chyc Opublikowano 4 Września 2018 Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie, Po długich poszukiwaniach roweru dla siebie ostatecznie zdecydowałem się na gravela, tylko że mam problem z wybraniem konkretnego modelu W zasadzie to biorę pod uwagę trzy modele: Kellys Soot 30 https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/ Octane One Gridd https://7anna.pl/product-pol-11218-Rower-Octane-One-2019-Gridd-28.html (mogę go dostać z pewną obniżką dokładnie nie znam wysokości rabatu ale jakieś 300 - 400 zł powinno dać się urwać) Marin Four Corners https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-utilitour-four-corners Za dwoma pierwszymi przemawia zdecydowanie to że mają sztywne osie i widelec karbonowy, za Marinem przemawia to że mi się podoba zdecydowanie najbardziej z całej trójki Jak duża różnica jest w tłumieniu drgań i ogólnej wygodzie jazdy pomiędzy rowerem full cro-mo, a takim z aluminiową ramą i karbonowym widłem ? No i chyba sztywne osie w gravelu mają zdecydowanie sens, biorąc pod uwagę że może być dodatkowo obciążony torbą lub sakwami to lepiej się spisać nić zwykłe QR ? Będę zobowiązany za opinię na ich temat i podpowiedź który najbardziej się opłaca lub ewentualnie podrzucenie jakiejś alternatywy. Edytowane 5 Września 2018 przez chyc
Yan Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Sprawdzałeś dostępność tych modeli na rynku? Często zdarza się że na forum rozmawiamy o rowerach widmach. Jeździłem na rowerze chrom z karbonem i całym z chromu ze sztywnym widelcem. Uważam że przy zastosowaniu opon wielkości 40c nie ma znaczenia pochłanianie drgań przez ramę bo nic takiego nie dochodzi do ramy bo jest tłumione przez oponę. Ja zafiksowałem się przy szukaniu roweru na sztywną oś i jedyne co realnie odczuwam to dłuższe zdejmowanie koła i brak ocierania hamulca tarczowego po montażu koła. Dla amatora nie ma to większego znaczenia i nie wpływa to na możliwości obciążenia roweru. Do dzisiaj widać rowery obładowane czy wyścigowe na QR które bardzo dobrze sobie dają radę.
chyc Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Tak sprawdzałem Marina i Octane mogę brać od ręki, na Kellysa muszę poczekać dzień do dwóch. Rozumiem że im szersza opona tym lepiej tłumi, tylko że wydaje mi się 40c to jednak trochę dużo Sądzę że optymalne będzie 35c i czy w takim wypadku materiał z którego zrobiona jest rama i widelec (cromo/karbon) będzie robić większą różnicę ? Z sztywnymi osiami nie chodzi mi o to żeby zwiększyć ładowność, ale wydawało mi się że przy QR koło będzie bardziej "pływać" na boki pod dodatkowym obciążeniem. Poza tym już kilka razy słyszałem i chyba nawet czytałem na tym forum że sztywna oś staje się standardem i nie ma sensu pchać się w stare rozwiązania, nie znam się za dobrze na temacie więc nie wiem ile w tym prawdy A jak one wypadają patrząc na kwestię osprzęt do ceny ? Nigdy nie miałem styczności z produktami srama (nawet w mtb) ale o apex czytałem sporo pochlebnych opinii no i sama koncepcja 1x11 bardzo mi odpowiada, no ale tu cena jest z kolei wyższa od dwóch pozostałych rowerów. Czy do jazdy typowo rekreacyjnej/turystycznej jest odczuwalna różnica pomiędzy claris a sora ? Pomijając oczywisty fakt tego że jeden jest 2x8 a drugi 3x9 więc już mamy różnicę w przełożeniach, ale bardziej chodzi mi o tzw. kulturę pracy i niezawodność. Wie ktoś może czy któryś z nich po za Octane jest gotowy na system bezdętkowy ? Nie mogę doszukać się takiej informacji.
Andrzej Sawicki Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 5 godzin temu, Yan napisał: Uważam że przy zastosowaniu opon wielkości 40c nie ma znaczenia pochłanianie drgań przez ramę bo nic takiego nie dochodzi do ramy bo jest tłumione przez oponę. Przy niskim ciśnieniu. Jeśli dojdziesz do 4 barów, to przez aluminium poczujesz i szuter, i nierówny asfalt.
Gość Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Zobacz sobie jeszcze ten model https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXFMSLRIV1/planet-x-full-monty-sl-sram-rival-1-hydraulic-disc-gravel-road-bike
chyc Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Fajny, tylko że nie chce kupować niczego do czego nie jestem w stanie się przymierzyć.
Gość Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Octane One Gridd zdecydowanie z tej trójki mi najbardziej odpowiada wizualnie i po rabacie brałbym jego zdecydowanie.
Yan Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Oczywiście jak napompuje na kamień to drgania odczujesz. Im założysz większą oponę tym mniejsze możesz mieć ciśnienie zanim dobijesz do obręczy. Jeździłem na oponach 33 i w porównaniu do 40 jest ogromna różnica - praktycznie każdy kamień czujesz na kierownicy i cały czas musisz być skupiony żeby nie zrobić snaka Faktycznie sztywna os powoli schodzi do coraz niższych segmentów i docelowo powinien wyprzeć QR ale nie powinien być to decydujący argument przy wyborze roweru. Jak zapakujesz sakwy to nie odczujesz nic na tylnym kole bo ciężar zmienia tak bardzo charakterystykę roweru że skupiasz się na tym żeby się nie przewrócić i jechać prosto. Kultura pracy osprzętu Shimano dla gravela jest wystarczająca. Na większych dziurach podobno lepiej trzyma łańcuch Sram ale jest mało popularny w Polsce przez co części eksploatacyjne trzeba zamawiać nawet z Niemiec. Przelicz sobie przełożenia wszystkich napędów i zobacz czy miękki biegi Tobie odpowiadają. Przy dużym obciążeniu albo długiej trasie będziesz wdzięczny za lekkie przełożenia. Grupy szosowe mają dużo cięższe biegi niż napęd 1x. W shimano na korbie najmniejsza zębatka to 34 a z tyłu największa to coś koło 34 co nie daje Ci zbyt dobrej konfiguracji do turystyki. Dużo zależy od Twojego stylu jazdy (kadencja i siła w nogach) im szybciej lubisz kręcić to tym gorszy będzie dla Ciebie 2x. W 1x zawsze możesz wymienić przednią zębatkę na coś w granicy 38, 36, 34 itd. Edytowane 5 Września 2018 przez Yan 1
Stryjek Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 32 minuty temu, SpiderMAN napisał: Octane One Gridd zdecydowanie z tej trójki mi najbardziej odpowiada wizualnie i po rabacie brałbym jego zdecydowanie. Mnie też podoba się najbardziej, ale dla mnie ma nieakceptowalny napęd. Myślę nad kupnem gravela i chyba skończy się na fuji yari 1.7 albo dołożę do 1.3
chyc Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Zdecydowałem się na Marina, dziękuję za podpowiedzi. Tylko zastanawiam się czy brać M czy L, mam 180 cm wzrostu czyli dokładnie pomiędzy rozmiarami Miałem okazję tylko na M jechać i mam wrażenie że jest troszkę mała, nie miałem okazji nigdy wcześniej jechać na tego typu rowerze więc być może tak ma być, gość w sklepie polecał mi M, ale może to wynikać z faktu że nie mieli na stanie L i dopiero czekają na dostawę. Jak sądzicie brak M czy może jednak L ?
Yan Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Na forum była dość długa dyskusja na temat rozmiaru gravela. Większa została wybrana ze względu na ocieranie butami ale ostatecznie padło na mniejszy rozmiar bo w praktyce okazała się lepsza. Często powtarza się opinia że jak masz wybór między dwoma rozmiarami to wybierz mniejszy.
Jerry Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Potwierdzam, sam tak wybrałem i pasuje idealnie.Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
KsD Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Jak zakupisz napisz czy udało się coś z ceny utargować Bo sam mierzę się na niego
adi1201 Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Nie chcesz zaczekać na modele z 2019? Za chwilę będzie wysyp (przynajmniej taką mam nadzieję). Jestem ciekaw modeli od Krossa, na instagramie jednego ze sklepów widać już ceny ich graveli - 3499, 4499 i 5999.
GrochowaMTB Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 02:11, Yan napisał: Sprawdzałeś dostępność tych modeli na rynku? Często zdarza się że na forum rozmawiamy o rowerach widmach. Jeździłem na rowerze chrom z karbonem i całym z chromu ze sztywnym widelcem. Uważam że przy zastosowaniu opon wielkości 40c nie ma znaczenia pochłanianie drgań przez ramę bo nic takiego nie dochodzi do ramy bo jest tłumione przez oponę. Ja zafiksowałem się przy szukaniu roweru na sztywną oś i jedyne co realnie odczuwam to dłuższe zdejmowanie koła i brak ocierania hamulca tarczowego po montażu koła. Dla amatora nie ma to większego znaczenia i nie wpływa to na możliwości obciążenia roweru. Do dzisiaj widać rowery obładowane czy wyścigowe na QR które bardzo dobrze sobie dają radę. Tylko za kilka lat to będzie standard odchodzący do lamusa. Będziesz chciał kupić dobre koła? na dobrych piastach? Zapomnij... pozostanie Ci grzebanie w złomie.
chyc Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Kupiłem wczoraj Marina i jestem mega zadowolony, to jest to czego szukałem :) Wygodna pozycja, baranek, trochę szkoda że nie ma sztywnych osi ale i tak jest całkiem ok, Sora mnie pozytywnie zaskoczyła. Jedynym minusem jak na razie jaki zauważyłem to są hamulce, lata jazdy na hydraulicznych robią swoje, odwykłem od tego że trzeba mocno naciskać klamki :) Jak by ktoś się decydował na zakup to szczerze proponuje zmianę klocków, fabryczne są kiepskie, w miarę jak się docierają jest trochę lepiej, ale wrzuciłem stare metaliczne i moc wzrosła hamowania znacznie. No i siodełko, ale to kwestia indywidualna :) Owijka mogła by być trochę lepsza, ale nie jest źle, niemniej planuje ją zmienić. Zrobiłem jak na razie niecałe 100 km ale muszę powiedzieć że już dawno nie byłem tak zadowolony z zakupionego roweru. @KsD niestety nie dostałem żadnego rabatu na rower.
Csaga Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 02:11, Yan napisał: Sprawdzałeś dostępność tych modeli na rynku? Często zdarza się że na forum rozmawiamy o rowerach widmach. Jeździłem na rowerze chrom z karbonem i całym z chromu ze sztywnym widelcem. Uważam że przy zastosowaniu opon wielkości 40c nie ma znaczenia pochłanianie drgań przez ramę bo nic takiego nie dochodzi do ramy bo jest tłumione przez oponę. Ja zafiksowałem się przy szukaniu roweru na sztywną oś i jedyne co realnie odczuwam to dłuższe zdejmowanie koła i brak ocierania hamulca tarczowego po montażu koła. Dla amatora nie ma to większego znaczenia i nie wpływa to na możliwości obciążenia roweru. Do dzisiaj widać rowery obładowane czy wyścigowe na QR które bardzo dobrze sobie dają radę. W dniu 5.09.2018 o 07:44, chyc napisał: Tak sprawdzałem Marina i Octane mogę brać od ręki, na Kellysa muszę poczekać dzień do dwóch. Rozumiem że im szersza opona tym lepiej tłumi, tylko że wydaje mi się 40c to jednak trochę dużo Sądzę że optymalne będzie 35c i czy w takim wypadku materiał z którego zrobiona jest rama i widelec (cromo/karbon) będzie robić większą różnicę ? Z sztywnymi osiami nie chodzi mi o to żeby zwiększyć ładowność, ale wydawało mi się że przy QR koło będzie bardziej "pływać" na boki pod dodatkowym obciążeniem. Poza tym już kilka razy słyszałem i chyba nawet czytałem na tym forum że sztywna oś staje się standardem i nie ma sensu pchać się w stare rozwiązania, nie znam się za dobrze na temacie więc nie wiem ile w tym prawdy A jak one wypadają patrząc na kwestię osprzęt do ceny ? Nigdy nie miałem styczności z produktami srama (nawet w mtb) ale o apex czytałem sporo pochlebnych opinii no i sama koncepcja 1x11 bardzo mi odpowiada, no ale tu cena jest z kolei wyższa od dwóch pozostałych rowerów. Czy do jazdy typowo rekreacyjnej/turystycznej jest odczuwalna różnica pomiędzy claris a sora ? Pomijając oczywisty fakt tego że jeden jest 2x8 a drugi 3x9 więc już mamy różnicę w przełożeniach, ale bardziej chodzi mi o tzw. kulturę pracy i niezawodność. Wie ktoś może czy któryś z nich po za Octane jest gotowy na system bezdętkowy ? Nie mogę doszukać się takiej informacji. Kwestia wagi (waże niecałe 70kg) i tolerancji tyłka i rąk ale zaczynałem przygode na sztywnym stalowym trekkingu na oponka 35c i jeździłem na niskim ciśnieniu, potem przesiadka na aluminiową przełajówke z karbonowym widelcem na 28c i 6-7barów i mimo że marzyła mi się dość długo stalówka to jednak teraz nie wyobrażam sobie nic innego niż sztywny alu-karbon na tarczach i sztywnych osiach. Czerpanie przyjemności z tarczówek zaczyna się na sztywnych osiach, a z nich z kolei kiedy ma się sztywne koła. Jeśli chodzi o osprzęt to też zastanawiałem się nad sramem, ale wydaje mi się że w razie wywrotki jest większe prawdopodobieństwo że połamiesz dźwignie od klamek jest większe niż w shimanowskich (jeśli się myle to prosze o poprawienie), a używanego srama jest u nas mało, a sram sam w sobie jest droższy. Jeśli planujesz długie wypady daleko od domu to myśle że lepiej postawić na niezawodość i i większą szanse naprawienia na trasie.
beriam Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Dziś przez przypadek natknąłem się na przecenę w.w gravela - Klik Czy w tej kwocie przy tej cenie z tym osprzętem, warto ? 54 przy wzroście 178/180 cm Pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2018 przez beriam
beriam Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 18 minut temu, nctrns napisał: link ci nie wyszedł Poprawione. Dziękuję, za info.
nctrns Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 W cenie 2.5k ma to sens. Trochę ciężkawy - 11kg, z pedałami i innym szpejem wyjdzie ze 12. 1
beriam Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Rozglądałem się po innych sklepach, alternaty w tej kwocie nie widziałem. Możliwe, ze słabo szukałem. Rozmiar będzie właściwy ?
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Nic lepszego za taką kasę nie kupisz Rozmiar powinien być ok. Chyba, że jesteś jakoś nieproporcjonalnie zbudowany, zmierz sobie przekrok.
beriam Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Przekrok 84 cm. Mierzone według- Z książką.
Rekomendowane odpowiedzi