Skocz do zawartości

Gravel do około 2999 zł

Mikul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, KonradTrek800 napisał:

Dlaczego na liście nie ma Triban RC500? Do tego opony TR 35mm i poniżej 3000zł jest fajniejszy rower od tych co wybrałeś.

osobiście aż mnie ciarki niechęci przechodzą jak widzę te deca rowery

Opublikowano

Dwa dni temu widziałem RC520 w tym ciemnym kolorze i niestety wyglądał zniechęcajo. Mnie podoba się tylko ten niebieski RC500 ale na żywo go nie widziałem i pewnie długo nie zobaczę bo wszędzie wyprzedane. W porównaniu do tego wspomnianego stalowego Marin Nicasio z widelcem retro to Triban wygląda obłędnie. Dla mnie ten stalowy Marin wygląda tragicznie. Podobnie osprzęt.

Opublikowano
51 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Są również inne stopy aluminium. Wszystko można "udowodnić", żonglując numerkami, ale fakty są oczywiste. Praktycznie nikt już nie robi MTB ze stali i to nie jest przypadek

Oczywiście, że to nie przypadek. Sama rama z nowych rur Reynolds to koszt 12 - 15 tyś złotych? Kto za to zapłaci? 

Co do żonglowania parametrami to nie chcę tego właśnie robić. Dlatego pytam jak to wszystko czytać. Do porównania wziąłem lepsze aluminium o oczywiście lepszą stal. Nie brałem produktów ekstremalnych :)

Opublikowano (edytowane)

Hej, jestem w rozterce. Poszukuję roweru typu gravel, mam 178 wzrostu 78 kg jestem dziewczyną aczkolwiek rama nie ma znaczenia. Dojazdy codzienne do pracy ok 15 km, na wolnym 30 km i więcej, treningi w różnym terenie, również zimą, aktualnie mam trekkinga waży 16 kg.. potrzebuję czegoś dużo lżejszego bo jazda na nim już mi nie sprawia przyjemności. Budżet maksymalnie 3500, miejsce na błotniki, jeden bidon, niedużą torbę (na kierownicy,ramie) szczególnie potrzebna do pracy. Używane również biorę pod uwagę. Przejrzałam internety w tematyce gravel i mam kilka typów:

FUJI TREAD 1.7 LUB FUJI TREAD 1.5

FUJI JARI 2.5

MARINE FOUR CORNERS

KONA ROVE AL

KROSS ESKER 2.0

Proszę o pomoc w zawężeniu wyboru. 

Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Powietrzem
Niedokończony post.
Opublikowano
8 minut temu, Powietrzem napisał:

Hej, jestem w rozterce. Poszukuję roweru typu gravel, mam 178 wzrostu 78 kg jestem dziewczyną aczkolwiek rama nie ma znaczenia. Dojazdy codzienne do pracy ok 15 km, na wolnym 30 km i więcej, treningi w różnym terenie, również zimą, aktualnie mam trekkinga waży 16 kg.. potrzebuję czegoś dużo lżejszego bo jazda na nim już mi nie sprawia przyjemności. Budżet maksymalnie 3500, miejsce na błotniki, jeden bidon, niedużą torbę (na kierownicy,ramie) szczególnie potrzebna do pracy. Używane również biorę pod uwagę. Przejrzałam internety w tematyce gravel i mam kilka typów:

FUJI JARI 2.5

MARINE FOUR CORNERS

KONA ROVE AL

KROSS ESKER 2.0

Dziękuję i pozdrawiam.

Bierz w ciemno:

https://www.pepper.pl/promocje/rower-szosowyprzeajowy-planetx-london-road-sl-apex1-148920

Opublikowano

31 minut temu, drozda napisał:

Cześć!

to mój pierwszy post na forum. Od tygodni jak nie miesięcy czytam o gravelach, oglądam testy i porównania i 'wsiąkam w temat', założyłem sobie budżet na max 5k i to głównie dlatego że zależało mi na rowerze ze sztywnymi osiami, a ta 'kosmiczna' technologia jest niespotykana w rowerach poniżej 4k. Generalnie na ten moment rozważałem albo Gestalta 2 (którego nigdzie nie można dostać) albo Fuji Jari 1.5 który jednak kosztuje ten max co założylem. Dziś wpadł mi w oko ten planetx, i zabił niezłego ćwieka. Brakuje mu tylko sztywnych osi bo reszta setupu bardzo mi odpowiada, ale pytanie czy aż tak warto je mieć by nie skorzystać z tej okazji? To będzie mój pierwszy rower tego typu, i powrót do intensywniejszej jazdy na rowerze po ponad 3letniej przerwie. 

pytanie z innej rury, jakbym chciał przypiąć do tego roweru hamaxa i wozić córke (16kg) do przedszkola itd to ma to sens na takim rowerze? Do tej pory robiłem to na "góralu" typu merida big seven gdzie kraweżniki itp były mi nie straszne.

Opublikowano (edytowane)

Ten rower przyjmie opony do rozmiaru 42 więc przy tak szerokich kapciach amortyzacja będzie bardzo dobra. Co do fotelika to trzeba by sprawdzić czy nie będzie kolizji z rurą tylnego trójkąta ale poza tym nie powinno być problemów - weź mocowanie do Decathlonu i sprawdź w Tribanie RC500.

Czy warto ? Za podobną kasę masz Tribana RC500 ale ma on gorszy osprzęt. Poza tym geometria jest bardzo zbliżona.

Edytowane przez drozda
Opublikowano
22 minuty temu, drozda napisał:

Ten rower przyjmie opony do rozmiaru 42 więc przy tak szerokich kapciach amortyzacja będzie bardzo dobra. Co do fotelika to trzeba by sprawdzić czy nie będzie kolizji z rurą tylnego trójkąta ale poza tym nie powinno być problemów - weź mocowanie do Decathlonu i sprawdź w Tribanie RC500.

Czy warto ? Za podobną kasę masz Tribana RC500 ale ma on gorszy osprzęt. Poza tym geometria jest bardzo zbliżona.

Pytanie czy warto rezygnować ze sztywnych osi (co w sumie wymagałoby dopłaty jakies 1,5k żeby kupić rower co je ma) 

Zakładam też że jak się bardziej w to wkręcę to mogę takiego planetx sprzedać bez strasznie dużej straty na przyszły sezon i kupić coś lepszego.

Mam 188 i przekrok 85-86cm, L będzie ok?

dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Cóż , sztywne osie to niestety droższe ramy i koła - uroki mody. Da się bez nich jeździć zwłaszcza na prawie szosówce.

Wiele nie powinieneś stracić na odsprzedaży.

Co do rozmiaru to jesteś na pograniczu XL i L - najlepiej przejdź się do Decathlonu gdzie jest RC500 i przymierz do jednego i drugiego rozmiaru.

Opublikowano
7 godzin temu, rzepak napisał:

Cześć!

to mój pierwszy post na forum. Od tygodni jak nie miesięcy czytam o gravelach, oglądam testy i porównania i 'wsiąkam w temat', założyłem sobie budżet na max 5k i to głównie dlatego że zależało mi na rowerze ze sztywnymi osiami, a ta 'kosmiczna' technologia jest niespotykana w rowerach poniżej 4k. Generalnie na ten moment rozważałem albo Gestalta 2 (którego nigdzie nie można dostać) albo Fuji Jari 1.5 który jednak kosztuje ten max co założylem. Dziś wpadł mi w oko ten planetx, i zabił niezłego ćwieka. Brakuje mu tylko sztywnych osi bo reszta setupu bardzo mi odpowiada, ale pytanie czy aż tak warto je mieć by nie skorzystać z tej okazji? To będzie mój pierwszy rower tego typu, i powrót do intensywniejszej jazdy na rowerze po ponad 3letniej przerwie. 

pytanie z innej rury, jakbym chciał przypiąć do tego roweru hamaxa i wozić córke (16kg) do przedszkola itd to ma to sens na takim rowerze? Do tej pory robiłem to na "góralu" typu merida big seven gdzie kraweżniki itp były mi nie straszne.

Popatrz na Meridę Silex 200. Co prawda jest tylko na sorze, ale wg mnie to fajnie pomyślany rower. Masz tam też sztywne osie.

8 godzin temu, Powietrzem napisał:

FUJI JARI 2.5

MARINE FOUR CORNERS

KONA ROVE AL

KROSS ESKER 2.0

Dziękuję i pozdrawiam.

Moja kupiła właśnie four cornersa. Wcześniej był treking 16 kilo :) Jest zachwycona. Ja też bo w końcu mamy jakaś sensowną prędkość przelotową :) Chociaż four corners nie należy do sprinterów. To stalówka. Wcale nie taka lekka. Ale tak to zrobili, że jednak jedzie :)

Opublikowano
3 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Popatrz na Meridę Silex 200. Co prawda jest tylko na sorze, ale wg mnie to fajnie pomyślany rower. Masz tam też sztywne osie.

Przejrzałem już chyba wszystkie możliwe rowery dostępne albo możliwe do sprowadzenia u nas. Merida mi się nie podoba wizualnie, i może to głupie, ale jak mam na tym tracić litry potu to chętniej to zrobie na rowerze który mi się zwyczajnie będzie podobał :D z tego też powodu m.in nie chciałbym cube nuroad którego malowanie też nie trafia w mój gust a też zdaje się fajnym rowerem

Opublikowano
4 minuty temu, rzepak napisał:

Przejrzałem już chyba wszystkie możliwe rowery dostępne albo możliwe do sprowadzenia u nas. Merida mi się nie podoba wizualnie, i może to głupie, ale jak mam na tym tracić litry potu to chętniej to zrobie na rowerze który mi się zwyczajnie będzie podobał :D z tego też powodu m.in nie chciałbym cube nuroad którego malowanie też nie trafia w mój gust a też zdaje się fajnym rowerem

Panie, ładne rowery to się od dychu zaczynają :) A tak poważnie to czasami warto po prostu zobaczyć rower na żywo. Czasami to wygląda zupełnie inaczej jak na zdjęciach.

Opublikowano
W dniu 30.03.2019 o 08:40, eMM napisał:

Ile tak w ogóle waży ten Four Corners?

Nigdy nie zważyłem ani jednego swojego roweru. Nie mam wagi do roweru. Waży na pewno adekwatnie do osprzętu i materiału z jakiego zrobiona jest rama. Czyli na pewno nie jest to najlżejszy gravel na rynku.

Opublikowano (edytowane)

Hej,

szukam nowego roweru z pogranicza szosa/przełaj/gravel

chcę:

zmieścić opony do 35c

sora lub 1x z w miarę miękkim przełożeniem (48x32 mnie czasami dobija) 

hamulce tarczowe

koła tubeless ready

nie chcę upgrejdować mojego tribana 100, bo ma to mało sensu a nie chcę też wydawać bardzo dużo bo ma być to szybki rower do tłuczenia praca dom przez cały rok i do jazdy na bardzo zróżnicowane dystanse, nawierzchnie i pogodę, trochę szosowo trochę przełajowo, wypraw raczej nie planuję ale na pewno zimą go utytłam w błocie od dołu do góry

myślałem o tribanie rc 500 który się tutaj przewija ale szukam sensownych alternatyw

planet x chyba zakończył promkę, a szkoda bo wyglądał fajnie :(

ns rag 2+ wygląda spoko ale jest dużo za drogi

Edytowane przez KonZi
Opublikowano
W dniu 8.04.2019 o 16:00, KonZi napisał:

Hej,

szukam nowego roweru z pogranicza szosa/przełaj/gravel

chcę:

zmieścić opony do 35c

sora lub 1x z w miarę miękkim przełożeniem (48x32 mnie czasami dobija) 

hamulce tarczowe

koła tubeless ready

nie chcę upgrejdować mojego tribana 100, bo ma to mało sensu a nie chcę też wydawać bardzo dużo bo ma być to szybki rower do tłuczenia praca dom przez cały rok i do jazdy na bardzo zróżnicowane dystanse, nawierzchnie i pogodę, trochę szosowo trochę przełajowo, wypraw raczej nie planuję ale na pewno zimą go utytłam w błocie od dołu do góry

myślałem o tribanie rc 500 który się tutaj przewija ale szukam sensownych alternatyw

planet x chyba zakończył promkę, a szkoda bo wyglądał fajnie :(

ns rag 2+ wygląda spoko ale jest dużo za drogi

Fourcorners jeśli nie przeraża Cię nieco wyprawowy charakter roweru. Jest dosyć ciężki. Ale jedzie. Na pokładzie Sora z 3 blatami - pod górę można przebierać jak chomik. Nie dobije Cię żadna góra. Nie robiłem jeszcze kół na tublesy, ale w sklepie mówili, że zrobili je i było ok. Rower sprawia wrażenie jak by miał wytrzymać wszystko.

Opublikowano
37 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Rower sprawia wrażenie jak by miał wytrzymać wszystko.

I jest okrutnie brzydki :P

• Lubię to! 2
Opublikowano

mariny niestety nie mają carbonowego widelca :( i zgadzam sie że są brzydkie jak noc ;)

Opublikowano
3 godziny temu, KonZi napisał:

mariny niestety nie mają carbonowego widelca :( i zgadzam sie że są brzydkie jak noc ;)

Wcale nie :) Mariny są po prostu nie fotogeniczne :)

Opublikowano

Te Mariny coś w sobie mają, gdybym miał kupować takiego typowego wyprawowca z mocowaniami na torby, to pewnie byłby to właśnie stalowy Marin.

Opublikowano

Słuchajcie, moja "szefowa" powiedziała, że absolutnie nie, zobaczyła go w sklepie i powiedziała, ależ oczywiście, że tak! Jaki ładny! :D Na żywo naprawdę FC fajnie wygląda :) 

Ale nie namawiam jakoś szczególnie - wiadomo, że to rower specyficzny.

Opublikowano
12 godzin temu, Teknoloji napisał:

Brzydki jak noc :)

Wrzuć swoją fotę cwaniaku ;)