboko by samemu dokopać się do potrzebnej mu wiedzy, więc przeciętny Kowalski jest - mówiąc po śląsku - ciulany przez superznawców-supersprzedawców.

Super, że już to pieroństwo kupiłem bo serio, miałem już tego dość.

Dziękuje za rady i wsparcie merytoryczne.

Opublikowano

Zawsze zanim kupisz coś, pisz do sprzedawcy, nie ma tego czego chcesz? to do widzenia.

To co w końcu kupiłes? 

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
W dniu 29.05.2020 o 18:07, Kruk napisał:

Zawsze zanim kupisz coś, pisz do sprzedawcy, nie ma tego czego chcesz? to do widzenia.

To co w końcu kupiłes? 

Jak widzę, że strona oferuje mi zakup, dostępność jest pełna a informacja o realizacji wysyłki to 3-4dni robocze to wedle standardów to komunikat, że możesz coś kupić. 

Rozumiem, że w branży rowerowej jest inaczej? 

Kwestia tego, że sprzedający nawet nie raczył poinformować mnie o konieczności czekania na sprzęt do SIERPNIA ( a moimi pieniędzmi już dysponuje ) to wysoce rażące podejście do handlu. Nie usłyszałem nawet kurtuazyjnego PRZEPRASZAM.

Ja w mojej firmie mam standardy - przeprosiłbym, zaoferował rabat w ramach koniecznosci czekania na realizacje, lub też po prostu skulił trochę ogon.

Tak, sbike.pl , najlepsze jest to ze telefonicznie ustaliłem z nimi, że nie mają w ogóle Rock Shoxa na stanie. Wszystko w hurtowniach z terminem na sierpień, ale dalej świeci się im wszystko "na zielono" a produkty są dostępne.

No nic.

Kupiłem Recona Silver RL z manetką. Gdzie indziej, drożej - ale przynajmniej towar był rzeczywiście dostępny. Zwykłego Recona RL nie było w konfiguracji jaką chciałem.

Opublikowano

Niestety, życie jest życiem a dzisiaj przez koronkę wszystko się opóźnią bo transporty nie dojeżdżają. 

Grunt że masz co chciałeś

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Niestety, życie jest życiem a dzisiaj przez koronkę wszystko się opóźnią bo transporty nie dojeżdżają. 

Grunt że masz co chciałeś

Zgadza się, ale w tak hermetycznym światku rowerowym gdzie Wy (ludzie obyci ) wymieniacie się informacjami, dyskutujecie i pewnie część z Was się po prostu zna, to jaką trzeba mieć świadomość biznesu i budowania swojej marki na rynku by pozwolić sobie na takie zachowania?

Ale wracając, czekam na tego shoxa, bo jak rozkręciłem do zdjęć ten rower i wypadł mi amor, to mimo, iż go skręciłem jak najlepiej potrafiłem to pod mostkiem gdzie wchodzą te redukcję na sterówke wszystko mi lata i nie potrafię tego złożyć tak aby całość była stabilna ( jak zaciskam przedni hamulec i ruszam rowerem przód - tył to widać po goleniach jak amor pracuje  w sensie, wychyla się ). 

Opublikowano

No ale co zrobić jak dystrybutor nie wysyła? Sbike to dobry sklep tylko teraz wszystko jest do góry nogami.

Noo to widocznie masz źle złożone stery tyle. 

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Nie możesz sprzedawać czegoś czym nie dysponujesz + wyskoczyć z informacją, że produkty dostępne są w sierpniu i dysponować moimi pieniędzmi licząć, że machne na to ręką.

No coś tutaj jest nie halo chyba. 

Tak, zdecydowanie stery do bani. No i sam fakt, że nie bardzo potrafiłem znaleźć dobrą pozycję wraz z rowerem by to poskładać - cały czas coś wyskakiwało i uciekało. Widok jak z kreskówki "Sąsiedzi" haha

Opublikowano

Naturalnie że nie mogę, dlatego w takiej sytuacji sklep musi oddać pieniądze :)

Zwracam tylko uwagę na to, że mamy poroniony czas teraz i zanim coś się kupi warto dzwonić do sprzedawcy, mnie też teraz facet tak oszukał i od półtora tygodnia nie dostałem towaru to zrezygnowałem i narazie, bez czekania na to jak mi zrobi przelew zwrotny.

Zrób fotkę wszystkich części sterów w temacie o sterach to Ci pomożemy to złożyć. 

Opublikowano

Witam!

Szukam taniego amortyzatora przedniego do 500zł ewentualnie do 600zł.

Widelec będzie użyty w rowerze do dirtu.

Opublikowano

Po wielu latach wracam do jazdy rekreacyjnej i okazuje się że dopieszczany latami rower jest zbyt sztywny. Muszę kupić jakiś amortyzator na przód i w związku z tym pytanie jak w temacie.

Ważę 90 kg i raczej wiele mniej nie będzie. Przyzwyczaiłem się do baaaaardzo sztywnego widelca więc pożądana jest jak największa sztywność boczna. Wymagam komfortu na polnych drogach, miedzach i zarośniętych leśnych ścieżkach (lubię jazdę przełajem przez las). Ogranicza mnie kwota 1000 PLN i nie mam koła pod sztywną oś.

Najchętniej przerobię obecnego sztywniaka 29" ale mam jeszcze swojego starego górala na kołach 26" (Giant Cold Rock, pamięta ktoś;-) )

Opublikowano

Konkretnie podaj parametry bo nie za bardzo rozumiem pod jaki rozmiar koła ten amorek ma być. Jaka ma być rura sterowa, 

Opublikowano (edytowane)

Rura sterowa 1 1/4 równa, koło najchętniej 29" bo takiego roweru obecnie używam, w _ostateczności_ dopuszczam 26" bo taki rower też mam i gdyby wielkość koła miała drastycznie wpłynąć na sztywność widelca to mogę się na niego przesiąć.

Ważna dla mnie jest bezobsługowość i prostota konstrukcji więc skłaniał bym się ku stalowym sprężynom.

Co myślisz o tym

https://allegro.pl/oferta/amortyzator-sr-suntour-ncx-e-lo-air-os-15-mm-8464960008

Nie wiem jaki ma skok ale czy dało by się go samodzielnie przestawić na 75 (zdaje się że taki ma maksymalny możliwy skok)?

Edytowane przez FOJTEK
IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
W dniu 31.05.2020 o 16:55, Kruk napisał:

Zrób fotkę wszystkich części sterów w temacie o sterach to Ci pomożemy to złożyć. 

Dziękuje za chęci.

Już wiem gdzie był mój błąd - najpierw dokręcałem mocowanie kierownicy do sterówki a potem dokręcałem dekiel do gwiazdki, kumpel polecił mi zrobić to na odwrót i to właśnie dokręcenie gwiazdki jakby wypozycjonowało mi widelec i ładnie się to ułożyło wszystko.

Opublikowano

w

Witam 

Zamówiłem nowy rower i w jego posiadaniu jest Rockshox Recon RL Silver skok 150mm i mam do wyboru również Rockshox Revelation 150mm za dopłatą 189 £ . Wiem Revelation jest grubszy i troszke lepszy od Recona i jest cały czarny ale czy opłaca się dopłacać 189£ czyli jakieś 950 zł i czy zrobi mi on dużą różnice w jeździe niż Recon ? 

Z góry dzięki za pomoc 

Opublikowano

Przede wszystkim revel jest aluminiowy i jest dużo sztywniejszy, lepiej pracuje, łatwiejszy w serwisie i można upgradweować do pike'a. Recon już przy skoku 100mm aktywnością nie grzeszy, nie ma możliwości regulacji progresji. Jeśli to rower do jazdy w terenie z prawdziwego zdarzenia zdecydowanie warto dopłacić.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@akir19 kolego opanuj się z twoimi emocjami

Po pierwsze w Raidonach są gąbki olejowe

Po drugie ślizgi są wykonane z materiału PTFE osadzone na stalowej tulei

Po trzecie to jak dbasz o amor to takie masz efekty

Opublikowano

Tu z dbaniem się z tobą nie zgodzę. Lecz to nie temat na takie rozmowy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rozglądam się za używanym amorkiem do 1000zł 29" 15x100.

Mam FOXa (2013 Evolution Series 32 FLOAT 29 O/C CTD) i sobie bardzo chwalę.

Widzę w tym przedziale również RS REBA np taki jak na obrazku poniżej.

Czy są jakieś znaczące różnice na plus/minus tych dwóch amorków?

RockShox-Setup-Guide-SRAM.jpg
Opublikowano
18 godzin temu, leszcz napisał:

Rozglądam się za używanym amorkiem do 1000zł 29" 15x100.

Mam FOXa (2013 Evolution Series 32 FLOAT 29 O/C CTD) i sobie bardzo chwalę.

Widzę w tym przedziale również RS REBA np taki jak na obrazku poniżej.

Czy są jakieś znaczące różnice na plus/minus tych dwóch amorków?

RockShox-Setup-Guide-SRAM.jpg

@Kruk @Accent_Szaj rzucicie okiem?