Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, sender napisał:

za te pieniądze imo dobry sprzęt. Napęd nie jest w calości alivio, bo korba to stara Acera na kwadrat.  Jeżeli to Ci nie przeszkadza to zostaw ją w spokoju, jeżeli ma być lepiej to wymień też na nowe Alivio ale wtedy dojdzie ci koszt supportu- pi razy drzwi to jakieś 300 zł.

dzięki wielkie, właśnie nie wiedziałem z jakiej grupy jest korba, mam jeszcze jedno pytanie czy warto zmienić koła na węższe aby uzyskać mniejszy opór oraz czy warto zakładać opony typu slick ? trasy robię tylko po asfalcie

Opublikowano
11 minut temu, biker96 napisał:

dzięki wielkie, właśnie nie wiedziałem z jakiej grupy jest korba, mam jeszcze jedno pytanie czy warto zmienić koła na węższe aby uzyskać mniejszy opór oraz czy warto zakładać opony typu slick ? trasy robię tylko po asfalcie

co do opon nie doradzę

Opublikowano
7 minut temu, sender napisał:

co do opon nie doradzę

okey, ale i tak dzięki za informacje :D 

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje rower do codziennej jazdy do pracy oraz weekendowych wypadów do 50km.Problem w tym że lubię pojechać szybciej na prostym odcinku drogi z kolei boje się o podjazdy żebym mógł podnie wyjechać bo nie zawsze kondycja na to pozwala i żebym,nie musiał wyprowadzać roweru. Wszystko rozbija się o przełożenia w rowerze których nie bardzo rozumiem. Wybrałem sobie pięć różnych rowerów: Kross Pulso 2.0, Romet aspre, Cube SL Road, Merida Speeder 200, Romet orkan 4 i chciałbym zapytać który z tych rowerów zaoferuje mi rozwijanie prędkości a zarazem możliwość swobodnego wyjechania pod górkę?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Załącz linki do konkretnych specyfikacji każdego z rowerów.

Nikt za Ciebie tego szukał nie będzie ;)

Opublikowano

Cześć;

Mój pierwszy post - szukam roweru, do jazdy rekreacyjnej, ale szybkiej. Głównie drogi rowerowe, asfalt,  szrutowe i trochę leśne. Nie lubię jeździć wolno, zawsze jeżdżę stosunkowo szybko.

Czasem jakieś lekkie wzniesienia (rejon Ustroń/Wisła). Nie planuję raczej jeżdżenia po kamienistych trasach. Długość jazdy 80% do 30-40 km. Dłuższe trasy rzadko.

Wcześniej miałem Kellys oxygen (niestety ukradziony) - i byłem w miarę zadowolony - choć w nim bolały mnie plecy i nadgarstki przy dłuższej jeździe, oraz przednie przerzutki działały "tak sobie".

Teraz szukam czegoś do ok 1500 zł,  być może będzie to typ roweru typu cross, lub gravel.  Chyba nie potrzebuję amortyzatora - przy  tej cenie były i tak ciężki i kiepski.

Szukam czegoś z hamulcami raczej v-break, rama aluminiowa,  osprzęt przyzwoity.

Myślałem nad decathlonowskim  TRIBAN 100 B'TWIN - ale on ma z tyłu wolnobieg, co jak doczytałem jest słabsze wytrzymałościowo.

Co byście polecili? (raczej nowy, nie używany)

Opublikowano

Witam. Planuje kupić rower crossowy za około 2000-2500 zl. Mój wzrost to 200 cm,a waga około 108 kg. I tu jest zasadnicze pytanie, czy każdy rower w tym przedziale będzie odpowiedni dla osoby o moich gabarytach? Pan w sportowej sieciówce polecił mi Giant Roam Disc 2 2018 za 2599, tylko że ja nie jestem w pełni do niego przekonany, po przeczytaniu paru opinii. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Co myślicie o Merida Crossway 40-D?

Opublikowano

z tej czwórki brałbym pod uwagę Puslo i Speedera- za Sorę. Pulso ma korbę 3 blatową czyli w sumie masz 27 przełożeń, w Speederze jest 2 baltowa czyli 18. W domu jest cube z 2 blatową Sorą i jeszcze nie było takiego podjazdu na asfalcie żeby go pchać, a jeździ nim kobieta bez jakieś wielkiej kondycji. Co do różnic w hamulcach Shimano vs Tekro nie mam bladego pojęcia.

Opublikowano

Jeszcze zapytam o taką rzecz czy różnica po między kross pulso 1.0, a pulso 2.0 jest warta dopłaty 800zł do tego drugiego?

Kross pulso 1.0: https://www.kross.pl/pl/fitness/pulso-1

I tak merida ma kasetę 11-28 korbę 50-34 , pulso 2 kasetę 12-27 korbę 50/39/30 czy różnica jednego ząbka w kasecie na najmniejszym blacie jest odczuwalna w szybkości jazdy na rzecz meridy? I tak ogólnie który ma bardziej miękkie przełożenia?

Opublikowano

Idea w pedałowaniu jest taka by szybko kręcić na lzejszych przełożeniach niż kręcić wolno na najcięższych (siłowo). Średnia prędkość z jaką powinno się kręcić korba to 80-90 obr na min. Na płaskim na srednich przełożeniach szybciej pojedziesz niż na tych najcięższych (nie starczy ci sił by odpowiednio szybko zakręcić korba). Najcięższe przełożenia zostawia się na dokręcanie podczas zjazdów.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hej chciałbym się dołączyć do tematu.

Mam do wyboru trzy rowery. a mianowicie:

Kross evado 2.0 - 1300 zł

Kross evado 4.0 - 1900 zł

Unibike prime GTS

warto dopłcić 600 zł do evado 4.0 ?

Będę jeździł rekreacyjnie w 80% twarde powierzchnie. Czasem jakiś szuter ewentualnie leśna droga.

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Jaka jest różnica po między kross pulso 1.0, a pulso 2.0 i czy  jest warta dopłaty 800zł do tego drugiego?

Opublikowano

Cube sl road. Za 2100 myślę jak poszukasz, jeszcze uda się znaleźć model z 2017 roku, ale możesz po negocjować o model 2018. Również claris, ale hamulce tarczowe, możliwość założenia szerszych opon. 

Opublikowano

Nie warto. Za różnice w cenie możesz z czasem jak ci się napęd zużyje ulepszyc wersje 1 do tego co obecnie posiada wersja 2. Ogólnie to jeżeli nie otrzymasz od sprzedawców odpowiednio sporych rabatów (np. 300-400 zl na pulso 1) to tym rowerem zupełnie nie warto się interesować. Na twoim miejscu za tą samą kasę 2tys, skłonił bym się ku Tribanowi 520 FB tam masz specyfikację pulso 2 i jeszcze karbonowy widelec, jak chciałbyś wydać więcej niż 2tys to Romet aspre też jest ciekawa opcja, a jak budżet pozwala na więcej to warto rozważyć romet Boreasa (napęd sram X1), Kellys soot 30 (sztywne osie).

Jaka jest różnica po między kross pulso 1.0, a pulso 2.0 i czy  jest warta dopłaty 800zł do tego drugiego?
9 biegów z tyłu, sztywna oś w korbie, bardziej markowe hamulce, nie warto.

Opublikowano (edytowane)

Co dokładnie znaczy "lubię pojechać szybciej"? Jeśli chodzi o biegi to na każdym z nich bez trudu rozpędzisz się do okolic 50km/na płaskim przy kadencji ok. 90rpm. W praktyce przy takiej prędkości większość osób, które w ogóle potrafią utrzymać taką prędkość przez dłużej niż kilka sekund, używa większych kadencji, bo tak jesteśmy skonstruowani, że przy większym wysiłku na płaskim. zaczynamy pedałować szybciej. Także w praktyce to biegi z okolic 50/11 na takich rowerach przydają się wyłącznie osobom które chcą docisnąć na zjazdach. Różnica między 50/11 a 52/12 to ok 4 km/h. 48/11 będzie gdzieś w połowie między nimi.

Patrząc na różnicę między Pulso 1.0, a 2.0, to jak dla mnie żaden z tych rowerów nie ma specjalnego sensu, 1.0 ma bardziej realistycznie przydatną korbę 28/38/48 (2.0  szosową 30/40/50), 2.0 z istotnych rzeczy ma korbę hollowtech2, lepsze piasty i powiedzmy, jedną zębatkę z tyłu więcej, z mniej istotnych osprzęt z grupy wyżej, niż 1.0. Oba mają płaskokierownicowe warianty osprzętu szosowego, które działają dokładnie tak samo jak sprzęt z grup turystycznych/górskich tylko są od niego droższe, pewnie przez to oba mają mini v-ki, czyli mniej efektywną wersję normalnych v-brakeów, których jedyny plus (tzn. działanie z szosowymi manetkami) przy płaskiej kierownicy nie ma żadnego znaczenia (bo na płaskiej można zamontować osprzęt górski/turystyczny). O ile pamiętam inne zdjęcia to dużo szerszych opon też w nich nie zamontujesz, więc nie wiem, jak dla mnie są to rowery w stylu "najgorsze z dwóch światów". Natomiast nie to, że nie nadają się do jazdy, po prostu specyfikacja techniczna wydaje się być dobrana trochę bez sensu. Brałbym któryś z pozostałych, tylko że Orkan i Aspre to dwa już istotnie różne rowery.  Najniższy bieg Aspre to 34/32, czyli to samo co 32/30 z Pulso 2.0, i niewielki, ale zauważalny na podjazdach kawałek więcej (tzn. ciężej) od 28/28 z Pulso 1.0

Edytowane przez em c
Opublikowano

Jest jeszcze w opcji Merida speeder 200, chyba że sam masz jakąś lepszą propozycje od moich wszystko rozważę.

Opublikowano

Podpinam się do pytania i zakładam nawet możliwość kupienia używanego, jeśli ktoś ma coś do zaproponowania. 

Opublikowano

Witam,

Jako totalna amatorka zaczynająca swoją przygodę z rowerami, szukam pomocy w wyborze roweru trekingowego. Użytkować go będę głównie jako transport do pracy w sumie 20 km dziennie plus sporadyczne wycieczki. Rowerem będę jeździć zazwyczaj po drogach szutrowych niżeli po asfalcie. Szukam roweru do kwoty 1700 zł. Jedyne co wiem to, to że powinnam celować w kasetę a nie wolnobieg. Z tego co rzuciło mi się w oczy to:

http://allegro.pl/rower-damski-28-trekkingowy-romet-gazela-3-0-20-i6761826531.html

lub

http://allegro.pl/kross-trans-siberian-damski-m-17-cali-bialy-15-i7280920214.html

Jedyną różnicę jaką widzę to amortyzacja na sztycy w Romecie ale nie wiem czy to na prawdę robi wielką różnice?

Proszę o radę :)

Opublikowano

JA czekam na Radial RevereX 2.1 SnCL82 Z kartą Revolut pewnie wyjdzie koło 1850 zł - rama 54. Była jeszcze rama 52 za 1500 ale szybko się sprzedała. A może Romet Mistral Cross?

Opublikowano (edytowane)

z tych ktore podales to Subway 2 bym bral, jak ci sie nie spieszy to mozesz go taniej wyrwac bo czesto promocje sa.

rzucic okiem na tego

http://www.halfords.com/cycling/bikes/hybrid-bikes/voodoo-agwe-mens-hybrid-bike-18-20-frames

naped 1x10 i wieksze kola

http://www.halfords.com/cycling/bikes/hybrid-bikes/voodoo-marasa-mens-hybrid-bike--18-20-frames

gdyby naped 1x ci nie pasowal

za £23 mozesz wykupic czlonkostwo british cycling i bedziesz mial 10% znizki na wszystko w halfords

lub raty 0% to w ogole nie odczujesz kupna roweru

Edytowane przez Yogurt
Opublikowano

Yogurt- dzięki wielkie za radę! 😉

W sumie najlepszym rozwiązaniem będzie wziąć rower na raty, są potrzebne jakkes wyciagi z banki czy kontrakt ?

Jak mogę ubiegać się o członkostwo?

Czym się różni napęd x1 od normalnego?

Rower ogólnie będzie mi służył na wyprawy rekreacyjne, trochę po ulicach czasem przez jakiś mały las będę jeździł. 

Z góry dzieki !😉😉😉