trollu Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) dzięki, niezbyt rozbudowana ale jest tabelka z wymiarami ogólnie zaciekawiła mnie ta Merida - raz że fajnie wygląda a dwa - geo. Romet ma fajny osprzęt Edytowane 24 Stycznia 2018 przez trollu
macko1 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Chciałbym się Was zapytać korzystając z podobnego tematu odnośnie https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-30-p53896 przy kwocie o.k 3500 byłby dobrą opcją?
kardan Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Lepszym wyborem będzie Boreas 1 od Rometa, (lub Boreas 2 jeśli możesz trochę dołożyć), tylko musisz wybrać pomiędzy napędem 1x10 a 2x8, zależy jak chcesz użytkować rower. W Romecie na plus, napęd Shimano Apex, hamulce Sram BB5, oraz jedne z najlepszych opon do graveli.
macko1 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tez patrzyłem na Romety tylko wszędzie piszą o sztywnych oskach jakie są bardzo ważne wiec skupiłem się również nad tym
kardan Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Jak ze wszystkim, trzeba podchodzić do tego zdroworozsądkowo. Sztywne osie owszem są fajne, czytałeś - więc pewnie znasz zalety, ale czy jako zwykły użytkownik jesteś w stanie to wykorzystać, a przede wszystkim zauważyć różnicę? Jeździłem na rowerach, ze sztywną osią i ja jako amator nie czułem różnicy. Moim zdaniem, dużo ważniejsze są komfort na rowerze, klasa osprzętu, a dopiero na końcu takie rzeczy jak sztywne osie. 2
LuQ Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 19 minut temu, kardan napisał: klasa osprzętu, a dopiero na końcu takie rzeczy jak sztywne osie. Ja akurat się nie zgodzę, że klasa osprzętu jest ważniejsza niż sztywne osie, dlaczego? Osprzęt i tak prędzej czy później pójdzie do wymiany, natomiast sztywnych osi już tak łatwo nie "wymienisz" no chyba że zmienisz ramę.. Co do różnicy jazdy na sztywnych osiach czy zwykłych szybko zamykaczach to każdy ma pewnie inne odczucia tak jak z karbonem/alu. Ja osobiście czuję różnice w jeździe na sztywnych osiach i mój następny rower na pewno będzie w nie wyposażony . 1
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Sztywne osie, wkład suportu z zewnętrznymi łożyskami, korba ze zintegrowaną osią, szersze opony w przypadku roweru szosowego/grawelowego --> jak najbardziej każdy użytkownik jest w stanie odczuć różnicę. Karbonowy widelec --> zero różnic, nie odczułem żadnej poprawy komfortu podczas jazdy, a niższa waga w ogóle mnie nie kręci, bo sam mogę śmiało zrzucić jeszcze ze 20 kilogramów. Dodatkowo sztywne osie --> zero problemów z hamulcami tarczowymi po demontażu koła.
Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Dodaj jeszcze hamulce tarczowe (tzn. przystosowaną do nich ramę). Niezależność od stanu obręczy (brudu, wody, skrzywienia) jest kolosalną zaletą, nawet jeśli nie potrzebujemy specjalnie ostro hamować. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Andrzej Sawicki 1
kardan Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Nie odbieram zalet sztywnej osi, po prostu kupując rower mamy ograniczony budżet, w którym ciężko mieć wszystko "naj". Moim zdaniem w tym przedziale cenowym, posiadanie sztywnych osi nie powinno być czynnikiem decydującym, o zakupie danego roweru (chyba że, pozostałe komponenty są porównywalne). Oczywiście, że można dołożyć (jak zawsze, ale gdzie koniec?), mieć i sztywne osie, i super osprzęt. 2
ronron Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Po dłuższym rozeznaniu oraz zbadaniu rynku stoję przed następującym wyborem: Marin Gestalt 1 lub 2 Fuji Jari 1.7 Udało mi się wynegocjować fajne ceny na te rowery. Czy według Was któryś z nich jest wart zakupu?
HubiBubi Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Hej ! Jako, że ostateczna decyzja jeszcze nie zapadała (aczkolwiek Kellys jest już zarezerwowany i ma być pod koniec marca) to dzisiaj przybyła mi nowa zagwozdka. Zastanawiam się pomiędzy Kellys soot 50 (https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-50-p53895) a Fuji Cross 1.7 2017 (https://archive.fujibikes.com/2017/Fuji/cross-172) -----> tutaj lepiej widać dane geometryczne na modelu 2018 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/cyclocross/cross/cross-1-7 Tak jak już kiedyś pisałem, chcę zainwestować i kupić dość uniwersalny rower, którym będę jeździł nacodzień, na wycieczki, ustawki rowerowe i marzy mi się jakaś kilkudniowa wyprawa z sakwami bądź torbami gdzieś dalej. Wybór padł na gravela i tego jestem pewien, ten kellys którego już zarezerwowałem prezentuje się bardzo fajnie zarówno osprzętowo jak i geometrycznie ale mam słabość to Fuji (bardzo podobają mi się model jari 1.3 ale nie stać mnie) i ten Cross 1.7 też wpadł mi bardzo w oko i jest w podobnej cenie co Kelly, a nawet ciut taniej) Mam świadomość, że Fuji jest kategoryzowany jako przełaj i też ma jego cechy więc chciałem się zapytać jak wg was wypadają one geometrycznie, czy ktoś kto jeździ na przełaju/gravelu lub na tym i na tym mógłby mi podpowiedzieć czy będzie odczuwalna różnica w komforcie na niekorzyść Fuji ? Raczej nie będę się ścigał, na liczbach różnice w geometrii chyba nie są duże (tu stopień tam pół stopnia, centymetr różnicy) ale nie wiem jak to się przekłada na życie i średnio się znam na porównywaniu ich. Niestety nie mam możliwości przymierzyć ich naraz gdyż Kellys dopiero jest w produkcji a do tego Fuji musiałbym pojechać do innego miasta. Zatem co sądzicie patrząc na te propozycje? Fuji podoba mi się bardziej, lecz jeżeli nie da się go "zuniwersalnić" i będę się na nim bardziej męczył podczas zwykłej jazdy i dalszej wyprawy no to nie będę się na sile upierał. W obydwu jest problem z montażem bagażnika ale chyba da się to obejść wykorzystując otwory na bagażnik i obejmę sztycy. Dzięki za pomoc !!
Gość Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Mam Fuji Jari 1.5 w rozmiarze 58. Mam 193 cm wzrostu, nogę 89. Jak dla mnie ma on bardzo wygodna geometrię szczególnie w górnym chwycie i na łapach. Mam mostek ustawiony najwyżej i siodło wyciągnięte do 3/4 długości sztycy więc zakres regulacji wystarczający. Jestem amatorem przez duże A i po dwu, trzy godzinnych przejazdach nie mam problemu ani z plecami ani nogami. Trochę drętwieją mi ręce ale to kwestia ustawienia baranka. Porównaj wartości stack i reach w tych modelach Fuji i może to Ci ułatwi wybór. O ile dobrze pamiętam to Kelly's max rozmiar to 56? Dla Ciebie jak rozumiem wystarczy?
pawela Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 te kellysy to są chyba z ołowiu jak to ponoć ponad 11 kg waży na 105, druga sprawa to taki sportowy gravel zerwo uchwytów na cokolwiek, i wygląda jak zwykła szosa z szerszymi oponami i rozgiętą kierownicą co do różnic między jari a cross, to cross jest bardziej sportowy a jari bardziej trustyczny miejski, z włoskiego portalu gdzie porównywali altamire cx czyli przełaj i jari po zdjęciach widać jak różną pozycję przyjmujesz
HubiBubi Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 3 godziny temu, Morgens napisał: Mam Fuji Jari 1.5 w rozmiarze 58. Mam 193 cm wzrostu, nogę 89. Jak dla mnie ma on bardzo wygodna geometrię szczególnie w górnym chwycie i na łapach. Mam mostek ustawiony najwyżej i siodło wyciągnięte do 3/4 długości sztycy więc zakres regulacji wystarczający. Jestem amatorem przez duże A i po dwu, trzy godzinnych przejazdach nie mam problemu ani z plecami ani nogami. Trochę drętwieją mi ręce ale to kwestia ustawienia baranka. Porównaj wartości stack i reach w tych modelach Fuji i może to Ci ułatwi wybór. O ile dobrze pamiętam to Kelly's max rozmiar to 56? Dla Ciebie jak rozumiem wystarczy? Rozumiem ale Ty mówisz o modelach Jari, które są typowymi gravelami, i co do wygody ich geometrii nie mam pytań, lecz tu rozważam Fuji Cross, gdyż jest w fajnej cenie, fajny osprzęt i podoba mi się, lecz to jednak bardziej przełaj i jego geometria i odczucia z jazdy mnie najbardziej zastanawia. Co do rozmiaru to mam 176 i 82 noga więc zarówno Kellys i Fuji to jestem pomiędzy S(52) a M(54) 2 godziny temu, pawela napisał: te kellysy to są chyba z ołowiu jak to ponoć ponad 11 kg waży na 105, druga sprawa to taki sportowy gravel zerwo uchwytów na cokolwiek, i wygląda jak zwykła szosa z szerszymi oponami i rozgiętą kierownicą co do różnic między jari a cross, to cross jest bardziej sportowy a jari bardziej trustyczny miejski, z włoskiego portalu gdzie porównywali altamire cx czyli przełaj i jari po zdjęciach widać jak różną pozycję przyjmujesz No z tą waga to masz rację, aczkolwiek to są nieoficjalne informacje, zagranicą podają że niecałe 10 (ale to na pewno nie prawda),ja skądś słyszałem że 10,4 (lub 6) w rozmiarze L więc porównując do innych modeli w tym przedziale cenowym to bardzo podobnie bo szczerze nie widziałem nic fajnego co by ważyło poniżej 10. Zresztą bić rekordów (prócz osobistych)na nim nie zamierzam wiec szczerze 0,5 kg w tą czy w tą aż takiej różnicy nie robi. Do niedawna rozważałem Ronina to ten dopiero jest klocuch ;p Bardziej mi zależy na porównaniu Kellys vs Fuji Cross gdyż Jari jest raczej nieosiągalne dla mnie, na 1.3 mnie nie stać, 1.5 ma 1x11 co go dyskwalifikuje bo nie jestem w stanie stwierdzić na jaki teren mnie wywiezie i czy przełożeń nie zabraknie, 1.7 spoko ale za ponad 4.5 tyś dostaje tiagrę, hamulce tectro Lyra, korbe na kwadrat i jedną sztywną ośke co mnie za tę kwotę nie przekonuje..
pawela Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) to zależy jednemu będzie "wygodniej" znaczy lepiej na sportowej geometrii a drugiemu bardziej na takim nie wiem jak to nazwać wygodnym z natury powiedzmy jari vs cross to przede wszystkim wyższa główka ramy ale to też nie wiele bo o 1 cm, kąty się zmieniają o 0,5 stopnia, tam w porównaniu cross i jari to najwiekszą robotę robi chyba ta wygięta kierownica i mostek wywinięty do góry jeśli chodzi o pozycję taką docelową druga sprawa o ile do jari wepchasz oponki do 42 to do crossa tak maksymalnie 38, i tu też ważne jeśli chcesz tym jeździć po asfacie to jeśli zdecydujesz się na cross zmień sobie oponki na coś bardziej gravelowego np wtb raddler świetne oponki w rozmiarze 37 tam spokojnie wejdą i będzie trochę miejsca, bo na tych chellengach co tam są szybko znienawidzisz jazdę po asfalcie Edytowane 14 Lutego 2018 przez pawela
Mecenas Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 3 godziny temu, HubiBubi napisał: 1.7 spoko ale za ponad 4.5 tyś dostaje tiagrę, hamulce tectro Lyra, korbe na kwadrat i jedną sztywną ośke Wydaje mi się, że Jari 1.7 ma dwie sztywne osie. Hamulce też są inne (mają takie okładziny https://www.tektro.com/products.php?p=226 ).
HubiBubi Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 10 godzin temu, Mecenas napisał: Wydaje mi się, że Jari 1.7 ma dwie sztywne osie. Hamulce też są inne (mają takie okładziny https://www.tektro.com/products.php?p=226 ). Z osiami faktyczne masz rację ale to i tak nie wiele zmienia bo ten model już nie ma tak korzystnej ceny jak wcześniej miałem proponowana a w dodatku nie przypadł mi jakoś bardzo do gustu jeśli chodzi o wygląd, a hamulce nadal nie przekonują (ale może się nie znam, ) Fajnie jakby ktoś kto jeździ na przelaju podpowiedzial jak to jest z tą wygodą i czy ten model (cross 1.7)moze się nadać na taki uniwersalny rower
Gość Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ten podział na gravel i przełaj jest chyba dość umowny jednak. Na rower.com.pl w kategorii gravel są zarówno Fuji Jari i cross, tym bardziej że geo w tych dwóch modelach jest bardzo podobna.
Nath_147 Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Bo gravel nie ma żadnych norm i część producentów idąc na łatwiznę przykleja swoim przelajowek łatkę gravela i oferuje je klientom w tej samej cenie lub drozej Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
GrochowaMTB Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 2 godziny temu, Nath_147 napisał: Bo gravel nie ma żadnych norm i część producentów idąc na łatwiznę przykleja swoim przelajowek łatkę gravela i oferuje je klientom w tej samej cenie lub drozej Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Bzdura roku. rozważ jeszcze Meridę Silex 200. Według mnie najfajniejszy rower w tych pieniądzach. 2
Andrzej Sawicki Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 6 godzin temu, Morgens napisał: Ten podział na gravel i przełaj jest chyba dość umowny jednak. To zależy od producenta. Niektórzy mają tę samą ramę "CX" i "Gravel" i zmieniają tylko osprzęt (np. Scott czy Rose), ale inni dają wyraźnie odmienną geometrię. Przełaje są krótsze z wyższym suportem, przez co bardziej zwinne i praktyczniejsze w trudnym terenie. Gravele są dłuższe z niższym suportem (bardziej zbliżone do typowej szosy), co poprawia ich stabilność, a tym samym ogólną wygodę. Dodatkowo często mają punkty montażowe sakw i błotników, czego nie uświadczysz w przełaju.
HubiBubi Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Dnia 15.02.2018 o 18:54, Andrzej Sawicki napisał: To zależy od producenta. Niektórzy mają tę samą ramę "CX" i "Gravel" i zmieniają tylko osprzęt (np. Scott czy Rose), ale inni dają wyraźnie odmienną geometrię. Przełaje są krótsze z wyższym suportem, przez co bardziej zwinne i praktyczniejsze w trudnym terenie. Gravele są dłuższe z niższym suportem (bardziej zbliżone do typowej szosy), co poprawia ich stabilność, a tym samym ogólną wygodę. Dodatkowo często mają punkty montażowe sakw i błotników, czego nie uświadczysz w przełaju. To patrząc na geometrię tego Kellysa i Fuji Cross 1.7 co uważasz? Czy te różnice będą znaczące i odczuwalne? W rozmiarze M baza kół jest o 2 cm krótsza i główka ramy 1 cm niżej w Fuji i jeszcze są różnice w kątach. Znam różnice pomiędzy typem przelajowym a szutrowym ale to co mnie najbardziej nurtuje to jak te 2 rowery wyglądają w porównaniu do siebie z perspektywy osoby która ogarnia temat gdyż sam nie jestem w stanie ocenić tego w praktyce gdyż nie mam do nich dostępu :-(
Andrzej Sawicki Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Jeśli się bardzo uważnie przyjrzeć, Kellys jest trochę bardziej gravelem (niższy suport, dłuższa baza kół), a Fuji bardziej przełajem. Moim zdaniem i tak warto się wybrać i przymierzyć chociaż jednego. Wycieczka do innego miasta przekona Cię, czy to dobra opcja. Po co ryzykować, że kupisz coś niezbyt pasującego? Sam jeżdżę przełajem, którego używam jako szosy z opcją przejazdu przez las. "Powinienem" był kupić gravela, ale nie czuję się na tym źle. Co ważne, przymierzyłem ten i inne rowery przed zakupem. 1
RadS Opublikowano 18 Lutego 2018 Opublikowano 18 Lutego 2018 Dnia 2/15/2018 o 12:18, Morgens napisał: Ten podział na gravel i przełaj jest chyba dość umowny jednak. Na rower.com.pl w kategorii gravel są zarówno Fuji Jari i cross, tym bardziej że geo w tych dwóch modelach jest bardzo podobna. Nie sugerowałbym się tym, co widnieje w naszych sklepach. Szukając ostatnio swojego gravela przejrzałem chyba większość polskich sklepów internetowych, i widziałem takie kwiatki: Brak kategorii gravel/szutrowe Gravele jako szosy Gravele jako przełaje Gravele jako turystyczne Przełaje jako szosy i gravele Gdzieś w to wszystko jeszcze wmieszane szosy endurance Wycieczka do kilku sklepów stacjonarnych skończyła się tak: 2 na 5 sklepów ma kompetentnych sprzedawców i można z nimi pogadać o konkretnych modelach graveli i jak się różnią geometrią od przełajówek 2 na 5 sklepów sprzedaje gravele, ale sprzedawcy czytają tylko opis producenta i nie potrafią porównać swoich modeli do innych na rynku ...a w ostatnim sklepie usłyszałem "a co to jest ten gravel?". Po wyjaśnieniu nadal nic. Do tego facet spojrzał na Gianta Anyroad w swoim katalogu i stwierdził "ja to bym w las tym nie wjechał" 1
InSuit Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 Ja mam jeszcze pytanie odnośnie Boreasa. Jak się ma napęd 1x10 w Boreasie do 2x9 powiedzmy w Anyroadzie? Zastanawiam się nad gravelem, ale ta jedna zębatka z przodu mnie odstrasza. Jak to jest? Nie będzie problemu na podjazdach albo przy dużej prędkości z przełożeniami?
Rekomendowane odpowiedzi