Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieszkam w małej mieścince , o serwisie mogę zapomnieć ... wszystko będę robił sam -w myśl zasady -  "jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz " :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zatem decyzja zapadła, towar właśnie zamawiam - dziękuję wszystkim za pomoc :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Wiadomo że Fox jest moim zdaniem fajniejszy. dobry tłumik ma.

Opublikowano

Cześć. Szukam dla siebie amorka i nie wiem co wybrać. Chciałbym aby był w miarę lekki więc sprężyna odpada. Ponieważ budżet niewielki to sprzęt nie może być zbyt drogi. Chciałbym wydać w okolicy tysiąca. Jeśli znajdę taniej to dobrze, jeśli warto stówkę dołożyć to dołożę. Rower będzie użytkowany latem, na zimę mam dwa inne.

Rama z główką taper, koło 29", sztywna ośka, skok 100mm, użytkowanie raczej rekreacyjne, a jeżeli wjeżdżam w ciężki teren to nie szaleję. Waga jeźdźca ok. 80kg. Najbardziej spodobał mi się Epixon ze względu na wagę (a chciałbym aby rower był w miarę lekki) - oglądałem też na stornie Activii i zdziwiłem się jakie są różnice cenowe pomiędzy QR9, a sztywną osią. Dopytam jeszcze osobiście. Ale ciekawie wygląda też Manitou: Machete, Markhor, Mattoc - niektóre mają większy skok ale z tego co czytam to można to "zblokować, zmniejszyć". Prawda to, czy może coś pokręciłem? Nie wiem nic na temat Manitou - poza tym, że pojawiają się w rowerach z Decathlonu. Czy to dobry sprzęt? Poza tym cena waha się dość znacznie od 73ozł za Machete do 1200 za Markhora. No i znalazłem wczoraj RST First ale z 2015r. Za 1100zł. Poradźcie czy warto się tym interesować?

Nie wiem na co się zdecydować, a do grudnia chciałem mieć ogarnięty amortyzator i zacząć składać napęd.

Sztywny widelec na razie nie jest brany pod uwagę. Jednak na korzenie czy kamienie chciałbym jakieś tłumienie mieć.

Dzięki za wszelkie opinie i porady.

Opublikowano

Ja polecam zawsze Recona w cenie do 1000 złotych. Epixon też będzie myślę dobrym wyborem. Markhorr też jest fajny alema lagi 30 mm niby pierdoła ale w standardzie od lat 32mm do XC to jednak zobowiązuje.

Jedno głośnie brałbym Recona, prosta budowa, łatwy serwis, części dostępne, w razie co można nawet dać lepszy tłumik z Reby czy nawet SiDa  :D Waga taka sobie ale dla mnie są kluczowe wcześniej wymienione czynniki.

Opublikowano

Recona nie dostanę w tych pieniądzach. W każdym razie nie znalazłem. Zostaje chyba zatem Raidon lub Epixon. 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze Recona z rurą 1,5" prostą nie widziałem. Często są okazję dostać bdb amortyzatory właśnie z taką rurą bo ciężko je się sprzedaje przez co dużo spadają z ceny. Rura sterowa jest możliwa do wymiany

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano
W dniu 16.11.2019 o 08:30, 365 napisał:

Rama z główką taper, koło 29", sztywna ośka, skok 100mm,

Przecież kolega napisał ;) co potrzebuje

Ja bym brał Raidon w tym przedziale,no chyba,że jest teraz zima i cenki poszły w dół 

Opublikowano

Z tych podlinkowanych niestety żaden nie pasuje ale... amor już wybrany (polecony jako dobry i odpowiedni do mojego użytkowania) i zamówiony u Activii. 

cdn...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Amortyzator kupiony, zdecydowałem się za namową na Aion. Skok zmniejszony na 100mm, przegląd zerowy zrobiony. Z goleniami 34mm powinien sporo wytrzymać. A dodatkowo całkiem sympatycznie wygląda no i mam nadzieję, że równie dobrze będzie się sprawował. W marcu powinien ruszyć na szlak. 

Polecam Activię, kontakt wzorowy, na dobranie odpowiedniego sprzętu wystarczyło kilka maili i rozmowa telefoniczna.

• Lubię to! 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dwupłka ze skokiem 130 mm, do tego niewiadomego producenta.

Jeśli jesteś człowiekiem mocnej wiary i z dobrym ubezpieczeniem to zamawiaj. Inaczej bym odradzał takie wynalazki.

Opublikowano

A coś lepszego do skakania? Mam ograniczony budżet 900 zł.

Opublikowano

To odłóż i poczekaj. amory do skakania muszą być drogie bo muszą być mocne. Wiadomo używkę do 900 coś byś znalazł ale jego stan może być różny i jak się nie znasz na serwisach to wrypiesz się w koszta.

A jak chcesz wiedzieć odradzamy to to, to mogę Ci wypisać czemu :D 

Opublikowano

@romanowski Kolego, miałem ten amorek w rękach. To jest bubel. Nie dość że plastikowe tuleje ślizgowe to też miękka anoda na rurach goleniowych. Ponadto dwupółka nie powinna być z rurami goleniowymi 32mm

Opublikowano

Planuję zakup amortyzatora RST f1rst ale z tego co się orientuję to jest dużo roczników i tylko niektóre posiadają blokadę z manetką na kierownicy (na której bardzo mi zależy). Z linka który podał szajbajk w swoim filmie z tego co widziałem na zdjęciach nie posiadał manetki . Czy jest jakiś sklep który ma w swojej ofercie ten amortyzator z tą blokadą . Mam ograniczony budżet i liczę na jak najniższą cenę a rozbieżność cen jest bardzo duża . Z góry dzięki 

Opublikowano
6 godzin temu, Meloman napisał:

Mam ograniczony budżet i liczę na jak najniższą cenę

Tzn. ile?