Yan Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Rower za 3500 PLN z korbą na kwadrat. Chyba lepszym rozwiązaniem jest kupienie tego Unibika i zdjęcie tego bagażnika oraz osłony. Za rower crossowy Unibika zapłacisz 3500 a dostaniesz znacznie lepszy osprzęt http://www.unibike.pl/zethosgts.html i sam rower waży 13 (lżejszy amor niż w Cubie). Minusem Zethos jest brak oświetlenie na prądnice ale zawsze można dokupić lampki.
Obcy Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam. Bardzo proszę o pomoc w wyborze roweru jestem w tym temacie całkowicie zielony i praktycznie każdy dla mnie wygląda tak samo. Potrzebuje roweru crossowego do szybkiej jazdy po asfalcie który nie będzie mnie ograniczał w cenie do 2000zł. Proszę o jakieś propozycje. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Witaj, skoro nic nie wspomniałeś o terenie, to pewnie masz na myśli również drogi szutrowe oraz mocno ubite ścieżki leśne? Większość czasu spędzisz na asfalcie? Jeżeli zgadzasz się z tym co napisałem, to warto żebyś poszukał roweru typu fitness. Ten rower będzie dużo lżejszy od crossowego, będziesz miał sztywny widelec, koła 28" o szerokości opon około 35-40mm. Na szosie będziesz szybki, a i po terenie będzie się dało przejechać. Masz tam również napęd szosowy. W tej cenie wydaje mi się, że ustrzeliłbyś np. Cube SL Road. A jeżeli nie, to nie wiele musiałbyś dopłacić. Polecam poszukać coś z rocznika 2017 lub 2016 (wiadomo, że 2018 będzie dużo droższy). Słyszałem wiele dobrego o tym konkretnym modelu. Lepiej w tej cenie wziąć właśnie sztywny widelec, niż bardzo ciężki, słabo działający tzw. ubijak. Wiem co mówię, człowiek uczy się na błędach Możesz zerknąć jeszcze na ofertę TREKa, a konkretnie model FX 2 Disc. Tutaj masz napęd MTB, również sztywny widelec, opony 35mm. Skoro jesteś początkujący, to pamiętaj o tym, że rowery mają swoje rozmiary ram. Ważne dobrać odpowiedni rozmiar dla siebie, abys nie odczuwał różnego rodzaju bólów podczas lub po jeździe. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Gość
Obcy Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Cześć m4rvell0us dziękuje za zainteresowanie tematem. Faktycznie nie wspomniałem nic o nawierzchni na jakiej będę się poruszał, ale trafiłeś w dziesiątkę 90% tras to będzie to asfalt. Proponują mi rower fitness trochę zburzyłeś mój światopogląd, ponieważ wcześniej o nim nie słyszałem. Przed założeniem tego tematu rozważałem zakup dwóch rowerów Kands Maestro i Romet Orkan 4, ale teraz trochę mi zburzyłeś palny swoimi propozycjami. Nasuwa mi się pytanie jak dużą odczuje różnice w prędkości poruszając na prostym odcinku drogi przesiadając się któryś z rowerów co wymieniłeś, bo jednak brak amortyzatorów i mniej wygodna pozycja za kierownicą trochę mnie przeraża? Po prostu czy jest sens dopłacać do fitnessu żeby uzyskać trochę większą prędkość kosztem komfortu jazdy?
Gość Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Podczas jazdy po asfalcie i tak powinieneś blokować amortyzator, od tego są montowane te pokrętła. Czy rower fitnessowy jest mniej wygodny? Hmm raczej nie. Tam nie masz 'baranka' szosowego, pozycja na rowerze jest mocno zbliżona do roweru crossowego. Największą różnicą jest sztywny widelec. W tańszych rowerach - tym bardziej, że 90% czasu spędzisz na szosie czy ścieżkach rowerowych' - warto wybrać rower bez amortyzatora. Tak jak pisałem, taki amortyzator będzie ciężki, czasami może przyczynić się nawet do pogorszenia wygodny podczas jazdy, jeżeli będzie źle ustawiony. Łatwo może złapać luzy i trzeba będzie serwisować. Jak nie zablokujesz go podczas jazdy, to stracisz duży procent swojej mocy podczas jazdy po szosie. Ja miałem sprężynowca dobrej marki RockShox i z niego nawet nie byłem zadowolony. Ostatecznie blokowałem go również w terenie, bo mnie irytował. Żeby czerpać przyjemność z jazdy z amortyzatorem, to powinien być on na sprężynie powietrznej (air). Oczywiście wybór należy do Ciebie. Przedstawiłem Ci swoje zdanie na ten temat. Poczekaj, może ktoś jeszcze się wypowie, może ktoś posiada rower fitnessowy i podzieli się swoimi doznaniami z jazdy.
Puncu Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ja posiadam fitnessa na grubych oponkach i sam szukałem dobrego amortyzatora do niego. Po dotarciu na koniec internetu nie znalazłem nic godnego uwagi, zmienijm chwyty na bardzo wygodne i już nawet nie myśle o amortyzatorze Mimo że widelec aluminiowy.Wysłane z mojej Nokii 3310
Gość Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Widzisz, o tym mówiłem. Do takiej jazdy w ogóle nie jest Ci potrzebny amortyzator.
Gość Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 16 godzin temu, Obcy napisał: Przed założeniem tego tematu rozważałem zakup dwóch rowerów Kands Maestro i Romet Orkan 4, ale teraz trochę mi zburzyłeś palny swoimi propozycjami. Poniżej zamieszczam link do opisu roweru Kands Maestro którego sam użytkowałem i którego polecam:
Obcy Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Puncu co to jest za model? Kufir już wcześniej czytałem ten artykuł o nim dlatego rozważam jego zakup. Jeszcze zapytam o taką rzecz który z tych rowerów będzie szybszy na prostym odcinku drogi Kands Maestro i Romet Orkan 4 które mają 27 biegów czy Cube SL Road który ma 16 biegów? Jak to z tym jest że szosówki mają mniej biegów a są szybsze?
Nath_147 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) to raczej zależy od twojej mocy, a nie od roweru czy ilości przełożeń; jako kolaż nie zawodowy pewnie nie wykręcisz za wysokiej kadencji na najwyższych przełożeniach w żadnym z obu rowerów im lżejszy, bardziej opływowy (powyżej pewnych prędkości, dużo sił marnuje się na walce z oporem powietrza) tym łatwiej będzie osiągnąć większą prędkość, Edytowane 7 Listopada 2017 przez Nath_147
Puncu Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Model to White SC Lite FF. Sprowadzony z Norwegii przez handlarza Wysłane z mojej Nokii 3310
hanus Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) W rowerach szosowych nie potrzeba tak dużego zakresu przełożeń jak w mtb, bo po prostu nie jeździ się w terenie i wyjęcie jednaj zębatki z przudu wychodzi na duży + A na korbie kompaktowej 50/34t czy przełajowej 46/34t bez problemu podjedziesz pod każdą asfaltową górkę Ja bym brał raczej jakiegoś fitnesa gdzie zmieści się opona 42c. Wtedy komfort będziesz regulował ciśnieniem w oponach. Do tego ten rower będzie się lepiej rozpędzał i łatwiej będzie utrzymać prędkość ze względu na masę, oraz najprawdopodobniej "uniwersalne" opony. Edytowane 7 Listopada 2017 przez hanus
kogucik Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 @m4rvell0us czyli polecasz Cube SL Road? Czytałem, że nie warto kupować roweru na Claris, bo tylko same z nim problemy. Sam szukam fitnessa i Sl Road jest faworytem. Dodatkowo zrobiłem research i gdybym chciał założyć pełną Tiagrę to koszt 1000 zł. @Puncu możesz dać namiary do tego handlarza? Bardzo interesujący posiadasz rower i bardzo wszechstronny (takiego najchętniej przyjmę, jako wół roboczy). Jest jeszcze marka Pinnacle ze swoim rowerem Neon 1 (mieści się w budżecie, albo Neon 2)
Nath_147 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) jakie problemy z Claris? Edytowane 7 Listopada 2017 przez Nath_147
kogucik Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 @UP Ciągle łapiąca luzy tylna przerzutka, niedokładna manetka, wolna. Każdy poleca dołożyć do Sory.
Puncu Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Ja kupiłem ten rower przez przypadek. Jechałem po szosę, więc można by powiedzieć że kupiłem go przez przypadek na allegro Tego użytkownika na allegro moge poszukać, ale na 90% nie będzie miał żadnego fitnessa. Gdy z nim rozmawiałem to sprowadził ten rower gdy był w Norwegii, a na ogół handluje szosami.Podeśle go gdy wróce z pracy.Wysłane z mojej Nokii 3310
Obcy Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Dnia 7.11.2017 o 15:45, hanus napisał: Ja bym brał raczej jakiegoś fitnesa gdzie zmieści się opona 42c. Wtedy komfort będziesz regulował ciśnieniem w oponach. Do tego ten rower będzie się lepiej rozpędzał i łatwiej będzie utrzymać prędkość ze względu na masę, oraz najprawdopodobniej "uniwersalne" opony. Ok w takim razie przekonaliście mnie żeby zakupić tego finessa zamiast crossa. A do tego Cube SL Road będzie masować ta opona 42c?
hanus Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Czy taka opona wejdzie nie mam pojęcia Może w jakimś rowerowym w twoim mieście będą mieli ten rower i wtedy będzie wszystko jasne.
kogucik Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 4 godziny temu, Obcy napisał: A do tego Cube SL Road będzie masować ta opona 42c? Fabrycznie ma Schwalbe CX Comp, 40c, ale to opona semi slick.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Nie masz się czym stresować. Te opony co są w zupełności Ci wystarczą.
Asder Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Witam. Jestem rowerowym laikiem. Poszukuję jak najlepszego cena/jakość rowera trekkingowego do podróży jednodniowej czasem parodniowej. Znalazłem takie: Kross Trans Alp 2017, Kands Elite Pro Alivio. Czy jest coś lepszego? Słyszałem też że dobrym pomysłem jest kupienie Crossa i dorzucenie tam bagażnika i błotnika. Mam 180 cm i 68 kg wagi.
revolta1 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Kross alp ma dziwna konfiguracje od Tourney po deore . korba na kwadrat itd . teraz jest dobry czas szukac w dobrym stanie uzywki . a moze przecen rocznika itd
Asder Opublikowano 18 Grudnia 2017 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Znalazłem Trans Alpa 2017 za 1618 zł. Za tę cenę chyba warto wziąć.
revolta1 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Opublikowano 18 Grudnia 2017 No cena dobra zostaje ci jeszcze 4stowki na male ulepszenia
Rekomendowane odpowiedzi