Accent_Szaj Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, leszcz napisał: rzucicie okiem? Ja używałem właśnie wspomnianej Rybki. Świetny amor i gdyby nie trafił mi się obecny SiD to bym go nie zamienił. Co do Amorów,to lepiej spytaj @piter614 , @vdcmike @Ares i @KrzysiekMTB Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Accent_Szaj Autokorekta w telefonie 1
PINGI Opublikowano 13 Września 2020 Opublikowano 13 Września 2020 Witam Na nowy rok mam zamiar kupić rower kellys whip 30 i chciałem wymienić w nim amortyzator bo słyszałem że oryginalne są niedobre. Proszę o pomoc w wyboże. Dodam że na amortyzator mogę wydać max 1000zł. Z góry dziękuję
klausPL Opublikowano 28 Września 2020 Opublikowano 28 Września 2020 Witam, Posiadam rower crossowy Giant Roam 1 Disc z 2015 roku z amortyzatorem Sr Suntour Nex Hlo 700c skok 63mm. Amortyzator się zepsuł (wyzionął ducha). Jeździłem po serwisach, ale żaden nie chciał podjąć się naprawy amora. Szukam nowego i znalazłem kilka propozycji: 1. https://m.olx.pl/oferta/amortyzator-rowerowy-sr-sintour-sf-14-nex-ds-700c-50-CID767-IDCAyEc.html?reason 2. https://m.olx.pl/oferta/nowy-amortyzator-suntour-28-brain-700c-1-1-8-a-head-CID767-IDGl5gf.html?reason= 3. https//m.olx.pl/oferta/amortyzator-rowerowy-sr-suntour-ncx-lite-28-manetka-am-138-CID767-IDB4fct.html?reason=ip|c 4. https://m.olx.pl/oferta/sr-suntour-ncx-d-lockout-amortyzator-przedni-disc-qr-tapered-CID767-IDG0jrb.html?reason= 5. https://m.olx.pl/oferta/amortyzator-28-sr-suntour-ncx-d-lo-nowe-CID767-IDvsfps.html?reason= 6. https://m.olx.pl/oferta/amortyzator-sr-suntour-nvx-700c-28-nowy-am-129-CID767-IDB3wPB.html?reason= Zastanawiałem się nad amortyzatorem z większym skokiem max 80mm, ale nie wiem czy ma to sens. Jestem rowerzystą, który lubi szybką i agresywną jazdę po asfalcie i nierównym teranie (las) Jeśli macie lepsze propozycje bardzo pisać.
Piccolo Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Witajcie szanowni. Niedawno zakupiłem rower Hexagon 7.0 2019 W tym modelu wrzucono XCM RL który jak doczytałem jest uginaczem i łamaczem nadgarstków. I teraz do Was pytanie - na co zmienić? Myślałem nad Raidonem, ma 32mm golenie (ważę 96kg) więc powinno być ok jeżeli chodzi o sztywność? Zakres budżetu mam 800-1100zł I pytanie czy coś oprócz Raidona brać pod uwagę, co będzie pasowało do mojego roweru oraz wagi? Jeżdżę głównie po lesie, zdarzają się często korzenie i kamienie. Pytanie także, czy z takowej aukcji, to jest ten odpowiedni Raidon? Niestety póki co jestem troszkę zielony w temacie stąd prośba o pomoc https://allegro.pl/oferta/amortyzator-sr-suntour-raidon-rlr-29-powietrzny-8943981076 Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi Edytowane 9 Października 2020 przez Piccolo Dodanie linku
vdcmike Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Recona może jeszcze gdzieś trafisz z prostą sterówką i osią 9mm. Raidon jest wystarczająco sztywny ale żeby jako tako pracował wymaga częstych przeglądów.
vdcmike Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Chodziło mi raczej 10x częstszych niż FOX, RS, Maniek, DT... Suntoury mają to do siebie, że nie są porządnie uszczelnione i dodatkowo ślizgi smarowane są smarem stałym, który po kilku chwilach użytkowania ląduje cały na dnie goleni i miesza się ze wszystkim co amor zassał sobie przez atrapę uszczelek kurzowych. Edytowane 9 Października 2020 przez vdcmike
Gość Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Co 50 h smaruje gąbki i uszczelki kurzowe a co 100 wymieniam olej w komorze powietrznej. To faktycznie 10x razy częściej niż w amorach innych marek. Nie wszystkie modele Suntoura to cuda rowerowej amortyzacji ale uważam Twoją opinie za bezpodstawną. P.S. Ciekawe czy jakiś użytkownik Foxa zaryzykuje mały serwis dopiero po 500 h 😉
Piccolo Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 A wracając do mojego pytania. Czy oprócz obu podanych, interesować się czymś innym? Chciałbym w miarę szybko wiedzieć co mogę zakupić, może jeszcze w tym sezonie będę mógł poczuć różnicę
Gość Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 22 zakładki w tym wątku są o tym. Przyjemnej lektury.
akir19 Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Celuj w reveleation, jeśli nie to Raidon, Aion. Z tymi serwisami i słabymi uszczelkami sieje herezję kolega wyżej. Mój rower co powrót to wraca w skorupie błota, a w środku cYzsciutko Są awaryjne aiony jak się je traktuje w enduro w normalnej jeździe malina. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piccolo Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 19 godzin temu, akir19 napisał: Celuj w recona, jeśli nie to Raidon, Aion. Z tymi serwisami i słabymi uszczelkami sieje herezję kolega wyżej. Mój rower co powrót to wraca w skorupie błota, a w środku cYzsciutko Są awaryjne aiony jak się je traktuje w enduro w normalnej jeździe malina. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Dziękuję za pomoc
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 3 godziny temu, Piccolo napisał: Dziękuję za pomoc Cześć, Ja waże (już teraz) 110kg i do XC za namową kolegów tutaj założyłem Recon'a, oczywiscie pod QR9 ( nie zauważam żadnego pływania i braków w sztywności ). Pompuje go na 95psi i jest ok, fajnie wybiera, nie czuje też że swoją masą przesadnie go obciążam. Polecam serdecznie bo doskonale mieścisz sie w budżecie, nawet w opcji z manetką. Ps. Wtrące tylko, Kolega wyżej pisze, że Aiony padają jak sie je katuje w enduro. No to ja właśnie katuje, jestem zachwycony jak on pracuje, mam nadzieje, że mi posłuży bo póki co jest wspomniana malina. Wolę chyba tego Aiona za rozsądny pieniądz niż foxa 36 na kashimie za 4500pln i historie z trzeszczącymi koronami...
akir19 Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Źle napisałem miało być celuj w reveleation, do lekkiego enduro recon się nie nadaje. Takiego zabiliśmy w ciągu jednego miesiąca. Mój Aion trzeszczy w koronie haha. Pamiętaj że droższe zawieszeniepracuje w innych warunkach, niż te tanie.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Accent_Szaj Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 9 minut temu, IdęBandąLecęŁukiem napisał: Pompuje go na 95ps Za mało do 110Kg
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 1 minutę temu, Accent_Szaj napisał: Za mało do 110Kg A to pompne do 110 !
akir19 Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) Chyba na 150 heh Edytowane 10 Października 2020 przez PrzeLuka Wyłącz sygnature w Tapatalku.
IdęBandąLecęŁukiem Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 1 minutę temu, akir19 napisał: Chyba na 150 heh Zlosliwce ! Pod 110kg do 150 psi ?!
Accent_Szaj Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Teraz, IdęBandąLecęŁukiem napisał: do 110 ! Do 120min,a nawet do 10bar. Jak jeździsz agresywnie to może ci dobić.
akir19 Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Zlosliwce ! Pod 110kg do 150 psi ?!No tak sprawdź sag i dostosuj do jazdy.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Sylwester_Stefan Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Witam Jaki amortyzator wybrać niskobudżetowy? Jakie macie doświadczenia? Suntour XCM HLO 26 PIWOTY Ahead czy RST Gila TNL 26" Amortyzator XC Marathon Disc/V-brake 100mm 2019 Innych nie rozważam, ponieważ amor jest z przeznaczeniem do 17 letniego roweru i nie jest wart inwestowania w sprzęt z górnej półki np. za 1000 PLN w górę. Ograniczają mnie parametry 1-1/8" ahead, piwoty i 26" Pozdrawiam
PiotrekGT Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Za ile ten XCM? Bo ich ceny są dosyć rozbieżne i sięgają 400zł, a za tyle to już mozna coś używanego kupić, jakiegos raidona np.
elmapeto Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Xcm nawet za darmo bym nie chciał. Wolałbym sztywniaka założyć. Rst nie znam. 2
pinok Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Nawet 20 letni RST działa lepiej niż nowy XCR, a XCM to jeszcze niższa półka, omijać z daleka, te widelce (bo amortyzatorem tego nie nazwę) nie działają.
Sylwester_Stefan Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 22 godziny temu, PiotrekGT napisał: Za ile ten XCM? Bo ich ceny są dosyć rozbieżne i sięgają 400zł, a za tyle to już mozna coś używanego kupić, jakiegos raidona np. XCM - 299 PLN https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/xcm/26-cali_amortyzator-xcm-hlo-26-piwoty-ahead-czarny-mat-2020/1916 RST - 317 PLN https://www.rowertour.com/p/90163/rst-gila-tnl-26-amortyzator-xc-marathon-discv-brake-100mm-2019?gclid=Cj0KCQjw28T8BRDbARIsAEOMBcwmCCFyrPq2FurceWumnttPB99U3nbM_HHJehie3fzJH_fLALiQthQaAtV6EALw_wcB Używkę nie chce kupować. 21 godzin temu, pinok napisał: Nawet 20 letni RST działa lepiej niż nowy XCR, a XCM to jeszcze niższa półka, omijać z daleka, te widelce (bo amortyzatorem tego nie nazwę) nie działają. XCM - miałem do tej pory i lagi się straty mimo że serwisowałem go rok do roku i w trakcie eksploatacji - (przetrwał) trzy lata. Chyba RST wezmę.
Rekomendowane odpowiedzi