Chmielo Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Ładny ten Cx lepiej od eskera wyglada.Ciekawe czy faktycznie geometria robi dużą różnice w strefie komfortu.
Gaca Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 w Sobotę lub niedziele będzie pierwsza jazda to wtedy mogę się wypowiedzieć.
Gaca Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Niestety zdjęć nie będzie bo nasz cudowny rząd zakazał wejść do lasów... Bo przecież drzewa kichają na ludzi wirusem.
taki_jeden Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Gaca napisał: Niestety zdjęć nie będzie bo nasz cudowny rząd zakazał wejść do lasów... Bo przecież drzewa kichają na ludzi wirusem. Nie drzewa, ale myśliwi których zakaz nie obowiązuje
Gaca Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 16 godzin temu, taki_jeden napisał: Nie drzewa, ale myśliwi których zakaz nie obowiązuje Racja, ale trzeba też zebrać kasę na tarczy antykryzysową, bo ciężko cofnąć kasę oddaną na telewizję, która wciska nam kit.
nastarINHO Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, Kilka słów o mnie, a później pytanie. 183/184cm wzrostu, jeśli dobrze zmierzyłem 84/84.5cm długość krocza, waga ~75kg. Ostatni rower jaki miałem był jakiś góral z połowy lat 90. Do czego szukam roweru? Głównie miasto, szosa, polne drogi, utwardzone leśne szlaki. Z czasem możliwe też wyjazdy w góry z rowerem, ale jak wcześniej, asfalt, ubite drogi, itd. Z początku pewnie krótkie dystanse w weekendy - nie mam w końcu kondycji, ale z czasem wyjazdy po 100-200km (chciałbym jeszcze w tym sezonie). Im więcej czytam i oglądądam o rowerach, typach, sprzęcie, tym mniej wiem. Jedno co ustaliłem, to do moich wymagań gravel byłby chyba najlepszy. No i dochodzimy do kwoty, temat jest do 2999pln i nie chciałbym przekraczać tej kwoty, a najlepiej gdybyśmy znaleźli coś w okolicy ~2500pln. Na koniec pytania: Czy dobry typ roweru wybrałem? Jaki model polecilibyście w tej kwocie cenowej i z tym przeznaczeniem? Jako, że nie wiem czy baran podpasuje mi, nigdy nie jeździłem rowerem z taką kierownicą, to czy jest sens brać rower z taką kierownicą? Z góry wielkie dzięki za pomoc. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez nastarINHO
Chmielo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Baran jest słabym pomysłem na miasto moim zdaniem. Mając taki budżet nie pchał bym się w gravela bo będziesz miał aluminiowy wideł baran do tego i jazda po mieście nie będzie zbyt fajna. ja na Twoim miejscu poszedł bym najpierw w rower typu fitnes lub crossowy Kupił bym sobie jakiś cross używany za 1000zl zdobyl trochę formy i jeśli zajarasz sie jeżdżeniem zrobisz swoją pierwszą 100 to pewnie zacznie brakować Ci prędkości i wtedy za rok kupisz sobie rower jaki będziesz już chciał czy to gravela czy sosę.Podejmiesz sobie świadomą decyzje w która stronę chcesz iść dalej
Bujak Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Czy dobry typ roweru wybrałem?Czy jest sens brać rower z taką kierownicą?1. Tak. gravel albo cross.2. Maseczka na twarz i do sklepu/kolegi na testy.
KonradTrek800 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Jesteś szczupły i wysoki. Szybko zrobisz kondycję. Nie bój się baranka to najwygodniejszy rodzaj kierownicy. Jedyny minus to gorsze, wolniejsze hamowanie. No chyba, że klamki hydrauliczne ale to nie w w tym budżecie. Jak masz długie silne palce to problem cię nie dotyczy. Ja jestem krótki i jazda po mieście z nagłym hamowaniem to był problem w górnym chwycie.Szukaj roweru z barankiem, szerokie kapcie ok 40mm. Karbonowy widelec. No i z daleka od szosowych korb 50/34. Teraz chyba już są popularne 46/30 albo 1x11.
Chmielo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 5 godzin temu, KonradTrek800 napisał: Jesteś szczupły i wysoki. Szybko zrobisz kondycję. Nie bój się baranka to najwygodniejszy rodzaj kierownicy. Jedyny minus to gorsze, wolniejsze hamowanie. No chyba, że klamki hydrauliczne ale to nie w w tym budżecie. Jak masz długie silne palce to problem cię nie dotyczy. Ja jestem krótki i jazda po mieście z nagłym hamowaniem to był problem w górnym chwycie. Szukaj roweru z barankiem, szerokie kapcie ok 40mm. Karbonowy widelec. No i z daleka od szosowych korb 50/34. Teraz chyba już są popularne 46/30 albo 1x11. Fajnie radzić tylko problem jest żeby kupić w tym budżecie gravela z karbonowym widelcem i jeszcze napędem nie szosowym:)
bolko Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W podanym budżecie nie poszalejesz. Kup jakiegoś Tribana RC 5X0, na 200 km slicki i baranek to najlepsze rozwiązanie. Jak wsadzisz szerszą oponę to sprawdzisz czy wersja terenowa Gravela jest dla ciebie.
KonradTrek800 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Był kiedyś dostępny fajny za 1800zł. Wsadzić tylko wideł carbonowy za 250zł i super rowerek: https://www.go-sport.pl/rower-gravel-scrapper-spego-ex-c1455921 Teraz to chyba tylko bida Triban: https://www.decathlon.pl/rower-triban-gravel-120-id_8575940.html Te wszystkie modne gravele to straszne ceny mają. Poszperałem i wszystko poniżej 4000zł to na najtańszym marketowym szicie złożone. Broni się tylko ACCENT Furious za 3900zł Chyba najlepiej kupić używanego Tribana RC520 i wrzucić oponki terenowe 35mm.
Fimala Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W budżecie do 3tys szukaj tylko i wyłącznie używki. To co wychodzi fabrycznie to padaka. Kellys Soot 30 ostatnio widziałem za 3tys na OLX, swoją Sequoie kupiłem za 2.5. Szukaj a znajdziesz. Baran do miasta jest bardzo spoko. Nie wyobrażam sobie jazdy pomiędzy samochodami z szeroką kierą mtb.
Krzysiek595 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Może coś gdzieś z zeszłego roku? Niestety obawiam się że późno zacząłeś. Ja ogarnąłem na początku roku zeszłoroczny model soot 30 poniżej 2,9k i jestem bardzo zadowolony. Tylko że kopiłem ostatni w mieście z tego co wiem
DiamondDog Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Za 3k można mieć fajny rower na początek. Trzeba trochę poszukać i da się coś znaleść Wiadomo wymaga to kombinowania, szukania ale są - Fuji Jari 2.5 - https://www.greenbike.pl/fuji-jari-25-2018-p-3373.html - Esker 2.0 - https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-kross-esker-20-2019-outlet-p-3637.html - Soot 30 - http://arkus.olsztyn.pl/kellys-soot-30-2019-p-8414.html - może da się zbić do 3k A na olx'ie nowych graveli do 3k wystawianych przez sklepy jest kilka Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez DiamondDog
KonradTrek800 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 39 minut temu, DiamondDog napisał: Za 3k można mieć fajny rower na początek. Trzeba trochę poszukać i da się coś znaleść Wiadomo wymaga to kombinowania, szukania ale są - Fuji Jari 2.5 - https://www.greenbike.pl/fuji-jari-25-2018-p-3373.html - Esker 2.0 - https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-kross-esker-20-2019-outlet-p-3637.html - Soot 30 - http://arkus.olsztyn.pl/kellys-soot-30-2019-p-8414.html - może da się zbić do 3k A na olx'ie nowych graveli do 3k wystawianych przez sklepy jest kilka Ten Fuji za 3200zł to jakiś żart. Porównywalny rower pokazałem za 1800zł. Esker wygląda najciekawiej. Zaproponowałbym ale widziałem tylko ceny >3000zł.
DiamondDog Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 17 minut temu, KonradTrek800 napisał: Ten Fuji za 3200zł to jakiś żart. Porównywalny rower pokazałem za 1800zł. Esker wygląda najciekawiej. Zaproponowałbym ale widziałem tylko ceny >3000zł. Mój post to tylko przykład, że trzeba kombinować i szukać, bo sklepów rowerowych w necie do oporu
nastarINHO Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Nie oczekuję cudów w tej cenie - liczę się z tym, że kwota jaką chcę przeznaczyć, to jest minimum dla gravela. A co z Rometami Aspre i Boreas? Oba były w cenie od 2700 do 3100/3200. W poniedziałek lub wtorek wybiorę się do sklepów rowerowych w Szczecinie i zobaczę co mają. Może będzie coś ciekawego w promocjach, to podzielę się znaleziskami z Wami i dopytam. Biorę pod uwagę również używany, chociaż nie wiem jak to byłoby z moją oceną stanu takiego roweru. Co do kupowania szosówki i zmiany opon. Przypadkiem szosowe nie są pozbawione możliwości montażu bagażnika na sakwy itd.? Biorę pod uwagę zakup sakw, kieszonek, aby plecaka nie mieć na trasie 100km+. 21 godzin temu, KonradTrek800 napisał: Te wszystkie modne gravele to straszne ceny mają. Poszperałem i wszystko poniżej 4000zł to na najtańszym marketowym szicie złożone. Z tego co widziałem, to większość do 3500pln to na Claris jest. Czy to zły osprzęt? Wiem, że jeszcze liczy się korba, osie (nie wiem akurat czy przy mojej wadze muszą być sztywne). W teorii mógłbym wydać na rower więcej, ale trzeba jeszcze jakiś kask kupić, ciuchy, może buty. To wszystko swoje też kosztuje, a dodatkowo chyba w moim przypadku nie ma co się rzucać na super sprzęt jak w obecnej chwilii są tylko chęci i zapał. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez nastarINHO
Krzysiek595 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Co do szosy to faktycznie może brakować uchwytów, ale są jak zawsze odstępstwa od reguły. Można zawsze bagażniki montowany w inny sposób: https://www.szumgum.com/bagaznik-do-rowerow-szosowych-topeak-roadie-rack-rx-torba-rx.html Claris jest ok tylko mniej blatów z tyłu jest. Co oznacza że większe przeskoki między biegami są. Pytanie czy odczujesz różnice jako początkujący.
IOO Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, nastarINHO napisał: Co do kupowania szosówki i zmiany opon. Pytanie czy opony wogle wejdą, do części wchodzi max 28c.
Krzysiek595 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 To już zależy od konkretnego modelu, w tribanach niby pisze że do 36 wejdą. Na każdej stronie producenta będzie takie info:-)
Bujak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Do szosy nie wchodzą większe opony niż 28mm, bo zaciski hamulcowe przeszkadzają
nastarINHO Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Poświęciłem wczoraj wolną chwilę i wybrałem się do 5 czy 6 sklepów w Szczecinie. Niestety nigdzie nic w okolicy 3000zł. Najtańszy w zasadzie Kellys Soot 30 z 2020 za 4000zł. 2 sklepy współpracują z Rometem, więc zapytałem o Apsre i Boreasa, niestety odpowiedź taka sama - żadnych dostaw od Rometa nie było i nie spodziewają się obecnie jeśli o te rowery chodzi. Czym prócz malowania różni się Soot 30 2019 od tego z 2020?
Krzysiek595 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Niestety tylko kolor z tego co mi wiadomo ;/ to może coś z allegro? Nie znam sklepu, pierwszy link wkleiłem: https://allegro.pl/oferta/rower-kellys-soot-30-gravel-model-2019-l-54cm-8534398400 Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Krzysiek595
Chmielo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 41 minut temu, nastarINHO napisał: Poświęciłem wczoraj wolną chwilę i wybrałem się do 5 czy 6 sklepów w Szczecinie. Niestety nigdzie nic w okolicy 3000zł. Najtańszy w zasadzie Kellys Soot 30 z 2020 za 4000zł. 2 sklepy współpracują z Rometem, więc zapytałem o Apsre i Boreasa, niestety odpowiedź taka sama - żadnych dostaw od Rometa nie było i nie spodziewają się obecnie jeśli o te rowery chodzi. Czym prócz malowania różni się Soot 30 2019 od tego z 2020? No właśnie o tym mówiłem że będzie ciężko o coś w tym budżecie, i musisz sie zastanowić czy nie możesz dołożyć tego 1000-1500 i kupić już coś z czego będziesz naprawdę zadowolony jeśli to ma być gravel. Jeśli nie to w tym budżecie triban 500 wydaje sie niezłym pomysłem włożysz do niego opony 35-37mm i masz prawie gravela. A korby szosowej tez nie ma sie co bać bez przesady.Na większość codziennych zastosować sprawdza się znakomicie jedynie na zjazdach po nierównych drogach jak nie pedałujesz to może trochę tłuc.A przy 34/34 spokojnie większość podjazdów ogarniesz
Rekomendowane odpowiedzi