Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, DuchPuszczy napisał:

Dzień dobry,

Poszukuję roweru na miasto (codzienne smiganie do pracy) i jakieś małe trasy pozamiejscie (do 50km), Miasto około 30tysi mieszkańsów, sporo dziurawych chodników i lipnego asfaltu. Może to być używka

-Chciałbym rower ze sztwnym widelcem lub amorem powietrznym

-Chciałbym aby można było założyć oponę 28x2.0 - są w ogóle fitnessy przyjmujące takie koło poza cube hyde pro i kona big rove?

-Fajnie jak będzie miał mocowania bagażnika
-Miło by było gdyby był na alfine ale nie jest to wymóg konieczny

Kolejnym punktem zaczepnym jest to, że jestem grubasem i ważę 120kg więc rower musi być wytrzymały a zarazem chciałbym aby był w miarę lekki.

Na chwilę obecną z tego co znalazłem moje kryteria spełnia:

Cube Hyde Pro - nowy za drogi, używek nie ma w tej chwili
Marin Muirwoods - rama super bo cr-mo ale cała reszta taka sobie
Może ktoś z Was ma jakieś inne propozycje? Czy może lepiej pod moją masę kupić 29er'a?

Edit: znalazłem takie coś: http://allegro.pl/jak-nowy-ghost-super-cross-30xt-roz-56cm-i7361413678.html Graty git, amor powietrzny z blokadą, cena spoko. Warto?

Fajny ten Ghost. Za tą cenę wydaje się ok - przynajmniej patrząc po ofercie na allegro. Tylko na jaki wzrost jest ten z aukcji? Trzeba zobaczyć rozmiarówkę dla tego konkretnie modelu. W rowerach crossowych robi się tu niezła kołomyja i musisz sobie sprawdzić czy ten rozmiar będzie dla Ciebie ok. Co do wagi to chyba będziesz jeździł aby szybko zrobiła się z tego ledwie stówka? ;) wtedy każdy rower jakoś sobie z tym poradzi ;)   Co do piast wewnętrznych to należy pamiętać, że to rozwiązanie ma pewne ograniczenia. Przede wszystkim zakres przełożeń z pewnością jest nieco ograniczony względem standardowych przerzutek a po drugie przekładnia wewnętrzna generuje większe opory i zabiera Ci kilka procent włożonej energii. Waży też nieco więcej. 

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano
4 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Fajny ten Ghost. Za tą cenę wydaje się ok - przynajmniej patrząc po ofercie na allegro. Tylko na jaki wzrost jest ten z aukcji? Trzeba zobaczyć rozmiarówkę dla tego konkretnie modelu. W rowerach crossowych robi się tu niezła kołomyja i musisz sobie sprawdzić czy ten rozmiar będzie dla Ciebie ok. Co do wagi to chyba będziesz jeździł aby szybko zrobiła się z tego ledwie stówka? ;) wtedy każdy rower jakoś sobie z tym poradzi ;)   Co do piast wewnętrznych to należy pamiętać, że to rozwiązanie ma pewne ograniczenia. Przede wszystkim zakres przełożeń z pewnością jest nieco ograniczony względem standardowych przerzutek a po drugie przekładnia wewnętrzna generuje większe opory i zabiera Ci kilka procent włożonej energii. Waży też nieco więcej. 

Dzięki Ci za odpowiedz :)

Chyba alfine i tego typu wynalazki odpuszczę jednak. Koszt ewentualnej wymiany jeśli się zepsuje jednak spory. Zresztą mało rowerów spełnia moje kryteria szerokiej opony jeśli są wyposażone w alfine. 

Co do moich wymiarów: mam 180cm wzrostu, a noga po wewnętrznej ma 86cm. Mój peugeot trekingowy miał rurę podsiodłową długości 57 ale człowiek który mi serwisuje stwierdził, że to trochę za duża rama na mnie (aczkolwiek trzeba brać pod uwagę, że peugeot to dość leciwa konstrukcja i inaczej się jednak kiedyś geometrię ram projektowało)

Możecie jeszcze coś polecić co będzie lekkie i przyjmie oponę 2.0?

Opublikowano
11 minut temu, DuchPuszczy napisał:

Dzięki Ci za odpowiedz :)

Chyba alfine i tego typu wynalazki odpuszczę jednak. Koszt ewentualnej wymiany jeśli się zepsuje jednak spory. Zresztą mało rowerów spełnia moje kryteria szerokiej opony jeśli są wyposażone w alfine. 

Co do moich wymiarów: mam 180cm wzrostu, a noga po wewnętrznej ma 86cm. Mój peugeot trekingowy miał rurę podsiodłową długości 57 ale człowiek który mi serwisuje stwierdził, że to trochę za duża rama na mnie (aczkolwiek trzeba brać pod uwagę, że peugeot to dość leciwa konstrukcja i inaczej się jednak kiedyś geometrię ram projektowało)

Możecie jeszcze coś polecić co będzie lekkie i przyjmie oponę 2.0?

Powiem Ci tak, że to co u jednego producenta będzie za dużą ramą u innego może być za małą. O ile w rowerach górskich czy szosowych panuje pewien porządek i względna unifikacja to w rowerach crossowych jest bałagan i różne rozmiary podają producenci i nie raz u jednego 56 jest dobre dla osoby 170 a i u innego jest to rozmiar na 185. Trzeba dotrzeć do rozmiarówki dla tego modelu aby się nie nadziać. Kiedyś szukałem znajomemu roweru crossowego i o mało nie walnąłem gafy bo z doświadczenia rozmiar wydawał się ok a nagle po sprawdzeniu na stronie Scotta wyszło, że lipa zupełna. Tu nie ma reguły.

Co do Alfine to wynalazek jest jak najbardziej dobry. Serwis normalnych standardowych rozwiązań też kosztuje. Wymienia się łańcuch, kasetę itd. Kwestia jest taka gdzie mieszkasz bo jak na zadupiu to zapomnij, że zrobi Ci to miejscowy mały serwis. Serwis takich piast jest trudniejszy i wymaga jednak pewnej wiedzy. W większym mieście nie powinno być problemu. Tylko tak jak mówię. Takie piasty to długa lista zalet i kilka wad i po prostu nie każdemu przypadnie to do gustu. Jak masz trochę sportowych ambicji to taka piasta może być ograniczeniem. Zdaje się, że alfine to ok 3 - 5 % strat na pracy napędu. W moim mieszczuchu mam prostego nexusa 3 i czuję zwiększone opory. Rowerem zdecydowanie źle się jeździ poza miastem, po większych wzniesieniach itd.

Opublikowano

Mieszkam na zadupiu więc pewnie mi tego nie ogarną tak jak trzeba. Zaczynam kopać aledrogo w poszukiwaniu jeszcze czegoś ciekawego aczkolwiek nic ciekawszego nie widzę
Ghost ciakawy ale po tym co napisałeś zaczynam mieć obawy co do rozmiaru

Na aukcji jest podane, że rower ma 21.5 cala - nijak nie mogę tego odnieść do strony producenta. Czy jako doświadczenie możecie mi podpowiedzieć czy ta rama będzie dla mnie ok?

https://www.ghost-bikes.com/en/bikes/lanes-road/bike/square-cross-6/

180 wzrostu, 86 noga

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, DuchPuszczy napisał:

Mieszkam na zadupiu więc pewnie mi tego nie ogarną tak jak trzeba. Zaczynam kopać aledrogo w poszukiwaniu jeszcze czegoś ciekawego aczkolwiek nic ciekawszego nie widzę
Ghost ciakawy ale po tym co napisałeś zaczynam mieć obawy co do rozmiaru

Na aukcji jest podane, że rower ma 21.5 cala - nijak nie mogę tego odnieść do strony producenta. Czy jako doświadczenie możecie mi podpowiedzieć czy ta rama będzie dla mnie ok?

https://www.ghost-bikes.com/en/bikes/lanes-road/bike/square-cross-6/

180 wzrostu, 86 noga

Niech sprzedawca zmierzy Ci wysokość rury podsiodłowej (bez sztycy oczywiście!) do środka suportu. Dla Ciebie to raczej rozmiar L czyli rura powinna mieć długość 570 mm. Rozmiar M ma długość 520 i to raczej będzie już za mała rama. Obawiam się, że to jest emka. Ale pytaj się u źródła. Rozmiar, który on podaje w calach ni jak nie ma się do rozmiarów na stronie producenta. Niech po prostu zmierzy centymetrem i wszystko będziemy wiedzieć. Jak jest to 57 cm to można raczej brać. Jak jest to 52 cm to rama będzie za mała.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano
10 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Niech sprzedawca zmierzy Ci wysokość rury podsiodłowej (bez sztycy oczywiście!) do środka suportu. Dla Ciebie to raczej rozmiar L czyli rura powinna mieć długość 570 mm. Rozmiar M ma długość 520 i to raczej będzie już za mała rama. Obawiam się, że to jest emka. Ale pytaj się u źródła. 

Napisałem, czekam na odpowiedź. Widzisz, Tobie wychodzi, że ten sprzedawany to M a mi z pomiaru tego co podaje sprzedawca czyli 21,5 ze xl ;/

Opublikowano
3 godziny temu, DuchPuszczy napisał:

Napisałem, czekam na odpowiedź. Widzisz, Tobie wychodzi, że ten sprzedawany to M a mi z pomiaru tego co podaje sprzedawca czyli 21,5 ze xl ;/

21,5 cala to będzie 21,5x2,54 = 54,61 cm - tak czy inaczej nie pasuje. Trudno powiedzieć co to za wymiar bo nie ma to odzwierciedlenia w tabelach geometrii dla tego modelu :) 

Opublikowano
9 minut temu, GrochowaMTB napisał:

21,5 cala to będzie 21,5x2,54 = 54,61 cm - tak czy inaczej nie pasuje. Trudno powiedzieć co to za wymiar bo nie ma to odzwierciedlenia w tabelach geometrii dla tego modelu :) 

Tak czy inaczej odpada bo sprzedawca mnie zlewa i nie odpisuje na maile ;] Chyba jednak zmienię kryteria poszukiwania i skupie się na mtb 29er - nie będę miał przynajmniej problemu z szerokością opoony którą lubię :)

Które 29ery będą miały najbardziej zrelaksowaną pozycję? Niestety w moim mieście w sklepie rowerowym mam same krossy, meridy (same najtańsze modele) i jednego speca z 2016 roku więc nie bardzo mam sie do czego przymierzyć ;/

Opublikowano
1 minutę temu, DuchPuszczy napisał:

Tak czy inaczej odpada bo sprzedawca mnie zlewa i nie odpisuje na maile ;] Chyba jednak zmienię kryteria poszukiwania i skupie się na mtb 29er - nie będę miał przynajmniej problemu z szerokością opoony którą lubię :)

Które 29ery będą miały najbardziej zrelaksowaną pozycję? Niestety w moim mieście w sklepie rowerowym mam same krossy, meridy (same najtańsze modele) i jednego speca z 2016 roku więc nie bardzo mam sie do czego przymierzyć ;/

Spokojnie, ludzie pracują, nie zawsze mają jak odpowiedzieć na maile. Co do roweru to trzeba sprawę dobrze przemyśleć. Zapoznaj się np z tymi filmami. Mam nadzieję, że nie dostanę bana za filmy innych vlogerów :) Rower crossowy to jednak inny nieco rower niż góral i trzeba o tym wiedzieć. Ale jak bardzo inny zobaczysz jak postawisz jeden obok drugiego. Cross będzie krótszy, wyższy. Na crossie przyjmujesz inną pozycję, bardziej zrelaksowaną. Cross ma często delikatniejszy amor. Bywa, że jest nieco lżejszy. Być może ze względu na wagę solidny góral był by nieco lepszym wyborem - ale to musisz sam ocenić. Moja propozycja górala: https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-8-0 sztywne osie, sztywna korba. Amor powietrzny od RS. W tej cenie trudno o lepsze wyposażenie. Lub taniej i nieco gorzej https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-7-0

Opublikowano

Dzięki za filmy ;] Wychodzi mi jednak że: 

- w mtb będę miał lepszy amor niż w corssie - już jak mam mieć amor to niech będzie lepszy

- w mtb będę miał sztywniej przez sztywne osie - w crossie raczej nie występują?
- w crossie będę miał wygodniejszą pozycję - chyba?

- cross raczej będzie lżejszy 

W każdym razie w sobotę jadę do wielkiego miasta i wielkich sklepów bo muszę jednak podotykać, pomierzyć itd. Może dadzą jakaś dobrą cenę na coś ;]
Rozumiem, że rozwojowo jest mieć sztywne osie i do nich dopłacić na przykład kosztem niższego o klasę osprzętu?

Opublikowano
13 godzin temu, DuchPuszczy napisał:

Dzięki za filmy ;] Wychodzi mi jednak że: 

- w mtb będę miał lepszy amor niż w corssie - już jak mam mieć amor to niech będzie lepszy

- w mtb będę miał sztywniej przez sztywne osie - w crossie raczej nie występują?
- w crossie będę miał wygodniejszą pozycję - chyba?

- cross raczej będzie lżejszy 

W każdym razie w sobotę jadę do wielkiego miasta i wielkich sklepów bo muszę jednak podotykać, pomierzyć itd. Może dadzą jakaś dobrą cenę na coś ;]
Rozumiem, że rozwojowo jest mieć sztywne osie i do nich dopłacić na przykład kosztem niższego o klasę osprzętu?

to raczej idzie w parze w sensie sztywne osie pojawiają się w droższych rowerach wraz z lepszym osprzętem. Ale jeśli już chcesz tak sprawę postawić to ja wolał bym mieć sztywne osie i powiedzmy oczko niższy osprzęt gdybym miał stanąć przed takim wyborem. Jest gdzieś też film szajbajka gdzie mówi o sztywnych ośkach. ja jestem ciężki i mam mocną nogę i czuję pozytywny wpływ tego rozwiązania. 

Opublikowano

Dzieki. Rozumiem że osprzęt mogę wymienić na lepszy w każdym momencie ale z osiami już nic nie zrobię? Sorry za debilne pytanie ale się nie znam 

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Dokładnie tak. Wielu producentów "sugeruje" zakup droższych modeli, montując w tańszych starsze wersje ram. Sztywne osie bardzo ułatwiają wymianę dętek/opon przy hamulcach tarczowych, bo gwarantują powrót tarczy dokładnie w to samo miejsce. Byłyby przydatne nawet do jazdy rekreacyjnej, bez wypadów w trudny teren czy ostrego pedałowania.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wielkie dzięki. Skupiam się zatem tylko na modelach że sztywną osią

Opublikowano

Zakupiłem Spartacus, przyjemnie się jeździ 

Opublikowano

Kilka spostrzeżeń po wizycie w sklepach:

- merida big nine w ramie xl - mega wygodnie ale mieli tylko podstawowy model 100 więc bieda osprzęt

- unibike flite 29 w ramie L - równie wygodnie, fajny osprzęt ale jakoś nie wiem czy bym chciał unibike

- gate 30 2017 w ramie L - sztywne osie! mało wygodnie, pozycja średnio mi pasująca i abym miał ok to zmiana mostka, osprzęt lux

- trek x-caliber 8 - pozycja tragiczna dla mnie
- jakiś specialized ale nie wiem jaki - pozycja jak w treku, za sportowa dla mnie

- kross level 4 (bo tylko taki był) w rozmiarze M - dziwnie mi na nim ale ponoć geometria jak w 8 ze sztywnymi ośkami i spoko osprzętem

Fakt jest taki, że nadal nic nie wiem :) Auto łatwiej kupić... 

Opublikowano (edytowane)

Witam mam ok 185cm wzrostu i 60kg Lubię jeździć na rowerze

Przeznaczenie ? Mieszkam na wsi więc 20% to szuter i dziury zazwyczaj dziennie robię (10km w sumie drogi (asfalt) do i ze szkoły) plus 2/10km z kolegami(20/30%szuter)  

Lecz lubię też dłuższe wypady po 50 km wczoraj były piekary w sumie 130 km i chciałbym robić coraz dłuższe trasy więc rower będzie musiał mieć otwory na bagażnik (możecie też torbę polecić) błotniki  więc będzie można go nazwać takim trekingowym  

Interesuje mnie jazda powyżej 20 km/h

Myślałem nad Merida Crossway 300https://www.sawera-bike.pl/rowery-crossowe-meskie/1913-merida-crossway-300-2016.html

Nie wykluczam Używanych w bardzo dobrym stanie

Edytowane przez Luki2002
Opublikowano

Witam, mam zamiar sprawic sobie nowy rower typu cross , i nie wiem co wybrac.. Mam pare moich faworytów , ale polecajcie coś od Siebie jesli uwazacie ze to dobra oferta.. [Mam 180cm wzrostu]

Potrzebuje roweru do jazdy rekreacyjnej , moze w przyszlosci cos wiecej (lecz to barddzo odlegly i niepewny plan). Lecz glownie bedzie on sluzyc do jazdy rekreacyjnej , ćwiczeniowej (by spalic troche kalorii :D), jeżdżę glownie po sciezkach rowerowych , po asfalcie , po miescie oraz polnych dróżkach na wsiach.

Myslalem nad :

-Kross Evado 5.0 2017 

-Unibike Crossfire DISC (ale trudno z jego dostępnością)

Jestem zielony w tym temacie , z góry bardzo dziękuję!

Opublikowano

Witam wszystkich,
chciałbym kupić rowery crossowy do max 2200zł, po rożnych poszukiwaniach znalazłem paru kandydatów ale na tym etapie za bardzo nie mogę się zdecydować i dlatego piszę tu żeby otrzymać opinie osób które mają wiekszą wiedzę od mojej :).

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,
chciałbym kupić rowery crossowy do max 2200zł, po rożnych poszukiwaniach znalazłem paru kandydatów ale na tym etapie nie mogę się zdecydować i dlatego piszę z prośbą o opinie od osób które mają większa wiedzę od mojej. :)
Używam roweru przez cały rok głównie żeby dojeżdżać do pracy (ok. 500-600km miesięcznie), jeżdżę w mieście na ścieżkach rowerowych i chodnikach.

Rowery nad którymi się zastanawiam to:
https://www.rowerzysta.pl/rowery-crossowe/rower-crossowy-romet-orkan-4-m-2017-19cali-czarno-bialy-26264.html
https://www.rowerzysta.pl/rowery-crossowe/rower-crossowy-merida-crossway-100-2017-46cm-antracytowy-24740.html
https://www.rowerzysta.pl/rowery-crossowe/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2016-17cali-niebiesko-czarny-25274.html
http://www.esportowiec.com.pl/rowery-crossowe-c-11/rower-kross-evado-50-2016-p-6995.html

Chciałbym wiedzieć jaka jest różnica w jakości tych rowerów (np. czy opłaca się brać rower Meridy mimo że ma gorszy osprzęt?) oraz czy jest duża różnica między wyposażeniem tych rowerów (hamulce, widelec itp.)
Z góry dziękuje wszystkim za dedykowany mi czas. :)

Edytowane przez Luka412
Opublikowano

No i wszystkie założenia poszły trochę w inną stronę. Czekam na Dartmoor Primal Evo 29 :) Zobaczymy czy się nadaje dla grubasa :)

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję roweru do jazdy głównie po asfalcie ale także do wjeżdżania na lekkie kamyczki czy żużel w sklepie polecono mi rower UNUBIKE PRIME 2018 za 1499

Sory za interpunkcje itd.

Edytowane przez Bartłomiej
Opublikowano
2 godziny temu, Bartłomiej napisał:

Bardziej by mi pasował jakiś 29-er co byście polecili.

Jeśli kręcimy się w granicach 1500 to nic.

Poszukuję roweru do jazdy głównie po asfalcie ale także do wjeżdżania na lekkie kamyczki czy żużel

Więc 29er czyli rower mtb jest zupełnie zbędny

w sklepie polecono mi rower UNUBIKE PRIME 2018 za 1499

I w sumie dobrze zrobiono bo rower idalnie wpisuje się w "potrzeby"

Opublikowano
2 godziny temu, SzpiceR napisał:

I w sumie dobrze zrobiono bo rower idalnie wpisuje się w "potrzeby"

Sugerujesz że rower jak na tą cenę jest "godny" kupna?