revolta1 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Korbe . suport . mostek . kierownice . jak dla mnie
ziejka Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Witam zamierzam zakupić rower trekkingowy rama 21cali w przedziale cenowym do 1400zł. Rower ma służyć głównie jako dojazd do pracy oraz weekendowe wypady, dodam że ważę ok 100kg jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie. Wybrałem kilka modeli nad którymi się zastanawiam i proszę o poradę lub inne modele w tej cenie ze względu że nie bardzo się znam i nie wiem na co zwracać uwagę. Pozdrawiam.https://rower.com.pl/winora-santiago-rower-trekingowy-28-cali-meski-543591?cPath=6_699_853_4494&http://allegro.pl/21-trekking-monteria-massive-2-0-super-cena-i6902435714.htmlhttp://allegro.pl/rower-trekkingowy-kellys-carter-28-bagaznik-rama21-i6714464329.htmlhttp://allegro.pl/wyprzedaz-senatore-v2-meski-21-bialy-z78-i7048656063.html
emmanuelle cunt Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 W tym przedziale cenowym ja kierowałbym się głównie tym, czy rower ma kasetę, czy wolnobieg, czyli jak konkretnie zębatki z tyłu przymocowane są do koła. Bez wchodzenia w detale techniczne: wolnobieg to starszy, mniej wytrzymały i bardziej awaryjny system. Oznaczenia kaset shimano to CS-HG-xy, a wolnobiegów to MF-TZxy, o ile producent był łaskaw podać konkretny model. Jeśli nie, to wszystkie rowery trekkingowe z 8 biegami jakie widziałem miały kasetę, a 7-biegowe wolnobieg, natomiast widziałem kiedyś 8 biegowe wolnobiegi na Allegro, może ktoś je montuje na nowych rowerach, jeśli tak, to nie będzie to niezawodna metoda. Jeśli nie musisz mieć przedniego amortyzatora zgooglaj Romet Mistral modele Urban (bez przedniej przerzutki) i City (z przednią przerzutką), Romet chyba z nich zrezygnował i starsze rocznikowo (ale nowe) modele chodzą poniżej 1400 (czasami nawet poniżej 1000), przy katalogowej cenie koło dwóch. Na pewno mają lepsze komponenty niż wszystko, co zalinkowales.http://allegro.pl/wyprzedaz-rower-romet-28-mistral-city-27-biegow-i7024136924.html
harnax Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Witam, Sądzę, że wybrslem dobry dział by móc pytać o rower crossowy. - Dlaczego crossowy? Asfalt z 60%, miasto 20% oraz 20% las. - dystans 20-40km z dwa razy w tygodniu. Raz na kwartał odcinek 100km - kwota 1000-1600zł. Dlatego taka duża różnica, ponieważ nie wiem na ile moje wymagania wystarczą. - takie modele znalazłem: 1. Lazaro v2 2017/2018 bądź v3 2. Kands maestro 3. Orkan wersja 1/2 4. Kross evado 1/2/3 5. Vellberg Explorer 2.0/3.1/4.1 6. Merida Crossway 10-V / 20 Ceny tych rowerów różnica się dość znacząco. Przykładowe modele różnią się wolnobiegiem/kaseta, manetkami czy przerzutkami (tourney, alivio). Czy faktycznie cena jakość to vellberg bądź Lazaro? I rzeczywiście Kross to tylko cena za markę? Trudno mi wybrać i stąd prosiłbym o Waszą opinię. Przepraszam jeśli napisałem to chaotycznie ( laik w dziedzinie rowerów oraz narzędzie do pisania smartfon). Za wszelką pomoc dziękuję serdecznie Edytowane 14 Marca 2018 przez harnax
martinb3 Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Ja bym rozdzielił twoje propozycje na dwa obozy: Budżetówki z dobrym osprzętem: Kands, Lazaro, Vellberg Markowe z gorszym osprzętem: Romet, Merida, Kross W tych pierwszych płacisz za dobry osprzęt w stosunku do ceny. W tych drugich placisz za marke i gorszy osprzęt ale marka to jakość i trwałość i możliwe że taki Kross będzie idealną bazą do dalszej rozbudowy. Ale nie twierdze że marki budżetowe rozsypią się po 2 latach bo o Kandsach i Lazaro było już w "internetach" pisane dużo i to w zaskakujaco dobrych słowach. Przechodząc do sedna, sam miałem identyczny dylemat ponad rok temu, podobny budżet i podobne przeznaczenie. Postawiłem na Kandsa Maestro i jestem z niego bardzo zadowolony.
harnax Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Świetna odpowiedź, dokładnie ta kwestia podziału jedt problemem. W maestro nie wiem czy linki na górnej zewnętrznej ramie nie będą mi przeszkadzać. Bo ramowo wygląda fajnie, nowocześniej niż Orkan bądź lazaro
martinb3 Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Dokładnie o to samo się bałem jak kupowałem Maestro, linki puszczone na górze ramy, ale powiem Ci po półtora roku używania nie ma śladu żadnego przetarcia ( a rower nie stoi tylko jeździ). Z budżetowych rowerów postawiłem na Maestro właśnie dlatego że wyróżnia się ładniejszą ramą niż np. Lazaro, bo sprzętowo to jedno i to samo.
harnax Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Dlatego stoję przed dość trudnymi wyborami: - marka czy osprzęt - na ile wykorzystam dany sprzęt - czy warto dopłacić
martinb3 Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 Ja na twoim miejscu postapił bym tak jak ja postapiłem, rower z budżetowych dobrze wyposażony w dobrej cenie i z kilku propozycji ( Kands, Lazaro,Spartacus,Vellberg) wybrał ten który najbardziej Ci się podoba. Moje prywatne zdanie jest takie że za "naklejkę" bym nie przepłacał.
harnax Opublikowano 14 Marca 2018 Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Ciekawi mnie również czy odczuwalna jest różnica sprzętowa. Tzn tourney, a Acer czy alivio. Edytowane 14 Marca 2018 przez harnax
martinb3 Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 18 godzin temu, harnax napisał: Ciekawi mnie również czy odczuwalna jest różnica sprzętowa. Może między Acera - Alivio nie poczujesz przeskoku ale Tourney - Alivio zdecydowanie
harnax Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Z racji ceny i sprzętu, najbardziej interesuje mnie ten. http://allegro.pl/2018-mocny-cross-lazaro-integral-v2-men-i7227203730.html#thumb/2 Myślałem między v2 z 2018 roku, a v3 jednak różnica 300zl. W sprzęcie głównie blokada amortyzatora się różnią. A przy crossowym jazda po asfalcie na włączonym amortyzatorze chyba nie jest uciążliwa prawda? Edytowane 15 Marca 2018 przez harnax
martinb3 Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) No różnią się blokada amortyzatora i napędem. Ja bym dołożył. A co do blokady amortyzatora to jest wręcz odwrotnie niż myślisz, ja w 99% mam zablokowany amortyzator, a najchetniej to bym wymienił całkiem na sztywny ale koszta za duże względem ceny roweru. Na asfalcie szczególnie pod górke strata energii na "pompowanie" amortyzatorem, poprostu jak jedziesz nawet po równym amortyzator pracuje i się ugina więc w tej sytuacji lepiej go zablokować. Po za tym nawet jak jade po nierównym terenie gdzie w teorii amortyzatora przydało by się użyć, ja i tak zazwyczaj jeżdze na zablokowanym ponieważ kultura pracy takiego taniego uginacza sprawia że jedzie mi się gorzej po dziurach z amortyzatorem pracujący niż zablokowanym i w dodatku mnie wkurza taka jazda. Ale to już temat na inną historię bo solidne amortyzatory powietrzne to się zaczynają w rowerach pewnie powyżej 3tys. PS. A jeśli mogę ci coś prywatnie podpowiedzieć to polecam napisać maila do dystrybutora Kandsa z zapytaniem o wycene Kandsa Maestro. Dlaczego tak mówie?! Bo sam tak zrobiłem, wysłałem chyba ze 20 maili do różnych firm oferujących Kandsa Maestro ( liste tych firm znalazłem na stronie Kands.pl ) i udało mi się wyrwać ten model za chyba nie całe 1300zł a jak wiesz jest to model bliźniaczy z Lazaro Integral V3 . Najlepszą cenę zrobiła firma: F.H. HURTEX 2 E.GOŁĄB Krakowska 2E 32-050 Skawina tel:12 276 55 70 mail: hurtex2@gmail.com I to nie jest żadna reklama, poprostu sam tam kupiłem, oczywiście wiąże się to z wysyłką roweru. Edytowane 15 Marca 2018 przez martinb3
harnax Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) W takim razie może lepiej kupić bez amortyzatora? I dzięki za wytłumaczenie! Edit: up z miłą chęcią napiszę Dzięki Edytowane 15 Marca 2018 przez harnax
martinb3 Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) 31 minut temu, harnax napisał: W takim razie może lepiej kupić bez amortyzatora? Tylko że z reguły amortyzator jest w tym przedziale cenowym według producentów obowiązkowym "luksusem", są to tanie amortyzatory no ale są. Modele ze sztywnym widelce to z reguły modele tańsze i gorzej wyposarzone a chyba nie o to ci chodzi. Napisz do nich napisz, jak ci wycenią fajnie Maestro to warto odrobine do niego dołożyć w stosunku do lazaro V2 Edytowane 15 Marca 2018 przez martinb3
harnax Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 To prawda, napisałem na e-mail podany przez Ciebie. Zobaczymy czy ugram do podobnej ceny :). Jeśli tak to witaj kands
martinb3 Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 Możesz spróbować napisać też do innych, liste masz na stronie Kandsa: http://kands.pl/dystrybutorzy/ ale tak jak mówiłem ja już to kiedyś robiłem i cena z tej firmy pobiła wszystkie. z Lazaro nie ma takiej możliwości, sztywna cena na ich koncie allegro i słaba dostępność w sklepach stacjonarnych, też już to badałem Koniecznie daj znać co odpisali.
harnax Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Oczywiście zamieszczę odpowiedź jaką otrzymam. Jeszcze raz dzięki wielkie i do usłyszenia. Edit: Negocjacja tylko po za allegro. Taka wiadomość otrzymuje od firm. Natomiast co lepiej: http://allegro.pl/2017-vellberg-28-explorer-2-0-acera-3x8-17-wyprz-i7089785499.html http://allegro.pl/2017-solidny-lazaro-integral-v1-men-z-amorem-altus-i7034059170.html Edytowane 16 Marca 2018 przez harnax
Aragarorn Opublikowano 15 Marca 2018 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Witam wszystkich, Mimo iż podałem w temacie, że mój budżet to ok. 1200 zł, to jednak wolałbym zacząć od rozważenia najtańszych opcji jak choćby ta: http://allegro.pl/rower-meski-crossowy-28-kands-stv-700-2017-shimano-i6864848043.html#thumb/2 (Kands za 800 zł, sztywny widelec) Na pierwszy rzut oka widzę, że widelec jest stalowy, co jak widać jest rzadkością w tych czasach. Powszechnie niby wiadomo, że sztywny widelec jest po pierwsze lżejszy, a po drugie tańszy, jednak zastanawiam się czy ta niższa cena akurat jest spowodowana tylko tym. Nie zależy mi chyba aż tak bardzo na amortyzatorze, chociaż pewnie przyzwyczajenia robią swoje, ale przy jeździe po asfalcie i delikatnych nierównościach rowerem delikatnie buja, a jako, że asfalt to będzie 80% mojego podróżowania nim, to wolałbym tego uniknąć. Myślę, że da się do tego przyzwyczaić. Tylko zastanawiam mnie czy akurat w tym przypadku widelec stalowy wpływa na to, że waga jest tutaj mniejsza o ten choćby kilogram? Bo jak patrzę na porównanie wagi roweru (co rzadko podają albo podają wagę brutto), to widzę, że rower z amortyzatorem jest chyba nawet lżejszy albo waży tyle samo... Nie wiem czy to jakieś kwiatki, czy po prostu faktycznie może to w przypadku tych tanich rowerów nie mieć takiego przełożenia na wagę i też na mniejszą cenę? Przerzutek, korby, piasty itp. w ogóle nie porównam, więc też zwracam się z pytaniem do Was czy też będzie duża różnica pomiędzy tymi częściami osprzętu w tym rowerze za 800 zł, pomiędzy innym Kandsem za 1400 zł, do którego link podam poniżej. Poniżej już wyższa półka: http://allegro.pl/wysoka-polka-kands-maestro-28-alivio-27v-okazja-i7138017251.html (Kands 1439 zł) Chciałbym zapytać co w tym przypadku robi cenę? Dużo lepszy osprzęt (przerzutki, manetki itp.)? Amortyzator wpływa jakoś znacząco na cenę, czy po prostu to jest tak podstawowy element w rowerach, że jego koszt to pewnie nie więcej jak 100-150 zł? I to o czym pisałem wcześniej, czyli waga. Ten waży 13,8 kg, tamten ze sztywnym widelcem 13,9 kg, więc teoretycznie nawet cięższy. Także o co tu chodzi? Czy te wszystkie wagi to pic na wodę, bo i tak taki rower nie będzie miał mniej niż 13,5-14,0 kg z amortyzatorem czy bez? Edytowane 17 Marca 2018 przez Aragarorn
Aragarorn Opublikowano 16 Marca 2018 Opublikowano 16 Marca 2018 W sumie chętnie rozważę też inne marki, nie jest tak, że uparłem się tylko na jedną firmę.
martinb3 Opublikowano 18 Marca 2018 Opublikowano 18 Marca 2018 No mialem na mysli zakup po za allegro☺️ mogl bys wynegocjowac dobra cene
harnax Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Próbuję po za allegro póki co 1400zł... czyli zbyt słaba zniżka
nowatec Opublikowano 19 Marca 2018 Opublikowano 19 Marca 2018 Vellberg dobry wybór sam mam tylko tego na deore. Kupiłem na początku lutego i puki co jestem mega zadowolony.
harnax Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Ja walczę między kands maestro póki co za 1400zl nikt taniej mi nie chce zejść a vellbergiem 2.0 za 1050zl. 350zl to spora różnica stąd chce taniej zejść za kandsa. Jak wyjdzie zobaczymy
Rekomendowane odpowiedzi