Skocz do zawartości

Gravel do około 2999 zł

Mikul

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No z tymi Gravelami to problem z dostępnością od lat.

Za 4000zł to można złożyć wypas na chińskim karbonie, sztywnych osiach 1x11, 2x11 lub nawet 2x12. Jak patrzę na te rowerki po 3000zł to zastanawiam się za co oni biorą te pieniądze? Najtańsza alu rama od skośnych, koła po taniości, korba na kwadrat i pożałują nawet karbonowego widelca.

Co do Claris 2x8 to przy kasecie 11-28 i korbie 46/30 a najlepiej 38/28 Deore niczego nie zabraknie. Ja mam w jednym rowerku Claris 1x8 z korbą 38 i na mazowieckich równinach niczego mi nie brakuje. No ale do pakingu za twardo.

Opublikowano
5 godzin temu, Chmielo napisał:

No właśnie o tym mówiłem że będzie ciężko o coś w tym budżecie, i musisz sie zastanowić czy nie możesz dołożyć tego 1000-1500 i kupić już coś z czego będziesz naprawdę zadowolony jeśli to ma być gravel.

Wiem, że byłoby lepiej, ale tak mógłbym za każdym razem, jak już 1000zł dołożyłbym, do dlaczego nie 2?

Prócz roweru trzeba będzie kupić jeszcze kask, jakieś ciuchy na rower, uchwyt na bidon/bidony, itd. To będzie dodatkowe kilka stówek, jak nie więcej. 

Mam ciężki orzech do zgryzienia. 

Kilka sklepów zostało mi w Szczecinie, zobaczę w przeciągu kilku dnie. Jak nic nie będzie, zostaną zakupy w sieci, bez przymierzania... Widziałem Romet Aspre 2019, Kross Esker lub ponad budżet Kellys Soot 30 2019...

Opublikowano
13 godzin temu, nastarINHO napisał:

Wiem, że byłoby lepiej, ale tak mógłbym za każdym razem, jak już 1000zł dołożyłbym, do dlaczego nie 2?

Prócz roweru trzeba będzie kupić jeszcze kask, jakieś ciuchy na rower, uchwyt na bidon/bidony, itd. To będzie dodatkowe kilka stówek, jak nie więcej. 

Mam ciężki orzech do zgryzienia. 

Kilka sklepów zostało mi w Szczecinie, zobaczę w przeciągu kilku dnie. Jak nic nie będzie, zostaną zakupy w sieci, bez przymierzania... Widziałem Romet Aspre 2019, Kross Esker lub ponad budżet Kellys Soot 30 2019...

Miałem podobny dylemat co Ty budżet tez zakładałem 3tys. Ale zostałem uświadomiony że na gravela to mało,a jak masz nim jeździć kilka lat to musi być przyjemnie.Dlatego dołożyłem do budżetu 2 tys i nie żałuje.Niestety prawda jest taka ze za wszystko co gravel trzeba zapłacić więcej, jeśli zostajesz przy budżecie i to musi być grawel to triban z oponami szerszymi tez da radę a będziesz miał chociaż karbonowy widelec

Opublikowano

W wątku "Gravel do około 3000 - 4999 zł" zapytałem odnośnie kilku wybrany modeli zaraz powyżej 3000zł.

Dziś przymierzyłem Soot 30 L, stojąc jeszcze jest luz na jakieś 2-3 palce. Kierownicę całkiem fajnie się trzymało. Niestety Apsre, Boreasa czy Esker 2.0 nie było nigdzie do przymierzenia.

Znalazłem sklep, gdzie ten Soot 30 2020r jest za 3399zł (również podałem link w wątku wyżej wspomnianym) i na tym się skończy.

Zobaczę po kilku wyjazdach czy to była dobra decyzja... ale ile można szukać? Pogoda zachęca do wyjazdów, a ja czas na szukanie marnuję...

Opublikowano

Problem że te rowery bardziej optymalne cenowo rozchodzą się jak świeże bułeczki. Gravel to teraz bardzo popularna kategoria. Mi Soot 30 2019 bardzo pasuje. Świetnie się jeździ, bardzo szybko i zgrabnie. Jedyne co sobie zmienię to opony na inne, ale szkoda nowych zmieniać więc może za sezon czy dwa. Co z minusów? Zauważyłem że troszkę łańcuch się obija przy mocniejszej jeździe. Bez szaleństw, nie przeszkadza to za bardzo. Niestety Soot 50 już trochę poza moim zasięgiem.

Opublikowano

Witam.

Czy oplaca sie kupna Romet aspre jako pierwszy gravel w tej cenie??

Opublikowano

Pewnie tak, ale nie jest to czasem jeden z tych rowerów które są wiecznie niedostępne?

Opublikowano

Ktos moze wie czym sie rozni aspre 2019 od aspre 2020 oprocz rocznika produkcji, zmienili cos w konstrukcji??

Opublikowano

I już są chyba linki wewnątrz ramy prowadzone

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,
zastanawiam się nad kupnem GRAVELA.
Wiem, że obudziłem się dosyć późno i muszę wybierać w tym co zostało na magazynach.
Pomógł byś mi podjąć decyzję? :) Przynajmniej coś zasugerował bo jestem świeżakiem w tym temacie.
Robiłem sobie zestawienie różnych modeli i w moim budżecie wybrałem następujące:
– Triban Gravel 120
– Marin Gestalt
– Marin Nicasio
– Marin Nicasio Plus
– Fuji Jari 2.5
– Accent Falcon
– Kross Esker 2.0

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Siemka! Ja z takim pytaniem co wszyscy :)

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu nowego roweru. Po konsultacjach ze znajomymi padło na rower gravelowy :) . Będzie to mój pierwszy droższy rower (wcześniej do 1500 zł), pierwszy rower z barankiem. 

Do czego zamierzam go używać? Chciałbym weekendami wyjechać za miasto, na nieuczęszczane szosy i czasem wjechać w jakiś lasek (po prostu po eksplorować okolicę :) ) W weekendy zabrałbym go czasem na jeden dzień w góry (np. w Izery z racji mieszkania we Wrocławiu)  Dodatkowo fajnie byłoby go też czasami używać na dłuższe wyprawy po Polsce z biwakowaniem w lasach (miejsca na bagażnik to dodatkowy atut, ale nie warunek).

Największą moją zagwozdką jest geometria. Wydaje mi się, że do takiego użytkowania nie powinna być zbyt agresywna, ale mogę być w błędzie i być może jest to kwestia przyzwyczajenia. Pytanie też, czy lepsza będzie stal czy może aluminium. Tutaj z kolei mam przeczucie, że stal, bo twardsza dużej wytrzyma. 

Przejrzałem internet i w moim budżecie [3000 zł] jest całkiem spoko takich rowerów. Niestety nie potrafię porównać różnych specyfikacji osprzętu. Mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać najlepszą do wyżej wymienionych aktywności do 3000 zł. Dodam, że mogę dołożyć 200-300 zł jeśli warto :)

Teraz kilka moich propozycji:

https://rower.com.pl/romet-aspre-1990865 - Romet Aspre 2019

https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-romet-aspre-1-2020.html?fee=4&fep=42304&gclid=Cj0KCQjwrIf3BRD1ARIsAMuugNtIUdgtXETx_9sXcli3h6Qv-99gQTI4QUtIcYxEyGhnOSphKV-U3pEaArw9EALw_wcB - Romet Aspre 1 2020

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-nicasio-1 - Marin Nicasio

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-gestalt - Marin Gestalt

https://www.kross.pl/cz/node/38497 - Kross Esker 2.0

https://rower.com.pl/fuji-jari-2-5-1764690 Fuji Jari 2.5 2019

https://rower.com.pl/fuji-jari-2-5-968887 Fuji Jari 2.5 2018

jeszcze się zastanawiam nad Tribanem, bo czytałem na forum, że jest mega dobry: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc520-id_8502389.html tylko jest sprzedawany z węższymi oponami  jak tak a patrzę(wejdą szersze?), no i bym więcej ziko musiał dołożyć 

Na koniec dodam może, że mam 179 cm wzrostu i fajnie jakby rower można było obejrzeć we Wrocławiu, ale to nie priorytet :)

Edytowane przez ZbojzLasu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W góry na jednym blacie,trochę ciężko. Wiele z propozycji ma raczej "szybką" geometrię. Po kamieniach i górach bałbym się jeździć z widelcem karbonowym. Gdy w styczniu wybierałem rower dla siebie,miałem podobne kryteria: Szlajanie się,wszechstronność i wygoda. Wybrałem Four Cornersa,z racji stali,wygody i prostych rozwiązań. Nie jest za lekki,ale nie kupiłem go by bić rekordy. Myślałem też o Eskerze 4.0 ale cena była wyższa a zaoszczędzone pieniądze wolałem wydać na dodatki. Jechałem po niego do Cieplic,bo do Wrocka miałem po prostu dalej. Z tego co pamiętam we Wrocławiu też są dealerzy Marina.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, 

Jest tu jakiś użytkownik rometa aspre 1 2020? Zastanawiam się nad kupnem, mierzyłem 2019 i musze stwierdzić że występował u mnie problem z obijaniem o tylny trójkat. Sporadycznie bo nie zawsze ale za to bardzo denerwuje. Zarzuty co do lakieru musze potwierdzić bo już w sklpie rowerowym tylny trójkat w miejscu prowadzenia linek był obdarty. W 2020 niby zmienili ten tylny trójkat i prowadzenie linek ale zastanwiam się czy jest sens kupna tego roweru. Więc czy w 2020 czuc różnice w konstrukcji tylnego trojkata? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim.

Do tej poruszałem się Krossem Hexagon x5. Trasy jakie nim robiłem to z reguły 30-70km. 70% dystansu stanowił asfalt ( często fatalnej jakości), a pozostałą część stanowiły lasy/pola/szutry.

Na kolejny sezon zamarzył mi się gravel (albo coś podobnego). Zależy mi na uzyskiwaniu nieco większych prędkości na asfalcie. Nie chcę też tracić możliwości jazdy przez las i szutry. Kolejna moja fanaberia to baranek. Dwa blaty z przodu wydają się dla mnie bardziej komfortowym rozwiązaniem. Rower powinien byc nowy ;)

Takim rowerem nie będę robił tras po 200km, nie mam zamiaru montować żadnych toreb/bagażu. Jazdę na rowerze traktuje jak trening, gdzie czasem można nacieszyć oko :) A z braku czasu moje podróże najczęściej ograniczają sie do 2h.

W ostatnim czasie zrobiłem małe rozpoznanie rynku. Marin Gestalt, Marin Nicasio, Kross Esker, Tabou Gravo, Romet Aspre... To chyba najczęściej pojawiające sie modele w tym przedziale cenowym. Fuji Jari 2.5 nieco ponad budżet, ale moze pojawią się niebawem okazje. 

W katalogu Rometa na rok 2021 pojawil się stalowy model Finale w cenie ok 2700.

https://issuu.com/rometbikes/docs/romet_rowery_2021_pl_web_pages?fr=sNTJhYTE3Njc0MDA

Może ktoś z Was ma inne propozycje lub jest w stanie coś doradzić. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja właśnie miesiąc temu przesiadłem się z Kross Hexagon 2 taki gdzieś z 2008 roku na Romet Aspre 1 2020 i co tu dużo mówić jak dla mnie świetna sprawa.

Potrzebowałem z jakieś 100 - 150 km żeby przyzwyczaić się do nowej pozycji bo jednak aspre to sportowa jak na gravel geometria. 

Obecnie świetnie się jeździ i tak jak wcześniej robiłem 40 km hexagon po różnych terenach i wchodziłem do domu zmordowany, tak teraz 50 km nie robi żadnego problemu.

Mam 183 cm i kupiłem rozmiar L i jest w sam raz. Opony 35mm i na asflacie i na szutrze dobrze się jedzie. Claris po małej regulacji dobrze sobie radzi. 

Za 2999 uważam że super rower. Najgorsze że tak się wkręciłem w jeżdzenie że już mi się marzy kolejny rower, tym razem pewnie trail.

pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki Ecik za odpowiedz. Chyba wlasnie najblizej mi do Aspre. Moze po sezonie pojawia sie jakies promocje. Jestem ciekaw ceny modelu na 2021. 

Opublikowano

Teraz kosztuje 1900zł więc w tej cenie nie można marudzić. Pierwsza do wymiany korba na NW, sztywną oś i blat max 40. W jednym rowerze mam Claris 1x8 z korbą 38, kaseta 11-28 (11,13,15,17,19,21,24,28). No i nie wyobrażam sobie szerszej kasety bo dziury będą niakceptowalne. Tu jest jeszcze z doopy korba czyli realnie 7 biegów bo 11Z nigdy nie zapniesz. Podsumowując fajna podstawa do późniejszej modyfikacji.

Opublikowano
W dniu 9.09.2020 o 14:09, theraphos napisał:

Hej wszystkim,

A co sądzicie o tym jako pierwszy 'prawie' gravel?

https://sklep.szprychy.com/fixie-inc-floater-race-8s-disc-street-czarny-202,3,18689,30735

Hej Szajbajki, 

Rower moim zdaniem całkiem spoko, sam się zastanawiam nad jego zakupem. 

Ciekawą opcją jest też model bez dynama oraz hamulców tarczowych mechanicznych.

https://www.bikester.pl/1073603.html

:)

Opublikowano

Na przyszły sezon będzie Kross Esker 1.0 (Claris) za 2699 zł.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
12 godzin temu, KamilP88 napisał:

Na przyszły sezon będzie Kross Esker 1.0 (Claris) za 2699 zł.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Masz jakiś link?

Opublikowano
22 minuty temu, theraphos napisał:

Masz jakiś link?

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, nocnyfilm napisał:

Whyte Sussex, zarówno w opisie jak i patrząc na komponenty, wygląda na szosę do jazdy po nierównych asfaltach.

Dokładnie czegoś takiego szukam. Dodatkowo do tego modelu spokojnie wejdą opony 700x35c.

Do jazdy w ciężkim terenie używam MTB. Więc to ma być głównie do jazdy po szosie i szutrach, pasuje idealnie. :)

Na polskim rynku ciężko znaleźć "szosę", która przyjmie opony 700x32c.

Np. bardzo podoba mi się Romet Huragan 3. ale niestety tam nawet 700x28c nie wejdą. Dodatkowo nie ma możliwości montażu bagażnika.

Więc ten model Sussex różni się trochę od standardowej szosy. Dla mnie to taki "przełajowy" rower.

https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_3,10,771,772,15401,2020.html

Edytowane przez 4c4a4e