Skocz do zawartości

Gravel do około 7000 - 8999 zł

Menor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, M.C napisał:

Na obręcze na których są fabrycznie 42mm będzie się dało chociaż 28mm założyć? Chodzi mi o ogólną zasadę w gravelach.

Tendencja teraz jest taka, że stosuje się dosyć szerokie obręcze aby opona lepiej układała się na podłożu. Czy dosyć szeroka obręcz jaka jest np w Sequoi łyknie taką wąską oponę? To już chyba za duża różnica. 35 na pewno wejdzie bo kolega jeździł. Trzeba by już szukać danych konkretnej obręczy i szukać zakresu szerokości opon.

Opublikowano
26 minut temu, M.C napisał:

Na obręcze na których są fabrycznie 42mm będzie się dało chociaż 28mm założyć? Chodzi mi o ogólną zasadę w gravelach.

Zmierz suwmiarką średnicę zewnętrzną obręczy. Powiem Ci jaka opona wejdzie

Opublikowano (edytowane)

Cannondale Topstone na który patrzę ma WTB ST i23 TCS, 28h więc z tego co widzę to 35mm wejdzie najniżej. Względem szosy dużo bardziej będzie ociężały rower na oponach 35-40mm (fabrycznie 40mm jest).

Sprzedaję dzisiaj swój rower jeżeli dobrze pójdzie i teraz na poważnie muszę rozglądać się za nowym rowerem.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
37 minut temu, M.C napisał:

Względem szosy dużo bardziej będzie ociężały rower na oponach 35-40mm (fabrycznie 40mm jest).

No nie ma bata, że nie poczujesz tego. Za to dostaniesz więcej komfortu i opcję zjechania z asfaltu i pojechania tam gdzie na szosowej oponie nie pojedziesz. Ale pewnie interesuje Cię czy jak koledzy będą jechać na typowych szosówkach to czy się utrzymasz to odpowiedź brzmi, że jak teraz od nich nie odstajesz to się utrzymasz bo to nie jest wcale przepaść.

Opublikowano (edytowane)

Sam jeżdzę więc tutaj mi nie zależy. Na mojej szosie nie wjadę na żadne drogi gdzie są kamyczki itp. więc tutaj gravel super jest. Rower będę katował do pracy i jeżeli po pracy uda się gdzieś zajechać to też. Próbuję tylko określić czy będzie duża różnica między crossem a takim gravelem, bo cross (Giant Roam 1) jest bardzo ociężały. Pozycja na baranku mi dużo bardziej odpowiada.

W skrócie, szosę na weekendy, a gravel na codzienne jazdy do pracy i przejażdzki na każdy teren po pracy.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
2 godziny temu, M.C napisał:

Sam jeżdzę więc tutaj mi nie zależy. Na mojej szosie nie wjadę na żadne drogi gdzie są kamyczki itp. więc tutaj gravel super jest. Rower będę katował do pracy i jeżeli po pracy uda się gdzieś zajechać to też. Próbuję tylko określić czy będzie duża różnica między crossem a takim gravelem, bo cross (Giant Roam 1) jest bardzo ociężały. Pozycja na baranku mi dużo bardziej odpowiada.

W skrócie, szosę na weekendy, a gravel na codzienne jazdy do pracy i przejażdzki na każdy teren po pracy.

Moja kobieta właśnie przesiadła się z roweru crossowego na wcale nie najlżejszego gravela bo Marina Four Cornersa i mówi, że niebo a ziemia. Mówi, że czuje, że jedzie się lżej, szybciej. 

Opublikowano

No właśnie, jakby ta cała siła uciekała. W takim razie wrócę po pomoc przy wyborze idealnego gravela dla mnie, jak dobiję targu z kupującym.

Opublikowano
Godzinę temu, M.C napisał:

No właśnie, jakby ta cała siła uciekała. W takim razie wrócę po pomoc przy wyborze idealnego gravela dla mnie, jak dobiję targu z kupującym.

Amortyzator, waga, mało optymalna pozycja. Wszystko będzie Cię spowalniać w crossie.

Opublikowano (edytowane)

Cross sprzedany. W takim razie szukam gravela.

Aktualnie moje typy to:

Cannondale Topstone 105:

+ szerokie opony (ale też dużo szersza obręcz)

+ nie ma pressfitu (co wydaje mi się dosyć ważne bo jadę do pracy w każdą pogodę, w każdą ulewę)

- pozycja jest agresywniejsza niż inne gravele

Merida Silex 400:

+ pozycja jest dużo bardziej wyprostowana, więc raczej wygodniejsza

+ szerokie opony ale węższa obręcz więc wejdzie od 28mm-44mm

- posiada pressfit

- kolor chyba tylko czerwony jest w Irlandii

- chyba też ciężej dostępny

Mam też w głowie niższe modele jak np. Topstone Sora, tylko ten ma inny support (przynajmniej w sklepie nie było zewnętrznej części suportu jak w wyższym modelu) i hamulce na linkę mnie trochę przerażają.

Edytowane przez M.C
Opublikowano
5 minut temu, M.C napisał:

Cross sprzedany. W takim razie szukam gravela.

Aktualnie moje typy to:

Cannondale Topstone 105:

+ szerokie opony (ale też dużo szersza obręcz)

+ nie ma pressfitu (co wydaje mi się dosyć ważne bo jadę do pracy w każdą pogodę, w każdą ulewę)

- pozycja jest agresywniejsza niż inne gravele

Merida Silex 400:

+ pozycja jest dużo bardziej wyprostowana, więc raczej wygodniejsza

+ szerokie opony ale węższa obręcz więc wejdzie od 28mm-44mm

- posiada pressfit

- kolor chyba tylko czerwony jest w Irlandii

- chyba też ciężej dostępny

Mam też w głowie niższe modele jak np. Topstone Sora, tylko ten ma inny support (przynajmniej w sklepie nie było zewnętrznej części suportu jak w wyższym modelu) i hamulce na linkę mnie trochę przerażają.

Moje zdanie znasz :)

Silex chyba ma linkowe hamulce. W Topstone 105 jest hydro.

Jeden i drugi rower testowy miał podkładki i nie przyciętą rurę sterową?

Wczoraj byłem w cannondale oglądać rowerki dla dziewczyny i mi chłopaki powiedzieli że synapse ma sporo mniej agresywną ramę niż topstone.

Opublikowano
23 minuty temu, HUN napisał:

Moje zdanie znasz :)

Silex chyba ma linkowe hamulce. W Topstone 105 jest hydro.

Jeden i drugi rower testowy miał podkładki i nie przyciętą rurę sterową?

Wczoraj byłem w cannondale oglądać rowerki dla dziewczyny i mi chłopaki powiedzieli że synapse ma sporo mniej agresywną ramę niż topstone.

Silexa 400 na oczy nie widziałem, rower widmo. Topstone mi się bardzo spodobał tylko tej geometrii się obawiam. Co prawda na zagranicznym forum posiadacze opisywali na bardzo wygodny (a mostki dawali i tak najniżej jak się dało bez podkładek). Jutro poszukam jeszcze, a w weekend postaram się więcej pomierzyć.

Opublikowano
W dniu 2 marca 2019 o 22:06, holek napisał:

Cargo odpada 🙂
Rzeczywiście jest coś takiego jak adaptery osie poszczególnych producentów. Dobrze wiedzieć, że to kolejne dwie i pół stówki 😉

Canyon bardzo ładny i dużo tańszy. Bardzo fajna opcja. Tylko w razie kłopotów odsyłasz do producenta co jest trochę problematyczne.

Mamy w ofercie gravela z możliwością konfiguracji komponentów: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-cross-gravel-105-2671700  sprzedaż wysyłkowa. W razie problemów rower zabieramy na własny koszt do centrali, ale dzieje się to zwykle gdy wydarzy się coś z ramą. W przypadku awarii innych elementów można odesłać część (np koło), a my naprawimy i odeślemy z powrotem. Rowery można serwisować w zaprzyjaźnionym serwisie MOWI Sport przy Wawrzyniaka. 

Opublikowano

Diverge Comp w bagażniku. Jutro jazda testowa 🙂
I rzeczywiście kupiony za piątaka :D

Teraz decyzja co z szosą - Gan, Prince czy Dogma? 😉

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, holek napisał:

Diverge Comp w bagażniku. Jutro jazda testowa 🙂
I rzeczywiście kupiony za piątaka :D

Teraz decyzja co z szosą - Gan, Prince czy Dogma? 😉

Klan graveli Speca rozrasta się :) Pokaż rowerek i opisz wrazenia :)

Opublikowano
9 minut temu, JaW napisał:

Klan graveli Speca rozrasta się :) Pokaż rowerek i opisz wrazenia :)

Na razie to tylko wrażenia z zakupu mogę opisać 😉

Na pewno go obfotografuję i wrzucę foty. Może uda się jutro. Myślę nad oponami bo seryjnie stoi na espoir sport 28. Trochę słabo jak na gravel. Polecicie coś na koła axis elite czy czeka mnie także zmiana kół? I jeśli tak to jakie macie sugestie?

Będzie jeżdżone trochę po asfalcie ale i po kostce i po szutrze wzdłuż Odry i trochę po lesie więc i jakiś piach się trafi. Oczywiście wiem, że złoty środek nie istnieje ale obecna opona do powyższych zastosowań się nie nadaje.

Opublikowano (edytowane)

Gratulację zakupu, w tej cenie taka maszyna, super okazja. Co do kół i opon - najsłabsze elementy tego roweru wg mnie, jeśli dobrze pamiętam, a przymierzałem się do tego roweru w zeszłym roku, to Axis Sport waży około 2.1kg, a opona to ponad 400g/ szt., co jak na ten rozmiar jest bardzo dużo. Za 1500zł możesz złożyć koła na obręczy DT R470 20mm inner, piastach 350 i szprychach Aero comp 24/28, taki zestaw waży ok. 1650g. Wrzucasz do tego Panaracer Gravelking SK 35C na mleku i masz - 600-700g na najważniejszej części roweru.

Edit: przepraszam, zapędziłem się, tutaj są już koła Axis Elite (jak zresztą napisałeś), Axis Sport są w niższych, alu modelach. Koła Elite nie są takie klockowate, jak Sporty, bo zestaw waży ~1750g - całkiem przyzwoicie. Chyba nie ma co zmieniać, a już na pewno nie na koła o wadze 100g mniejszej, jak pisałem wyżej. Można złożyć coś w granicach 1530-1550g na komponentach DT do 2 tysięcy, ale to chyba też nie warte świeczki.

Edytowane przez Chino
  • Lubię to! 1
Opublikowano

35 na te obręcze chyba nie wejdzie. Pozostaje opcja bezdętkowa i 33 tylko czy to ma sens?

Opublikowano

Dlaczego nie wejdą? Na tych kołach Spec wypuszcza też Diverge z oponą Specialized Trigger 38C. Nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji w internecie, ale to koło ma chyba 21mm szerokości wewnętrznej, co daję możliwość montażu opony od ok. 28mm do 60mm.

Opublikowano

Hmm... w sklepie gdzie kupowałem mówili mi ze max 33 na to koło 🤔

polecicie we Wrocławiu serwis gdzie mi zrobią bezdetki? Sam sie tego nie podejmę ;)

Opublikowano
2 godziny temu, holek napisał:

Hmm... w sklepie gdzie kupowałem mówili mi ze max 33 na to koło 🤔

polecicie we Wrocławiu serwis gdzie mi zrobią bezdetki? Sam sie tego nie podejmę ;)

W Krakowie mówili że 40 wchodzi.

Opublikowano (edytowane)

Byłem dzisiaj w 3 sklepach. Do jednego co prawda 40 minut jechałem, ale mieli dostępny Cannondale Topstone w wersji Large (w najwyższej wersji ale geometria jest taka sama). Pojeździłem sobie 10 minut, jednakże ciężko mi było stwierdzić czy wygodnie bo pozycja jest doysć podobna do mojego Cube Agree, a moje plecy nie przyzwyczajone bo przez zimę jeździłem na crossie. Po dzisiejszej jeździe testowej zakochałem się w tym jak ten rower zwinnie manewrował. Skręcałem energicznie i rower momentalnie reagował i zmieniał tor jazdy.

Zaproponowali mi w sklepie żebym przyjechał jutro ze swoimi ubraniami i po prostu dadzą mi rower i mogę jechać gdzie chce, więc wezmę na jakieś 1-2h i wytestuję porządnie, wtedy też stwierdzę czy pozycja mi odpowiada. Ponadto bike fitting do roweru robią i za darmo mostek czy coś mi mogą wymienić jak będzie mi niewygodnie po zakupie.

20190316_163734.jpg

Edytowane przez M.C
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Nareszcie znalazłem trochę czasu aby wypróbować nowy nabytek 🙂
Jeździ wyśmienicie! Opony koniecznie do zmiany bo na piachu i błocie się ślizgają. Przednia przerzutka do wyregulowania - dwa razy spadł mi łańcuch 🤦‍♂️

IMG_5522.thumb.jpeg.0df3ed21c7b7dc28a12636cc0f123628.jpegIMG_5494.thumb.jpeg.0f0f4088bc9c2f16371d96d09cd80861.jpegIMG_5493.thumb.jpeg.10cc19a89f00d4bae8d5b3a5e3407270.jpeg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zrobiłem prawie 30km Topstonem. Bardzo spodobała mi się jazda, aż nie chciało się schodzić. Bólu w plecach nie uświedczyłem, siodełku jedynie twarde i trochę gniotło. Zauważyłem że tak samo jak na moim Cube, ręce troszkę mi się cofają jakby ciut za daleko były klamkomanetki. Wydaje mi się, że kwestia rozciągnięcia, bo 6 miesięcy na szosie nie jeździłem (jedynie na crossie, więc pozycja bardzo wyprostowana). Rower zdecydowałem się kupić w wersji 105. Jedynie muszę poczekać 2-6 tygodni zanim system przetworzy obniżkę na rower do pracy. 

53830274_293080538247222_816084584134344704_n.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Piękny rower, malowanie wersji Apex też robi robotę, ten niebieski i jeszcze połysk. Mam nadzieję, że moda na te ponure ciemne lakiery i do tego matowe powoli będzie odchodzić. Ale kierunek w stronę Shimano 105 dobry, jeśli to ma być uniwersalna maszyna

Spec też bardzo fajny, ale jak będziesz zmieniał opony, to raczej unikaj tych z brązowym bokiem, bo się gryzą z tym turkusem (gdzieś widziałem zdjęcie). Do tego niebieskiego Topstone'a już fajnie się komponują.

Opublikowano (edytowane)

Ten w wersji 105 jest w kolorze grafitowym. Taki szarawy ale jest też błyszczący i moim zdaniem wygląda bardzo dobrze. Swoją drogą te opony jak się rozpędzałem 30-50km/h to mega hałasowały, fajny taki szumik.

//Edit dodaje parę zdjęć z wczorajszej jazdy próbnej, może komuś się przyda

20190317_125000.jpg 20190317_125130.jpg 20190317_125008.jpg Edytowane przez M.C