Kamil Kuran Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Hej, pytanie. Jaki rower dla dziewczyny ok 160 cm wzrostu? Która marka będzie miała takie rozmiary w tym budżecie? Ważne też żeby był aluminiowy, na ultegrze, z tarczówkach i możliwie lekki. Z góry dzięki za pomoc. Tylko rocznik 2020.
adam12131 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Specialized Diverge Elite E5 czy Locabikes z GRX 600 2x11 i kołami lite VytyV? Zostały mi te dwa, no może jeszcze Merida Silex 600, ale tu ten 1x11 nie bardzo mi leży. Ktoś zna, gorąco poleci, chłodno odradzi?
Majkello Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Witam czy ktoś może jeździł na Author Ronin, ponieważ zastanawiam się nad kupnem wersji SL i chciałbym wiedzieć czy się opłaca.
MilC Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Witam, szukam gravela z ramą karbonową do ok 7500. udało mi się znaleźć te trzy oferty: https://www.romet.pl/Rower,NYK,10,773,774,15405,2020.html znalazłem za dokładnie 7500 https://www.planetx.co.uk/i/q/CBHOLMYSRIV12/holdsworth-mystique-sram-rival-1-gravel-bike podobna cena, zdecydowanie lepszy osprzęt od Rometa https://www.planetx.co.uk/i/q/CBOOSPCRIV1700C/on-one-space-chicken-sram-rival-1-gravel-bike ten chyba się wiele nie różni od mystique a jest droższy Co o nich myślicie? może jest coś lepszego za te pieniądze. Ufiksowałem się na karbon głownie ze względu na amortyzację i tu pojawia się pytanie czy warto o niego walczyć czy lepiej dołożyć do osprzętu. Pozdrawiam
IOO Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 2 godziny temu, MilC napisał: Witam, szukam gravela z ramą karbonową do ok 7500. udało mi się znaleźć te trzy oferty: https://www.romet.pl/Rower,NYK,10,773,774,15405,2020.html znalazłem za dokładnie 7500 https://www.planetx.co.uk/i/q/CBHOLMYSRIV12/holdsworth-mystique-sram-rival-1-gravel-bike podobna cena, zdecydowanie lepszy osprzęt od Rometa https://www.planetx.co.uk/i/q/CBOOSPCRIV1700C/on-one-space-chicken-sram-rival-1-gravel-bike ten chyba się wiele nie różni od mystique a jest droższy Co o nich myślicie? może jest coś lepszego za te pieniądze. Ufiksowałem się na karbon głownie ze względu na amortyzację i tu pojawia się pytanie czy warto o niego walczyć czy lepiej dołożyć do osprzętu. Pozdrawiam Romet to jest przełaj z tego co kojarzę, ten spacer chicken jest niezły.
Yan Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Czy warto inwestować w karbon. To zależy czego potrzebujesz i czego oczekujesz od roweru. Na pewno rama karbonowa nie będzie lepsza na nierówności niż opona 35 albo 40mm. W momencie jak masz rower szosowy gdzie koła są sztywne, opony cienkie i nabite do 100psi wtedy rama karbonowa może wpłynąć na komfort. Według mnie w każdym innym wypadku magiczne tłumienie karbonu nie będzie działać.
Remas Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Drodzy Forumowicze, bardzo proszę o Wasze uwagi dot. wyboru pomiędzy Merida Silex 400 nieco poniżej 7000 zł (https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667/silex-400) vs Specialized Diverge Elite E5 (https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-elite-e5/p/175290?color=290950-175290) Jest spora różnica w cenie, której nie potrafię sam uzasadnić czytając specyfikację. W Meridę jestem zapatrzony od roku, i gdyby nie braki magazynowe z powodu COVID-19, już bym na niej jeździł. Szukając jednak alternatyw trafiłem na Speca, który też wydaje mi się świetny. Do jazdy na rowerze wróciłem trzy lata temu po 20 latach przerwy 🙂 Na razie śmigam użytkowo do pracy (ponad 30 km w obie strony) oraz rekreacyjnie na crossie. Odkąd ze względów praktycznych (dystans do pracy) zamontowałem w nim napęd centralny, planuję kupić drugi rower do rekreacji i jazdy sportowej. Chciałbym też wrócić do dawnej pasji, czyli kilkudniowych podróży z sakwami (25 lat temu miałem podobny rower, ale jeszcze nikomu się nie śniło nazywac go gravelem...). Oba rowery wydają mi się do tego idealne, ale wybór między nimi jest trudny.
rbx Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 W dniu 29.07.2020 o 16:15, Remas napisał: Specialized Diverge Elite E5 Co prawda nie mam Elite, ale mam Comp'a 2020. Elite i Comp 2020 różniły się tylko Future Shock. Kupiłem go głównie dla Future Shock, który w moim odczuciu świetnie się sprawdza. I tu jeszcze byłem w stanie sobie to jakoś usprawiedliwić 🤪 Gdybym kupował bez FS to raczej kupił bym coś tańszego w tej samej specyfikacji. Ładnie ceny speca skoczyły na oficjalnej stronie. Kilka dniu temu patrzyłem na Comp Carbon i był po 16 tyś., teraz jest 18 tyś. Swojego Comp'a 2020 dostałem za 8600, teraz Elite tyle kosztuje
biks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 W związku z tym, że niestety nigdzie nie ma recenzji, realnych zdjęć oraz testów chciałbym was poprosić o ocenęnowego CANNONDALE Topstone 1 2021, cena ok 1500-1700 GBP Specyfikacja: https://www.cannondale.com/en/bikes/road/gravel/topstone-alloy/topstone-1?sku=c15701m10lg
koglow Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 W dniu 26.08.2020 o 20:05, biks napisał: W związku z tym, że niestety nigdzie nie ma recenzji, realnych zdjęć oraz testów chciałbym was poprosić o ocenęnowego CANNONDALE Topstone 1 2021, cena ok 1500-1700 GBP Specyfikacja: https://www.cannondale.com/en/bikes/road/gravel/topstone-alloy/topstone-1?sku=c15701m10lg Szczerze: 1. Carbnowy widelec, 2. Sztywne Osie, 3. GRX 600/800 4. Malowanie kozackie (nie ma takich ogromnych napisów jak u Kellys) Czego chcieć więcej? Mi się też spodobał...
Famouz Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Doradzicie cos? Zastanawiam sie nad zakupem gravela. Moj budzet to 7000 max 8500 złotych i mam trzy modele na oku. Canyon Grail 7.0 Merida Silex 400 No i Kross Esker 6.0, ktory nie jest juz nigdzie dostepny ale podobno na przelomie wrzesnia/pazdziernika ma sie cos pokazac i zastanawiam sie czy czekac, na graila w sumie i tak musialbym troche poczekac. Zastanawiam sie, ktory rower bedzie najbardziej oplacalny i najfajnieszy po przesiadce z MTB. Jedze 70% asfalt, reszta lasy i szutry. Pozdro
tomly Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Na pewno Canyony, Cannondale, Rose, Merida itp. będą droższe za to samo od Krossa, Kellysa, Rometa, nawet Cube. Oprócz tego zakup wysyłkowy vs. przymiarka w sklepie i ewentualne związane z tym reklamacje.
maitri Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, jestem tu nowy. Również nowy jestem, jeśli idzie o gravele, czy w sumie rowery w ogólności. Trochę jeździłem na mtb, ostatnio na szosie, no i połączyłem to w wizję gravela. Zależy mi m.in. na prostocie użytkowania i serwisowania, a także bezpieczeństwie jazdy i od roweru oczewiwałbym: (i) napędu 1x11, (ii) hamulców hydraulicznych z klamkami, które się łatwo obsługuje, (iii) kół/opon bezdętkowych, albo przygotowanych pod to tubless ready (chyba, że mi odradzicie brak dętki, bo tu nie mam wiedzy, ale intuicyjnie mi się rozwiązanie podoba - koło zawsze napompowane, bardziej niezawodne itd.) Chciałem wydać ok. 7000 zł na rower i znaleźć w tym budżecie najlepsze komponenty. Z tego co widzę, marketingowo te gravele to robią świetną robotę, bo co producent, to potrafi w takim rowerze za 7k oferować hamulce mechaniczne, albo jakieś najniższe grupy osprzętów itd, stąd prośba o radę w wyborze. Aha, raczej nie jestem zwolennikiem znalezienia najlepszej możliwej konfuguracji od małego lokalnego producenta na drugim końcu świata z czasem realizacji zamówienia 14 tyg. Jak trzeba poczekać tydzień - spoko, ale nie chciałbym za długo. Jeśli powieniem jeszcze coś ważnego opisać, co do oczekiwań roweru, to dajcie proszę znać. A co do konkretnego modelu: https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/cross-race/cube-cross-race-sl-bluegreynorange-2020/ Co sądzicie o powyższym Cubie? Bo nie znam się za bardzo, ale wygląda, że w tej cenie ma dość dobrą konfigurację na tle innych producentów. (tylko nie wiem, czy gdzieś jest dostępny z ramą na mój wzrost: 182cm). Ewentualnie co moglibyście polecić z w miarę dostępnych rowerów w tej cenie, uwzględniając powyższe oczekiwania? dzięki za pomoc i pozdrawiam! Krzysiek Edytowane 1 Września 2020 przez maitri
Gość Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 58 minut temu, maitri napisał: Jak trzeba poczekać tydzień - spoko, ale nie chciałbym za długo. jak chcesz na już to odpal jakiś portal z ogłoszeniami, wybierz z tych resztek to, co spełnia wymagania i kup. W innym wypadku zapomnij o szybkim zakupie, okres oczekiwania u niektórych producentów potrafi wynosić obecnie nawet pół roku
maitri Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 9 minut temu, radoo napisał: jak chcesz na już to odpal jakiś portal z ogłoszeniami, wybierz z tych resztek to, co spełnia wymagania i kup. W innym wypadku zapomnij o szybkim zakupie, okres oczekiwania u niektórych producentów potrafi wynosić obecnie nawet pół roku O.o.. to szybciej auto w customowym konfigu można dostać... 😂 A czy to jest stałe zjawisko i tak już po prostu jest, czy akurat okres wakacyjny tak wygląda w świecie rowerowym? pzdr, Krzysiek
nctrns Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Pandemia, wyższy popyt i niższa podaż, trudności w produkcji i logistyce. Do tego u większości nie-butikowych producentów, rowery są produkowane w określonej liczbie sztuk na dany rok, a jak się skończą to trzeba czekać na kolejny rocznik. W tym roku wejście kolejnego rocznika się przesunęło i właśnie teraz jest najgorszy okres na kupno roweru.
komandosek Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 1 godzinę temu, maitri napisał: Cześć wszystkim, jestem tu nowy. Również nowy jestem, jeśli idzie o gravele, czy w sumie rowery w ogólności. Trochę jeździłem na mtb, ostatnio na szosie, no i połączyłem to w wizję gravela. Zależy mi m.in. na prostocie użytkowania i serwisowania, a także bezpieczeństwie jazdy i od roweru oczewiwałbym: (i) napędu 1x11, (ii) hamulców hydraulicznych z klamkami, które się łatwo obsługuje, (iii) kół/opon bezdętkowych, albo przygotowanych pod to tubless ready (chyba, że mi odradzicie brak dętki, bo tu nie mam wiedzy, ale intuicyjnie mi się rozwiązanie podoba - koło zawsze napompowane, bardziej niezawodne itd.) Chciałem wydać ok. 7000 zł na rower i znaleźć w tym budżecie najlepsze komponenty. Z tego co widzę, marketingowo te gravele to robią świetną robotę, bo co producent, to potrafi w takim rowerze za 7k oferować hamulce mechaniczne, albo jakieś najniższe grupy osprzętów itd, stąd prośba o radę w wyborze. Aha, raczej nie jestem zwolennikiem znalezienia najlepszej możliwej konfuguracji od małego lokalnego producenta na drugim końcu świata z czasem realizacji zamówienia 14 tyg. Jak trzeba poczekać tydzień - spoko, ale nie chciałbym za długo. Jeśli powieniem jeszcze coś ważnego opisać, co do oczekiwań roweru, to dajcie proszę znać. A co do konkretnego modelu: https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/cross-race/cube-cross-race-sl-bluegreynorange-2020/ Co sądzicie o powyższym Cubie? Bo nie znam się za bardzo, ale wygląda, że w tej cenie ma dość dobrą konfigurację na tle innych producentów. (tylko nie wiem, czy gdzieś jest dostępny z ramą na mój wzrost: 182cm). Ewentualnie co moglibyście polecić z w miarę dostępnych rowerów w tej cenie, uwzględniając powyższe oczekiwania? dzięki za pomoc i pozdrawiam! Krzysiek Możesz zostac testerem nowego gravela z decathlonu. Premiera mi się pokazała na fejsbuku moze z 2 tygodnie temu więc zaraz powinny byc dostępne w sklepie internetowym https://www.decathlon.pl/rower-gravel-edr-offroad-cf-id_8601607.html
Gość Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 jeszcze taki ma być https://www.decathlon.pl/rower-rcx-van-rysel-grx-1x-id_8580527.html chociaż patrząc na ceny za granicą powinien być trochę tańszy
Zigfir Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 2 godziny temu, nctrns napisał: Pandemia, wyższy popyt i niższa podaż, trudności w produkcji i logistyce. Do tego u większości nie-butikowych producentów, rowery są produkowane w określonej liczbie sztuk na dany rok, a jak się skończą to trzeba czekać na kolejny rocznik. W tym roku wejście kolejnego rocznika się przesunęło i właśnie teraz jest najgorszy okres na kupno roweru. Nie tak do końca. Wyczyszczony jest rynek tańszych rowerów, ale już trafiają się droższe rodzynki w bardziej ludzkich cenach z rocznika 2020. A i dogadać się łatwiej na większy rabat.
Mar24 Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Ja wybrałem silex 400 kolor niebieski po 10 wrzesnia ma byc u mnie ❤️ Najbardziej komfortowa geometria po przesiadce z MTB Testowałem kilka rowerków i pozycja w tej meridzie jest świetna
maitri Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Hej! dzięki wszystkim za info. A jeśli idzie o modele? Albo inaczej, czego powinienem oczekiwać sprzętowo od roweru za 7k? Jakie grupy osprzętów są warte tej ceny, a gdzie będzie nadpłata za samą markę/marketingowy hype na gravele? dobrego dnia wszystkim, Krzysiek
KamilP88 Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 a gdzie będzie nadpłata za samą markę/marketingowy hype na gravele?Trek, Specialized. Meridę według mnie ze swoją 2 letnią gwarancją na ramy z cenami też poniosło. Może Canyon lub Rose? Bardzo podoba mi się nowy Backroad AL. Minus, że nie ma się jak przymierzyć (chociaż jak ktoś mieszka w zachodniej części PL, to może skoczyć do salonu Rose w Berlinie celem przymiarki) oraz ok. 10 tygodni czekania na rower. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 w ski team jest cube nuroad race dostępny od ręki, rozm. 53 i 61
speedersky Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 W dniu 19.02.2020 o 10:04, Fimala napisał: Ani jeden ani drugi nie ma mocowania na bagażnik więc jak chcesz sakwy wozić? Zwróć się bardziej w strone może Meridy Silex. jako powiedzmy update czy tez sprecyzowanie: Spec Diverge Elite E5 na 2021 ma mocowania na tylny bagaznik. nie wiem jak w 2020 bylo. Pozdr.
Fimala Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 BTW Decathlon wchodzi do walki w przedziale cenowym 8-9k. Aktualnie testują nowego tytanowego tribana GRVL900. Sztywne osie, GRX RX600 & 810, Fulcrumy 7. 1
Rekomendowane odpowiedzi