Skocz do zawartości

Cross do około 3000 - 4999 zł

n1edw1ed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przerabiam ten temat już od dłuższego czasu. Polowałem na okazję, przed chwilą go zakupiłem. Na początek mi wystarczy. Ja mam 182 i wziąłem 56.

Edytowane przez Sonnenblumen
Opublikowano

Ja mam 190 i jeżdżę na gravelu 58 i uważam, że na 60 było by mi wygodnie.

Zastanowił bym się czy 56 nie jest twoim rozmiarem. Mój kumpel jeździ na 54 ale ma z 175 i myślę, że jest na granicy.

Opublikowano

a 56 dla 182 cm będzie odpowiednie?Jak sądzisz?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Ja mam 190 i jeżdżę na gravelu 58 i uważam, że na 60 było by mi wygodnie.

Zastanowił bym się czy 56 nie jest twoim rozmiarem. Mój kumpel jeździ na 54 ale ma z 175 i myślę, że jest na granicy.

No własnie lawiruje miedzy 54 a 56,

Skończy się tym, ze rowery będą wyprzedane :)

Po ponownym zmierzeniu się wychodzi, ze mam jednak 182 cm ;)

Edytowane przez beriam
Opublikowano

Może się tak skończyć, bo to naprawde super okazja. Spiesz się kupować rower tak szybko się rozchodzą :D

Opublikowano
38 minut temu, Sonnenblumen napisał:

a 56 dla 182 cm będzie odpowiednie?Jak sądzisz?

Przed chwilą dla świętego spokoju znów się zmierzyłem i wyszło, ze urosłem 182 cm.

W tym wypadku chyba, raczej 56, zaczynam się gubić ...

Opublikowano

Haha. Ja bym się cieszył zyskując 4 centymetry :D

Opublikowano

z tymi oznaczeniami rozmiarów u różnych producentów różnie bywa. Ja mam 182/83cm i Treka Domane 58 (trek ten rozmiar plasuje dla wzrostu 179-187). Serius 54 przy wzroście powyżej 180cm będzie mały, ja bym brał 56

Opublikowano

Ciekaw jestem tego roweru, wedle moich wyliczeń powinien przyjść w piątek. Zdam relacje z wrażeń ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sonnenblumen napisał:

Ciekaw jestem tego roweru, wedle moich wyliczeń powinien przyjść w piątek. Zdam relacje z wrażeń ;)

Mam nadzieje, ze się nie zawiodę.

Mój obecny  Rower doprowadza mnie już do szewskiej pasji .

Edytowane przez beriam
Opublikowano

Mnie ukradli we wrześniu. A jaki masz rower?

Opublikowano
2 minuty temu, Sonnenblumen napisał:

Mnie ukradli we wrześniu. A jaki masz rower?

Jest w linku powyżej :)

Opublikowano

Przenosi mnie do tego tematu, chyba coś pomyliłeś mistrzu.

Opublikowano
7 minut temu, Sonnenblumen napisał:

Przenosi mnie do tego tematu, chyba coś pomyliłeś mistrzu.

Najwidoczniej - Rower 

Opublikowano
1 minutę temu, beriam napisał:

Najwidoczniej - Rower 

Wygląda całkiem dobrze, dlaczego doprowadza Cię do szału?

Opublikowano
1 minutę temu, Sonnenblumen napisał:

Wygląda całkiem dobrze, dlaczego doprowadza Cię do szału?

Powód

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli Cube to Fiat to nie wiem do jakiego grona mam zaliczyć Cannodale? Jako posiadacz rowerów: Cube,GT,Specialized,Stevens i przez ponad rok Bulls postanowiłem nabyć Cannondale no cóż dwa egzemplarze wracały do sklepu(po kilka razy) i sama obsługa sklepu powiedziała i pokazała zaplecze wypełnione Cannondalemi po brzegi i nie mówie tu o rowerach za 2000zł(przedział cenowy 750-2500 £) zł, nie bez przyczyny Evans bo o tym sklepie mówię przeceniał (nie wiem jak teraz mowa o 2017 i nie była to posezonowa wyprzedaż czy też Black Friday)drogie rowery Cannondale do cen niższych od Cube a niektóre rowery jak Contro można było kupić za śmieszne pieniądze ,czyli co obsławiona  marka która dała d.....y? Rozumiem że Cannondale to taka Alfa Romeo a może Jaguar bo napewno nie BMW czy Lexus.Cenie Cannondale za wkład w rozwój rowerów i stworzenie lefciaka ale nie można jechać ciagle na przeszłości i własnej mitologii.Pewnie rowery dla profesjonalistów od paru tysięcy funtów w górę nadal są solidne ale jeśli się zapomina o amatorach to powinno się płacić „frycowe”.Mialem też odczynienia z Giant Roam 0 2017 rower bardzo poprawny,niestety padł ofiarą amatora tej mark,natomiast Giant Roam 0 2018 nie wychodził i nadal nie wychodzi z serwisu i mimo przyzwoitych dodatków i oprzyrządowania to istna porażka.

Edytowane przez Ronerttrebor
Opublikowano

No i się potwierdziło że coś nie tak z Giant Roam 0. Miałem dczynienia z Roam 0 2017 jak i 2018,niestety na niekorzyść drugiego który z serwisu praktycznie nie wychodzi.Sam serwis nie umie odpowiedzieć co jest przyczyna tej że sytuacji i wszystkie w/w problemy występują i w porównaniu do mojego karbowonego Speza Crosstrail to istna porażka(rowery zakupione i używane w UK).

Opublikowano
11 godzin temu, Ronerttrebor napisał:

No i się potwierdziło że coś nie tak z Giant Roam 0. Miałem dczynienia z Roam 0 2017 jak i 2018,niestety na niekorzyść drugiego który z serwisu praktycznie nie wychodzi.Sam serwis nie umie odpowiedzieć co jest przyczyna tej że sytuacji i wszystkie w/w problemy występują i w porównaniu do mojego karbowonego Speza Crosstrail to istna porażka(rowery zakupione i używane w UK).

Jakie masz problemy z rowerem ?

Opublikowano (edytowane)

Rower nie jest mój ale ja byłem motorem zakupu tego roweru i czasem się karnę na nim,a tak naprawdę to zakupu dwóch Roam 0.Pierwszy Roam 2017 po parukrotnych pobytach w serwisie Giant’a zostały wyeliminowane wszelakie wady i wszystko chodziło OK ,mój rowerowy partner był z niego niezwykle zadowolony,odpowiednie malowania jak i osprzęt i geometria(jak na rower crossowy)bardzo mu odpowiada,niestety amator marki pozbawił go tej przyjemności.Jako że pierwszy Roam był odpowiedni (cena adekwatna do osprzętu,wygląd,geometria),namówiłem go ponownie do zakupu tegoż roweru tylko że z braku rocznika 2017 padło na 2018 zwłaszcza że udało się na początku sezonu zbić cenę.No i zaczyna się cała epopeja problemów,wspominane już uchodzenie powietrza(dla mnie nie do pomyślenia dopompowanie co 3,4 dni),strzelanie i trzaski w korbie(nie ,nie był to piasek w łożyskach pedałów),odbijanie biegu tzn jakby korba się cofała(nie zawsze ja sam tego nie doświadczyłem jeżdżąc na rowerku ale widziałem jako to się dzieje) i wiele innych drobnych ale uciążliwych dolegliwości.Znajomy moj jest mało asertywny to też ja musiałem ostro rozmawiać z serwisem,czasem miałem wrażenie jak by sami nie wiedzieli jak tę sprawę rozwiązać(serwis Giant’a Londyn Twickenham).Jak się spotykamy na rowerowanie i podjeżdża on swoją „maszyną” to już z daleka słychać że coś nie do końca chodzi wszystko gładko a ja dodatkowo czuj się trochę odpowiedzialny za ten stan rzeczy.Teraz jestem w Polsce ale jak zjawie się w UK muszę coś z tym faktem zrobić bo dręczą mnie wyrzuty że to ja namówiłem na to „cosik”

Edytowane przez Ronerttrebor
Opublikowano

U mnie też występował problem uchodzenia powietrza, ale po dolaniu mleka (cała dołączona tubka zamiast połowy jak było od nowości) powietrze uchodzi bardzo wolno. Raz na trzy tygodnie muszę dopompować lub nawet rzadziej. Jedyny problem to była tylna piasta, po kilku jazdach w deszczu bębenek zaczął głośniej pracować (prawdopodobnie zbyt mało smaru było fabrycznie). Giant nie robił żadnego problemu - nowa piasta. Reszta o której piszesz to faktycznie miał pecha i to nie co do Gianta tylko do Shimano  SLX - bo taka korba tam siedzi. Mój kolega posiada taki sam rower i zero problemów, więc nie generalizowałbym, że że jest tak źle.

Opublikowano

Co do Roam 0 to wyjątkowy pech bo to naprawdę przyzwoity rower i ciekawie wyposażony. Kolega jeździ i nie ma najmniejszych problemów, u mnie po kilku jazdach w deszczu głośniej zaczął pracować bębenek i Giant wymienił piastę, poza tym wszystko śmiga pięknie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, jaką kupić oponę do trenażera, żeby pasowała do Roam 0? Jaka szerokość będzie pasowała? Czy to, że mam oponę bezdetkową będzie miało znaczenie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Koledzy! Jest to mój pierwszy post na forum, dlatego witam wszystkich serdecznie w tym świątecznym okresie. 

Akurat "nadmiar" wolnego spowodował, że zacząłem poważniej podchodzić do kwestii zmiany roweru. Obecnie poruszam się nie do końca własnym Krossem TransAlpem, który jest już nieco zmęczony. Nie ukrywam jednak, że po prostu mam również ochotę na zmianę. 

Pierwszy wpis dotyczył wyboru pomiędzy Krossem Evado 9.0 a Giantem Roamem 0. Niedawno byłem już przekonany i niemal zdecydowany w pełni na Krossa, teraz zacząłem się wahać. Co przemawia do mnie do Krossa, a co zniechęca? 

Kross Evado 9.0 

+amortyzator Rock Shox z zaworem

+blokada skoku na kierownicy (mieszam w nieco górzystym terenie, na pojazdach bardzo przydatna będzie dla mnie możliwość zablokowania jego pracy, oprócz tego jeżdżę z kolegą poruszającym się rowerem szosowym - wówczas zależy mi na przekazaniu możliwie największego momentu napędowego przy minimalnej masie i kosztem komfortu oczywiście)

+polski producent 

+możliwość kupna od 3750 zł - 4100 zł mojego rozmiaru

-wykonanie - w tej cenie oczekiwałbym lepszej jakości (nie mam porównania z Giantem, dopiero będę szukał w okolicy) 

-nieco gorszy osprzęt od Gianta (jeśli się mylę, to proszę wyprowadzić mnie z błędu, nie jestem tak biegły we wszystkich podzespołach) 

Nie odnoszę się do Gianta, ponieważ jak wspomniałem zainteresowanie skupiłem na Krossie, co więcej - z Giantem nie miałem do czynienia. Proszę abyście wprowadzili mnie z błędu (zakupu Krossa) lub wręcz utwierdzili w przekonaniu. Chciałbym już podjąć decyzję i dokonać zakupu przed sezonem. 

Jeśli to istotne, to mam wagę około 67 kg, jeżdżę 50/50 asfalt/polne i leśne drogi. Być może pojawi się konieczność okazjonalnego zamontowania bagażnika. 

Z góry dziękuję i pozdrawiam. 

Adam