GrochowaMTB Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Godzinę temu, KonZi napisał: Trochę sie robi offtop, jakieś sugestie poza marinem? W tym budżecie to bieda. Nie ma nic. Więc ta propozycja to nic odkrywczego https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-2-0
KonZi Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 kurcze ładny ten esker, ale nie dość, że amelininowy widelec to jeszcze claris i 11.2kg chyba dochodzę do tego że albo triban 520 albo muszę chociaż tysia dołożyć
yacek _b Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 2 godziny temu, KonZi napisał: triban 520 tylko triban 520 to nie jest gravel wg Decathlonu , owszem można założyć szersze opony i wmawiać sobie że mam gravela , ja też tak myślałem bo w moim 520 spokojnie wchodzą 35C , tylko powiem ci szczerze że jak założyłem 32c Conti to sam rower stracił na wyglądzie , no nie podobał mi się jako całość , gdzieś uciekła wizualna lekkość . Co innego taki Marin Four Corners , tam do ramy cieńsze opony po prostu nie pasują .
GrochowaMTB Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, KonZi napisał: kurcze ładny ten esker, ale nie dość, że amelininowy widelec to jeszcze claris i 11.2kg chyba dochodzę do tego że albo triban 520 albo muszę chociaż tysia dołożyć dokładasz nieco ponad tysiaka i masz to https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-4-0 naprawdę, ciężko taniej. z jakiś powodów Marin sprzedaje się jak głupi. Po prostu konkurencji praktycznie nie ma! Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez GrochowaMTB
zapsu Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Proszę o porady odnośnie roweru SCRAPPER SPEGO EX z Go Sport? https://www.go-sport.pl/rower-gravel-scrapper-spego-ex-c1455921 Jest to rower oparty o Shimano CLARIS (seria R2000). Rama i widelec to aluminium. Niestety 2000 zł to maksymalny budżet. Z góry dziękuję za porady.
efreet Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Szukam roweru z barankiem, do używania głównie w mieście na ścieżkach i w czasie weekendowych wyjazdów w lesie/słaby podmiejski asfalt.Rower będzie używany z fotelikiem dziecięcym/sakwa miejska i (rzadziej) przyczepką.Aktualnie jeżdżę na bardzo starym rowerze szosowym, niestety maszyna jest już dokumentnie zużyta a i potrzeby się zmieniły...Po przeczytaniu polowy internetu, wydaje mi się, że mam trzy w miarę sensowne opcje:Accent cx one,Triban RC 500,(naciągając budżet) marin fourcorners.Używek raczej nie biorę pod uwagę (chciałbym w miarę sprawnie dokonać transakcji).Czy widzicie jeszcze jakieś inne kandydatury? Ew. czy w powyższych są wyraźni faworyci?Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 W dniu 29.04.2019 o 13:45, efreet napisał: Szukam roweru z barankiem, do używania głównie w mieście na ścieżkach i w czasie weekendowych wyjazdów w lesie/słaby podmiejski asfalt. Rower będzie używany z fotelikiem dziecięcym/sakwa miejska i (rzadziej) przyczepką. Aktualnie jeżdżę na bardzo starym rowerze szosowym, niestety maszyna jest już dokumentnie zużyta a i potrzeby się zmieniły... Po przeczytaniu polowy internetu, wydaje mi się, że mam trzy w miarę sensowne opcje: Accent cx one, Triban RC 500, (naciągając budżet) marin fourcorners. Używek raczej nie biorę pod uwagę (chciałbym w miarę sprawnie dokonać transakcji). Czy widzicie jeszcze jakieś inne kandydatury? Ew. czy w powyższych są wyraźni faworyci? Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Jeśli zależy Ci na maksymalnej wygodzie to bierz Marina FC.
efreet Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Dzięki.Przymierzałem się do Nicassio I FC, a także tribanow.Masz rację, że fc jest najbardziej wygodny, ale Nicassio też jest ok - mógłbym na nim jeździć. Po przejażdżkach sklepowych widze różnicę w pracy Clarisa i Sory. Jakość Sory jest zauważalnie wyższa.NA papierze najlepiej wygląda triban, ale w Decathlonie jest jedynie opcja przejażdżki po sklepie, co generalnie nie daje żadnego porównania.Tego ostatniego najchętniej bym kupił, jeśli tylko bym potrafił stwierdzić, że nie jest mniej wygodny niż Nicassio.Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Fimala Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 7 godzin temu, efreet napisał: Dzięki. Przymierzałem się do Nicassio I FC, a także tribanow. Masz rację, że fc jest najbardziej wygodny, ale Nicassio też jest ok - mógłbym na nim jeździć. Po przejażdżkach sklepowych widze różnicę w pracy Clarisa i Sory. Jakość Sory jest zauważalnie wyższa. NA papierze najlepiej wygląda triban, ale w Decathlonie jest jedynie opcja przejażdżki po sklepie, co generalnie nie daje żadnego porównania. Tego ostatniego najchętniej bym kupił, jeśli tylko bym potrafił stwierdzić, że nie jest mniej wygodny niż Nicassio. Sent from my Redmi 4 using Tapatalk Z Decathlonu mozna brac rowery na testy. Zapytaj sie czy maja taka mozliwosc w twoim Decu.
Kawasaki Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) W dniu 29.04.2019 o 11:37, zapsu napisał: Proszę o porady odnośnie roweru SCRAPPER SPEGO EX z Go Sport? https://www.go-sport.pl/rower-gravel-scrapper-spego-ex-c1455921 Jest to rower oparty o Shimano CLARIS (seria R2000). Rama i widelec to aluminium. Niestety 2000 zł to maksymalny budżet. Z góry dziękuję za porady. Jeśli 2k to max i rower ma być nowym gravelem, to nie ma wyboru - scraper jest najtańszym rowerem tego typu na rynku, chyba że podciągać pod to miano Tribana 100. Występuje tylko w 2 rozmiarach, a o opinie poparte długodystansowym testem będzie trudno bo dopiero wszedł do sklepów... A tymczasem wyprzedaż Krossa Eskera w środku sezonu, powoduje, że mieści się w tym wątku... https://www.bestbikestore.pl/kross-esker-20-wisniowysrebrny-mat-2019-p-1107.html Edytowane 21 Czerwca 2019 przez Kawasaki
milek554 Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Witam, Szukam nie drogiego Gravela i wpadłem na coś takiego. https://www.hood.de/i/gravelbike-rennrad-28-xceed-schwarz-grau-rh-58-cm-ks-cycling-81385243.htm Czy to się wogóle nadaje? Słabo się jeszcze znam. Na początek chce coś nie drogiego by zobaczyć czy to sport dla mnie. Jak patrzę na te rowery to oczy mi się świecą. Specyfikacja tylko że po niemiecku Zurück RahmenAluminium-Gravel-Rahmen Rahmenhöhe58 cm FarbeSchwarz-Weiß GabelGravelbike-Gabel mit Gabelschaft 1 1/8 SteuersatzAhead-Steuersatz 1 1/8 VorbauAluminium-Ahead-Vorbau LenkerAluminium-Rennlenker NabenSchnellspannnaben mit Bremsscheibenaufnahme FelgenAluminium-Hohlkammerfelgen ReifenKENDA Kwick Bitumen 700x32c (32-622) Gänge14-Gang-Kettenschaltung SchaltwerkSHIMANO Tourney RD-A070 UmwerferSHIMANO Tourney FD-A070 2-fach SchalthebelSHIMANO Tourney ST-A070 Schalt-/Bremshebelkombination RitzelSHIMANO MF-TZ500 7-fach-Schraubkranz (28-14 Zähne) KurbelSHIMANO Tourney Aluminiumkurbeln mit 2 Kettenblättern (50/34 Zähne) InnenlagerBSA68 Patronenlager PedaleKunststoff-Plattformpedale SattelRennsattel SattelstützeAluminium-Patentsattelstütze Ø 27,2 mm SattelklemmungAluminium-Klemmring mit Schraube BremseMechanische Scheibenbremsen (mit Wave-Bremsscheiben Ø 160 mm) BremshebelSHIMANO Tourney ST-A070 Schalt-/Bremshebelkombination Zubehör-- Gewichtca. 12,5 kg Edytowane 2 Lipca 2019 przez milek554
Kawasaki Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Najtańszy dostępny nowy rower więc i wszystko w nim najtańsze i z najniższej półki. Nadaje się dla dzieci do rowerków komunijnych i rencistów. Nawet bardziej ambitny emeryt będzie ograniczany przez osprzęt. W tej cenie lepiej kupić rower używany lub dołożyć trochę i gravela kupić w gosporcie: https://www.go-sport.pl/rower-gravel-scrapper-spego-ex-c1455921?gclid=EAIaIQobChMIpf7kqO2V4wIVRKMYCh0vqgICEAQYAyABEgJ8I_D_BwE
Matgrav Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Cześć, zastanawiam się pomiędzy dwoma rowerami, Specialized Sirrus Comp i Trek Cross Rip Comp. Oba są w podobnej cenie. Sprzętowo chyba lepszy wydaje się Specialized natomiast za Trekiem przemawia u mnie kierownica typu baranek. Rower ma mi posłużyć głównie na jakieś wypady, większość po asfalcie ale czasem do lasu też chciałbym wjechać, plus trochę miasta. Dodatkowo chciałbym w końcu wybrać się na dalsze wycieczki (ok. 100 km z małym bagażem) dlatego fajnie gdyby pozycja na rowerze była wygodna. Cenowo chciałbym się zmieścić na pewno w 2 tyś. Który z wymienionych rowerów byście bardziej polecili, ew. czy powinienem się jeszcze rozglądnąć? Linki do aukcji: Trek Specialized
danonebf Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Jak w temacie dorosłem do posiadania drugiego roweru w piwnicy. Jako podstawowy rower posiadam MTBeka Wheelera pro 19 na osprzęcie alivio. Rower super do jazdy po lesie, piachu etc. Ostatnimi czasy coraz więcej staram się trenować na rowerze i po przejechaniu się rowerami znajomych (giant defy 5), chcę spróbować sił z gravelem/przełajką. Na pewno nie chcę roweru do sportu, oczekuję w miarę komfortowej geometrii. Budżet to 3tyś.zł, modele jakie biorę pod uwagę: Giant Anyroad 2 używka z 2016 w granicach 2700zł. boardman ADV 8.8 - (w okolicy jest taki do sprzedania za 2200zł z 2018r. Romet Aspre - nowy 2799zł Pytanie mam szczególnie o tego boardman, ktoś z forumowiczów miał doświadczenie z tą marką? Warto brać pod uwagę ich rowery? Czy lepszym pomysłem jest używany Giant, czy nowy Romet? Czy w tym budżecie jest coś sensowniejszego?
Tensai Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Też byłem zainteresowany tym Rometem tylko że ciągle chodzi mi po głowie ten support na wielowypust który jest dość starą technologią.
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 14 minut temu, Tensai napisał: support na wielowypust który jest dość starą technologią To prawda,ale prosta wymiana i nie drogie części(upgrade na HII ) powodują,że bym Romka nie przekreślał
Eddek Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Jako typ z butem 47 powiem, że Romet może być kłopotliwy w pedałowaniu z takim kajakiem
Neonkis Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Cześć zamierzam kupić gravel do 3000 zł mam możliwość kupić Fuji jari 2.5 za 2800 zł czy warto kupić taki rower którego osprzęt nie zachwyca a korba jest na kwadrat czy lepiej w tej cenie kupić coś z lepszym osprzętem czyli Romet aspre, triban rc500. Rower będę używał do jazdy po lasach jak i szosie 2/3 razy w tygodniu trasy około 50km jazda dosyć szybkim tempem i pracuje nad tym żeby osiągać lepsze średnie czasy. Wcześniej jeździłem na triban 100 ale mi się rozpadł XD bardzo narzekałem w nim na latający wózek przerzutki. W Fuji bardzo podoba mi się to że tylnia przerzutka jest do modeli MTB przez co jest większy naciąg. I myślę że rama jest bardzo wytrzymała. Minusem jest korba na kwadrat gdzie w rowerach w podobnej cenie można znaleźć osprzęt Shimano Sora . Triban rc500 oglądałem i boję się że na nierównościach przerzutki będą bardzo latały. Czy warto wydać pieniądze na Fuji Jari czy może wybrać jakiś inny gravel? Możecie coś polecić w cenie do 3000zł.
Tensai Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Czy w Romecie Aspre nie będzie problemu w przyszłości zmienić tej korby na kwadrat na coś z zintegrowaną osią? Koszt korby claris to 200zł + support 50 zł
Bujak Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Nie ma problemu ze zmianą suportu BSA z kwadratu na hollowtech II np: Accent BB-EX
Rostein Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Hej, czy taki przerabiany rower nadał by się na pierwszego gravela? https://allegro.pl/oferta/stevens-strada-900-grupa-shimano-ultegra-2x11-7802900343 Rower przerobiony z: https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/miejskie/stevens/49823/strada_900_disc/2 Gravel miałby jeździć po słabej jakości asfaltach, polnych drogach, w terenie górzystym. W aukcji jest bardzo dużo nieścisłości. W opisie jest co innego niż na zdjęciach. Pomożecie mi rozpoznać co to za klamkomanetki i zaciski tarcz? Ile z tej ceny trzeba by targować żeby się opłaciło?
Fimala Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Rostein napisał: Hej, czy taki przerabiany rower nadał by się na pierwszego gravela? https://allegro.pl/oferta/stevens-strada-900-grupa-shimano-ultegra-2x11-7802900343 Rower przerobiony z: https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/miejskie/stevens/49823/strada_900_disc/2 Gravel miałby jeździć po słabej jakości asfaltach, polnych drogach, w terenie górzystym. W aukcji jest bardzo dużo nieścisłości. W opisie jest co innego niż na zdjęciach. Pomożecie mi rozpoznać co to za klamkomanetki i zaciski tarcz? Ile z tej ceny trzeba by targować żeby się opłaciło? Klamkomanetki to Ultegra R685 i tak samo zaciski.
Rostein Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 12 minut temu, Fimala napisał: Klamkomanetki to Ultegra R685 i tak samo zaciski. Też mi się tak wydawało. Nie ma tu mowy, że są to DI2? model R785 chyba taki jest? Piasta z tyłu to Ultegra? Ze zdjęć nie za bardzo mogę rozpoznać, a czekam na takie w lepszej jakości. Ogólnie rower wygląda na całkiem ciekawy. Trochę napęd wydaje się wysłużony, reszta chyba w porządku. Jest sens sobie głowę czymś takim zawracać czy jednak szukać czegoś z karbonem z przodu?
Fimala Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Rostein napisał: Też mi się tak wydawało. Nie ma tu mowy, że są to DI2? model R785 chyba taki jest? Piasta z tyłu to Ultegra? Ze zdjęć nie za bardzo mogę rozpoznać, a czekam na takie w lepszej jakości. Ogólnie rower wygląda na całkiem ciekawy. Trochę napęd wydaje się wysłużony, reszta chyba w porządku. Jest sens sobie głowę czymś takim zawracać czy jednak szukać czegoś z karbonem z przodu? No DI2 to nie jest skoro masz linki do przerzutek xD. Jak dla mnie ulep nie warty tych pieniędzy. Za podobna sume jestes w stanie znalezc np Kone Sutre LTD na Rivalu 1x11 z hydro.
Krisss78 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Podłączam się do tematu. Soot 30 czy Romet Aspre. W Soot 30 nie podobają mi się ciężkie opony więc pewnie do wymiany a to przy różnicy cenowej na wejściu 500 zł robi się już co najmniej 800 zł (po wymianie opon w Kellysie). I teraz pytanie warto dopłacać te 800 zł? Niby sztywne osie w Kellysie ale z drugiej strony 800 zł można też przyjemnie na inne rzeczy spożytkować. Z góry dzięki za opinie. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-romet-aspre-2019-pd19276/?v_Id=127893 http://rowerybielany.pl/gravel/2881-kelly-s-soot-30-2019.html
Rekomendowane odpowiedzi