Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 500 do 999 zł

Marek Horoś
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, PrzeLuka napisał:

W nim sprężyna stalowa

Cytat że strony."Rock Shox Recon RL posiada sprężynę powietrzną, a dzięki użytej technologii Solo Air, regulacja amortyzatora odbywa się w sposób prosty i wygodny"

Czyli ma powietrzną ;)

Opublikowano
10 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Czyli ma powietrzną ;)

Ooo… to przepraszam. Moja pomyłka 😉

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
10 minut temu, PrzeLuka napisał:

W nim sprężyna stalowa jest nie powietrzna, więc to żaden upgrade.

Im dalej w las (...)

"Sprężyna: Solo Air (powietrzna)" 

Czyli tam jest sprężyna stalowa i tego amora się nie "pompuje" pompką ?

To co tam jest i sprężyna i kompresja powietrzna ?

Ludzie złoci.

16 minut temu, PiotrekGT napisał:

No to jest tzw. plug&play. Jedyne co musisz zrobić to przełozyć bieżnie dolengo łożyska ze starego amorka do nowego.

Sam kiedyś "przeżywałem" wymianę XCM na Recona, byłem można powiedzieć na twoim etapie rozwoju rowerowego i efekt wow był ogromny. A wymiana była identyczna jak u ciebie, też szybkozamykacz i rura 1 1/8. Sztywność osi faktycznie nie była powalająca ale moim zdaniem przykładają się do tego też szajspiasty montowane w takich rowerach. Gdyby było tam coś porządnego na QR9 mogło by być inaczej.

Ogólem wolałbym Recona na QR9 niż Raidona na sztywnej osi. Z moich odczuć dopiero Aion Jest wart uwagi z ofery suntoura. Ale moje odczucia są mocno subiektywne bo obcowałem z amorkiem rock shoxa z segmentu enduro, tam sztywność jest nieporównywalna z jakimiś Raidonami :). Po prostu teraz nawet w XC nie chaiłbym zejść poniżej pewnego poziomu króty jest wyzszy od tego o którym mowa jest w wątku. Do tego dochodzi fakt o tym, że lubie mieć zapas siły hamowania z przodu (niektórzy się przekonali osobiście) a to wymaga sztywnego amorka i koniecznie oski QR15. 

"Za moich czasów" gdy za nastolatka skakaliśmy na usypanych przez siebie własnoręcznie hopach w lesie, każdy z bandy miał tego...no. Dragstara od Leader Foxa z amorem z przodu byle jakim bo kasy nie było, wszyscy te składaki katowali i nikt nie słyszał o powietrzu, Ci lepsi mieli olej i ewentualnie Hayes'y z przodu. Ale to laaaaaaaata temu. I ja właśnie na tym etapie rozwoju się zatrzymałem. Odróżniam też Deore od Alivio czy Altusa, wiem co to support, mostek i grip shift. Jeździłem na oponach Kenda bo były najtańsze i najszersze. Pedały z plastików wymieniało się dopiero jak całkiem popękały i zmieniało się na platformy. 

Takie czasy były, wtedy jeszcze dupa byłe lekka i bunny hopa się robiło na wysokość poukładanych na sobie, kilku deskorolek.

A teraz chcę wymienić amortyzator i mam łeb kwadratowy :) 

Opublikowano
20 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał:

Czyli tam jest sprężyna stalowa i tego amora się nie "pompuje" pompką ?

Pomyliłem się i skorygowałem.

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Ps. Standardem jest, że producent dorzuca manetke do zestawu i nie pisze się o tym w specyfikacji produktu, czy radzicie przygotować się na niespodzianke i kolejny wydatek ?

Zdecydowałem się na tego Recona RL dzięki Waszemu wsparciu merytorycznemu, dziekuje.

Opublikowano

Do tego Recona manetki nie będzie. Blokadę ma z korony.

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano (edytowane)

Pozwolę sobie zebrać wszystkie informacje z dzisiaj od Was Panowie i myślę, że temat można zamknąć.

Moja konkluzja ( poprawcie mnie jeśli się mylę ) :

Mamy 3 graczy.

1) SR Raidon 799 PLN - podstawa, która pozwala na komfortowe przemieszczanie się ( ma manetkę )

2) SR Epicon 899 PLN - To samo co Raidon, inny design i lżejszy ( nie ma sensu do niego dopłacać, ma manetkę )

3) RS Recon 790 PLN - idealnie podejdzie pod mój rower i nie wymaga skomplikowanych zabiegów związanych z jego instalacją - nie ma manetki (szkoda kurcze)

czyli co, wybierami Recona skoro jest tańszy niż Raidon i Epicon ?

Edytowane przez IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Coś w ten deseń, też wybrałbym Recona. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Recon to dobry amor ale miej na uwadze, że trzeba będzie zrobić mu przegląd zerowy. RS lubi jedynie konserwować amory a nie należycie potraktować smarem i olejami.

W zasadzie mam jedno ale... skoro masz główkę ramy taperowana to czemu nie iść w sterówkę w tym samym standardzie ale to tylko moja opinia i oczywiście decyzja należy do Ciebie.

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Bardzo serdecznie Wam dziękuje, dużo się dowiedziałem.

Mimo, że staram się wiele sam wyczytać - nie wszystko da się wykombinować w głowie tak, aby się należycie ułożyło.

Tym bardziej mi miło, że nie zostałem potraktowany tutaj jako upierdliwe zło konieczne. 

Pozdrawiam !

Opublikowano

Każdy nowy amor będzie wymagał skrócenia rury sterowej. Tak więc czy to takie PnP to możnaby dyskutować. Jeśli chcesz.zmieniać amortyzator w tym przypadku można iść dwiema ścieżkami: oś qr100 (co w zasadzie implikuje prostą rurę sterową) albo bardziej z myślą o ew. eksploatacji tego amortyzatora w kolejnym rowerze i wtedy brać przyszłościowo taper i piastę 15x110.

• Pomógł 1
IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Cześć Panowie,

Finalnie nie kupiłem RS Recona, sprzedawca w tej super dobrej cenie wystawił sprzęt ale go fizycznie nie ma. Takie to moje szczęście.

Znalazlem na olx takie ogloszenie

https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-rock-shox-30-silver-tk-solo-air-29-100mm-zregenerowany-CID767-IDESj3o.html

Także here we go again.

Ale spokojnie, nie będę męczył postami. Może coś mi "wskoczy", wiem czego szukać.

Szkoda.

Opublikowano

Ja za tyle używki "zregenerowane" bym raczej nie kupił. 30 RS'a nie jest ani zła ani dobra. wolałbym już dać 100 zł więcej i mieć raidona. 

• Pomógł 1
IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Kruk napisał:

Ja za tyle używki "zregenerowane" bym raczej nie kupił. 30 RS'a nie jest ani zła ani dobra. wolałbym już dać 100 zł więcej i mieć raidona. 

Cześć, dziękuje Ci za podpowiedź.

Oczywiście masz rację, musiałem to przestudiować.

Jeżeli Panowie pozwolicie, poświęciłem wczoraj wieczorem kolejny raz czas by przetrząsnąć "internety" i póki co - z tego co ja wywnioskowałem - mam wybór taki :

1)

https://www.centrumrowerowe.pl/porownywarka/

2) 

https://www.rowertour.com/marka/rock-shox/c/135

Czyli znowu, Raidon ( cena ! ), Recon ( ok 900zł a z manetką ponad 1000 - takie te manetki drogie ?! ), no i pojawił się jeszcze Markhor.

Pytanie - offsety są różne, 51 i 46 - nie bardzo wiem gdzie mam szukać informacji o swoim, w sensie który rozmiar kupić - stawiam, że 46 bo taki standard mają obecne widły.

No i pojawiło się zamieszanie ze sterówką - część jest ahead, centrumrowerowe na markhorze nie podaje w ogóle jaka ona jest, chociaż nie wygląda na zwężaną,  Recony wyglądają na tapery - to w końcu mam wybrać 1 i 1/8 cala ahead czy tapera, a może i jeden i drugi standard mi podejdzie (wyczytałem, że tak, ale że jak się ma główkę taper to lepiej brać taper a nie ahead i bawić się w jakieś tam przejściówki ) ?

Główka na zdjęciu wygląda na zwężaną, czyli taper.

Serdecznie Was proszę o poradę i wskazanie jak głupiemu "palcem".

20200527_092746.jpg

Edytowane przez IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano

Po pierwsze ja osobiście wolałbym Recona zamiast Raidona imarkhorra

Po drugie offsety 46 czy 51 mm to jest mała różnica, nic nie poczujesz.

Po trzecie rura sterowa zawsze jest dłuższa i sobie skrócisz ( jeśli mówimy o nowym amorze)

Po czwarte wydaję mi się że masz normalną rurę 1 i 1/8 cala ale dla pewności podaj rok i model roweru. Można się bawić w przejściówki na tapered ale to koszt około 140 zł + robocizna. 

• Pomógł 1
IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
9 minut temu, Kruk napisał:

Po pierwsze ja osobiście wolałbym Recona zamiast Raidona imarkhorra

Po drugie offsety 46 czy 51 mm to jest mała różnica, nic nie poczujesz.

Po trzecie rura sterowa zawsze jest dłuższa i sobie skrócisz ( jeśli mówimy o nowym amorze)

Po czwarte wydaję mi się że masz normalną rurę 1 i 1/8 cala ale dla pewności podaj rok i model roweru. Można się bawić w przejściówki na tapered ale to koszt około 140 zł + robocizna. 

Dziękuje bardzo za udział w dyskusji,

To mój rower :

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/560/bignine-200

Opublikowano

Widzę że Merida jak i reszta nie potrafi prostej informacji dać czy główka prosta czy tapered...

Z tego co widzę SR XCM HLO jest 1 i 1/8 cala i teraz pytanie czy rama też jest prosta i Merida zrobiła tylko taki garb wizualny aby wyglądało na Tapered czy jest to tapered.

Weź suwmiarkę i zmierz miski sterów górną i dolną, będzie szybciej. 

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
2 minuty temu, Kruk napisał:

Widzę że Merida jak i reszta nie potrafi prostej informacji dać czy główka prosta czy tapered...

Z tego co widzę SR XCM HLO jest 1 i 1/8 cala i teraz pytanie czy rama też jest prosta i Merida zrobiła tylko taki garb wizualny aby wyglądało na Tapered czy jest to tapered.

Weź suwmiarkę i zmierz miski sterów górną i dolną, będzie szybciej. 

No właśnie nie potrafiłem tego wyczytać ze specyfikacji. Dlatego też pozwoliłem sobie kontynuować tą dyskuję bo naprawdę - chce kupić po prostu amor a nic nie wydaje się takie proste i intuicyjne.

Suwmiary nie mam- ALE

Merida Polska po rozmowie telefonicznej ma takie stanowisko :

"Główka w Pana rowerze jest taperowana a sam amortyzator jest aheadem na Sterach 1 1/8 z zastosowanymi przejściówkami". Amen.

Opublikowano

Aha no to jeśli tak to masz stery tapered.

I jeśli byś chciał amor tapered to musisz bieżnie kupić na tapered.

Pytanie czy da się bieżnie dolną tapered na stery wiankowe dokupić, bo do maszynówek bez problemu. 

IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
5 minut temu, Kruk napisał:

Aha no to jeśli tak to masz stery tapered.

I jeśli byś chciał amor tapered to musisz bieżnie kupić na tapered.

Pytanie czy da się bieżnie dolną tapered na stery wiankowe dokupić, bo do maszynówek bez problemu. 

Hahaha, Kruk, ja jestem duperszwanc w nomenklaturze branżowej - rowerowej.

Chłop mi powiedział, że bieżnia jest pod tapered ! i że takiego Recona tapera moge 1:1 przełożyć do mojego bajka. 

Czy właśnie o to Ci chodziło ?

Opublikowano

Stery masz pod tapered ale bieżnie masz pod 1 i 1/8:

15 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał:

"Główka w Pana rowerze jest taperowana a sam amortyzator jest aheadem na Sterach 1 1/8 z zastosowanymi przejściówkami". Amen.

Jeśli chcesz amora tapered to albo znajdziesz sobie bieżnie tapered do kulkowych sterów  lub wymienisz stery z amorem na maszynowe. 

Opublikowano

Proponuję unikać wszelakich amortyzatorów goleniami stalowymi (czyli wszystkie silvery czy recony nie-gold). Odnośnie sterów to możliwe, że zamontowano tam tylko adapter pod bieżnię (wtedy wywalasz adapter i montujesz rurę tapered). W każdym razie przyzwoite stery maszynowe to koszt 50zł. No i amor tapered pod oś QR9 to trochę taka egzotyka.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dlaczego po prostu nie odkręcisz mostka i nie sprawdzisz jaka jest dolna miska?

Zamiast spekulować czy to taper czy nie. Jak dla mnie to tylko zgrubienie zeby wyglądało bardziej pro.

• Lubię to! 1
IdęBandąLecęŁukiem
Opublikowano
9 minut temu, PiotrekGT napisał:

Dlaczego po prostu nie odkręcisz mostka i nie sprawdzisz jaka jest dolna miska?

Zamiast spekulować czy to taper czy nie. Jak dla mnie to tylko zgrubienie zeby wyglądało bardziej pro.

Rozpierniczyłem to wszystko, teraz Panie trzeba to poskładać a tam od dołu piasku było w piz... i co teraz?

No wyszło wg mojej wiedzy jak powiedziała Merida, 

Główka taper, amor ze sterówką ahead i redukcje/przejściówki ( jak zwał tak zwał ). 

Correct me if I am wrong .

Czyli moge kupić amora ahead bo mi tu wejdzie jak ten co teraz mam, mogę też kupić tapera i wyrzucić te wszystkie redukcje z góry co na zdjęciu. Wtedy będzie 1.5, dobrze myśle ?

IMG_20200528_140542.jpg IMG_20200528_140742.jpg IMG_20200528_140755.jpg
Opublikowano

Redukcja powinna być pomiędzy rurą sterówką a bieżnią łożyska. Mas tak ciemne i mało szczegółowe zdjęcia że nic z nich nie wynika.