Rostein Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 40 minut temu, Fimala napisał: No DI2 to nie jest skoro masz linki do przerzutek xD. Jak dla mnie ulep nie warty tych pieniędzy. Za podobna sume jestes w stanie znalezc np Kone Sutre LTD na Rivalu 1x11 z hydro. Kurczę, szukam już jakiś czas nowych i używanych graveli i w okolicach 3000 z hydro nigdy się nie spotkałem. Zależy mi też żeby to było przez allegro bądź inny sklep z ratami 0%. 7 minut temu, Krisss78 napisał: Podłączam się do tematu. Soot 30 czy Romet Aspre. W Soot 30 nie podobają mi się ciężkie opony więc pewnie do wymiany a to przy różnicy cenowej na wejściu 500 zł robi się już co najmniej 800 zł (po wymianie opon w Kellysie). I teraz pytanie warto dopłacać te 800 zł? Niby sztywne osie w Kellysie ale z drugiej strony 800 zł można też przyjemnie na inne rzeczy spożytkować. Z góry dzięki za opinie. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-romet-aspre-2019-pd19276/?v_Id=127893 http://rowerybielany.pl/gravel/2881-kelly-s-soot-30-2019.html Byłem niedawno w salonie Romet i za 3000 można było wyciągnąć od nich Romet Boreas 1. Też się nad tym Kellysem zastanawiam, raz że dostępność rozmiaru jak dla mnie słaba, dwa, że ceny też atrakcyjnej nie mogę nigdzie spotkać. Z używek coś w przedziale 2,7-3,3k jest obecnie ciekawego na portalach aukcyjnych?
Fimala Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 34 minuty temu, Krisss78 napisał: Podłączam się do tematu. Soot 30 czy Romet Aspre. W Soot 30 nie podobają mi się ciężkie opony więc pewnie do wymiany a to przy różnicy cenowej na wejściu 500 zł robi się już co najmniej 800 zł (po wymianie opon w Kellysie). I teraz pytanie warto dopłacać te 800 zł? Niby sztywne osie w Kellysie ale z drugiej strony 800 zł można też przyjemnie na inne rzeczy spożytkować. Z góry dzięki za opinie. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-romet-aspre-2019-pd19276/?v_Id=127893 http://rowerybielany.pl/gravel/2881-kelly-s-soot-30-2019.html Brałbym Kellysa z uwagi na sztywne osie. Całą reszte możesz sobie zmienić, osiek nie przerobisz. 1
Eddek Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: Brałbym Kellysa z uwagi na sztywne osie. Całą reszte możesz sobie zmienić, osiek nie przerobisz. Dobrze gada, dać mu izo. Z kellysem jeden problem to rozmiarówką, bo mają w sumie 3 rozmiary - S/M/L i na L podane jest 54cm., ale niby dla typa 190cm. Jak spojrzałem na L-kę Soota 50 to wydawał mi się mały przy stojącym obok Aspre w 56. A w Rometach dalej będę trąbić o tym głupim prowadzeniu linki tylnej przerzutki i dziwnym kształcie tylnego trójkąta
Krisss78 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 7 minut temu, Eddek napisał: Dobrze gada, dać mu izo. Z kellysem jeden problem to rozmiarówką, bo mają w sumie 3 rozmiary - S/M/L i na L podane jest 54cm., ale niby dla typa 190cm. Jak spojrzałem na L-kę Soota 50 to wydawał mi się mały przy stojącym obok Aspre w 56. A w Rometach dalej będę trąbić o tym głupim prowadzeniu linki tylnej przerzutki i dziwnym kształcie tylnego trójkąta Ja mam 184 cm wzrostu i 54 w Aspire było dla mnie ok. Ciekawe co piszesz o rozmiarówce soota. Wg producenta na mój wzrost M
Rostein Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) 40 minut temu, Krisss78 napisał: Ja mam 184 cm wzrostu i 54 w Aspire było dla mnie ok. Ciekawe co piszesz o rozmiarówce soota. Wg producenta na mój wzrost M Ja mam 183 i mierzyłem boreas 1 w rozmiarze 56 i wydawał się idealny. W innym sklepie powiedzieli mi że Kellys to dla mnie w rozmiarze L. Mieli na serwisie soot 50 z zeszłego sezonu i faktycznie się mały wydawał. Jakbym w rozsądnych pieniądzach znalazł soot 30 to może i ja bym się na niego skusił. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Rostein
Tensai Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Też jestem zainteresowany tym Soot 30 tylko w rozmiarze S jest jeden w całym internecie a do tego cena nie powala. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Tensai
Fifi Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam, przymierzam się do zakupu Gravelka. Cena do 3000 PLN. Będzie używany do dojazdów na uczelnie, jazdy po mieście i na trasy maksymalnie 100km. Ważę około 115-120 i 189cm. Myślałem nad Tribanem RC 500 albo jakimś Marinem? Jakieś podpowiedzi? Co mogę wziąć pod uwagę?
Grzegorz_Macko Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jeżeli mógłbym coś zaproponować o co niełatwo w tym budżecie i na Twoje warunki, to mógłby to być mongoose guide sport.https://int.mongoose.com/collections/urban/products/guide-sportRoweru można szukać w pieniądzach poniżej 3 tys.Skłania mnie do niego sztywna os, przynajmniej na przednim widelcu.Wydaje mi się to najrozsadniejsza propozycja na takie potrzeby.
Fifi Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 2 godziny temu, Grzegorz_Macko napisał: Jeżeli mógłbym coś zaproponować o co niełatwo w tym budżecie i na Twoje warunki, to mógłby to być mongoose guide sport.https://int.mongoose.com/collections/urban/products/guide-sport Roweru można szukać w pieniądzach poniżej 3 tys. Skłania mnie do niego sztywna os, przynajmniej na przednim widelcu. Wydaje mi się to najrozsadniejsza propozycja na takie potrzeby. Jak duży budżet potrzebny na coś, co będzie w miarę ok?
lycha91 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam szanowne grono forumowiczów. Potrzebuję porady specjalistów, dlatego postanowiłem napisać na tym forum. Potrzebuję pierwszego w życiu (oprócz tego z komunii) roweru. Zastanawiam się nad gravelem albo jakimś crossem, a dlaczego to napiszę poniżej i postaram się jak najlepiej naświetlić moją sytuację. Wymiary użytkownika i sprawność fizyczna : 194 cm i 113kg, jednak jestem związany ze sportem od dziecka. Trenuję 5-6x w tygodniu SW/siłownia/Cross/bieganie/basen. Także sylwetka typowo atletyczna bez ciąży spożywczej (nie piszę tego, żeby się chwalić ale nakierować na odpowiedni dla mnie rower zgodny z założonym celem). Cel zakupu: dojazdy do pracy (13-18km) w jedną stronę w zależności od trasy, którą wybiorę po drodze/ścieżce rowerowej. Ponieważ nie mam już tyle czasu co kiedyś, żeby dodatkowo robić cardio i tyle biegać co wcześniej chcę właśnie poprzez dojazdy do pracy zgubić trochę kcal/zwiększyć wydolność. Ostatnio nasunął mi się pomysł, żeby zrobić połówkę IronMana (po zrobieniu półmaratonu mnie naszło) dlatego zastanawiam się nad gravelem, żebym mógł na nim trenować dodatkowo. Budżet: mogę przekroczyć 3k, jednak to jest pierwszy rower i chce powoli się wdrażać w ten sport. Mam nadzieję, że mnie nakierujecie odpowiednio, pozdrawiam.
IOO Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Jeśli chcesz rower do trenowania pod IronMana to raczej szukaj roweru czasowego lub szosowego. Gravel raczej w tym kierunku się nie sprawdzi.
Grzegorz_Macko Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 U mnie się sprawdza rower z geometria Romet aspre, boreas. W zasadzie jeżdżę nim na grubych kapciach a przed startem zakładam szosowe i rower wygląda jak szosowy.Czasówka na dojazdy do pracy to byś był niezły wybryk.Jak masz zamiar w tym IM coś więcej robić, to oczywiście rower dedykowany lepszy, ale jak chcesz po prostu wystartować i rozwijać swoje możliwości, a nie łamać bariery dźwięku, to nawet taki BASIC grawel wystarczy. Przy tym zakładasz mu szerokie kapcie i jeździsz drogami, gdzie ta szosa by była prowadzona przez kolarza. Tak tylko wtrace, że Półmaraton przy 1/2 IM to bułka z masłem, więc może najpierw spróbuj 1/4 IM. Bieganie po rowerze potrafi nieźle dopiec, a jeszcze jak żar się leje z nieba, to już włącza się cierpienie.
lycha91 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Czyli gravel w rozmiarze 58 da radę ? Różnica jest duża między Boreas, a Aspre? Jedyne co chcę łamać to bariery w bani. Oczywiście że wszystko będzie stopniowo. Cel ostateczny to 1/2IM. Bez żadnej spiny czasowej.
Grzegorz_Macko Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Boreas ma ta sama ramę, ale tam jest napęd 1x10 lub 1x11. To się nie nadaje na wyścig. Aspre ma napęd bardziej szosowy, duży blat z przodu i 11 zębów z tyłu potrzebuje mocnej nogi. Mi się udało utrzymać średnia 33km/h na 1/4 IM, przy czym miałem jeszcze 2 zebatki w zapasie, ale ja nie mam siły na takie przełożenie.Rozmiar 58 będzie dobry, jak mam 190cm i na 58 siedzę bardzo rozciąganiety w dolnum chwycie, nawet myślałem czy by nie skrócić mostka o 2-3cm.
Krzysiek595 Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Hej, kupiłem sobie gravela Kellys soot i jak żona zobaczyła to bardzo jej się spodobało i szukamy czegoś dla niej. Myślałem o tym samym Kellys soot 30 tylko rozmiar S, ale trochę duży dla niej jest (160cm ma dziewczyna). Czy coś w rozsądnej cenie możecie polecić wygodnego dla kobiety? Ps wiem że Kellys niby półkę wyżej pod względem ceny, ale nam się taniej zeszłoroczny model udało kupić i myślałem o tym samym patencie tutaj Edytowane 11 Lutego 2020 przez Krzysiek595
Chmielo Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Decathlon wypuścił gravela w tym przedziale cenowym https://www.decathlon.pl/rower-triban-grvl-120-id_8575940.html
Krzysiek595 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 W sumie przynajmniej tam się idzie przejechać i przypasować. Przy napędzie 1/10 będzie wystarczająco dużo lekkich przełożeń?
Chmielo Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie ma znaczenia czy masz 10 przełożeń czy 20 ważne jest ich ratio a w tym tribanie wychodzi przyzwoicie bo 0.90 w eskerze na Grx masz 0.88 a w większości graveli masz naped szosowy i w najlepszym wypadku ratio 1.0 Wiec raczej nie zabraknie no chyba ze jakieś esktremalne podjazdy ale to i tak na innym sprzęcie nie będziesz miał łatwiej
revolta1 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 3 godziny temu, Chmielo napisał: Decathlon wypuścił gravela w tym przedziale cenowym https://www.decathlon.pl/rower-triban-grvl-120-id_8575940.html To jest jakiś nowy rower czy już był w decu ten model roweru? Cena przystępna. Ciekaw jestem jakości
mareq Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie wiem czy cena jest przystępna. Jest trochę z czapy. To taki trochę przerobiony rc120. Może dali taką cenę, bo jak napalency pokupuja to zrobią promocję i cena spadnie do normalnej.
revolta1 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 No właśnie konsultowałem się z serwisantem to mówił mi że drogo ten rowerek nawet bardzo
Chmielo Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Godzinę temu, mareq napisał: Nie wiem czy cena jest przystępna. Jest trochę z czapy. To taki trochę przerobiony rc120. Może dali taką cenę, bo jak napalency pokupuja to zrobią promocję i cena spadnie do normalnej. Może tak być w zeszłym roku podobno było podobnie po kilku tygodniach zeszli z ceny.jak ktoś czeka i chce coś szybko to trzeba płacić jak za zboże
Krzysiek595 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 No to poczekajmy:-) może w międzyczasie będzie inna okazja
Gość Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 21 godzin temu, revolta1 napisał: To jest jakiś nowy rower czy już był w decu ten model roweru? Cena przystępna. Ciekaw jestem jakości Już tutaj w innym wątku (o Tribanie 100) zwrócono uwagę, że ma osprzęt Microshift i stały hak.
grzegorzp Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W dniu 12.02.2020 o 16:52, mareq napisał: Nie wiem czy cena jest przystępna. Jest trochę z czapy. To taki trochę przerobiony rc120. Może dali taką cenę, bo jak napalency pokupuja to zrobią promocję i cena spadnie do normalnej. Witam, Właśnie chyba należę do grupy napaleńców. Ale chętnie dowiem się jaka cena według Ciebie była by normalna za rower w takiej konfiguracji. Chętnie też poznam jakieś alternatywy. Szukam w miarą uniwersalnego roweru w rozsądnej cenie. Byłem zdecydowany kupić RC120 i lekko go zmodyfikować (szersze opony i kierownica, może zmiękczenie napędu). GRVL120 to właśnie taki przerobiony RC120.
Rekomendowane odpowiedzi