Rosebikes Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Tak będzie prezentował się nasz nowy Backroad. Do sprzedaży trafią wersje na nowym Shimano 105, Ultegrze, Ultegrze Di2 oraz SRAM FORCE 1x11. https://www.rosebikes.pl/backroad Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Rosebikes link + lepsze fotki
Zigfir Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Rosebikes napisał: Tak będzie prezentował się nasz nowy Backroad. Do sprzedaży trafią wersje na nowym Shimano 105, Ultegrze, Ultegrze Di2 oraz SRAM FORCE 1x11. Całkiem przyjemne z wyglądu. A geometria bliżej gravela czy przełaju?
Rosebikes Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Zigfir napisał: Całkiem przyjemne z wyglądu. A geometria bliżej gravela czy przełaju? Odpowiedź nie jest prosta. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/15716/test_rose_xeon_cdx_cross_3000_gravel Ten rower został zaprojektowany jako próba stworzenia kompromisu pomiędzy szybką szutrówką o geometrii bardziej agresywnej niż typowy gravel, przełajem, a szosą. Dlatego testując identyczną pod względem geometrii ramę przed rokiem wykorzystywałem go jako zimową treningówkę na szosę, z błotnikami, wiosną zdobywałem przełęcze i szczyty Gór Sowich, jeżdżąc po czym tylko się dało (byle nie błocie, bo opony nie pozwalały), a w międzyczasie sprawdził się jako służbowy mieszczuch do sprawnego i szybkiego pomykania po Wrocławiu. Kolega z ROSE w Szwecji, który ściga się na MTB wykorzystywał go w zawodach przełajowych. Jeśli ktoś szuka roweru o genach szosówki, który umożliwia zjazd w boczną drogę i zabawę w terenie to ten rower na pewno spełni te oczekiwania.
Zigfir Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 9 godzin temu, Rosebikes napisał: Odpowiedź nie jest prosta. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/15716/test_rose_xeon_cdx_cross_3000_gravel Ten rower został zaprojektowany jako próba stworzenia kompromisu pomiędzy szybką szutrówką o geometrii bardziej agresywnej niż typowy gravel, przełajem, a szosą. Dlatego testując identyczną pod względem geometrii ramę przed rokiem wykorzystywałem go jako zimową treningówkę na szosę, z błotnikami, wiosną zdobywałem przełęcze i szczyty Gór Sowich, jeżdżąc po czym tylko się dało (byle nie błocie, bo opony nie pozwalały), a w międzyczasie sprawdził się jako służbowy mieszczuch do sprawnego i szybkiego pomykania po Wrocławiu. Kolega z ROSE w Szwecji, który ściga się na MTB wykorzystywał go w zawodach przełajowych. Jeśli ktoś szuka roweru o genach szosówki, który umożliwia zjazd w boczną drogę i zabawę w terenie to ten rower na pewno spełni te oczekiwania. Tak jak pisałem od poniedziałku już wiem czemu gravele mają kładziony nacisk na stabilność a nie zwrotność. Moja merida też jest bardzo zwrotna ale przy żwirku i szybkiej jeździe okazało się to być wadą. W sumie na asfalcie też jakoś nie pomaga bo odczuwa się taką lekką nerwowość roweru - ma tendencje do uciekania i trzeba jej "pilnować". Za to np między drzewami bajka tyle, że tak to raczej sporadycznie jeżdżę. Ciekawe jak to będzie wyglądać w tym przypadku.
Zigfir Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 14 godzin temu, Rosebikes napisał: Odpowiedź nie jest prosta. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/15716/test_rose_xeon_cdx_cross_3000_gravel Ten rower został zaprojektowany jako próba stworzenia kompromisu pomiędzy szybką szutrówką o geometrii bardziej agresywnej niż typowy gravel, przełajem, a szosą. Dlatego testując identyczną pod względem geometrii ramę przed rokiem wykorzystywałem go jako zimową treningówkę na szosę, z błotnikami, wiosną zdobywałem przełęcze i szczyty Gór Sowich, jeżdżąc po czym tylko się dało (byle nie błocie, bo opony nie pozwalały), a w międzyczasie sprawdził się jako służbowy mieszczuch do sprawnego i szybkiego pomykania po Wrocławiu. Kolega z ROSE w Szwecji, który ściga się na MTB wykorzystywał go w zawodach przełajowych. Jeśli ktoś szuka roweru o genach szosówki, który umożliwia zjazd w boczną drogę i zabawę w terenie to ten rower na pewno spełni te oczekiwania. A i przy okazji czy ROSE będzie na targach w Kielcach z nowymi rowerami?
GrochowaMTB Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Te rowery ROSE wyglądają ładnie, temat z dowolnością konfiguracji to genialne wyjście naprzeciw potrzebom klienta. Boję się tylko tego kompromisu Aczkolwiek są osoby szukające gravela o sportowych konotacjach (w przeciwieństwie do wielu turystycznych modeli) i to może być dla nich strzał w 10
Rosebikes Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 8 godzin temu, Zigfir napisał: A i przy okazji czy ROSE będzie na targach w Kielcach z nowymi rowerami? Niestety nie wystawiamy się Kielcach. To impreza skierowana głównie do branży (sklepy i dystrybutorzy czyli B2B).
Zigfir Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) Kolejny ciekawy rower ToughRoad SLR GX (GE) katalogowo 6 999 złociszy EDIT: Zastosowano w nim patent Gianta z centralką hamulcową na kierownicy... Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Zigfir
Artur- Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 Cześć wszystkim. Też długo wachałem się przed wyborem tej pierwszej szosy, która ma służyć cały rok i do jazdy gdzie oczy poniosą. Byłem napalony na każdy następny znaleziony w necie rower, a im dłużej o nich czytałem tym bardziej byłem napalony na coś lepszego i poprzeczka finansowa rosła Według mnie jedno jest pewne, jak chcesz kupić rower i spędzać na nim setki godzin w roku to musisz się do niego przymierzyć przed kupnem. Siadaj w auto czy tam pociąg i jedź tą godzinę czy dwie do miejsca gdzie jest rower w twoim rozmiarze (lub prawie w twoim rozmiarze) i go przetestuj, dotknij, pooglądaj, przymież. Rower musi do Ciebie pasować i się Tobie podobać, a pierwsze wrażenie jest najlepsze. Nieraz przekonałem się, że model który brał bym w 'ciemno' przez neta nie podobał mi się na żywo (żona mi wypomina, że odwiedziłem teraz więcej sklepów rowerowych niż salonów samochodowych kupując auto ) Jeśli w sklepie masz tylko cień wątpliwości to wyjdź z niego i nie kupuj pochopnie. Typowa szosa czy gravel ? Po długich rozterkach kupiłem Giant TOUGHROAD SLR GX 1 2018 za 5050zł (kupiony w dk, na polskiej stronce go nie widzę). Chciałem też kupić Nuroad Pro 2018, ale nie miałem gdzie przymieżyć. Cieńsze koła zawsze mogę założyć, a to poczucie wolności na trasie jest bezcenne. Na gravelu jak chcesz jechać polną drogą to sobie jedziesz, na wąskich oponach już niekoniecznie. Jeśli chodzi o mojego TOUGHROAD SLR GX 1 to mogę go śmiało polecić. Komfort jazdy jest na wysokim poziomie hehe. Na duży plus napewno jest hydraulika i z tego bym nie rezygnował, szczególnie że jadąc w górnym chwycie dużo lżej jest wyczuć hamulce. @Zigfir jak masz jakieś pytania to wal śmiało. I miłego kupowania
Zigfir Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) 7 godzin temu, Artur- napisał: Cześć wszystkim. Też długo wachałem się przed wyborem tej pierwszej szosy, która ma służyć cały rok i do jazdy gdzie oczy poniosą. Byłem napalony na każdy następny znaleziony w necie rower, a im dłużej o nich czytałem tym bardziej byłem napalony na coś lepszego i poprzeczka finansowa rosła Według mnie jedno jest pewne, jak chcesz kupić rower i spędzać na nim setki godzin w roku to musisz się do niego przymierzyć przed kupnem. Siadaj w auto czy tam pociąg i jedź tą godzinę czy dwie do miejsca gdzie jest rower w twoim rozmiarze (lub prawie w twoim rozmiarze) i go przetestuj, dotknij, pooglądaj, przymież. Rower musi do Ciebie pasować i się Tobie podobać, a pierwsze wrażenie jest najlepsze. Nieraz przekonałem się, że model który brał bym w 'ciemno' przez neta nie podobał mi się na żywo (żona mi wypomina, że odwiedziłem teraz więcej sklepów rowerowych niż salonów samochodowych kupując auto ) Jeśli w sklepie masz tylko cień wątpliwości to wyjdź z niego i nie kupuj pochopnie. Typowa szosa czy gravel ? Po długich rozterkach kupiłem Giant TOUGHROAD SLR GX 1 2018 za 5050zł (kupiony w dk, na polskiej stronce go nie widzę). Chciałem też kupić Nuroad Pro 2018, ale nie miałem gdzie przymieżyć. Cieńsze koła zawsze mogę założyć, a to poczucie wolności na trasie jest bezcenne. Na gravelu jak chcesz jechać polną drogą to sobie jedziesz, na wąskich oponach już niekoniecznie. Jeśli chodzi o mojego TOUGHROAD SLR GX 1 to mogę go śmiało polecić. Komfort jazdy jest na wysokim poziomie hehe. Na duży plus napewno jest hydraulika i z tego bym nie rezygnował, szczególnie że jadąc w górnym chwycie dużo lżej jest wyczuć hamulce. @Zigfir jak masz jakieś pytania to wal śmiało. I miłego kupowania Też do tego wniosku doszedłem - warto przetestować. Do Gianta zniechęca mnie trochę ta centralka od hamulców - poza tym wersja 2019 jest ok. W miarę blisko mam sklepy z Meridą i Trekiem. W Meridzie mierzyłem ramę oczko większą i wiem, że mniejsza byłaby w sam raz. W Treku mierzyłem rozmiar właściwy i była ok. Sklep z tym ostatnim ma puścić za jakiś czas gravele w wypożyczalni czyli można by w weekend rower dokładnie przetestować na znanych drogach. Ogólnie to Trek Checkpoint ALR5 wydaje mi się całkiem sensownym rozwiązaniem choć może nie koniecznie zdobędzie nagrodę w kategorii cena do możliwości. Edytowane 6 Września 2018 przez Zigfir
Artur- Opublikowano 6 Września 2018 Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Centralka z hydrauliką to rzecz gustu, mi nie przeszkadza, a jak założysz jakiś komputer na kierownice to i tak nie będziesz tego widział. To co mnie powstrzymywało trochę przed kupnem to brak sztywnych osi w tym Giancie. Ale nie jestem profesjonalistą i kół często ściągać nie będę wiec obejdę się bez tego ulepszenia. Podobno tez poprawiają sztywność całej ramy, ale czy zwykły użytkownik to odczuje ? Gdybym mógł naciągnąć budżet to pewnie też brał bym Treka ALR 4 lub 5 , niestety pewnych rzeczy się nie przeskoczy Dodam jeszcze, ze dzięki tej centralce w Giancie w razie wymiany lub uszkodzenia klamkomanetek płacisz mniej za nowe, bo kupujesz zwykle na linki , a nie do hydrauliki. Czy to dobry argument oceń sam Edytowane 6 Września 2018 przez Artur-
Zigfir Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Pojawiła się specyfikacja Eskera 6: https://www.kross.pl/pl/2019/gravel/esker-6-0 To teraz jeszcze przydałby się ktoś dobrze obeznany w sprzęcie aby porównać z Trekiem Checkpointem ALR 5 i wyłuszczyć różnice, wady i zalety obu. Na pewno jest między tymi rowerami dwa tysiaki różnicy - nawet licząc ewentualny spory upust na Treka (co może nie być takie proste). Co ciekawe obecnie Trek jest na "starej" 105-tce a Esker będzie na nowej z mocną sprężyną. Trek ma blat 50tkę a Esker 46. Trek ma ramę z przesuwaną osią i dożywotnią gwarancją + pressfit - Esker nie a suport oparty o BSA. Trek waży 9,8kg a o wadze Eskera brak danych. A co Wam się rzuca w oczy? Edytowane 19 Września 2018 przez Zigfir
GrochowaMTB Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 Esker ma koła od razu takie, że nic nie musisz w nich robić. Co prawda piasty shimano nie są na maszynówkach, ale to solidne i łatwo serwisowalne piasty a są i zwolennicy tego rozwiązania. W Treku jak znam życie koła są po to aby wyjechać jakoś z salonu.
Zigfir Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 Sztyca aluminiowa występuje w obu. Po porównaniu parametrów wychodzi mi że w Treku zastosowali kasetę 800 czyli ultegrę a w Eskerze 700 czyli 105-tkę i analogicznie łańcuchy. Co do kół to Co mi się obiło o uszy ale te koła Bontragera faktycznie takie marne? Cały czas też mi się kołacze po głowie pytanie ile waży Esker.
GrochowaMTB Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 12 godzin temu, Zigfir napisał: Sztyca aluminiowa występuje w obu. Po porównaniu parametrów wychodzi mi że w Treku zastosowali kasetę 800 czyli ultegrę a w Eskerze 700 czyli 105-tkę i analogicznie łańcuchy. Co do kół to Co mi się obiło o uszy ale te koła Bontragera faktycznie takie marne? Cały czas też mi się kołacze po głowie pytanie ile waży Esker. No ile może ważyć? W okolicach 10 kilo ważą takie roweru z tym osprzętem. Cudu nie będzie.
ObiWanSymbian Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 W dniu 27.08.2018 o 08:41, Rosebikes napisał: Za chwilę odsłona naszego modelu ROSE Backroad, na karbonowej ramie, osie sztywne 15 i 12 mm, możliwość montażu błotników, prześwit pozwalający na montaż opon do 42 mm. W cenie 2249 euro będzie dostępny jako gravel na nowej 105-tce z hydraulikami i można w nim dobrać komponenty tj wybrać odpowiednią korbę, przełożenia, opony itd. Rower ma geometrię bardzo uniwersalną i dobrze jeździ się nim zarówno na szosie jak i poza nią. Nie wiedziałem, że macie tutaj profil. Bardziej interesuje mnie kiedy wprowadzicie modele podstawowe. 2,5 tys EUro za rower to dobra cena przy tym co proponujecie. Ale czekam na ramy aluminiowe jednak...;-)
Rosebikes Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Alu też jest: https://www.rosebikes.com/rose-pro-cross-gravel-apex-1x11-2671705 tylko jego geo jest trochę inne. Jest też wersja na nowej 105 oraz na Ultegrze.
ObiWanSymbian Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Sprawdzałem na polskiej stronie od kilku dni i tam nie było. Dzięki za link! Ceny jednak nie za bardzo atrakcyjne...;-) No i bez sztywnej osi z tyłu... Edytowane 28 Września 2018 przez ObiWanSymbian
radaman Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Podrzucam może ktoś będzie zainteresowany. Całkiem fajnie i rzeczowo napisana recka Speca Diverge Comp jeśli ktoś się jeszcze nie natknął na nią. Angielski wymagany Omawiany model niestety sieje spustoszenie w portfelu. Wydaje mi się że jest też sporo wspólnych niuansów w opisie które można przenieść na modele bardziej dostępne cenowo. https://cyclingtips.com/2017/06/2018-specialized-diverge-gravel-bike-review/
Zigfir Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) 13 godzin temu, radaman napisał: Podrzucam może ktoś będzie zainteresowany. Całkiem fajnie i rzeczowo napisana recka Speca Diverge Comp jeśli ktoś się jeszcze nie natknął na nią. Angielski wymagany Omawiany model niestety sieje spustoszenie w portfelu. Wydaje mi się że jest też sporo wspólnych niuansów w opisie które można przenieść na modele bardziej dostępne cenowo. https://cyclingtips.com/2017/06/2018-specialized-diverge-gravel-bike-review/ Speca Diverge E5 Comp na aluminiowej ramie ma ponoć kosztować w okolicach 8 z groszami. Ma zastosowany amortyzator kierownicy pod mostkiem. Ma już nową 105-tkę ale tylko częściowo bo z przodu Praxis Alba M30 - zamiast hydrauliki ma mechaniczne Tektro. W Men's Diverge Sport są już hydrauliczne hamulce ale cena to już zupełnie inna bajka. Za to może warto zainteresować się Topstone Disc SE 105: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-szosowe/gravel/topstone/topstone-disc-se-105 Edytowane 28 Września 2018 przez Zigfir
Zigfir Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Posiedziałem sobie dziś chwilkę na Specu Diverge E5 Comp. Wnioski: na żywo zgrabny rowerek ale, siakiś takiś ten amortyzator dziwny w odbiorze na sucho, wąziutkie gumy Espoir Sport Reflect 700x30mmv do grawela? wcześniej wspomniane hamulce mechaniczne 56 niby miało być za małe ale jakoś mi się dobrze baranka za rogi trzymało i mam wrażenie że 58 byłoby za długie (182cm wzrostu , dł nogi 89) ...i co za tym jeśli brać to model sport (okolice 10 tysiaków). Tam hydraulika, gumy Sawtooth Sport, black, 700x38mm, carbon Panie wszędzie carbon (prawie wszędzie i sam się bije z myślami to dobrze czy źle - bo gleby mi ze dwie w tym sezonie zdarzyły ). Tylko czy warto np w porównaniu do eskera dorzucać 4 tysiaki...??? Edytowane 3 Października 2018 przez Zigfir
GrochowaMTB Opublikowano 4 Października 2018 Opublikowano 4 Października 2018 11 godzin temu, Zigfir napisał: Posiedziałem sobie dziś chwilkę na Specu Diverge E5 Comp. Wnioski: na żywo zgrabny rowerek ale, siakiś takiś ten amortyzator dziwny w odbiorze na sucho, wąziutkie gumy Espoir Sport Reflect 700x30mmv do grawela? wcześniej wspomniane hamulce mechaniczne 56 niby miało być za małe ale jakoś mi się dobrze baranka za rogi trzymało i mam wrażenie że 58 byłoby za długie (182cm wzrostu , dł nogi 89) ...i co za tym jeśli brać to model sport (okolice 10 tysiaków). Tam hydraulika, gumy Sawtooth Sport, black, 700x38mm, carbon Panie wszędzie carbon (prawie wszędzie i sam się bije z myślami to dobrze czy źle - bo gleby mi ze dwie w tym sezonie zdarzyły ). Tylko czy warto np w porównaniu do eskera dorzucać 4 tysiaki...??? Ja mam 190 cm i na siostrzanej Sequoii na ramie 58 mam wrażenie, że jest super.
Rekomendowane odpowiedzi