Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie pod względem technicznym prezentuje się Kross 4.0

6 minut temu, Szalony napisał:

Zastanawiam się czy hamulce hydrauliczne będą dobrym pomysłem.

Jak najbardziej 😊

Opublikowano

W tym roku byłem w takiej samej sytuacji jeśli chodzi o wybór modelu i cenę,  ostatecznie dołożyłem i kupiłem Unibike Viper 2018 za 2650 zł , ewentualnie proponuję Unibike Crossfire.

Opublikowano
16 godzin temu, Heboket napisał:

Fajnie pod względem technicznym prezentuje się Kross 4.0

Jak najbardziej 😊

Pytam, ponieważ nie wiem czy poradzę sobie z ustawieniem i wyregulowaniem hamulców tak aby nigdzie nie ocierały oraz ewentualnym serwisem.

Widzę, że są dostępne modele Evado 4.0 z różnym osprzętem, pewnie różniące się rocznikowo:

https://www.kross.pl/pl/2018/cross/evado-4-0

https://www.kross.pl/pl/cross/evado-4-0

Znalazłem jeszcze taki rower http://kands.pl/portfolio_page/28-kands-avangarde-meski/  za 2099zł  ale waga 15.7??

Czy może ktoś coś powiedzieć o firmie Kands?

Jaki byłby wasz wybór? Jeden z modeli evado czy kands avangarde?

Opublikowano
15 minut temu, Szalony napisał:

Pytam, ponieważ nie wiem czy poradzę sobie z ustawieniem i wyregulowaniem hamulców tak aby nigdzie nie ocierały oraz ewentualnym serwisem.

Dasz radę 

Opublikowano (edytowane)

Hej  proszę Was o pomoc i wsparcie. Po ponad 15 latach jazdy na moim ukochanym Authorze Mystic`u nadeszła pora na zmiany. Jeżdżę często. Są to trasy po około 30km. Raczej szosa ale bywa,że i las. Padło z automatu na rower crossowy. Tylko pytanie który wybrać? Jestem totalnym laikiem w temacie. Do wydania mam 2000zł.  W sklepie rowerowym polecono mi 2 modele.

Kellys cliff 70 2018 - https://www.kellysbike.com/pl/cross-c566/cliff-70-black-green-p53510

i

unibike flash 2018 - https://roweroza.pl/rower-crossowy-unibike-flash-gts-2018?gclid=CjwKCAjwqarbBRBtEiwArlfEIF_OkIIJ9q4OJ-pGnXR81Q8dHnfEwmwQNhhH-9fO-muqe0WjOuvVwhoCkJoQAvD_BwE

Dodam,że chyba chcę męską ramę 

Co o tym myślicie? Może lepiej rozważyć jeszcze coś innego? może jakiś fajniejszy używany? Doradźcie proszę i z góry bardzo dziękuję Magda 

Edytowane przez Marolik
Opublikowano

Hm. Jeśli Twoje trasy to głównie szosa i trochę lasu, to chyba powinnaś zainteresować się gravelem. Tylko że trudno będzie znaleźć nowego gravela za 2000 :( Ale jakaś używka - czemu nie? 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ewentualnie fitness na semi-slick. Na gravela budżet troche za mały, ale rzuć okiem na Accent Furios czy Giant Anyroad. O tego typu rowery nam chodzi ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

a co myślicie o tych modelach załączonych w poście?

Opublikowano

wskazane przez Was rowery to jednak bardziej szosówki. Ja potrzebuje roweru, którym również pojade z dziećmi do lasu, więc zostaję przy Crossie. No i ceny :)  co doradzicie z crossowych rowerów? na jakiej marce się skupić? co myślicie o tych z posta. Sprzedawcy w moim miescie bardzo je polecają.

Opublikowano
16 minut temu, Marolik napisał:

wskazane przez Was rowery to jednak bardziej szosówki. Ja potrzebuje roweru, którym również pojade z dziećmi do lasu, więc zostaję przy Crossie. No i ceny :) co doradzicie z crossowych rowerów? na jakiej marce się skupić? co myślicie o tych z posta. Sprzedawcy w moim miescie bardzo je polecają.

Popraw linki to może ocenimy...

Opublikowano

Te rowery są na tak podobnym osprzęcie, że różni je jedynie blokada skoku w Kellysie. Chyba wolałbym poszukać jakiejś używki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, Puncu napisał:

Te rowery są na tak podobnym osprzęcie, że różni je jedynie blokada skoku w Kellysie. Chyba wolałbym poszukać jakiejś używki.

a za jaką marką się rozglądać? może polecisz jakiś fajny rower godny uwagi mieszczący się w 2000?

Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Popraw linki to może ocenimy...

Przepraszam, poprawione

Opublikowano

Moim zdaniem w tej cenie możesz kupić crossa czy fitnessa i spełni on w 100% Twoje wymagania. Rekreacja z dziećmi i inne tego typu aktywności nie są zbyt wymagające dla sprzętu. Kup rowerek taki, który Ci się wizualnie spodoba i na którym wygodnie się jedzie na jeździe próbnej (po odpowiednim ustawieniu siodełka, kierownicy itp). 

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 minut temu, SpiderMAN napisał:

Bardzo słabo z osprzętem...

Taki rower Lazaro Elitary v3 z podobnej cenie ma prawie pełne Alivio z hydraulicznymi tarcżówkami...

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-elitary-v3-męski-2018_pid=226

to już jakiś konkret - dzięki

34 minuty temu, JaW napisał:

Moim zdaniem w tej cenie możesz kupić crossa czy fitnessa i spełni on w 100% Twoje wymagania. Rekreacja z dziećmi i inne tego typu aktywności nie są zbyt wymagające dla sprzętu. Kup rowerek taki, który Ci się wizualnie spodoba i na którym wygodnie się jedzie na jeździe próbnej (po odpowiednim ustawieniu siodełka, kierownicy itp). 

Rekraacja z dziećmi to 1/4 mojej jazdy. Reszta to codzienne pokonywanie około 20/30km.  Może jak zmienię sprzęt to kolano przestanie mi doskwierać ;) więc poza ładnym kolorem chcę dokonać dobrego wyboru. 2000 drogą nie chodzi :)

Opublikowano
10 minut temu, Marolik napisał:

2000 drogą nie chodzi

No nie, ale jak już wydawać to możliwie mądrze.

Jeśli kupić to jak najwięcej dobrego sprzętu w tej cenie, ja nie zwykłem przepłacać.

Twoje propozycje są bardzo słabe osprzętowo i zarazem drogie jak na zastosowane podzespoły.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, SpiderMAN napisał:

No nie, ale jak już wydawać to możliwie mądrze.

Jeśli kupić to jak najwięcej dobrego sprzętu w tej cenie, ja nie zwykłem przepłacać.

Twoje propozycje są bardzo słabe osprzętowo i zarazem drogie jak na zastosowane podzespoły.

dokładnie tak jak "mówisz". Ja sie na tym nie znam a sprzedawcy w sklepie nie do końca ufam....bo towaru ze sklepu trzeba się pozbyć ;) dlatego też zwróciłam się z prośbą do Was i z góry dziękuję za wyrozumiałość i wsparcie ;) 

Edytowane przez Marolik
Opublikowano

Witam Szajbikowców :D Od nie dawna, że tak powiem, zacząłem przygodę z długodystansowymi trasami. Pierwsze 200km przejechałem na rowerze za 600zł i to była masakra. No i zdecydowałem sie na kupno jakiegoś lepszego roweru. Jeżdżę głównie po asfalcie, rzadko kiedy inna nawierzchnia wiec wydaje mi sie iż rower cross bedzie lepszym rozwiązaniem niż MTB/Górski. Na oku mam dwa rowery. "Kross Evado 6.0" oraz "Kands Avangarde" no i nie wiem który byłby lepszym rozwiązaniem. A może ktoś poleci inny w tej cenie, lepszy? Moze byc i uzywany i nowy. ALe jezeli chodzi o uzywany, to zalezy mi nie na tzn. "okazjach" czyli grzebaniu 2h za rowerem i czytaniu jaki on jest cudowny ale ma jeden mankament tylko zeby w tej cenie byl w stanie bardzo dobrym, ale wolałbym jednak nowy. Bardzo bym prosił też, o uzasadnienie dlaczego "ten" rower a nie tamten. Mam 180cm wzrostu, 76kg wagi. Z góry dziękuje!!! I pozdrawiam :D

Opublikowano

Wątek widziałem, tylko nadal nie wiem jakie sa opinie na temat "avangarde" oraz jaki rower bedzie dobry na moje wymagania :(

Opublikowano

Finalnie kupiłam RADON SCART LIGHT CROSS GRUPA SHIMANO XT :)

Opublikowano

Jeżeli głównie asfalt to może bardziej szosowy? Po mieście i mniej wymagający ścieżkach też da się jeździć a po asfalcie jeździ o niebo lepiej niż góral czy cross. Sam mam unibika crossfire którego szczerze polecam, ale niedawno kupiłem rower szosowy i tamtego Crossa używam tak naprawdę tylko jak chce pojechać w las albo sobie poskakać.

Opublikowano

Nie napisałeś w jaki sposób jeździsz  na rowerze. Jeżeli są to wyjazdy rekreacyjno-wycieczkowe, gdzie jedziesz wygodnie wyprostowany, podziwiasz krajobrazy plus bajerka w trakcie, to cross może być OK.

Jeżeli jednak jeździsz bardziej sportowo, to może jednak szosa. Jakaś bardziej "wygodna", z ramą endurance, ale jednak szosa. Jeździłem długo trekkingiem, głownie po asfalcie. W końcu stwierdziłem, że skoro jeżdżę po twardym, a wychodzę na rower wyłącznie po to, żeby się przep... zmęczyć, to chyba czas na zmianę. Efekt? Masakruje się częściej i xD

Jeżeli opcja nr 1, to nie wiem.

Jeżeli opcja nr 2 to może jakiś Triban 520 i ew. zmiana opon na szersze, aby było jeszcze wygodniej.