Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Ok rok temu kupowałem rower krosowy i szukałem roweru z hamulcami v-braeak. Bo:

1 lżejsze,

2 prościutkie w serwisie,

3 nie podatne tak na uszkodzenia jak hydrauliczne,

4 rowerem jeżdżę też do pracy i w jedną stronę mam ostry zjazd, zakinczony rondem (bez wysiłku rozpędzam się do 50 km/h). Przy takim zjeździe klocki dosyć szybko się zużywają. Przy V-kach zmiana to błahostka, przy hydraulice już nie. Nie wspominając już o grubości klockow.

5 koszty utrzymania.

PS fakt, hydraulika wygląda po prostu fajniej. ?

Jeśli chodzi o ramę. Mam rower marki Spartacus (bliźniak Kandsa), do wytrzymałości ramy nie mam najmniejszych zastrzeżeń. I mimo że ti są tanie ramy, w rowerach do 2-2,5 tyś zł lepszych raczej nie uświadczych. No i pytanie, na czym ewentualną lepszość polega i co daje?

Edytowane przez rysib
Opublikowano

Witam. 

Zastanawiam się nad kupnem roweru, rower do jazdy po asfalcie i ubitych drogach polnych.

1. to UNIBIKE VIPER

https://www.expertbike.pl/unibike-viper-gts-grafitowosrebrny-2016-p-925.html

2 to Sccot Sub Cross 40 Men

https://www.scott.pl/produkt/469/2764/Rower-Sub-Cross-40-Men/

Oba rowery w podobnej cenie, mogli byście doradzić który będzie lepszym wyborem pod względem osprzętu i trwałości może ktoś z was miał okazje używać wyżej wymienionych rowerów albo macie inne typy w tej cenie. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli nie zależy Ci na hamulcach tarczowych to zdecydowanie Unibike. Lepszy amortyzator i napęd Deore w tym korba na octalink a nie na kwadrat.

W Scott jest amortyzator Zoom, który prawdopodobnie nic nikomu nie mówi, napęd klasę lub dwie niżej. Jedynym plusem są piasty i hamulce.

Opublikowano

Trochę mało tych plusów u Scotta ??

Chociaż chyba ważniejsze jest żeby lepiej hamować niż żeby  lepiej przyspieszać ?

Opublikowano

Wog, myślisz że v-braeaki są mniej bezpieczene? Jeśli masz chwilkę, poszukaj opini o np. Avid'ach Single Dugit 7 (a nawet 5 lub 3). Do niedawna chłopaki od DH piali z zachwytu nad nimi i ich 120% skutecznością w każdych warunkach. ?

Nie skreślaj V-ek, szczególnie w rowerach krosowych nawet te z średniej półki spełnią swoje zadanie na 6+. ?

O prostocie serwisowania nie wspomnę.

Opublikowano
40 minut temu, rysib napisał:

Do niedawna chłopaki od DH piali z zachwytu nad nimi i ich 120% skutecznością w każdych warunkach. ?

Ale chyba w rowerach do DH z nich nie korzystają? 

Opublikowano

Obecnie pewnie nie, pisałem o stanie z przed paru lat.

Opublikowano

@Mariusz

Do warunków w jakich będziesz rower użytkował to obydwa rowery się sprawdzą. Wiadomo, że każdy ma jakieś plusy i minusy. Ale sądze, ze w tym przypadku jest to mało istotne. Jedynie co mógłbym zasugerować to fakt, że Scott jako, że jest marką amerykańską, bardziej rozpoznawalną i bardziej cenioną powoduje, że jego rowery są z natury droższe. Przymierz się do obu i kup ten, na którym lepiej się będziesz czuł i który będzie Ci się bardziej podobał w realu ;)

2 minuty temu, rysib napisał:

Obecnie pewnie nie, pisałem o stanie z przed paru lat.

Uffffff,bo już chciałem prosić o kontakt z tymi "krejzolami" ;) Ale rzeczywiście, hamulców typu V-Break nie można skreślać z listy wyposażenia,bo są przeznaczone do zupełnie innej jazdy, gdzie do hamowania nie potrzeba brzytew, a przy tym są lżejsze, prostrze w obsłudze i serwisie. Swoją drogą kiedyś super rozwiązaniem były hamulce szczekowe-hudrauliczne, w którym (chyba do dzisiaj) prymi wiedzie firma Magura. Już nie raz widziałem na zawodach MTB ludzi pomykających właśnie na nich, a także na zwykłych V-Break'ach. I nie widziałem, aby mieli jakieś problemy z wyhamowaniem roweru.

Opublikowano

Witam serdecznie

Podbijam temat! Od kilku dni przeszukiwałem różne fora szukając odpowiedzi jaki rower wybrać z przedziału 1000-1500 zł.

Również zastanawiałem się Lazaro V3, Kands Maestro i tu faktycznie różnice są minimalne, decyduje kwestia gwarancji, opieki posprzedażowej i gratisów przy zakupie.

Zainteresowałem mnie wpis Suchego, który podał rower firmy Karbon. Z opisu wynika, że rower ma gorszy osprzęt od tych wspomnianych powyżej, ale pod względem linii i designu wygląda zdecydowanie lepiej od powyższych. Może wiecie coś na temat tego modelu?

http://www.karbon-rowery.pl/rowery/wycieczkowe/magma-c30-gts,produkt-55

Opublikowano (edytowane)

Te wszystkie rowery są budowane na bardzo podobnych podzespołach. Różnicę są niewielkie. Tutaj masz np. gorsze manetki niż w takim Kands ale za to masz fabrycznie montowane rogi których nie posiada Kands. Takich mankamentów jest sporo jeśli zaczniemy porównywać poszczególne modele. Chyba nie ma się tutaj sensu rozwodzić co kupić bo wszystkie prezentują podobny stosunek ceny do jakości a każdy na forum będzie zachwalać coś innego. Po prostu kup ten który jest tańszy/jest dostępny w pobliżu/ładniejszy i ciesz się jazdą ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Chcialbym kupić sobie jakiś rower crossowy w przedziale cenowym ok 1500zł. Głównie do jazdy po mieście, czasami jakies wycieczki ok. 10km głowne asflat. Jakie ciekawe propozycje ?

Kands Maestro, lazaro integral V3 i eries eveo Słyszałem dużo dobrego 

Opublikowano (edytowane)

Ja zakupilem tego lazaro V3 17". Polecam super sie jezdzi ;)

Edytowane przez Roni90
  • Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kufir napisał:

Te wszystkie rowery są budowane na bardzo podobnych podzespołach. Różnicę są niewielkie. Tutaj masz np. gorsze manetki niż w takim Kands ale za to masz fabrycznie montowane rogi których nie posiada Kands. Takich mankamentów jest sporo jeśli zaczniemy porównywać poszczególne modele. Chyba nie ma się tutaj sensu rozwodzić co kupić bo wszystkie prezentują podobny stosunek ceny do jakości a każdy na forum będzie zachwalać coś innego. Po prostu kup ten który jest tańszy/jest dostępny w pobliżu/ładniejszy i ciesz się jazdą ;)

Pozdrawiam.

Jasne, dzięki za radę, ale... diabeł tkwi w szczegółach. Wszędzie piszą, że jeżeli osprzęt jest na Alivio, to oczko wyżej niż Acer/Altus, a najwięszky bardziew to Tourney. Posiłkowałem się m.in tym artykułem: https://roweroweporady.pl/grupy-osprzetu-rowerowego-shimano/

Kends Maestro jest cały na Alivio, natomiast Magma C30 GTS:

1) Manetki- Altus ST-M310 srebrna SHIMANO

2) Przerzutka przednia- Altus FD-M191

3) Przerzutka tylna- Alivio RD-M4000

4) Hamulec- Alivio BR-T4000

5) Kaseta- Altus CS-HG31

6) Mechanizm korbowy- Tourney FC-M171

7) Łańcuch- firma KMC- model Z72

Kands Maestro

http://allegro.pl/wypasiony-pogromca-szosy-full-alivio-kands-maestro-i6816231806.html

Magma C30 GTS

http://www.karbon-rowery.pl/rowery/wycieczkowe/magma-c30-gts,produkt-55

I teraz idąc tym tropem, można oszczędzić i zakupić Lazaro V2 na Acerze. 

http://allegro.pl/mocny-cross-2017-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6807232711.html

Z tego, co zdążyłem zaobserowować, wyciągnąłem wniosek, że najepiej byłoby zakupić rower bez amora z kasetą na altusie/acerze, czyli np Lazaro V1. Oszczędza się $$ na kiepski amorze + waga +2,5 mniej. Tylko takich zestawów nie widziałem u żadnego z producentów.

http://allegro.pl/2017-solindy-szybki-crs-lazaro-integral-v1-st-men-i6829494439.html

Ja będę pokonywał trasy głównie po ścieżkach rowerowych w mieście. Dojazd do pracy 16 km w obie strony. Dodatkowo w weekend okoliczne lasy i drogi szutrowe. Raz w roku większy wypad tygodniowy 400-500 km w Polskę

Opublikowano

Kilka postów wyżej polecałem Kandsa Maestro wraz z obszernym opisem jego wad i zalet.

Nie myśl jednak nad wyborem zbyt długo bo czas leci, sezon mija, a tak naprawdę już mógłbyś sobie jeździć ;)

Opublikowano

Przeglądając ofertę Krossa, Unibike i Rometa rowery z porównywalnym osprzętem co w Lazaro Integra V3 kosztują od 2000 do 2300. Pełne Alivio, napęd 3 x 9, kaseta zamiast wolnobiegu, blokada amortyzatora i piasty shimano. Patrząc na specyfikację to rower jest na 5+. Pytanie tylko jak rama. Czy jest dobrej jakości i wytrzymała.

Opublikowano

Cześć. Popatrz na trzech producentów: Lazaro, Kands i Spartacus. Ja sam wybrałem tego ostatniego,  ze względu na gwarancję d2d lub możliwość naprawy "bezgotówkowo" w najbliższym serwisie. Propozycje tych trzech producentów są bardzo zbliżone (bliźniacze). A opinie użytkowników znajdziesz bez problemu na tym i innych forach.

Opublikowano
14 godzin temu, Kufir napisał:

Kilka postów wyżej polecałem Kandsa Maestro wraz z obszernym opisem jego wad i zalet.

Nie myśl jednak nad wyborem zbyt długo bo czas leci, sezon mija, a tak naprawdę już mógłbyś sobie jeździć ;)

Według Ciebie, oba rowery (Maestro i Magmę) będzie można rozwijać z osprzętem? Powiedzmy, że za 3-4 lata posypią się podzespoły i co wtedy, spokojnie będzie można zmodernizować rower?

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem nie warto tego robić bo to rowery niskobudżetowe.  Za 3-4 lata będziesz potrzebować prawdopodobnie czegoś lepszego bo rower zacznie Cię ograniczać i sprzedasz ten rower kupując coś z półki wyżej. Jeśli nie to podzespoły można przecież wymienić zawsze.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisał Kufir, zawsze możesz powoli podrasowywać rower. A czy będzie Cię ograniczał za 3-4 lata? Wszystko zależy od poziomu "katowania" roweru i tego co oczekujesz. Rowery krosowe z założenia nie są wyczynowe (mimo że, niektóre z nich to wypasieni pogromcy szosy ;) ) i duża szansa, że nawet za te 3-4 lata nadal nie będą Ci przeszkadzać w osiąganiu wyznaczonych celów, dając jednocześnie "hektolitry" endorfin.

Edytowane przez rysib
moja słodka tajemnica ;-)
Opublikowano

Co do ramy to jak dla mnie jest pancerna.Jeżdżę zimą,nie oszczędzam roweru, co nie znaczy nie dbam ;) a i mój Lazaro Integral m.in. single w Świeradowie zwiedził i żyje.

Opublikowano

Jeżeli nie zależy ci na nowym rowerze to poszukaj po allegro lub olx marek: Gekko, Diamant, White. Tanio idzie dorwać też Krossy Evado. Mi się trafiła Merida s-presso 100 za 1450 z wysyłką.
Foto podglądowe:

20170512_200547.jpg