Krzysiek595 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Obstawiam że koszt podzespołów rc120 i grvl120 jest podobny. Trzymam kciuki że za jakiś czas cena się zbliży:-)
DiamondDog Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 3 godziny temu, Krzysiek595 napisał: Obstawiam że koszt podzespołów rc120 i grvl120 jest podobny. Trzymam kciuki że za jakiś czas cena się zbliży:-) Ceny w Dec'u nie zmieniają się zbyt często - cena RC520 zmieniła się na przełomie roku - podrożał.
Dziewiątka Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Proszę o pomoc w wyborze między: - używany Kross Esker 4.0 z 2019 r. za 2600: https://www.olx.pl/oferta/kross-esker-4-0-l-2019-gravel-CID767-IDDhMrq.html#a697dbea18 - czy Triban Rc 500 z wiosny 2019 r., ale nieużywany, w kartonie, za 2150?
mareq Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Esker trochę cięższy, trochę lepsze przerzutki i korba z przełożeniami dającymi więcej w terenie. Do tego dosyć grube opony. Triban lżejszy, mniej przełożeń (z tyłu 9 a w eskerze 10). Korba szosowa kompakt (więcej zębów niż w Eskerze). Nie założysz aż tak grubych opon. Bardziej nastawiasz się na jazdę szosami czy będzie sporo terenu?
Dziewiątka Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Teren 70%, szosa 30%. Specyfikacje tych rowerów znam, bardziej chodzi mi opinie na temat relacji cena/jakość tych dwóch wskazanych modeli. Nieużywany Triban z zeszłego roku w tej cenie to chyba dobra propozycja - aktualnie w sklepie kosztuje 2800.
mataman Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Brałbym tribana i władował jakieś gumy 35c.
Dziewiątka Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Kupiłem tego Tribana i mam pytanie czy przy zmianie opon na szersze 35-38 muszę też zmienić dętki na większe?
Gaca Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Szukam roweru ala gravel jako odskocznia od fulla i wycieczki czasami 30-50km. Głównie będę ujeżdżał szutry i leśne drogi pożarowe.jak myślicie wziąć krossa esker 2.0 miękkie ośki i sora 2x9 czy lepiej Vento cx 2.0 1x11 Apex i sztywne ośki 12mm ?? Cena ta sama 3100 za oba. Z góry dzięki za pomoc.
Chino Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 1 godzinę temu, Gaca napisał: Szukam roweru ala gravel jako odskocznia od fulla i wycieczki czasami 30-50km. Głównie będę ujeżdżał szutry i leśne drogi pożarowe.jak myślicie wziąć krossa esker 2.0 miękkie ośki i sora 2x9 czy lepiej Vento cx 2.0 1x11 Apex i sztywne ośki 12mm ?? Cena ta sama 3100 za oba. Z góry dzięki za pomoc. Jak dla mnie zdecydowanie cx 2.0, szczególnie jeśli do zastosowań typowo gravelowych: sztywne osie, stabilizacja łańcucha z Apexem, napęd 1x (do zastosowań terenowych wg mnie rozsądniejszy, założyłem takie samo stopniowanie w gravelu 40t + 11/42) 1
Gaca Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Dzięki za doradztwo A przy wzroście 187 i przekrok 90 lepiej brać L czy XL, bo Kross ma jakąś chorą tą rozmiarówkę w porównaniu do innych... Edytowane 27 Marca 2020 przez Gaca
SzpiceR Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 5 minut temu, Gaca napisał: A przy wzroście 187 i przekrok 90 kepiwc brać L czy XL, bo Kross ma jakąś chorą tą rozmiarówkę w porównaniu do innych... Kross ma normalną rozmiarówką i normalne wymiary jak na przełaj. Bo cx jak sama nazwa wskazuje jest przełajem a nie gravelem. To rower do ścigania i ma być agresywny, szybki i zwrotny (dlatego jest krótszy i wyższy niż szosa/gravel). Więc jeśli chcesz się na nim ścigać to weź L a jeśli jeździć w miarę "wygodnie" to XL - chociaż do rekreacyjnych przejażdżek o wiele lepiej sprawdzi się typowy gravel (wyższa główka ramy = bardziej wyprostowana pozycja)
Chino Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Obstawiam, że jeżdżąc na fullu nie będziesz szukał bardzo pochylonej pozycji, dlatego brałbym w Twoim przypadku XL, nie jest przesadnie długi, jak na ten rozmiar, główka ramy 170, można z niego zrobić całkiem wygodny rower, jak na przełaj, nawet trochę skracając mostek (praktykowane w gravelach) w razie potrzeby, co dodatkowo podniesie pozycje. Uważam, że Kross poprawnie podaje wzrost do rozmiaru ramy na stronie. Sprawdź sobie jeszcze, jaką maksymalnie szeroką oponę przyjmie rama, bo standardowe 35C to trochę mało, chyba że masz dość twarde te ścieżki gruntowe. Z profilu wygląda, że jakaś szersza powinna wejść, ale może mieć wąskie widełki. Edytowane 27 Marca 2020 przez Chino
Gaca Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) 38C wejdą i takie wystarcza spokojnie. Esker ma fajne oponki, ale martwią mnie miękkie ośki i napęd który będzie latał jak galareta do tego ta korba typowo szosowa... 3 godziny temu, SzpiceR napisał: Kross ma normalną rozmiarówką i normalne wymiary jak na przełaj. Bo cx jak sama nazwa wskazuje jest przełajem a nie gravelem. To rower do ścigania i ma być agresywny, szybki i zwrotny (dlatego jest krótszy i wyższy niż szosa/gravel). Więc jeśli chcesz się na nim ścigać to weź L a jeśli jeździć w miarę "wygodnie" to XL - chociaż do rekreacyjnych przejażdżek o wiele lepiej sprawdzi się typowy gravel (wyższa główka ramy = bardziej wyprostowana pozycja) Esker jest jeszcze mniejszy, więc ten argument że gravel i szosa są dłuższe nie ma sensu Edytowane 27 Marca 2020 przez Gaca
Chmielo Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 Dlatego doradza Ci kolega Cx ja tez tak uważam ze na krótkie trasy po leśnych drogach będzie lepszy
Gaca Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Ok dzięki to zamawiamy, z tym że chyba zaryzykuję L, boje się że XL bd za wysoki. Edytowane 27 Marca 2020 przez Gaca
Chino Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 1 godzinę temu, Gaca napisał: Ok dzięki to zamawiamy, z tym że chyba zaryzykuję L, boje się że XL bd za wysoki. Zastanów się dobrze, masz duży przekrok, 5cm większy niż ja, ja mam u siebie główkę ramy 150mm, jak Vento L, mam zostawione wszystkie podkładki pod mostkiem i dalej mam kierownicę kilka cm poniżej siedzenia, Ty miałbyś siodło jeszcze 5cm wyżej, a to już sportowa, pochylona pozycja. Nie masz zapewne doświadczenia w jeździe na szosie i przesiadka na taką pozycję może nie być przyjemna. To jest przełajówka, budżetowa, ale przełajówka, a Ty jeszcze chcesz sobie jeszcze usportowić pozycję biorąc rozmiar mniejszy niż zalecany przez Krossa. O przekrok się nie bój, nabiał na XL będziesz miał dalej od ramy niż ja w swojej maszynie. Ba, Eskera też powinieneś brać raczej XL, a tam główka ramy ma 180mm. L-kę Kross określa jako 53/55, XL 56-57 a Ty jesteś dobre 57-58. Tak tylko podpowiadam, jak chcesz mieć sportową maszynę, to ryzykuj L.
Gaca Opublikowano 27 Marca 2020 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) No zobaczymy lokals ma ściągnąć 2 i jeden odeślę zobaczymy, w Vento Xl to właśnie 57/58, a L 55/56 Edytowane 27 Marca 2020 przez Gaca
Gaca Opublikowano 28 Marca 2020 Opublikowano 28 Marca 2020 Po waszych radach jedzie do mnie jednak XL, we wtorek będzie
Gaca Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Przyszedł rowerek rozmiar XL, mieliście rację rozmiar jest idealnie w punkt. Bardzo wam dziękuję !
Chino Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Gaca napisał: Przyszedł rowerek rozmiar XL, mieliście rację rozmiar jest idealnie w punkt. Bardzo wam dziękuję ! 🙂No widzisz, to i ja się cieszę. Tak z ciekawości, to mógłbyś wrzucić foto maszyny z profilu z siodłem ustawionym pod siebie. Podro.
Chmielo Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Najgorsze że rower przyszedł ale jeździć na nim nie można, no chyba że do kościoła albo na wybory:/
Gaca Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Chmielo napisał: Najgorsze że rower przyszedł ale jeździć na nim nie można, no chyba że do kościoła albo na wybory:/ Prawnie nie jest to zakazane póki co o ile jesteś sam, nie można jedynie jeździć po parkach skwerach itp. 2 godziny temu, Chino napisał: 🙂No widzisz, to i ja się cieszę. Tak z ciekawości, to mógłbyś wrzucić foto maszyny z profilu z siodłem ustawionym pod siebie. Podro. Mam tylko jedno foto póki co (słabo na nim widać), nie jest on tu dokładnie jeszcze ustawiony tak jak chce, tylko tak mniej więcej żeby dojechać ze sklepu do domu. jak już go ustawie i wyjdę poharatać po szutrach to zrobię jakieś fotki. 2
Chino Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 😉 już widać, że jest spoko. Kurcze, za tą kasę Apex, sztywne osie, bardzo fajna propozycja
Gaca Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Tutaj aktualne zdjęcie po oklejeniu folią i ustawieniu już idealnie pod moją osobę, choć muszę przyznać że w sklepie prawie idealnie trafili z ustawieniem. Do tego okazało się że hamulce Tektro, które są fabrycznie mają dwa ruchome tłoczki, więc rewelacją, ciekawe czy będą dawać radę. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez Gaca 1
Rekomendowane odpowiedzi