Skocz do zawartości

Gravel do około 7000 - 8999 zł

Menor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.03.2019 o 18:38, M.C napisał:

Zrobiłem prawie 30km Topstonem. Bardzo spodobała mi się jazda, aż nie chciało się schodzić. Bólu w plecach nie uświedczyłem, siodełku jedynie twarde i trochę gniotło. Zauważyłem że tak samo jak na moim Cube, ręce troszkę mi się cofają jakby ciut za daleko były klamkomanetki. Wydaje mi się, że kwestia rozciągnięcia, bo 6 miesięcy na szosie nie jeździłem (jedynie na crossie, więc pozycja bardzo wyprostowana). Rower zdecydowałem się kupić w wersji 105. Jedynie muszę poczekać 2-6 tygodni zanim system przetworzy obniżkę na rower do pracy. 

53830274_293080538247222_816084584134344704_n.jpg

Gratuluję, widzę że meride odpuściłeś :)

W dniu 17.03.2019 o 20:23, M.C napisał:

Ten w wersji 105 jest w kolorze grafitowym. Taki szarawy ale jest też błyszczący i moim zdaniem wygląda bardzo dobrze. Swoją drogą te opony jak się rozpędzałem 30-50km/h to mega hałasowały, fajny taki szumik.

//Edit dodaje parę zdjęć z wczorajszej jazdy próbnej, może komuś się przyda

20190317_125000.jpg 20190317_125130.jpg 20190317_125008.jpg

Jak się wciągniesz w rower, to dokup mu jeszcze koła HUNT (brytyjska firma) bardzo lekkie, i będziesz w 5 minut podmieniał koła z różnym bieżnikami  w zależności od trasy/pogody. Nowe są za 300 funciaków i ważą 1500 gramów za parę. U Ciebie na pewno można wychaczyć od kogoś jakieś tańsze po testowe.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, HUN napisał:

Gratuluję, widzę że meride odpuściłeś :)

Tak, Meride w sklepie widziałem (ramę tylko, bo modelu 400 nie było) i mi się nie spodobał. Niby mówili że mogą mi zbudować jak poczekam trochę, ale przejechałem się tym Topstonem i postanowiłem go kupić. Ma wszystko co chciałem, a pozycję jak będzie zbyt sportowa mostkiem sobie poprawię, ale no przejechałem nim trochę i było dobrze. Cube Nuroad dosyć fajnie się prezentuje, ale jak już mówiłem mam jednego w domu :D

edit Co do kół to mogę z szosówki przekładać bo ta sama sztywna ośka. Ale myślę że nie będzie potrzebne, bo na szybsze akcję mam po prostu Cube.

Edytowane przez M.C
  • Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po paru miesiącach mogę powiedzieć, że Spec diverge comp jest naprawdę doskonałym rowerem. Zmieniłem opony na gravelking panaracer 38 i jeżdżę wszędzie i po wszystkim 🙂
Po mieście, po krawężnikach, po wałach, po szutrach, po kocich łbach i nawet doskonale się toczy po asfalcie 🙂
Demonem prędkości w tej konfiguracji nie jest ale 5 dyszek na prostej pękło. Jest bardzo wygodnie, komfortowo i uniwersalnie. Miałem niemały problem aby zamontować długi błotnik (sypałem piach do przyczepki syna) ale udało się pokombinować z dwoma różnymi zestawami SKS i teraz jest dobrze.
Kolor nieco wymagający - dokładnie widać kiedy jest brudny 😉

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu szukałem nowego roweru do dojazdów do pracy(40km dziennie) i na weekendowe wypady szutrowo-szosowe(do 50km). Zdecydowałem się na tego canyon i już w sumie byłem pewny że w tej wersji na sram'ie ale nagle odezwał się głos w głowie że może kupić tego na pełnej 105'tce, teraz mam walkę wewnętrzną bo niby napęd  1×11 prostszy i zapewnia mi wystarczający zakres przełożeń a z drugiej strony nie chciał bym dojść do wniosku po kilku miesiącach że jednak trzeba było brać tego na 105. Dodam tylko że obecnie mam giant rapida na sorze 3×9 więc będzie to dla mnie ogromny przeskok jakościowy i pierwszy rower z barankiem(ale tego akurat się nie obawiam bo nawet przy szybszej jeździe z plecakiem na prostej kierownicy często sam sie pochylałem intuicyjnie). Z góry dziękuje za opinie i pozdrawiam.

Linki do rowerów:

https://www.canyon.com/en-gb/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-7.0-sl/2197.html

https://www.canyon.com/en-gb/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-7.0/2196.html

Opublikowano
1 godzinę temu, nazgul891 napisał:

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu szukałem nowego roweru do dojazdów do pracy(40km dziennie) i na weekendowe wypady szutrowo-szosowe(do 50km). Zdecydowałem się na tego canyon i już w sumie byłem pewny że w tej wersji na sram'ie ale nagle odezwał się głos w głowie że może kupić tego na pełnej 105'tce, teraz mam walkę wewnętrzną bo niby napęd  1×11 prostszy i zapewnia mi wystarczający zakres przełożeń a z drugiej strony nie chciał bym dojść do wniosku po kilku miesiącach że jednak trzeba było brać tego na 105. Dodam tylko że obecnie mam giant rapida na sorze 3×9 więc będzie to dla mnie ogromny przeskok jakościowy i pierwszy rower z barankiem(ale tego akurat się nie obawiam bo nawet przy szybszej jeździe z plecakiem na prostej kierownicy często sam sie pochylałem intuicyjnie). Z góry dziękuje za opinie i pozdrawiam.

Linki do rowerów:

https://www.canyon.com/en-gb/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-7.0-sl/2197.html

https://www.canyon.com/en-gb/road-bikes/gravel-bikes/grail/grail-al-7.0/2196.html

W pełnej 105 masz lepsze hamulce - to dodatkowy argument.

Opublikowano

zakres to jedno a stopniowanie drugie. Ja jak kupowałem gravela to z chęcią bym widział jakąś przerzutkę mtb ze sprzęgłem, z wyglądu mtb też ma większy pazur. Mam 105, po prawie roku jazdy na asfaltach, szutrach, błocie - uważam, że 105 do wszędobylskiego roweru jest bdb napędem. Nigdy nie miałem z nim problemów, nie latam może tym rowerem jak xc gdzie kiedyś z Acerą na tyle krew mnie zalewała na korzeniach bo łańcuch obijał się o ramę - tutaj nie ma takiego problemu. Są tacy co naparzają gravelami jak endurówkami ale powiedzmy sobie szczerze - ilu jest takich użytkowników

Opublikowano

Myślałem że Rival jest lepszą grupą od 105 i dlatego ta  wersja jest droższa, idąc dalej tym tropem było dla mnie oczywiste że Rival niczym nie ustępuje 105 ale skoro mówisz że hamulce są gorsze to zmienia nieco postać rzeczy. Teraz mam korbe 50/39/30 i wiem że blatu 50 praktycznie nie używam, dlatego boli mnie trochę ta korba 50/34. Napęd sram wydaje mi się bardziej spójny, chociaż pewnie nie mam racji. 

Opublikowano

@nazgul891 korba 50/34 jest w porządku, a zestawiona z kasetą 11/34 da Ci tak szeroki zakres przełożeń, że jazda będzie bardzo komfortowa i efektywna. Jej najlżejsze przełożenie to 34/34, czyli 1:1 - a u SRAM'a masz 42/42, czyli 1:1, czyli tak samo :) Ale twarde przełożenia do szybkiej jazdy oraz stopniowanie są po stronie Shimano. 

Opublikowano
4 godziny temu, nazgul891 napisał:

Linki do rowerów:

Jako użytkownik sram force 1x11 polecam 105 :). Niższe koszty utrzymania a wózek można wymienić w przyszłości na ten z GRX i też nie będzie hałasować łąnćuch.

Opublikowano

albo poczekać na jakiegoś gravel na pełnym GRX'ie;) też o tym myślałem ale to pewnie jeszcze przynajmniej z rok. 

Opublikowano
2 godziny temu, nazgul891 napisał:

Myślałem że Rival jest lepszą grupą od 105 i dlatego ta  wersja jest droższa, idąc dalej tym tropem było dla mnie oczywiste że Rival niczym nie ustępuje 105 ale skoro mówisz że hamulce są gorsze to zmienia nieco postać rzeczy. Teraz mam korbe 50/39/30 i wiem że blatu 50 praktycznie nie używam, dlatego boli mnie trochę ta korba 50/34. Napęd sram wydaje mi się bardziej spójny, chociaż pewnie nie mam racji. 

Sram nie jest lepszy tylko jest droższy :) No i sporo lżejszy na pewno nie o 100 g, tylko o kilkaset. Siłę hamowania masz podobną. Jadąc kiedyś 90 na godzinę z górki spadłem aż z siodełka przy maksymalnym hamowaniu. O tarcze trzeba bardzo dbać, ponieważ ubrudzenie ich sprawia że tracą skuteczność.

Opublikowano
38 minut temu, HUN napisał:

Jako użytkownik sram force 1x11 polecam 105 :). Niższe koszty utrzymania a wózek można wymienić w przyszłości na ten z GRX i też nie będzie hałasować łąnćuch.

Co rozumiesz przez większe koszty utrzymania w sram, chodzi o szybsze zużycie kasety czy łańcucha?

Opublikowano
6 minut temu, nazgul891 napisał:

Co rozumiesz przez większe koszty utrzymania w sram, chodzi o szybsze zużycie kasety czy łańcucha?

W moim force tylny wózek kosztuje 1000zł katalogowo, kaseta 600-700 zł, łańcuch 240 zł.

Wózek do 105 po sezonie kupisz po 100zł, bo sporo ludzi demontuje z nowego roweru, kaseta kosztuje 150 zł, łańcuch 90 złotych.

Rival będzie pewnie kosztować gdzieś pośrodku.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.06.2019 o 16:49, HUN napisał:

W moim force tylny wózek kosztuje 1000zł katalogowo, kaseta 600-700 zł, łańcuch 240 zł.

Przy takich cenach to nawet Ultegra jest okazją :D Przerzutka RXowa 330 zlotych, kaseta koło 250 a łańcuch koło stówki ;)

Edytowane przez pavello
Opublikowano
4 godziny temu, pavello napisał:

Przy takich cenach to nawet Ultegra jest okazją :D Przerzutka RXowa 330 zlotych, kaseta koło 250 a łańcuch koło stówki ;)

A nowe napędy SRAM AXS są jeszcze sporo droższe. Pytanie czy jak zaprezentuje shimano swoje napędy x12 szosowe to też tak odlecą ze swoimi cenami.

Opublikowano
37 minut temu, trollu napisał:

pewnie tak bo będzie branie 

Z moich obserwacji, co mówią ludzie mający doświadczenie z jedną i drugą grupą. Oba w sumie są bardzo do dobre, różnica jest taka że SRAM jest rzadszy i przez to bardziej unikatowy bo ludzie rzadko to mają,  a Shimano jest dla konserwatywnych, którzy uważają że jak coś bardzo dobrze działa to po co to zmieniać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, szukam gravela raczej w kierunku komfortu, 80% drogi utwardzone, czasem kilkudniowe wyprawy z sakwami po niekoniecznie płaskim terenie. Po części za namową kolegi trafiłem na markę Fuji i po analizie osprzętu w obecnych modelach padło na Jari 1.1 (geometria raczej z tych mniej sportowych, osprzęt 105, 2x11, dobre dla mnie przełożenia korby 46/30, hydrauliczne hamulce, fajne opony).

http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-1-1

ceny ostatnio poszły w dół i rower można trafić poniżej 7 tyś. Hmm...... jedynie kolorek mnie jakoś do końca nie przekonuje, ale lepsze to niż czarny mat, który mnie już trochę znudził w obecnym crossie. Rozważam też Meridę Silex 400 (niestety w czarnym macie), podobno bardzo komfortowa geometria, ale cóż, do dziś nie udało mi się jej spotkać więc to konkurent raczej teoretyczny.

Ma ktoś doświadczenie z rowerami (gravelami) Fuji ? , Może znajdzie się użytkownik Jari 1.1 2019 lub innego Jari na aluminium i podzieli się doświadczeniem ?

jakoś niewiele znalazłem o Fuji w tym i bliźniaczym wątku (5000 - 6999), co myślicie o tych gravelach ?

Edytowane przez pire
Opublikowano
14 godzin temu, pire napisał:

co myślicie o tych gravelach ?

Ostatnio interesowałem się tymi rowerkami, głównie ze względu na - moim zdaniem - świetne ramki. Na dziś brałbym wersję 1.3 postawioną na 1x11. Rama i wideł takie same, jak w 1.1. Zbicie wagi w droższym chyba w kołach? 

Opublikowano (edytowane)

Jari 1.3 można wyrwać za 5000 - 5100, mi nie pasuje 1x11 ze względu na mniejszą elastyczność/zakres i mech. hamulce. Do 1.1 dają też carbonową sztycę podsiodłową, czego nie ma w specyfikacji.

Co do wagi, to rzeczywiście chyba na kołach odchudzili, z Apexem powinno być raczej lżej, a jest 0.5 kg w górę.

Edytowane przez pire
Opublikowano

@pire Mam Fuji Jari 1.5 2018 1x11 Apex. Właśnie wróciłem z dwutygodniowej wyprawy z sakwami po Green Velo. Rama jest mega wygodna, kompletnie nic mnie nie boli a codziennie spędzałem na siodełku przynajmniej 5h. Jeżeli będziesz jeździł z sakwami po górach to warto rozważyć jednak hydraulikę. Ja mam w swoim mechaniczne TRP Spyre i niestety klocki kilka razy przypaliłem na zjazdach (ważę około 65kg + 12-13kg bagażu).

Ogólnie Fuji Jari oceniam jako doskonały wybór i na pewno nie zamierzam się z nim rozstawać. Dla mnie ta rama jest bardzo wygodna + ma mnóstwo punktów montażowych co dla mnie było bardzo ważne.

Opublikowano

Mam Jari 1.3 2018 od półtora roku, jak masz jakieś konkretne pytania to postaram się odpowiedzieć 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, jarovit napisał:

Tu znalazłem o ver. 1.1. Zerknij:

dzięki,

Godzinę temu, LuQ napisał:

Właśnie wróciłem z dwutygodniowej wyprawy z sakwami po Green Velo warto rozważyć jednak hydraulikę

Jaki bagażnik dałeś pod sakwy, myślałem o Tubus Fly z jednym mocowaniem na górze żeby nie usztywniać konstrukcji oraz zachować estetykę, ale raz że drogi, drugie to obawiam się o bujanie i brak stabilności z sakwami. Jeśli chodzi o hamulce to wyłącznie hydrauliki, czyli Jari 1.1.

Godzinę temu, RadS napisał:

Mam Jari 1.3 2018 od półtora roku, jak masz jakieś konkretne pytania to postaram się odpowiedzieć 🙂

Przymierzałem się do kilku producentów i trudno to ocenić po kilkuminutowych przejażdżkach, ale Jari wydał mi się najbardziej komfortowy (nie miałem okazji próbować Meridy). Jari 1.3 z 2018 miał konfigurację zbliżoną do tegorocznego 1.1. (poza innymi hamulcami i kołami to 1.3/2018 ma ładniejsze kolorki ). Teoretycznie wszystko mi pasuje, obawy mam jak zachowuje się 105 na szutrze i wertepach, gdzieś czytałem o spadającym łańcuchu itp. Masz jakieś porównanie organoleptyczne geometrii z innymi producentami, co po 1.5 roku byś zmienił w tym rowerze ?

Opublikowano
22 minuty temu, pire napisał:

Jaki bagażnik dałeś pod sakwy, myślałem o Tubus Fly z jednym mocowaniem na górze żeby nie usztywniać konstrukcji oraz zachować estetykę, ale raz że drogi, drugie to obawiam się o bujanie i brak stabilności z sakwami. Jeśli chodzi o hamulce to wyłącznie hydrauliki, czyli Jari 1.1.

Crosso, w miarę tani i solidny. Na wyprawach nie dbam o estetykę, ma być solidnie, bo jak bagażnik pęknie na odludziu to może być problem 🤤