Skocz do zawartości

Gravel do około 7000 - 8999 zł

Menor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, pytanie nieco od innej strony. Mam 203cm i 112kg, co byście polecili na takie gabaryty?

Szukam czegoś przede wszystkim wytrzymałego i o odpowiedniej wielkości.

Rozważam Meridę Silex 400 (lub ewentualnie 700 jeżeli koła expert są bardziej wytrzymałe), Canyona Graila 7 (sztyca ma udźwig tylko 100kg) lub Cannondale Topstone 105.

Podzielicie się proszę swoimi sugestiami?

Edytowane przez mduzy123
Opublikowano

Jeżdżę na Silex 400. Mam 110kg. Nic nie skrzypi nic nie trzeszczy. 

Opublikowano
W dniu 1.10.2020 o 20:32, mduzy123 napisał:

Hej, pytanie nieco od innej strony. Mam 203cm i 112kg, co byście polecili na takie gabaryty?

Szukam czegoś przede wszystkim wytrzymałego i o odpowiedniej wielkości.

Rozważam Meridę Silex 400 (lub ewentualnie 700 jeżeli koła expert są bardziej wytrzymałe), Canyona Graila 7 (sztyca ma udźwig tylko 100kg) lub Cannondale Topstone 105.

Podzielicie się proszę swoimi sugestiami?

Miałem podobny problem i wybrałem silex 400 niebieski i czekam na niego :)

Opublikowano

Witam forumowiczów

Mam pytanie. Co sądzicie o gravelu Ridley Kanzo A , na alu ramie, w najwyzszej grupie grx810 ? Zastanawiam się nad wyborem tego wlasnie roweru i jak on wypada w porównaniu z Specialized Diverge Elite 2021 oraz Giant Revolt advenced - tez aluminiowym. Szukam czegoś do okolo 8-9 tys , raczej na aluminiowej ramie ,bo wazę okolo 108 kg i 193 cm wzrostu , a z tego co się orientuje ,karbony zalecają do 95 kg. Mało tu informacji na forum na temat Ridleya .Moze ktos ma jakies doswiadczenia z tym rowerem?

Opublikowano

Koledzy posiadający Meridę Silex, jak wygląda mocowanie na bagażnik? Są otwory czy trzeba kombinować?

o bagażnik na sakwy pytam

Opublikowano
W dniu 13.10.2020 o 21:35, El Chupacabra napisał:

Koledzy posiadający Meridę Silex, jak wygląda mocowanie na bagażnik? Są otwory czy trzeba kombinować?

o bagażnik na sakwy pytam

Od 6:40 na ten temat

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum.

Przyszedł czas na zmianę z typowego crossa i leśnych wycieczek 20-30 km na gravela i bardziej przyzwoite trasy :) 

Wpadł mi w oko Bergamont Grandurance 8 

https://www.bergamont.com/cy/en/product/bergamont-grandurance-8?article=281081049

Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów o technikalia a właściwie o słabe strony tej konstrukcji. Cena ok 7 k wydaje się akceptowalna. 
Sztywne osie, suport na zew. łożyskach BSA, pełny GRX z 812 1x11 i blatem 40, waga ok 10,4 kg dla rozm 57, wygodna dla mnie geometria, opony do 40 mm to wszystko mi bardzo odpowiada (kolorystyka też:) 
Zagadką są obręcze, piasty i ogólnie opinie o jakości rowerów tej marki i ewentualnych problemach. 

Po licznych próbach i przymiarkach wytypowałem jeszcze:

Rondo Ruut AL1 2x i Cannondale Topstone 1, oba modele na 2021 r.

Czy Bergamont będzie od nich odstawał jakościowo czy to porównywalne maszyny? Pomijam napęd 2x w powyższych. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przełaj to nie gravel. Podobny ale ma cechy które mogą zajść za skórę. Krótsza baza kół co może skutkować ocieranie buta. Agresywna geometria co można odczuć na dłuższych dystansach. Brak możliwości zamontowania bagażnika. Wysoko zamatowana rura górna co może utrudnić montaż toby pod siedzeniem. Brak dodatkowych mocowań na widelcu i ramie.

Opublikowano

Nie zauważyłem, że są odzielne tematy na CX.

Godzinę temu, Yan napisał:

Brak możliwości zamontowania bagażnika. Brak dodatkowych mocowań na widelcu i ramie.

To akurat też nie wszytkie gravle mają

Opublikowano

Rozważam poza wymienionymi wyżej gravelami także Kellys Soot 50. Czy geometria tego roweru jest waszym zdaniem bardziej sportowa czy wyprawowa? Szukam raczej gravela na wyprawy a nie do ścigania się. I druga sprawa, z czego wynika że Soot 50 2021 jest 300zł tańszy od poprzedniego rocznika, podczas gdy prawie wszyscy inni producenci podnoszą ceny?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cracko napisał:

z czego wynika że Soot 50 2021 jest 300zł tańszy od poprzedniego rocznika

Napęd. Model 2020 ma GRX 2x11, a model 2021 GRX 2x10.

Edytowane przez Yarooo
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co myślicie o nowych Van Ryselach ?
https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-edr-offroad-cf-grx-1x/_/R-p-327757

Jest też trochę tańszy "przełajowy" model ale z identyczna geometria, więc obstawiam że to ta sama rama
https://www.decathlon.pl/p/rower-prze-ajowy-rcx-van-rysel-grx-1x/_/R-p-324261

Na pierwszy rzut oka różnią się kołami i stopniowaniem napędu, Decathlon podaje że gravel ma mocniejsze osie kół cokolwiek to znaczy. Wg mnie killer w tej cenie, full carbon i pełny GRX 600, jedyna wada to przyjmą opony max 700X38/650X42 ;/

Opublikowano

Cześć, jestem nowy na forum. Dwa lata temu dopadła mnie szajba rowerowa. Przez ten czas jeździłem na domane al3. W tym roku zacząłem zwiększać dystans i przekroczyłem 100km. Plan na przyszły sezon to jeszcze dłuższe trasy. Takie jeżdżenie dla przyjemności. W obecnym rowerze geometria z wysoką główką ramy mi jak najbardziej odpowiada. Niestety rama ma tylko 2 mocowania koszyków na bidon i opony max 28c. Więc pojawiła się u mnie chęć i potrzeba wymiany roweru. Szukam gravela z możliwie szerokimi oponami, wygodną geometrią, fajnie jak by był stalowy. Moje oko przykuły zwłaszcza dwa rowery Rondo bogan st i ruut st. Ruut ma chyba zbyt sportowa geometrie a bogan ma opony 29x2.1 z tego co patrzę to mały jest wybór topowych modeli w tym rozmiarze. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tych rowerach. Może są na forum użytkownicy tych rowerów i wypowiedzią się coś więcej na ich temat. Chętnie też zobaczę wasze propozycje. 

Opublikowano
6 godzin temu, Grzegorz95 napisał:

Rondo bogan st

Rama fajna. 
Tu trochę o nim: https://granfondo-cycling.com/rondo-bogan-2020-review/

Opierając się o powyższe, dla L-ki waga wynosi 11,45 kg, czyli tyle co mój stary alu marin lombard. Mam mieszane uczucia, chętnie widziałbym w tej ramie przerzutkę z przodu.

Opublikowano

Mi się podoba napęd 1x. Myślę że mi się sprawdzi gdyż w ostatnim sezonie jeździłem tylko na małej zębatce korby. Na pewno łatwiej będzie mi wyczyścić korbe. Trochę narzekają w tej recenzji na jego osprzęt. Nie ukrywam że wolałbym hydrauliczne hamulce. Zastanawiam się nad dostępnością opon 29x2.1 bo z tego co patrzyłem to ciężko będzie znaleźć coś z mniej agresywnym bieznikiem. 

Opublikowano
46 minut temu, Grzegorz95 napisał:

Mi się podoba napęd 1x. Myślę że mi się sprawdzi gdyż w ostatnim sezonie jeździłem tylko na małej zębatce korby. Na pewno łatwiej będzie mi wyczyścić korbe. Trochę narzekają w tej recenzji na jego osprzęt. Nie ukrywam że wolałbym hydrauliczne hamulce. Zastanawiam się nad dostępnością opon 29x2.1 bo z tego co patrzyłem to ciężko będzie znaleźć coś z mniej agresywnym bieznikiem. 

Vittoria Terreno Dry 2.1

Opublikowano

A czy waszym zdaniem koła 29 mają sens w gravelu? 

Opublikowano
8 godzin temu, Grzegorz95 napisał:

A czy waszym zdaniem koła 29 mają sens w gravelu? 

Akurat bogan aż się prosi o eksplorację różnorakich wertepów, zatem opona 29 w tym rowerze jak najbardziej. Pamiętaj również, że oponę 29 zakładasz po prostu na obręcz w standardzie 28", więc tu nie będzie problemu z wymianą na coś w rozmiarze xx-622.

Opublikowano
35 minut temu, jarovit napisał:

Akurat bogan aż się prosi o eksplorację różnorakich wertepów, zatem opona 29 w tym rowerze jak najbardziej. Pamiętaj również, że oponę 29 zakładasz po prostu na obręcz w standardzie 28", więc tu nie będzie problemu z wymianą na coś w rozmiarze xx-622.

Czyli jest tak jak myślałem z tymi kołami 29. Pamiętam jak parę miesiecy temu w jednym ze sklepów zobaczyłem rower  Ghost na kołach 29 i z barankiem. Zrobił na mnie ogromne wrażenie, zmienił mój światopogląd. I od tego momentu szukałem czegoś w tym stylu. A co sądzicie o tej mocno rozgietej na boki kierownicy? Wygląda fajnie, tak agresywnie. Ale czy jest to praktyczne? Czy montaż stycy regulowanej jest przydatny w takim rowerze? Bo producent przewidział otwory do tego. I jak waszym zdaniem wypada ten rower w porównaniu do ruut st. 

Opublikowano
9 minut temu, Grzegorz95 napisał:

A co sądzicie o tej mocno rozgietej na boki kierownicy?

Klasycznego baranka już dawno wymontowałem. To może jest i dobre ale do rasowej kolarki, na asfalty, do szybkiej jazdy... 
Ruut ma ramę o zupełnie innej charakterystyce. Bardziej krążownik szos, na niż błota Kampinosu. Teraz patrzę na geo rowerów od rondo i wydają się w riczu dość długie. Gdybym brał bogana, pewnie na dzień dobry skróciłbym na mostku.

Opublikowano
6 minut temu, jarovit napisał:

Klasycznego baranka już dawno wymontowałem. To może jest i dobre ale do rasowej kolarki, na asfalty, do szybkiej jazdy... 
Ruut ma ramę o zupełnie innej charakterystyce. Bardziej krążownik szos, na niż błota Kampinosu. Teraz patrzę na geo rowerów od rondo i wydają się w riczu dość długie. Gdybym brał bogana, pewnie na dzień dobry skróciłbym na mostku.

A to raczej zostanę przy boganie. Szukam czegoś co da sobie radę w cięższy terenie, z szerokimi oponami. Szkoda że wiele gravel ma bardzo mały prześwit na opony i sportową geometrie. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy ktoś rozważał zakup Orbea TerraH40?

Byłabym wdzięczna za słabe punkty w porównaniu do w/w Meridy albo Cannondale Topstone Woman.

Najważniejsza dla mnie geometria - jak najbardziej turystyczna - na kilkudniowe wyprawy, gdzie wszystko wozimy ze sobą, łącznie z namiotem.

Rama alu, widelec karbon, napęd-koniecznie 2 z przodu, koła 28 lub większe.

W Orbei kolor robi robotę - khaki ;)

Opublikowano

Czy ktoś rozważał zakup Orbea TerraH40?

Ja mam Terrę H30 z napędem 1x11 w tym kolorze. Na pewno nie jest to rower o stricte turystycznej geometrii, powiedział bym raczej taka szosa endurance. Do turystyki i bikepackingu raczej średnio się nadaje. Tylko dwa standardowe mocowania na bidon. Są jeszcze mocowania błotników. Trzeba bardzo uważać na rozmiar, bo jest zawyżony. Ja mam XS przy 172 cm wzrostu. Na pewno minusem jest cena. Te rowery są drogie. Kupiłem, bo to był jeden z nielicznych dostępnych od ręki graveli, które mi się podobały. Ja używam też jako szosy z drugim kompletem kół. Do tego sprawdza się bardzo dobrze. Do turystyki myślę, że średnio, ale to zależy od indywidualnych potrzeb.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka